Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μετά την καθημερινή αύξηση κρουσμάτων ενημέρωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι νοσούν σήμερα, με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να είναι στα 18-34 έτη. Η κ. Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι έχει επικρατήσει με την θετικότητα να κυμαίνεται πάνω από το 2%.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει σημαντικά από προηγούμενες παραλλαγές με κυριότερο χαρακτηριστικό την εξαιρετική μεταδοτικότητά της.

Σύμφωνα με δεδομένα από άλλες χώρες που η νέα παραλλαγή κυριάρχησε νωρίτερα, η επώαση της Όμικρον γίνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα ενώ και η νόσηση είναι μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Έτσι εφαρμόζονται διαφορετικοί κανονισμοί καραντίνας.

Ειδικότερα, για όσους έχουν βγει θετικοί σε τεστ πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για πέντε ημέρες, ενώ όσοι δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να εξέλθουν και να κάνουν χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Μετά από επαφή με κρούσμα για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει καραντίνα για πέντε ημέρες ενώ μετά εάν το τεστ βγει αρνητικό μπορεί να εξέλθει πάλι με χρήση μάσκας υψηλής προστασίας. Αντιθέτως για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα δεν χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα, αλλά θα πρέπει να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί και να πραγματοποιήσουν τεστ.

Πολλοί που θα κολλήσουν παραλλαγή Όμικρον θα έχουν συμπτώματα παρόμοια με ένα απλό κρυολόγημα. Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα συστήνεται να πραγματοποιούν τεστ.

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία μας είναι ακόμα επιβαρυμένα με 40000 ασθενείς που νοσηλεύονται.

Πληρότητα 53% σε απλές κλίνες που φτάνει  88% στις ΜΕΘ κοροναϊό, με 91% στην Αττική και 98% στη Θεσσαλονίκη.

Θα πρέπει ακόμα να περιμένουμε να δούμε αν τα δεδομένα από το εξωτερικό θα ισχύσουν και στην Ελλάδα και θα έχουμε λιγότερες νοσηλείες.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως η τρίτη δόση εμβολίου προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση.

Όσο πιο ήπια και να φαίνεται η παραλλαγή Όμικρον, παραμένει επικίνδυνη ιδίως για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στο τέλος συνέστησε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κοινωνικές συναναστροφές, και πρότεινε να πραγματοποιήσουμε όλοι αυτοδιαγνωστικά τεστ πριν βρεθούμε με άλλους ανθρώπους.

Η χρήση αντιγονικών τεστ παραμένει εξαιρετικά σημαντική, αν και δεν είναι το ίδιο ευαίσθητα στην Όμικρον.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους που νοσούν θα χρειαστεί να πραγματοποιούν μοριακό τεστ για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ για όσους είναι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται μετά από τεστ αντιγόνου να πραγματοποιήσουν pcr test.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr