Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Περιοδεία Μπάιντεν: Στη γειτονιά των Κινέζων κάνει… παιχνίδι ο Λευκός Οίκος

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

*Γράφει η Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ανεβάζει στροφές κατά της Κίνας ο Λευκός Οίκος σε ένα διάστημα που η στάση του Πεκίνου στη διαμάχη της Δύσης με την Ρωσία έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε ΗΠΑ και Ευρώπη και έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση των εντάσεων και του ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Η πρώτη περιοδεία του Τζο Μπάιντεν στην Ασία, η οποία θα σφραγιστεί και από την σύνοδο κορυφής των κρατών του Quad την Τρίτη, έχει εξάλλου σαφή στόχευση την ενίσχυση των συμμαχιών των ΗΠΑ στην περιοχή και την ενδυνάμωση του τόξου κατά της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσγειώθηκε σήμερα στο Τόκιο, προερχόμενος από την Σεούλ, όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος για τον σκοπό του. Με την ενίσχυση, λοιπόν, της γεωστρατηγικής και οικονομικής σχέσης Νοτίου Κορέας και ΗΠΑ στη βαλίτσα του θα μπορέσει να αναπτύξει τον μεγάλο του στόχο που είναι η δρομολόγηση ενός περιφερειακού οικονομικού πλάνου, του λεγόμενου προγράμματος Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF) που έχει έναν και μόνο σκοπό: να ενισχύσει τις συμμαχίες της Ουάσιγκτον στην περιοχή της νότιας Ασίας και του Ειρηνικού μέσα από μια ομπρέλα που θα περιλαμβάνει από θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, έως την καθαρή ενέργεια, τις υποδομές, την βελτίωση των δικτύων της εφοδιαστικής αλυσίδας ακόμη και την πληροφορική.

Στόχος η Κίνα 

Στο Τόκιο ο κύριος Μπαίντεν θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία, με τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο, καθώς και την επιχειρηματική ελίτ της χώρας προκειμένου να πετύχει την διεύρυνση της διμερούς πολιτικής, οικονομικής αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας. Όμως, δεδομένης και της συνόδου των κρατών μελών της Quad την Τρίτη, μιας ομάδας που σχηματίστηκε από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία σχεδόν στοχευμένα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη σκιά του κινεζικού δράκου, οι φιλοδοξίες του νυν πλανητάρχη είναι πολύ υψηλότερες.

Το Οβάλ Γραφείο θεωρεί πως η στρατηγική του απομονωτισμού που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ και δη, η απόφαση του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία του Trans-Pacific Partnership (TTP), η οποία ήταν ένα εμπορικό σύμφωνο ανάμεσα σε έντεκα χώρες της ζώνης του Ειρηνικού (περιλαμβάνοντας στην έτερη ακτή του Ειρηνικού τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό), όχι απλά περιόρισε την επιρροή της Ουάσιγκτον στην περιοχή, αλλά επέτρεψε στην Κίνα να διευρύνει την δική της. Είναι σαφές, εξάλλου, ότι δια της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας επιτυγχάνεται και η σύσφιγξη των διακρατικών σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο. Έτσι, η συμφωνία του IPEF τέθηκε στο τραπέζι ως απάντηση για την κάλυψη του κενού αυτού και το δυναμικό… comeback των ΗΠΑ στη γειτονιά των Κινέζων.

Οι περισσότερες χώρες είναι δεκτικές, όμως εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, που παραμένει ακόμη στα… χαρτιά. Γνωρίζουν, άλλωστε, πως ο κύριος Μπαίντεν έχει πρακτικό πρόβλημα να ρισκάρει αμερικανικές θέσεις εργασίας προσφέροντας την αυξημένη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά που πολλές επιχειρήσεις της περιοχής επιθυμούν.

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και το Τόκιο που είναι από τους καλύτερους φίλους και συνεταίρους των ΗΠΑ σε όλη την Ασία επιθυμεί να έχει εγγυήσεις για διευρυμένη συνεργασία και σύμπλευση από πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας  στη συμφωνία του IPEF πριν δεσμευτεί πλήρως. Έτσι, η σχετική τελετή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα παρουσία και εκπροσώπων αρκετών μελών του συνδέσμου του ASEAN (Association of Southeast Asian Nations), θα έχει μεν την λαμπρότητα που απαιτείται επικοινωνιακά, αλλά θα σηματοδοτεί περισσότερο την πρόθεση για την έναρξη των συνομιλιών για την υλοποίηση της συμφωνίας, παρά την ίδια την έναρξη των πραγματικών συνομιλιών.

Το Πεκίνο βέβαια το έχει συνειδητοποιήσει, οπότε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι καλωσόρισε(!) με… γενναιοδωρία τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών που ενισχύουν την περιφερειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, αν και με την επισήμανση πως «αντιδρά σε κάθε απόπειρα δημιουργίας διχασμού και αντιπαράθεσης». Περιμένει, εξάλλου, να διαπιστώσει αν ο Λευκός Οίκος εννοεί την πρόθεση του να συμπεριλάβει την Ταϊβάν στο IPEF, θίγοντας ακόμη πιο ευθέως το Πεκίνο.

Το ραντεβού της Quad

Η σύνοδος της ομάδας του Quad την Τρίτη, στο Τόκιο, έχει αντιθέτως πολύ μεγαλύτερη σημασία για το Πεκίνο. Μην ξεχνάμε πως η τετραμερή συμμαχία που έφερε πιο κοντά τις ΗΠΑ με την Αυστραλία αποτέλεσε την βάση και για την περσινή πολύκροτη συμφωνία στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας, που είχε σαφώς ως στόχο την Κίνα και είχε ως παράπλευρη απώλεια την συμφωνία Γαλλίας-Αυστραλίας για την αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Οι… ευαισθησίες του Νέου Δελχί που θέλει να κρατήσει αρκετά καλές σχέσεις με το Πεκίνο και έχει «παίξει» το δικό του παιχνίδι στο ζήτημα της Ρωσίας, αρνούμενο να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων, αυξάνοντας ακόμη και τις εισαγωγές πρώτων υλών, πετρελαίου ή και σιτηρών από την Ρωσία, είχε αποτρέψει μέχρι τώρα την Quad να υιοθετήσει ανοιχτά μια σκληρά αντι-κινεζική ατζέντα. Όμως, το πολλαπλό παιχνίδι της Ινδίας έχει αρχίσει να εκνευρίζει την Ουάσιγκτον που απαιτεί και πιθανότατα θα διασφαλίσει μια σαφέστερη δέσμευση από την ομάδα πως δεν θα επιτρέψει φαινόμενα… Ουκρανίας στην Ασία, ήτοι μια αναφορά που σαφώς παραπέμπει στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, η συμμαχία θα αποκαλύψει στη σύνοδο μια νέα θαλάσσια πρωτοβουλία που θα στοχεύει στην πάταξη της παράνομης αλιείας, με τρόπο που σχεδόν θα φωτογραφίζει την δράση των Κινέζων. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι έως και το 95% της παράνομης αλιείας σε Ινδικό-Ειρηνικό αποδίδεται σε Κινέζους.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως η πρωτοβουλία θα χρησιμοποιεί παρακολούθηση από  δορυφόρους για τον έλεγχο των θαλασσών και την παράνομη κίνηση των σκαφών, γεγονός που εύλογα η Κίνα θα θεωρήσει ως ενίσχυση της εποπτείας και της παρακολούθησης των Αμερικανών στις θάλασσες της.

Πάντως, ούτε οι Κινέζοι έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Όπως αποκάλυψε και δημοσίευμα των Financial Times, η Κίνα εμφανίζεται να διαπραγματεύεται ένα σύμφωνο ασφαλείας με το Κιριμπάτι, μια νησιωτική χώρα με 33 νησιά που απλώνονται σε μήκος 3.000 χιλιομέτρων μεταξύ του Βόρειου και Νότιου Ειρηνικού, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στο σύμφωνο ασφαλείας που υπέγραψε με τα Νησιά του Σολομώντα προ μηνών. Με τις κινήσεις αυτές η Κίνα πλησιάζει επικίνδυνα τις αμερικανικές ακτές και σίγουρα την πολιτεία της Χαβάης, με τρόπο που προφανώς έχει κάθε λόγο να ενοχλεί σφόδρα την Ουάσιγκτον και να θεωρεί πως τείνει να απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Κάρλος Σαντάνα: Κατέρρευσε σε συναυλία στο Ντιτρόιτ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την ώρα που ο  Μεξικανός-Αμερικανός μουσικός Κάρλος Σαντάνα βρισκόταν σε συναυλία στο Ντιτρόιτ, το κοινό του «πάγωσε» όταν τον είδαν να καταρρέει στη σκηνή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η συναυλία του γνωστού μουσικού που πριν από καιρό είχε υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς, αναστάτωσε τους πάντες.

Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο

Αμέσως σήμανε συναγερμός και οι υπεύθυνοι της συναυλίας έσπευσαν να τους παράσχουν τις πρώτε βοήθειες.

Λίγη ώρα αργότερα, μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο της πόλης όπου παρακολουθείται η κατάστασή του και οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι καλά.

Ανάμεσα στους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών

Ο πολυβραβευμένος μουσικός Carlos Santana γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1947 στο Μεξικό.

Καταξιώθηκε ως μουσικός με την τεράστια επιτυχία που σημείωσε τη δεκαετία του ΄60 με αποκορύφωμα τη διεθνή αναγνώρισή του στο φεστιβάλ του Woodstock το 1969.

Ο χαρισματικός καλλιτέχνης έχει βραβευτεί με συνολικά 10 βραβεία Grammy και 3 βραβεία Latin Grammy, ενώ το περιοδικό «Rolling Stone» τον έχει κατατάξει στη θέση Νο. 20 στη λίστα του με τους «100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών».

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Διπλό «μπλόκο» για την αγορά και αναβάθμιση τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ προκαλεί η πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην πώληση F-16 στην Τουρκία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν τη διαφωνία τους όχι μόνο στην πώληση F-16 στην Τουρκία αλλά και στην προοπτική αναβάθμισης όσων ήδη έχουν.

Την έντονη διαφωνία τους στη δημόσια στήριξη που εξέφρασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά και την αναβάθμιση μαχητικών F-16 εκφράζουν Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον Λευκό Οίκο.

Σε αυτή τη προσπάθεια ηγετικό ρόλο παίζει ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόν. Στην επιστολή των μελών του Κογκρέσου εκφράζεται ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος, καθώς σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ερντογάν για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Το Κογκρέσο έχει… (F-)16 προβλήματα και ο Μπάιντεν είναι το ένα – Θα γίνει το «χατήρι» του Ερντογάν;

«Πυρά» κατά Ερντογάν

«Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Συνεχίζοντας, υποστηρίζουν ότι αυτές οι πρακτικές του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίες αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας, δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη, καθώς η Άγκυρα έχει προβεί σε μια σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών, οι οποίες εκτείνονται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Το καθεστώς του (Ερντογάν) έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Γιατί λένε όχι στην πώληση μαχητικών στην Τουρκία

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα προσφέρει κανένα κίνητρο στον Ερντογάν για να αλλάξει τη συμπεριφορά του και να μετατραπεί σε καλό σύμμαχο. Μάλιστα, εκτιμούν ότι τα αμερικανικά όπλα που θα δοθούν στην Τουρκία ενδέχεται να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, υπενθυμίζουν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το συστήμα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο μπορεί δυνητικά να εκθέσει σημαντικές πληροφορίες οπλικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία. Η επιστολή καταλήγει λέγοντας «καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για τον τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (της χώρας)».

Κοινό μέτωπο

Κοινό μέτωπο συγκροτούν Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα προχωρήσει στην πώληση, αλλά και στην αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου μαχητικών F-16 της Τουρκίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι βουλευτές έχουν καταθέσει μια διακομματική τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αμερικανοί βουλευτές Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε, και Τζον Σαρμπάνης αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση της Άγκυρας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι «την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ» και επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα, τα οποία δεν πρέπει να επιτρέψουν τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση ότι:

• Η Τουρκία παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να πουλήσει ένα αμυντικό σύστημα πρώτης γραμμής σε μια χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων.

• Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια σειρά ανταγωνιστικών ενεργειών στο Αιγαίο, τόσο με τις συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και με την πραγματοποίηση υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

• Η πώληση αλλά και η αναβάθμιση των F-16 παραβίαζε τον αμερικανικό Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας. Με δεδομένο ότι τα F-16 ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τόσο στο Αιγαίο όσο και εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Σύρια, οι βουλευτές κρίνουν ότι το δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία.

• Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται για να σταματήσει την Τουρκία από αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες ενάντια σε έναν σύμμαχο των ΗΠΑ (Ελλάδα).

Η επιστολή των βουλευτών

Στις 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πώληση και μεταφορά όπλων, το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει το αίτημα.

Ενώ η υποχώρηση της Τουρκίας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα για να μην προχωρήσουμε με την πώληση των F-16 στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ ούτε αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ.

Η Τουρκία, συγκεκριμένα η Διεύθυνση της Αμυντικής Βιομηχανίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, παραμένει υπό κυρώσεις μέσω του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA) ως αποτέλεσμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει απαντήσεις για το πώς η Τουρκία θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από αυτές τις κυρώσεις και πώς η κυβέρνηση θα μετριάσει τους κινδύνους της συνύπαρξης των F-16 με ένα ρωσικό οπλικό σύστημα. Άλλωστε γι’ αυτό η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα των F-35.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών βουλευτών οι παραβιάσεις  από την Τουρκία

Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική της στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην πώληση F-16, αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Αυτό θα παραβίαζε τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, ο οποίος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας. Τους τελευταίους επτά μήνες, καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο που σχετίζεται με την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμυντική, αλλά μάλλον πρόκειται για εκφοβισμό. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται για να σταματήσει την Τουρκία από αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ.

Τέλος, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα νέας εισβολής στη Συρία με συγκεκριμένη πρόθεση να στοχεύσει τις κουρδικές δυνάμεις στο Βορρά. Πολλές από αυτές τις δυνάμεις έχουν πολεμήσει στο παρελθόν και έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Εάν η Τουρκία αποκτούσε μαχητικά συστήματα F-16, θα χρησιμοποιούνταν σαφώς σε αυτή τη νέα επίθεση κατά των συμμάχων μας των Κούρδων της Συρίας. Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς θα διασφαλίσει ότι αυτά τα άτομα, στα οποία βασιστήκαμε στο παρελθόν και μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε ξανά στο μέλλον, θα προστατευτούν από όπλα που έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ.

Μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκόπευε να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε σε αυτή τη μεταφορά όπλων και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση.

Δεύτερη τροπολογία

Ο βουλευτής Κρις Πάπας βάζει στο στόχαστρο την Τουρκία με δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Αφορά συγκεκριμένα την Τουρκία, καθώς αναφέρει ότι ο «πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει, να μεταφέρει, να διευκολύνει τη μεταφορά ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας».

Όπως συνηθίζεται στις τροπολογίες υπάρχει πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρόεδρο να άρει τους περιορισμούς εάν πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές (Άμυνας και Εξωτερικών) της Βουλής και της Γερουσίας κατά την προηγούμενη περίοδο 120 ημερών, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν:

• παραβίασε την κυριαρχία της Ελλάδας, κάνοντας σε αυτό το σημείο συγκεκριμένη αναφορά στις υπερπτήσεις.

• παραβίασε την περιοχή δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών που καθορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

• προχωρήσε σε ενέργειες που υποβαθμίζουν την διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.

• εξέθεσε τα μέσα του ΝΑΤΟ σε εχθρικούς παράγοντες.

• υποβάθμισε τη γενική ασφάλεια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA6 λεπτά ago

Ψηφιακή κάρτα: Καταγγελίες για παραβίαση ωραρίου – Αναγκάζουν εργαζόμενους αφού τη χτυπήσουν να συνεχίζουν τη δουλειά

ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: 50χρονος σκότωσε τη μητέρα του – Τη βρήκε νεκρή ο άλλος της γιος

LIFESTYLE20 λεπτά ago

ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥΣ ΟΙ VERRATTI & AIDI. ΣΤΗΝ ΙΜΠΙΖΑ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΚΛΟΠΗΣ. ΤΟΥΣ ΑΡΠΑΞΑΝ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

ΜΠΑΣΚΕΤ23 λεπτά ago

“Κοιτάζει” Χάρισον το Περιστέρι – www.ertsports.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ24 λεπτά ago

Εργομετρικά για τους παίκτες του Αστέρα (ΦΩΤΟ)

OIKONOMIA26 λεπτά ago

Γιώργος Γεωργαντάς: Τα συνεργατικά σχήματα οδηγούν σε μείωση του κόστους παραγωγής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ32 λεπτά ago

Η NASA έχασε επαφή με το μικρό σκάφος Capstone

ΕΛΛΑΔΑ38 λεπτά ago

Κρήτη: Χτύπησε τη μητέρα του μέχρι θανάτου

ΜΠΑΣΚΕΤ43 λεπτά ago

Ξεκίνησαν να… συνεργάζονται Σατοράνσκι – Βέσελι (video)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ45 λεπτά ago

Δωρεά ραντάρ – βυθόμετρου στο πλωτό του Λιμεναρχείου στο Τρίκερι

COVER STORY3 ημέρες ago

Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο- Σκοτώθηκε 14χρονο κορίτσι -Έπεσε στο μπάνιο του σπιτιού της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 53χρονος Κωνσταντίνος Ντάκης από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ξαφνικά 49χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 ώρες ago

Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε ο έμπορος αυτοκινήτων Γιάννης Μέκκας από τον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

50χρονος οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ παρέσυρε με το ΙΧ του 33χρονο διανομέα στην οδό Αναλήψεως

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του

Δημοφιλή