Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πειραιάς: Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Published

on

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση του συστήματος μετακινήσεων και μεταφορών στην πόλη, το οποίο έχει στο επίκεντρό του την προώθηση και διάδοση μορφών κινητικότητας που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επισκεπτών, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πιο βιώσιμες πόλεις

Στόχος του Σ.Β.Α.Κ. είναι να γίνουν οι πόλεις περισσότερο βιώσιμες, σύγχρονες και ανθρώπινες.

Να περιοριστεί το αυτοκίνητο, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράνομη στάθμευση ειδικά στις ράμπες ΑΜΕΑ, τα κυκλοφοριακά προβλήματα και να δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης για τους πολίτες. Να ενισχυθούν και να αξιοποιηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Σταθερής Τροχιάς, η Δημοτική Συγκοινωνία, το ποδήλατο και η ηλεκτροκίνηση, δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς, τα παιδιά και τα ΑΜΕΑ, με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, την κατασκευή πεζοδρόμων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμων.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Σ.Β.Α.Κ. είναι ότι δεν εκπονούνται από ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά προϋποθέτουν τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας: των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και των οργανώσεων, ακόμα και των απλών πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο η τελική διαμόρφωση του Σ.Β.Α.Κ. είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένων διαβουλεύσεων με φορείς και πολίτες του Δήμου. Αναλυτικότερα στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν 55 φορείς της πόλης και 760 πολίτες, οι όμοροι Δήμοι και οι Δημοτικές Κοινότητες.

Σημειώνεται πως για να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ βασική προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση του Σ.Β.Α.Κ., ενώ τα όποια έργα γίνονται στον Δήμο από άλλους φορείς, όπως π.χ. στο λιμάνι προϋποθέτουν τη συμφωνία τους με το Σ.Β.Α.Κ.

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, από τον συγκοινωνιολόγο-μελετητή κ. Θοδωρή Μαυρογεώργη.

Μώραλης: Πολύ σημαντική στιγμή

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Η έγκριση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου είναι μία πολύ σημαντική στιγμή, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα μιας συστηματικής και – κυρίως – συλλογικής δουλειάς που ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια.

Το Σ.Β.Α.Κ. επιδιώκει οι μετακινήσεις και οι μεταφορές στον Πειραιά να προωθούν τις κεντρικές αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κινητικότητας, και να εξασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση την κοινωνική, την περιβαλλοντική, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα.

Οι μετακινήσεις να είναι ανοικτές και φιλικές προς κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία και άλλων ευάλωτων πολιτών. Σε συνδυασμό με τη βέλτιστη χρήση του δημόσιου χώρου, την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης. Προάγοντας τις μετακινήσεις με ασφάλεια και με σεβασμό στα δικαιώματα όλων, αλλά και τη χρήση εναλλακτικών, και πιο φιλικών προς το περιβάλλον και το δημόσιο χώρο μέσων μετακίνησης, από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης έως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Tο Σ.Β.Α.Κ. έρχεται να συνδέσει τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα με την τοπική οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και με τη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας και ποιότητας ζωής για τους πολίτες.

Η ολοκλήρωση του Στρατηγικού Σχεδίου αυτού για την πόλη μας έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο Δήμος Πειραιά, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους και τους πλέον σύνθετους από πλευράς κυκλοφοριακής, έρχεται να κάνει ένα μεγάλο βήμα για να κάνει τις μεταφορές και μετακινήσεις εντός αυτού πιο πράσινες, πιο βιώσιμες και πιο αποδοτικές για όλους, στην κατεύθυνση συνολικής βελτίωσης της ζωής στην πόλη, την οποία τα τελευταία οκτώ και πλέον χρόνια υπηρετούμε καθημερινά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δημήτρη Καρύδη, τον Διευθυντή κ. Μηλιά, την κα Πούλου καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διαμόρφωση του Σ.Β.Α.Κ.».

«Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα»

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, κατά την εισήγησή του, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του κ. Μήλια, κ. Πούλου και τους μελετητές που συνέβαλαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του Σ.Β.Α.Κ., καθώς και την παράταξη «Πειραιάς-Πόλη Πρότυπο» και την παράταξη «Πειραιάς για Όλους» και τον κ. Μπελαβίλα, ο οποίος προσέφερε τις τεχνικές του γνώσεις.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Διαμορφώσαμε με ενότητα, συνεννόηση και κυρίως συστηματική διαβούλευση στην οποία πήραν μέρος 55 φορείς, όλες οι Δημοτικές Κοινότητες, οι όμοροι Δήμοι, 700 περίπου πολίτες που απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια, στην κατάρτιση ενός σοβαρού και ριζοσπαστικού στρατηγικού σχεδίου, για τα επόμενα 15 χρόνια. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα, αλλά θέλει κόπο, καθώς οι νοοτροπίες πολλές φορές είναι παγιωμένες και δεν αλλάζουν εύκολα, ειδικά στα θέματα του τρόπου ζωής. Το εγχείρημα είναι αναμφισβήτητα δύσκολο και σύνθετο αλλά απολύτως αναγκαίο, για να αναβαθμίσουμε την ζωή μας. Στον Δήμο Πειραιά άλλωστε δίνουμε καθημερινά την μάχη προς αυτήν την κατεύθυνση και είμαστε αποφασισμένοι μαζί με τους πολίτες να κερδίσουμε το στοίχημα».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE8 λεπτά ago

Κόνι Μεταξά: Ξέσπασε η τραγουδίστρια

VIDEO23 λεπτά ago

ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΑ:ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ άγριος ή εγγυητής σταθερότητας;

ΕΛΛΑΔΑ29 λεπτά ago

Νέα Σμύρνη: Μεγάλη πυρκαγιά σε εστιατόριο στο ισόγειο πολυκατοικίας

ΜΠΑΣΚΕΤ44 λεπτά ago

Σταμάτη: «Θέλουμε να απολαύσουμε το παιχνίδι»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ47 λεπτά ago

Ο Ρονάλντο “έσπασε” νέο ρεκόρ σε επίπεδο εθνικών ομάδων!

OIKONOMIA53 λεπτά ago

Ενεργειακή αναβάθμιση: Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ιδιοκτήτες

ΚΟΣΜΟΣ56 λεπτά ago

ΗΠΑ: Δεν αφαιρούν την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία»

LIFESTYLE1 ώρα ago

Μίλτος Πασχαλίδης: Προσπαθεί να τραγουδήσει Ελένη Φουρέιρα και γίνεται viral στο TikTok

VIDEO1 ώρα ago

ΜΑΓΝΗΣΙΑ:ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ – Χάνονται δύο ακόμη νηπιαγωγεία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η ιστορία του 45χρονου με αναπηρία συγκλονίζει τον Βόλο- Έμεινε ορφανός, πέθανε και ο θετός του πατέρας και συγγενής που έχει αναλάβει ως «συμπαραστάτης» τον κακοποιεί

OIKONOMIA3 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Η Γεωργία Μπίκα δικαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Βίντεο ντοκουμέντο μετά το επεισόδιο με τον γερανό: «Κι αν πάτησες κάποιον καλά έκανες»

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Διαφημίζει τον λογαριασμό της στο OnlyFans με μαύρα διάφανα εσώρουχα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Καρδίτσα: ΙΧ «καρφώθηκε» σε κολώνα

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή