Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 4.500 «κλικ» καθημερινά τον Νοέμβριο στο mitos.gov.gr

Published

on

Spread the love

Πάνω από 4.500 πολίτες επισκέπτονταν καθημερινά το mitos.gov.gr τον Νοέμβριο, για να ενημερωθούν για τη διαδικασία που τους ενδιαφέρει.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, στην πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί πιλοτικά, βρίσκονται 2.088 δημοσιευμένες διαδικασίες (τις οποίες ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει στο Μητρώο, είτε κατά είδος είτε κατά γεγονός ζωής) που διευκολύνουν την αλληλεπίδραση των πολιτών με το Δημόσιο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Ξεκινά η διασύνδεση του gov.gr με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Μίτος»

Δίνουν δηλαδή αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα απαραίτητα βήματα, τα έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσουν στους αρμόδιους δημόσιους φορείς και τις υπηρεσίες, τις ισχύουσες διοικητικές διαδικασίες, την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και τον χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών, τα ψηφιακά βήματα που μπορούν να κάνουν, τις αιτήσεις που πρέπει να υποβάλλουν, τις προϋποθέσεις κά.

Επιπλέον βρίσκονται 2.619 ακόμα διαδικασίες που σύντομα θα είναι προσβάσιμες από τους πολίτες. Πρόκειται για 340 διαδικασίες προς δημοσίευση (οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ελέγχου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), 353 διαδικασίες προς έγκριση (οι οποίες βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο ελέγχου και έγκρισης από τους αρμόδιους φορείς) και 1.926 υπό επεξεργασία (όσες δηλαδή βρίσκονται στο αρχικό στάδιο καταχώρισης από τους αρμόδιους φορείς).

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, το Μίτος «με έναν τρόπο πολύ ενδιαφέροντα καταγράφει τα βήματα τα οποία απαιτούνται σε κάθε διαδικασία που θέλουμε το κράτος να αλληλεπιδράσει μαζί μας: πού είναι ψηφιακές οι διαδικασίες, πού δεν είναι», τονίζοντας ότι «ο στόχος είναι διπλός: ο στόχος είναι αφενός να έχουμε ένα νήμα, έναν μίτο, για να μπορέσουμε ως πολίτες να διαχειριστούμε αυτόν τον λαβύρινθο. Αλλά υπάρχει και ο δεύτερος: «ό,τι δεν μπορώ να το μετρήσω δεν μπορώ να το μεταρρυθμίσω»».

Να αναφερθεί ότι οι κατηγορίες υπηρεσιών είναι παρόμοιες με τις υπηρεσίες του gov.gr, όπως είναι η γεωργία και κτηνοτροφία, δικαιοσύνη, εκπαίδευση, εργασία και ασφάλιση κτλ και παρέχονται σε πολίτες, δημόσιους υπαλλήλους, δημόσιους φορείς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα-νομικές οντότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι 34 υπηρεσίες του gov.gr συνδέονται με τον ΜΙΤΟ, μεταξύ των οποίων η άδεια πολιτικού γάμου, η αίτηση επιδόματος ανεργίας, η αναγνώριση πτυχίου, η ανανέωση άδειας μοτοποδηλάτου, το άνοιγμα οικογενειακής μερίδας λόγω γάμου, το αντίγραφο άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, το αντίγραφο ποινικού μητρώου, η απογραφή φυσικού προσώπου στο Μητρώο Εργοδοτών (eΕΦΚΑ), η ασφαλιστική ενημερότητα φυσικών/νομικών προσώπων, οι εγγραφές πρωτοετών φοιτητών, η εγγραφή σε νηπιαγωγείο, η έκδοση υπεύθυνης δήλωσης, το επίδομα παιδιού, η ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης, θανάτου, γέννησης, γάμου, η πληρωμή εξόδων κηδείας, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κά.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος «το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών – Μίτος, είναι ένα ακόμα κομβικής σημασίας έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μαζί το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) και το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας συναπαρτίζουν την «Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών», η οποία θα αποτελέσει μια μεταρρυθμιστική τομή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Μίτος στην πλήρη ανάπτυξή του, θα αποτελεί επί της ουσίας τη θεσμική μνήμη της δημόσιας διοίκησης, όπου θα είναι καταγεγραμμένες και τυποποιημένες όλες οι διοικητικές διαδικασίες, με όρους απόλυτης διαφάνειας. Ως σύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο, θα συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ευρύτερη αναβάθμιση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους, δύο κρίσιμης σημασίας προϋποθέσεις, προκειμένου η χώρα να βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά».

Όπως τονίζεται, το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών δίνει τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν τυχόν δυσλειτουργίες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη διαδικασία της απλούστευσης και της κατάργησης ανενεργών διαδικασιών.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικές ενστάσεις: Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των προσφυγών

Ποιο είναι ακριβώς το έργο του Μίτος:

  1. Καταγράφει, και τυποποιεί τις υφιστάμενες διοικητικές διαδικασίες των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων. Αποτυπώνει πληθώρα στοιχείων για κάθε μία από αυτές: ακριβείς, επίσημοι τίτλοι, νομοθετικό πλαίσιο, αρμόδιες υπηρεσίες, δικαιολογητικά, χρόνος διεκπεραίωσης, διάγραμμα ροής, εκτίμηση χρόνου και κόστη παραβόλων ή άλλων τελών
  2. Ενσωματώνει ένα μηχανισμό διαρκούς επικαιροποίησης των διαδικασιών
  3. Υποστηρίζει την απλούστευση των διαδικασιών μέσω του ΕΠΑΔ καθώς και την αξιολόγησή τους ως προς την επίπτωση που έχουν στα διοικητικά βάρη,
  4. Περιλαμβάνει πλατφόρμα υποβολής αναφορών και προτάσεων βελτίωσης του περιεχόμενου από κάθε ενδιαφερόμενο.

Το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών Μίτος σχεδιάστηκε και διαμορφώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και υλοποιείται τεχνικά από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας

VIDEO1 ημέρα ago

Βόλος: Εικόνες αποκάλυψης στις Αλυκές από τη θεομηνία κατέβασε όγκο φερτών υλών το Αλιγαρόρεμα

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως

VIDEO4 ημέρες ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

VIDEO4 ημέρες ago

H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα

VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Στον Εισαγγελέα κάτοικοι της Άλλης Μεριάς για τον χείμαρρο που τους έπνιξε

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Λίμνη Κάρλα: Δείτε πως έγινε μετά την κακοκαιρία

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτό είναι το ολλανδικό «σχέδιο Δέλτα» που ετοιμάζουν για την Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή