ΚΟΣΜΟΣ
Παραλλαγή Όμικρον – Απαντήσεις σε τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη για να κατανοήσουν καλύτερα το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού. Σχεδόν δέκα ημέρες μετά τον εντοπισμό του, κάποια στοιχεία έχουν γίνει πιο ξεκάθαρα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε δημοσίευμά τους, οι New York Times επιχειρούν να απαντήσουν τέσσερα βασικά ερωτήματα, με τη βοήθεια ειδικών. Οι απαντήσεις βασίζονται στα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από το νέο στέλεχος.
- Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα – «Κρυφή» εκδοχή της Όμικρον μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω
Μεταδοτικότητα
Μπορεί η «Όμικρον» να μεταδίδεται ταχύτερα σε σχέση με τις παλαιότερες παραλλαγές;
Κατά πάσα πιθανότητα, ναι. Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid αυξάνεται ραγδαία. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι όλο αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την «Όμικρον» και ότι ο πλανήτης μπερδεύει μια απλή αύξηση στα κρούσματα με την επίδραση του νέου αυτού στελέχους. (Καμιά φορά, οι λόγοι που οδηγούν σε εξάρσεις κρουσμάτων, παραμένουν μυστήριο). Ωστόσο, τα στοιχεία ότι η «Όμικρον» μεταδίδεται ταχύτερα δείχνουν αξιόπιστα.
«Τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τη Δέλτα» υποστηρίζει η Τζάνετ Μπέισμαν, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Επιπλέον, η Δρ. Ρεμπέκα Βουρτς από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα επισημαίνει ότι «η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική».
Πάντως, άγνωστος παραμένει ο λόγος που μεταδίδεται γρήγορα, αν και υπάρχουν δύο πιθανές απαντήσεις. Η πρώτη είναι ότι η «Όμικρον» είναι πιο μεταδοτική από τεχνικής απόψεως -ότι δηλαδή εξαπλώνεται πιο γρήγορα μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν χτίσει ανοσία σε σχέση με παλαιότερες παραλλαγές.
Η δεύτερη απάντηση έχει να κάνει με τη λεγόμενη «ανοσολογική παράκαμψη», που σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει στο παρελθόν από Covid-19, είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν από την «Όμικρον» παρά από παλαιότερες εκδοχές του ιού.
Και οι δύο εξηγήσεις θα μπορούσαν να ισχύουν και αυτό είναι που πιστεύουν και πολλοί επιστήμονες. Αλλά τα στοιχεία δεν είναι ακόμη σαφή, ενώ η μία εξήγηση μπορεί να είναι τελικά πολύ πιο σημαντική από την άλλη.
«Το συμπέρασμα είναι ότι: Δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία ως προς το ότι η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα, [αλλά] δεν είμαι ακόμη 100% σίγουρη γιατί» δηλώνει ο Δρ. Ρόμπερτ Βάχτερ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Σοβαρότητα
Είναι πιο σοβαρή η «Όμικρον» από τις προηγούμενες παραλλαγές;
Πιθανότατα, όχι. Αλλά υπάρχουν μεγαλύτερες διαφωνίες ως προς αυτό σε σχέση με το προηγούμενο ερώτημα.
Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι απλά είναι πολύ νωρίς για να ξέρουν αν ο μέσος άνθρωπος που προσβάλλεται από την Όμικρον αρρωσταίνει πιο βαριά από τον μέσο άνθρωπο που κολλάει παλαιότερες παραλλαγές του κοροναϊού. «Αυτή τη στιγμή, γίνονται μόνο εικασίες» τονίζει ο Δρ. Πολ Σαξ από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη.
Η σοβαρή νόσηση από Covid συχνά χρειάζεται μια εβδομάδα ή και περισσότερο για να εκδηλωθεί, και δεν πάνε ούτε δύο εβδομάδες που ο πλανήτης έμαθε για την ύπαρξη της Όμικρον. «Ίσως, δεν είχαμε αρκετό χρόνο για δούμε να εκδηλώνονται οι σοβαρές μορφές νόσησης» αναφέρει ο Δρ. Άαρον Ρίχτερμαν από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Οι αρχικές μελέτες σε ασθενείς με «Όμικρον» αφορούν κυρίως τη Νότια Αφρική, όπου ο νεότερος πληθυσμός είναι μεγαλύτερος και πολλοί άνθρωποι είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από την παραλλαγή Δέλτα. Το ενδεχόμενο βαριάς νόσησης είναι μικρό και για τις δύο αυτές ομάδες. «Αυτό που είναι δύσκολο να αξιολογηθεί αυτή τη στιγμή», υπογραμμίζει η Τζένιφερ Νάζο από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, «είναι το τι θα συμβεί όταν μολυνθούν μεγαλύτερα σε ηλικία και πιο ευάλωτα άτομα».
Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι τα πρώτα σημάδια είναι πιο ξεκάθαρα και πιο αισιόδοξα. Αν μη τι άλλο, αναφέρουν, η Όμικρον μπορεί να είναι ηπιότερη από παλαιότερες παραλλαγές. Τα επίπεδα νοσηλειών και θανάτων στη Νότια Αφρική δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ όσο τα κρούσματα. Μάλιστα, κατά έναν περίεργο τρόπο, οι ασθενείς κάνουν λιγότερο συχνά λόγο για αοσμία και αγευσία.
Ο κίνδυνος για τους εμβολιασμένους
Προστατεύονται όσοι έχουν εμβολιαστεί, ή όχι; Η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς την «προστασία». Σημαίνει προστασία από κάθε μορφής μόλυνση Covid – ή από σοβαρή νόσηση;
Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό η «Όμικρον» να μολύνει εμβολιασμένους σε σχέση με παλαιότερα στελέχη του ιού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η Όμικρον θα προκαλέσει σοβαρότερες μορφές Covid-19 σε εμβολιασμένους.
«Πιστεύω ότι τα εμβόλια θα ανταπεξέλθουν, όχι τόσο στο να προλαμβάνουν τη μόλυνση αλλά τη σοβαρή νόσηση» σημειώνει ο Δρ. Έρικ Τόπολ από το Scripps Research. Ο Ντέιβιντ Ντάουντι από το Johns Hopkins, το έθεσε ως εξής: «Το ανοσοποιητικό μας είναι σχεδιασμένο να μας προστατεύει από το να αρρωσταίνουμε, όχι από τα μην προσβαλλόμαστε καθόλου».
Η κατάσταση ίσως να είναι παρόμοια και για τους ανεμβολίαστους που είχαν μολυνθεί από Covid στο παρελθόν – ή ίσως να είναι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή Covid σε σχέση με τους εμβολιασμένους. Παραμένει ασαφές.
Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και οι φαινομενικά ήπιες μολύνσεις από Covid μπορεί να είναι τελικά θανατηφόρες για ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι. Ο ιός της γρίπης προκαλεί τον θάνατο μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων για τον ίδιο λόγο.
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η ανοσία μεταξύ των εμβολιασμένων και όσων έχουν ήδη νοσήσει, μοιάζει να φθίνει όσο περνάει ο καιρός. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που θεωρούνται προστατευμένοι μειώνεται εξαιτίας της φθίνουσας ανοσίας, τονίζει ο Τόπολ.
Όλα αυτά αποτελούν επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού των πολιτών, ακόμη και αν έχουν μολυνθεί στο παρελθόν, καθώς και υπέρ της ενισχυτικής δόσης, για όσους μπορούν να τη λάβουν. «Θα πρέπει να γίνει έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν άμεσα την ενισχυτική δόση και να μην περιμένουν τρεις με τέσσερις μήνες για ένα ειδικό εμβόλιο κατά της Όμικρον» επισημαίνει ο Βάχτερ.
Τεστ
Λειτουργούν τα τεστ στην περίπτωση της Όμικρον, είτε είναι PCR test είτε rapid test που γίνονται στο σπίτι;
Ναι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Εάν αυτό συνεχίσει να ισχύει, θα είναι πολύ βοηθητικό στη μάχη κατά της Όμικρον. «Η εξάπλωση της Όμικρον θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τη σημασία των rapid test, καθώς και των νέων φαρμάκων σε μορφή χαπιών» υποστηρίζει ο Βάχτερ.
Συμπεράσματα
Όπως τονίζουν οι New York Times, τα πρώτα στοιχεία ίσως αποδειχθούν παραπλανητικά, αλλά αυτό θα το γνωρίζουμε εντός μερικών εβδομάδων.
Προς το παρόν, οι εμβολιασμένοι μπορούν να συμπεριφέρονται όπως και πριν, αν και πολλοί θα πρέπει να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους με την ενισχυτική δόση.
Οι ηλικιωμένοι αλλά και οι πιο ευάλωτοι, όπως οι άνθρωποι που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο, θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν και να ζητούν από τα άτομα γύρω τους να κάνουν τακτικά τεστ. Για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να νοσήσουν βαριά.
Γράψτε το σχόλιό σας


https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Νοσοκομείο Μπαλουκλί: Βοήθεια 350.000 δολ. συγκέντρωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την αποκατάσταση των ζημιών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την εξασφάλιση ενός αρχικού ποσού ύψους 350.000 δολ. και την άμεση διάθεσή του για την ανοικοδόμηση του Νοσοκομείου του Μπαλουκλί, που υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Αυγούστου, αλλά και «για την ανακούφιση των ηλικιωμένων και ασθενών αδελφών μας που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον οποίο έγινε δεκτός στην Κωνσταντινούπολη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά, πληροφορώ τον Παναγιώτατο ότι η Ομογένειά μας ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μας για την ανοικοδόμηση του ιστορικού κτιρίου του νοσοκομείου και για την ανακούφιση των αδελφών μας στην Πόλη που φιλοξενούνται σε αυτό», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το νοσοκομείο των Ρωμιών μετρά 270 χρόνια ζωής
Οι δωρεές
Όπως σημείωσε, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει δεσμεύσει αρχικά 100.000 δολ. και αναμένει το ποσό αυτό να αυξηθεί μέσω διαφόρων δωρεών, ενώ το Ταμείο Ηγεσίας των Εκατό έχει και αυτό δεσμεύσει, από την πλευρά του, επιπλέον 100.000 δολάρια.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου προσφέρει αρχικά το ποσό των 100 χιλιάδων δολ., πιστό στην αποστολή του να υποστηρίζει και να υπερασπίζεται τη Μητέρα Εκκλησία.
Παράλληλα, το Εθνικό Συμβούλιο του Φιλόπτωχου Ταμείου διαθέτει 50.000 δολάρια ως μια πρώτη πράξη υποστήριξης αυτής της εμβληματικής πατριαρχικής διακονίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, που έφθασε σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για το τρίτο προσκυνηματικό ταξίδι των ομογενών μας, που διοργανώνεται φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προγραμματίζει να επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες το Νοσοκομείο του Μπαλουκλί.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Στην πόλη Μπούκα κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής σκοτώθηκαν τουλάχιστον 458 άνθρωποι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής στην πόλη Μπούκα, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, σκοτώθηκαν 458 άμαχοι εκ των οποίων οι 419 εκτελέσθηκαν ή πέθαναν από βασανιστήρια, δήλωσε η αναπληρώτρια δήμαρχος της Μπούκα Μιχαηλίνα Σκόρικ- Σκαρόφσκαγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Στην επικράτεια της κοινότητας Μπούκα βρήκαμε και ταυτοποιήσαμε 458 πτώματα, ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή. Από αυτούς οι 419 σκοτώθηκαν από Ρώσους στρατιωτικούς. Μεταξύ των νεκρών είναι 12 παιδιά, έως ηλικίας 21 ετών», δήλωσε η αντιδήμαρχος.
Μεταξύ των νεκρών 366 είναι άνδρες και 86 γυναίκες. Σύμφωνα με την Σκαρόφσκαγια, οι περισσότεροι εκτελέσθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη, 116 πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα και Αγίων Πάντων.
Πόσοι βρίσκονται στα νεκροτομεία
Επίσης περισσότεροι από 50 σοροί δεν είχαν ταφεί, και βρίσκονται ακόμη στα νεκροτομεία δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι πέντε εξ αυτών δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν, μάλιστα οι εμπειρογνώμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν στις περιπτώσεις αυτές και το φύλο.
Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι όσο ζούσαν «ήσαν πολύ αδύναμοι, άρρωστοι και δεν μπορούσαν να κινηθούν ώστε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ιερέας ο οποίος βοήθησε να ταφούν οι κάτοικοι στον ομαδικό τάφο κοντά στην εκκλησία.
Η Σκαρόφσκαγια πρόσθεσε ότι αιχμαλωτίσθηκαν 14 κάτοικοι, ενώ 10 θεωρούνται αγνοούμενοι.
Στα τέλη Ιουλίου η αστυνομία της περιοχής του Κιέβου είχε ανακοινώσει ότι στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου εντοπίσθηκαν τα πτώματα 1.448 αμάχων, εκ των οποίων 216 δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Ο διευθυντής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου Αντρέι Νεμπίτοφ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή 300 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών.
Τα ρωσικά στρατεύματα βρισκόντουσαν στην πόλη Μπούτσα περισσότερο από ένα μήνα. Μετά την οπισθοχώρησή τους στα τέλη Μαρτίου οι τοπικές αρχές και οι δημοσιογράφοι βρήκαν στην πόλη δεκάδες πτώματα και μαζικούς τάφους. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι τα πτώματα στους δρόμους της πόλης υπήρχαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Η Ρωσία αρνείται τη συμμετοχή του ρωσικού στρατού στις δολοφονίες αμάχων, χαρακτηρίζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «προβοκάτσια και σκηνοθεσία».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NovayaGazeta.europe, Sboboda.org

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
LIFESTYLE3 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ
-
MEDIA7 ώρες ago
Κόβει την ανάσα στα 55 της: Η Κατερίνα Λέχου μόλις ανέβασε τη φωτό που στέλνει στο ταμείο… ανεργίας τις instagrammers (Pic)