OIKONOMIA
Πετρέλαιο – Βουτιά 11%, κάτω από τα 70 δολάρια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς το νέο στέλεχος Covid-19 πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η πτώση αυτή έρχεται να συνδυαστεί με τη βουτιά που καταγράφουν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, μετά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νέα παραλλαγή της Covid που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα.
Το αμερικανικό πετρέλαιο υποχώρησε 11,8%, ή 9,28 δολάρια, στα 69,15 δολάρια το βαρέλι, στη χειρότερη μέρα του από τον Απρίλιο του 2020. Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 10,5% ή 8,66 δολάρια στα 73,56 δολάρια το βαρέλι.
Και τα δύο συμβόλαια οδεύουν προς την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.
Περιορισμός μετακινήσεων λόγω παραλλαγής Μποτσουάνα
Η μείωση των ταξιδιών και τα πιθανά νέα lockdown, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση, έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η προσφορά πρόκειται να αυξηθεί.
«Φαίνεται ότι η ανακάλυψη μιας παραλλαγής της COVID-19 στη νότια Αφρική τρομάζει τις αγορές γενικά. Η Γερμανία περιορίζει ήδη τα ταξίδια από πολλά έθνη στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε στο CNBC ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital.
Αποδέσμευση αποθεμάτων
Την Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια για την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου. Η κίνηση είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας των ενεργοβόρων χωρών να περιορίσουν την ταχεία άνοδο των τιμών των καυσίμων το 2021.
Η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποδεσμεύσουν επίσης ορισμένα από τα αποθέματά τους.
«Αυτό [το ξεπούλημα] αποδίδεται σε ανησυχίες για σημαντική υπερπροσφορά στις αρχές του 2022 που πρόκειται να προκληθεί από την επερχόμενη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες καταναλωτικές χώρες, συν τη συνεχιζόμενη απότομη αύξηση των νέων κρούσματα κορονοϊού», σημείωσαν αναλυτές της Commerzbank.
«Επιπλέον, μια ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική, προκαλώντας μια αξιοσημείωτη αύξηση της αποστροφής κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα».
Ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του πρόκειται να συναντηθούν στις 2 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής για τον Ιανουάριο και μετά.
Ο όμιλος χαλάρωσε σιγά σιγά τις ιστορικές περικοπές παραγωγής που συμφώνησε τον Απρίλιο του 2020, καθώς ο κορονοϊός μείωσε τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, αποκαθιστώντας 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην αγορά κάθε μήνα.
Το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρεί τώρα περισσότερο από 15 δολάρια από το υψηλό του Οκτωβρίου στα 85,41 δολάρια.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Ελιά: Μειωμένη καρπόδεση παρά την πλούσια ανθοφορία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στην πρώιμη ζώνη έχει παρατηρηθεί ανομοιομορφία στην εξέλιξη της άνθισης και στην καρπόδεση της ελιάς. Παρά την πλούσια ανθοφορία διαπιστώνεται σχετικά μειωμένη καρπόδεση και διαφορετικών ταχυτήτων αύξηση των καρπών, φαινόμενα που πιθανόν να οφείλονται κατά τόπους σε απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών στο χρονικό διάστημα που συνέβησαν οι λειτουργίες διαφοροποίησης σε επίπεδο άνθους που ρυθμίζουν την αναπαραγωγή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν αποκλείονται και άλλοι παράγοντες όπως έντομα (καλόκορη, βαμβακάδα) και παρενιαυτοφορία.
Σύμφωνα με τα δελτία πρόγνωσης καιρικών συνθηκών ο πρώιμος καύσωνας τις προσεχείς μέρες επηρεάζει την βλάστηση και την ανάπτυξη του καρπού. Την κρίσιμη αυτή περίοδο τα ελαιόδεντρα πρέπει να βρίσκονται σε καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση για να αντιμετωπίσουν τη θερμική καταπόνηση, να αποφύγουν κινδύνους αφυδάτωσης για να διασφαλιστεί μια καλή παραγωγή. Το αμέσως επόμενο διάστημα συστήνονται άμεσες αρδεύσεις όπου είναι εφικτό, ιδιαίτερα στις περιοχές που σημειώθηκαν περιορισμένες βροχοπτώσεις τους δύο τελευταίους μήνες. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα οι ξηρικοί ελαιώνες.
Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέικη)
Πρώιμες περιοχές: Η καρπόδεση ολοκληρώθηκε (στάδιο H). Οι νεαροί καρποί αποκτού μέγεθος κόκκου σταριού (στάδιο Ι).
Mεσοπρώιμες περιοχές: Πτώση πετάλων (στάδιο G) – Καρπόδεση (στάδιο H).
Όψιμες περιοχές: Άνθιση (στάδια F – F1).
Πυρηνοτρήτης
Στις πρώιμες περιοχές η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησε στις αρχές του 2ου δεκαημέρου του Μαΐου και εξελίσσεται με αυξημένες συλλήψεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες ωοτοκίες σε μικρούς καρπούς. Οι νεαρές προνύμφες εκκολάπτονται στον κάλυκα και εισδύουν και αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα. Η βλάβη του καρπού από την οπή εξόδου της προνύμφης προκαλεί καρπόπτωση συνήθως τον Σεπτέμβριο, αν και μεγάλο ποσοστό των προσβεβλημένων καρπών ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν πρόωρα πριν τους εγκαταλείψουν οι προνύμφες.
