Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάσχα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές για αρνί και κατσίκι – Τι λένε κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες και καταναλωτές

Published

on

meat30 4 620x350.jpg

«Σαρώνει» η ακρίβεια τα ελληνικά νοικοκυριά την ώρα που διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει, με τις τιμές για το αρνί και το κατσίκι να αναμένονται ιδιαιτέρως τσουχτερές σε σχέση με το 2023 και μάλιστα να ανεβαίνουν μέσα στην εβδομάδα.

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να σταματήσει την ανηφόρα στις τιμές των αμνοεριφίων με στόχο οι τιμές να μην ξεπεράσουν τα 10 ευρώ. Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν ότι η τιμή των 10 ευρώ/κιλό είναι κάτι ανέφικτο.

Οι κρεοπώλες αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα, καθώς φοβούμενοι το καλάθι που μπήκε στα σουπερμάρκετ δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες.

Τιμές ανά την Ελλάδα

Αρνί: Από το… μαντρί στο ψυγείο του κρεοπώλη

Έστω, μέση τιμή κτηνοτρόφου: 8,50 €/κιλό

Advertisement

+ (σφαγεία & μεταφορικά): 1,20€

= 9,70€ θα το αγοράσει ο χονδρέμπορος

Έστω, ελάχιστο κέρδος 20%: 1,94€

Θα το πουλήσει στον κρεοπώλη: 11,64€

Έστω, κέρδος κρεοπώλη 20%: + 2,33€ (13,97€)

Advertisement

+ (13% ΦΠΑ): 1,81€

Τελική τιμή καταναλωτή: 15,78€

Η τιμή του αμνοερίφιου στα σούπερ μάρκετ
Αρνί: 9,80 € – 14,90€ / κιλό

Η τιμή για το ψημένο αρνί και το κοκορέτσι
Αρνί (ψημένο): 35 – 40€ /κιλό
Κοκορέτσι (νωπό): 12€ – 15€ /κιλό
Κοκορέτσι (ψημένο): 30 – 35€ / κιλό

Advertisement

Τι λένε οι καταναλωτές

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το κόστος των αμνοερίφιων.

«Από την τιμή που φτάνει στον καταναλωτή, υπολογίστε το σφαγείο και τα μεταφορικά. Από το 9 ευρώ πάει στο 10,30 ευρώ. Ο λιανεμπόριο δεν θα κερδίσει; Αυτό θα είναι περίπου 12 ευρώ, συν το 13% ΦΠΑ, πάμε στα 13-14 ευρώ», επεσήμανε.

«Το αρνί γάλακτος το σφάζουν οι κτηνοτρόφοι όταν γίνει δύο μηνών. Θέλει την ημέρα ένα κιλό γάλα. Στις 60 μέρες με ένα κιλό γάλα είναι 60 ευρώ μόνο το γάλα. Από τις 16 αλυσίδες οι τέσσρις δεν έχουν ούτε αρνί ούτε κατσίκι», συμπλήρωσε ο κ. Ραυτόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, τόνισε: «Τελικά το κατσικάκι κατάντησε χαβιάρι. Είναι ένα παιχνίδι της αγοράς που γίνεται κάθε Πάσχα αλλά αυτό που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι οι ελληνοποιήσεις».

Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, σημείωσε ότι «εμείς αυτό το έχουμε πει από την αρχή της περιόδου, ότι η τιμή στον παραγωγό δεν μπορεί να πέσει κάτω από 7 ευρώ. Σε όλη η ηπειρωτική Ελλάδα έχουν ανατραπεί τα πράγματα»

Advertisement

Και πρόσθεσε: «Αν πουλούσαμε κάτω από 6 ευρώ θα καταστρεφόταν η κτηνοτροφία. Πριν από 1 μήνα πουλούσαμε 7 ευρώ. Είχαμε δώσει 5 κιλών αρνάκια με 7 ευρώ τιμή. Ήταν η καλύτερή μας πώληση. Δώσαμε αρνιά για το Καθολικό Πάσχα. Μετά αυξάνεται η τιμή γιατί μεγαλώνουν τα ζώα και αυξάνονται τα κιλά τους».

Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης στη συνέχεια εξέφρασε ενστάσεις για τις τιμές που αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ: «Δεν ξέρω από πού αντλήσατε τις τιμές αναφορικά με την Κρήτη αλλά δεν είναι πραγματικές (σ.σ. τα 8-8,50 ευρώ). Δεν ισχύουν αυτές οι τιμές. Οι τιμές που φύγανε τα αμνοερίφια από την Κρήτη ήταν από 6 έως 7,70 ευρώ για τα ποιοτικά αρνιά γάλακτος. Όλη η Κρήτη τόσο πούλησε. Αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής το αγοράζει από 10-13 ευρώ το κιλό, ανάλογα αν θα το πάρει ολόκληρο, μισό ή κομμάτια».

Από την πλευρά των κρεοπωλών, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Πάτρας, Διονύσης Ανδρεόπουλος, ανέφερε: «Το καλάθι του νοικοκυριού είναι καθαρός αθέμιτος ανταγωνισμός. Σε γνωστό σούπερ μάρκετ παίρνεις ένα αρνί ολόκληρο και σου δίνουν δύο επιταγές των 6 ευρώ. Παίρνεις μισό, σού δίνουν μία επιταγή».

Και συμπλήρωσε: «Εμείς πουλάμε 15-16 ευρώ το κιλό γιατί έχουμε ποιοτικά κρέατα. Εμείς πουλάμε φρεσκοσφαγμένα. Ξέρω ότι υπάρχει μια τεχνική σφαγής αμνοεριφίων μακράς διαρκείας. Αυτά που πουλιούνται στο σούπερ μάρκετ, αυτά σφάζονται σήμερα και με διάφορους τρόπους θερμοκρασίας τα βάζουν σε ειδικούς θαλάμους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει παύση των εξαγωγών γιατί έφυγαν πολύ για το Καθολικό Πάσχα και τώρα έχουμε έλλειψη».

Advertisement

Όπως, τέλος, εκτίμησε χθες ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, «δυστυχώς με την έλλειψη που τελικά υπάρχει η τιμή θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ, φτάνοντας σε ορισμένες περιοχές και τα 16 ευρώ».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή