Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πεντέλη: Δεύτερη ευκαιρία για τα σανατόρια

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στις αρχές του 19ου αιώνα οι γιατροί στα Βρετανικά Νησιά αναζητούσαν θεραπεία για μια νόσο που διαδιδόταν ταχύτατα μεταξύ των ανώτερων κοινωνικά στρωμάτων: φοιτητές, καλλιτέχνες και συγγραφείς, μέλη της εύπορης αστικής τάξης που είχαν προσβληθεί από φυματίωση, άρχισαν να μεταβαίνουν οργανωμένα, κατόπιν ιατρικής υποδείξεως, στη Μεσόγειο – στην Κεντρική Ιταλία, στη Νότια Γαλλία, στα Επτάνησα – αναζητώντας ίαση στο εύκρατο κλίμα τους. Η ιδέα για τη δημιουργία σανατορίων ως χώρων περίθαλψης φυματικών είχε μόλις γεννηθεί.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες για να μεταλαμπαδευτεί στην Ελλάδα. Ηταν το 1930 όταν αποφασίστηκε πως στην καταπράσινη εξοχή της Πεντέλης θα κατασκευαστούν με ιδιωτικές επενδύσεις μεγάλες νοσοκομειακές υποδομές για τους φυματικούς.

Διαβάστε επίσης: Τα στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας – Μην μπείτε μέσα, απλά προσπεράστε τα – Ιστορίες τρόμου

Χτισμένα στα πρότυπα των σανατορίων της Κεντρικής Ευρώπης και ενσωματώνοντας την αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου, τα κτίρια αυτά φιλοξένησαν την απελπισία αλλά και τις ελπίδες χιλιάδων φυματικών που έζησαν στους θαλάμους τους, όπως ο ποιητής Κώστας Ουράνης, και συνδέθηκαν με την πρόσφατη Ιστορία, όπως το Σανατόριο των Απόρων Φυματικών που έγινε καταφύγιο του ΕΑΜ κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά την ίδρυσή τους, τα ιστορικά σανατόρια της Πεντέλης έχουν μετατραπεί σε άψυχα τσιμεντένια κουφάρια. Εγκαταλελειμμένα από χρόνια, χαμένα μέσα στα πεύκα, στερούνται οποιασδήποτε μνήμης, ακόμη και μιας ελάχιστης σήμανσης ως υπόμνησης του ένδοξου παρελθόντος τους.

Πάρκο ή γηροκομείο

Προτάσεις για την επανάχρηση αυτών των σανατορίων, που τη δεκαετία του ’30 μετέτρεψαν την Πεντέλη σε «ελληνικό Νταβός», κατέθεσε πρόσφατα μέσω του Κοινωνικού Ατλαντα για την Αθήνα ο ιστορικός Γιάννης Στογιαννίδης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα σανατόρια της Αθήνας.

Ο ίδιος θεωρεί πως η χαμένη πολιτεία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εργατών Θαλάσσης, του Σανατορίου Παπαδημητρίου, του Σανατορίου Απόρων Φυματικών αποτελεί τόπο κοινωνικής μνήμης που μπορεί να ενταχθεί ξανά στον αστικό ιστό.

«Αν η Αθήνα μετατρέπει πράγματι τις ανάγκες της σε ευκαιρίες, θα μπορούσε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στα σανατόρια της Πεντέλης», λέει ο ίδιος μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Αντίστοιχες περιπτώσεις συναντώνται στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικότερη το εμβληματικό νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελώνης, το οποίο έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο που θυμίζει την πρότερη χρήση του κτιρίου.

Βέβαια, θα ήταν υπερβολικό ένας χώρος τέτοιας έκτασης στην Πεντέλη να μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο, όμως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα πάρκο για την τρίτη ηλικία, ως ένα σύγχρονο συγκρότημα γηροκομείων που θα αξιοποιεί τις υπάρχουσες υποδομές αλλά και την ευεργετική επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος. Ενα μέρος που θα συνδυάζει βόλτα, δραστηριότητες και περίθαλψη.

Είναι μια κίνηση που θα δώσει διέξοδο σε ένα μεγάλο πρόβλημα της σημερινής εποχής, το «τι κάνουμε με την τρίτη ηλικία». Και αν η επανάχρηση των βιομηχανικών κτιρίων συχνά ανακόπτεται από τις δυσκολίες που παρουσιάζει η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων τους, στα μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα απουσιάζουν αυτές οι τεχνικές δυσκολίες. Τα σανατόρια είχαν ικανά ανοίγματα που επέτρεπαν στο ηλιακό φως να μπει στους θαλάμους των ασθενών», προσθέτει.

Ιστορική κληρονομιά

Εξηγώντας τι περιλαμβάνει αυτή η ιστορική κληρονομιά, ο κ. Στογιαννίδης επισημαίνει πως όταν μιλάμε για τα σανατόρια της Πεντέλης αναφερόμαστε «στο Σανατόριο Παπαδημητρίου που χτίστηκε στην περιοχή των Μελισσίων το 1930. Στο Σανατόριο Τσαγκάρη (πτέρυγα του πρώην Αμαλία Φλέμινγκ). Στο Σανατόριο Μπόμπολα, το οποίο χτίστηκε το 1937 στο πρότυπο ενός μεγάλου αυστριακού και ελβετικού σανατορίου. Επίσης, τη δεκαετία του ’40 ο Οίκος Ναύτου πήρε μια μεγάλη πρωτοβουλία και ανοικοδόμησε ένα νοσοκομείο χιλιάδων κλινών για τους φυματικούς ναύτες.

Ηταν ένα εντυπωσιακό έργο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που μεταπολεμικά μετεξελίχθηκε σε νοσοκομείο νοσημάτων του αναπνευστικού και λειτούργησε μέχρι το 1974. Στους πρόποδες της Πεντέλης έχουμε επίσης ένα πιο μικρό σανατόριο, αυτό των Απόρων Φυματικών, που χτίστηκε ως αποτέλεσμα φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας το 1936 και μετά από δύο χρόνια μετατράπηκε σε σανατόριο για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους. Επίσης, δεν ξεχνάμε το Σισμανόγλειο Φυματικό Ινστιτούτο που ανεγέρθηκε το 1940 με δωρεά του Κωνσταντινουπολίτη Σισμάνογλου και πολλά μικρά ιδιωτικά σανατόρια που βρίσκονται διάσπαρτα στην Ανοιξη και στον Διόνυσο.

Ολα αυτά μετέτρεψαν, την εποχή εκείνη, τις πλαγιές του βουνού σε ένα φυσικό πάρκο με θεραπευτικές ιδιότητες. Παράλληλα, αποτέλεσαν μια απόπειρα απορρόφησης του συναλλάγματος που διέρρεε έως τότε στα σανατόρια άλλων χωρών. Ηταν ένα εκτεταμένο εγχείρημα που φαίνεται ότι πέτυχε, διότι πέρα από τα διαθέσιμα κεφάλαια είχε διατυπωθεί με αρκετή σαφήνεια το αίτημα περίθαλψης και απομάκρυνσης από τον δημόσιο χώρο των χιλιάδων φυματικών», λέει ο Γιάννης Στογιαννίδης.

«Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα περισσότερα καταλήφθηκαν από τις δυνάμεις Κατοχής και τις μεταπολεμικές δεκαετίες εντάχθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ μετά την τελευταία οικονομική κρίση τα περισσότερα διέκοψαν τη λειτουργία τους. Παρ’ όλ’ αυτά, η διατήρηση της μνήμης σε συνάρτηση με τον αστικό χώρο είναι μια υποχρέωση, την οποία δεν μπορούμε να αποποιηθούμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο προκάλεσε μποτιλιάρισμα στον κόμβο Λ.Ποσειδώνος – Λ.Κηφισού τα ξημερώματα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ουρές σχηματίστηκαν μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης λόγω τροχαίου στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Κηφισού.