Στους ελαιώνες των πρώιμων και των παράκτιων περιοχών συστήνεται επέμβαση με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς στο διάστημα 28 – 30 Μαΐου.
Ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.
Πρώιμες περιοχές Π.Ε. Χανίων: 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου.
Η επέμβαση είναι αποτελεσματική παράλληλα κατά του ρυγχίτη ενώ μειώνει σημαντικά ένα μέρος του πληθυσμό της πρώτης γενιάς δάκου που βρίσκεται στον ελαιώνα αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να προσβάλει τους καρπούς.
Ρυγχίτης (μπίμπικας)
Μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκ., χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος που προσβάλει τους καρπούς αρχικά για να τραφεί και αργότερα για να ωοτοκήσει. Σχηματίζει τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνεια των καρπών ενώ οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα.
Κατά τόπους αναπτύσσονται μεγάλοι πληθυσμοί, ικανοί να προξενήσουν σημαντική πρώιμη καρπόπτωση.
Σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών, αμέσως μετά το στάδιο της καρπόδεσης, συστήνεται να ελέγχεται η πυκνότητα του πληθυσμού των ακμαίων. Ο έλεγχος γίνεται πολύ νωρίς το πρωί με τίναγμα λεπτών κλαδιών πάνω σε μια λευκή επιφάνεια. Όταν καταμετρηθούν περισσότερα από 3 – 4 ακμαία πρέπει να γίνει καταπολέμηση.
Συστήνεται προληπτική επέμβαση στους ελαιώνες που σημειώθηκε προσβολή τα τελευταία δύο χρόνια.
Ωτιορύγχος
Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι με ιδιαίτερη συμπεριφορά, σημαντική για την αντιμετώπισή του. Την ημέρα κρύβεται μέσα στο χώμα και τη νύχτα ανεβαίνει στα δέντρα ακολουθώντας τη διαδρομή από τον κορμό.
Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.
Συστήνεται αντιμετώπιση σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών με ιστορικό προσβολής. Μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας σχολαστικά τον λαιμό και τον κορμό των δέντρων.
Κοκκοειδή – Πολλίνια – Ασπιδιωτός – Παρλατόρια
Η πολλίνια είναι κοκκοειδές που όταν εγκατασταθεί σε ένα ελαιώνα αποτελεί σημαντική αιτία εξασθένισης των δέντρων. Το ενήλικο θηλυκό, γκρίζου χρώματος, αναπτύσσεται μέσα σε σχισμές και σκασίματα του φλοιού λεπτών κλαδιών (πληγές από φυσικά αίτια ή από άλλα έντομα, χειρισμός όπως κλάδεμα, ράβδισμα). Προκαλεί ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία διότι απομυζά και καταστρέφει οφθαλμούς. Όταν δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα προκαλούνται ξηράνσεις λεπτών κλαδιών με μεγάλη ένταση στις ποδιές των δέντρων.
Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται με καλλιεργητικές φροντίδες που αποβλέπουν στη βελτίωση της ζωτικότητας των ελαιοδέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Κατάλληλο κλάδεμα λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κοκκοειδών διότι διευκολύνει τον αερισμό και το φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων.
Σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών που παρουσιάζονται έντονες προσβολές κοκκοειδών συστήνεται άμεσα επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα. Η χημική αντιμετώπιση συμπληρώνει τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Σκρέκας: Στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας – Τι είπε για το ενδεχόμενο επιδότησης στα καύσιμα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κόφτη» στα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε στον Σκάι.
Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».
Για τα καύσιμα
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων για την απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι για να βρεθεί λύση, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα.
«Το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει. Αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει», τόνισε.
«Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιουλίου»
Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες μειώσεις στους λογαριασμούς υπογραμμίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη λιανική, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οριζόντιες για όλους.
«Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά στο 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες. Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές», διευκρίνισε.
Σχετικά με τις καταναλώσεις Ιανουαρίου- Μαρτίου που τα επαγγελματικά τιμολόγια είχαν αυξημένους λογαριασμούς, επισήμανε ότι δοθεί πίσω αναδρομικά επιδότηση, η οποία θα καλύπτει το 80%-85% της αύξησης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 50% στις μεγάλες επιχειρήσεις.
«Από 1η Ιουλίου αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και βάζουμε κι ένα πλαφόν στη λιανική ώστε να απορροφούμε οριζόντια τις αυξήσεις. Αυτό θα γίνει για 12 μήνες κι έχουμε δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. «Θα έλεγα ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ζωοτροφές, δεν έχουν ανεβεί αντίστοιχα οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος. Άρα, χρειάζονται στήριξη και γνωρίζω ότι ο κ. Γεωργαντάς ήδη ετοιμάζει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν ανακοινωθεί», σημείωσε.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 ώρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ 41χρονος Πα-τέρας ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του στον Βόλο