Οι πολίτες με προβλήματα όρασης, ακοής, ομιλίας επ΄ ουδενί δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης ταχύτητας. Πρέπει να έχουν προσαρμογές στα δεδομένα τους ώστε να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Αυτό ακριβώς έκανε ο Δήμος Κοζάνης που ενημερώνει τους δημότες του και στη νοηματική για όλα τα κρίσιμα θέματα.

H άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, είναι όχι μόνο νομική υποχρέωση (Ν. 4074/2012), αλλά κυρίως ηθική.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Δήμος Κοζάνης έχει ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία μιας κοινωνίας, όπου οι πολίτες θα έχουν ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες, αλλά και ίσο δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, υλοποιεί μια καινοτόμα δράση για τα δεδομένα της χώρας, αποδίδοντας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που λαμβάνει το όργανο αποδίδονται σε συνοπτικό κείμενο το οποίο αποδίδεται στην νοηματική και καταγράφεται σε βίντεο.  Να σημειωθεί, πως η  Ελληνική Νοηματική Γλώσσα έχει αναγνωριστεί νομικά ως επίσημη γλώσσα της κοινότητας των Κωφών για εκπαιδευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα από το 2000.

Επιπλέον υπάρχει και υποτιτλισμός, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα ακοής να παρακολουθήσουν το οπτικοακουστικό υλικό.

Η παρουσίαση των θεμάτων συνοδεύεται από ηχητική περιγραφή, δίνοντας πρόσβαση στην πληροφόρηση και σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται σε μία σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή, στοχεύοντας στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες, με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Η επιβράβευση της δράσης δεν άργησε να έρθει. 

Η Ομάδα Αξιολόγησης Καλών Πρακτικών της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», λαμβάνοντας υπόψη την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα, την πρωτοτυπία, και την αξιοποίηση από νέους χρήστες που θέλουν να υιοθετήσουν τη δράση, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η εν λόγω πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης αποτελεί «παραδειγματική αναφορά» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αποτέλεσμα η δράση να ενταχθεί στις «Καινοτόμες Ψηφιακές Πρωτοβουλίες», με την Ένωση «Κλεισθένης» να κάνει λόγο για «παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες δημοτικές αρχές της χώρας».

Η αναγνώριση από την Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για ένα θεσμό που έχει πλήρη επιστημονική κατάρτιση και μεγάλη βιωματική συμμετοχική διοικητική εμπειρία. Ο πρόεδρος της Ένωσης και γενικός γραμματέας στο δήμο της Νέας Σμύρνης, Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης θεωρεί τις καλές πρακτικές ως καθοριστικό παράγοντα κοινωνικής ευημερίας, ισότητας στην προσβασιμότητα και επίλυσης καθημερινών προβλημάτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Τα Ερωτικά του 1821, μαζί με τα «Νέα Σαββατοκύριακο»