Ασυνήθιστη για την ώρα κίνηση και μποτιλιάρισμα αντιμετώπισαν μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης όσοι κατευθύνονταν από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος προς τη Λεωφόρο Κηφισού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όχημα προσέκρουσε στις μπάρες

Ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν λόγω τροχαίου που συνέβη στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος του Μοσχάτου. Όχημα έπεσε στις προστατευτικές μπάρες και τυλίχθηκε στις φλόγες, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες.

Στο σημείο μετέβησαν 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα και όπως ήταν λογικό έκλεισε ο δρόμος.

//platform.twitter.com/widgets.jshttps://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Σοκ στη δίκη για τους πολλαπλούς βιασμούς του 19χρονου ΑμεΑ – Ο πατέρας και 2 ιερείς στο εδώλιο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Από την ηλικία των 14 ετών έως και τα 19 βίαζαν με πρωτοφανή αγριότητα το σώμα του και κουρέλιαζαν την ψυχή του, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του να τον αφήσουν ήσυχο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συνθήματα κατά των ιερέων

Η ώρα της δικαιοσύνης έφτασε για τους 5 κατηγορούμενους στην υπόθεση κακοποίησης και κατά συρροή βιασμού του 20χρονου πλέον Γιάννη από τα Χανιά, που είναι ένας νέος με ελαφρά νοητική υστέρηση, η οποία όμως δεν του στερεί τη δυνατότητα ν’ αντιλαμβάνεται πλήρως τις «κακές πράξεις» όπως ο ίδιος τις αποκαλεί στις καταθέσεις του.

Δείτε ακόμα – Πακιστάν – Χημικός ευνουχισμός, ισόβια και θανατική ποινή για καταδικασμένους βιαστές

Πράξεις τις οποίες βίωσε από ένα φίλο του πατέρα του, τον ιερέα αδελφό του πατέρα του, έναν άλλο ιερέα και τον αδελφό του που αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας, με τη συγκατάθεση του ίδιου του πατέρα που επίσης βρίσκεται στο εδώλιο.

Από νωρίς χθες Τρίτη το πρωί το δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου ήταν ζωσμένο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς συλλογικότητες από Χανιά και Ρέθυμνο είχαν αναρτήσει πανό φωνάζοντας συνθήματα κατά των ιερέων που κατηγορούνται, ενώ οι αποδοκιμασίες σε βάρος των ρασοφόρων που βρέθηκαν στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους κληρικούς κορυφώθηκαν κατά την έξοδό τους από το δικαστικό μέγαρο.

Στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου, δικαστές, ένορκοι και ακροατήριο έμειναν κυριολεκτικά άφωνοι κατά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

Οι κατηγορούμενοι

Βάσει αυτού, στο εδώλιο βρίσκονται ο 68χρονος σήμερα συνταξιούχος φίλος του πατέρα του Γιάννη, ο οποίος κατηγορείται για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του 20 φορές και για τον ομαδικό βιασμό του 2 φορές.

Ο 72χρονος ιερέας και εκπαιδευτικός που είναι θείος του Γιάννη, ένας άλλος 44χρονος ιερέας και ο 42χρονος αδελφός του ιερέα που είναι ΑμεΑ, κατηγορούνται για τους δύο ομαδικούς βιασμούς του Γιάννη κατ’ εξακολούθηση, ενώ ο 67χρονος πατέρας κατηγορείται για συνέργεια στον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του γιου του. Και οι «5» αρνήθηκαν τις κατηγορίες, δηλώντας αθώοι.

Το συνεχές μαρτύριο του Γιάννη με την συγκατάθεση του πατέρα του – από τα παιδικά του χρόνια μέχρι που ενηλικιώθηκε – στα χέρια των 4 ανδρών, που ασκώντας του σωματική και ψυχολογική βία τον απειλούσαν, τον εξευτέλιζαν και τον ανάγκαζαν να γίνεται έρμαιο στις αρρωστημένες ορέξεις τους, αποτυπώθηκε στις φράσεις που ο ίδιος ο Γιάννης ανέφερε στις καταθέσεις του και χθες ανέγνωσε ο εισαγγελέας.

Το παιδί, που πλέον ζει σε ασφαλές περιβάλλον, από πολύ μικρό και έχοντας στερηθεί το χάδι και την αγκαλιά της μάνας, που τον εγκατέλειψε, δεχόταν, βάσει του κατηγορητηρίου, την άγρια και απάνθρωπη συμπεριφορά του πατέρα του.

Κατάθεση από το θύμα των βιασμών…

Οπως ανέφερε ο εισαγγελέας, τον χτυπούσε με τα χέρια του καθημερινά, τον υποχρέωνε να ζει σε ένα σπίτι χωρίς θέρμανση, χωρίς νερό, χωρίς στρώμα, χωρίς κλινοσκεπάσματα, με ελάχιστα και κουρελιασμένα ρούχα δίπλα στα σκουπίδια, ενώ τις φορές που δεν τον κλείδωνε στο σπίτι, τον έδιωχνε και διανυκτέρευε στην ύπαιθρο.

Για την εκδίκαση της υπόθεσης το σύνολο των μαρτύρων ξεπερνά τους 40 και το δικαστήριο διέκοψε χθες το μεσημέρι προκειμένου να συνεχίσει σήμερα στις 9 το πρωί με την κατάθεση του 20χρονου Γιάννη, παρά το γεγονός ότι ο συνήγορός του ζήτησε να εξαιρεθεί αυτής της επίπονης για τον ψυχικό του κόσμο διαδικασίας.

Πηγή: neakriti.gr

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE7 λεπτά ago

Η συγκινητική ανάρτηση για την ονομαστική γιορτή του γιου της και η αδημοσίευτη φωτογραφία

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ19 λεπτά ago

Η παρακάμερα και η αντίδραση του Λουτσέσκου

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Δολοφονία Κασόγκι: Στο αρχείο μήνυση κατά του Σαλμάν στις ΗΠΑ λόγω ύποπτης… ασυλίας

LIFESTYLE26 λεπτά ago

H ΤΖένιφερ Άνιστον υποδέχεται τη χριστουγεννιάτικη σεζόν με ένα κομψό παλτό

LIFESTYLE45 λεπτά ago

12 πλεκτά ιδανικά για την εορταστική σεζόν

ΕΛΛΑΔΑ52 λεπτά ago

Τροχαίο προκάλεσε μποτιλιάρισμα στον κόμβο Λ.Ποσειδώνος – Λ.Κηφισού τα ξημερώματα

LIFESTYLE1 ώρα ago

Η (αμήχανη) στιγμή σε συνέντευξη για δουλειά που μάς ρωτούν πόσα χρήματα ζητάμε: Τι απαντάμε;

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Ρέθυμνο: Σοκ στη δίκη για τους πολλαπλούς βιασμούς του 19χρονου ΑμεΑ – Ο πατέρας και 2 ιερείς στο εδώλιο

LIFESTYLE1 ώρα ago

Απατεώνας προσπάθησε να ξεγελάσει μια 73χρονη, όμως εκείνη του την έφερε όπως δεν μπορούσε να φανταστεί

LIFESTYLE2 ώρες ago

«Πάντα ήξερα ότι μου άρεσαν και οι γυναίκες – Τώρα που παντρεύομαι έχασα την ευκαιρία μου;»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έφτασε μια βαλίτσα με λεφτά μέχρι το σπίτι μου, είναι προσβλητικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Σκιάθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της κλοπής στο κατάστημα της Δήμητρας Κατσαφάδου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σόκ βολιώτισσα τραυμάτισε τον άρρωστο γιο της στον θώρακαμε με μαχαίρι

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κιβωτός του κόσμου: Ανήλικος καταγγέλει ασέλγεια στη δομή του Βόλου από ηγετικό στέλεχος [βίντεο]

Δημοφιλή