OIKONOMIA
Pfizer: «Ζαλίζουν» τα κέρδη της φαρμακευτικής – Αυξημένα τα έσοδα κατά 77% σε σχέση με πέρσι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το εμβόλιο κατά του κοροναϊού έχει συμβάλει καθοριστικά στα κέρδη της Pfizer
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer εμφάνισε συνολικά έσοδα 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις προϊόντων της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση 77% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2021. Τα καθαρά κέρδη του πρώτου φετινού τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Περισσότερα έσοδα
Τα περισσότερα έσοδα α’ τριμήνου της Pfizer (13,2 δισ. δολ.) προήλθαν από το εμβόλιο της κατά της Covid-19 που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, χάρη στη διενέργεια ενισχυτικών δόσεων σε πολλές χώρες αλλά και σε παιδιά άνω των πέντε ετών, καθώς και από το νέο χάπι της Paxlovid κατά του κορονοϊού (πωλήσεις 1,5 δισ. δολ.), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα έσοδα της εταιρείας είχαν διπλασιαστεί το 2021 φθάνοντας τα 81,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για φέτος η Pfizer αναμένει πωλήσεις ρεκόρ ύψους 98 έως 102 δισ. δολ., με τις μισές περίπου να αφορούν την Covid-19 (εμβόλια 32 δισ. δολ. και χάπι 22 δισ. δολ.).Η εταιρεία έχει διεθέσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε 179 χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Ρωσία: Δυτικές κυρώσεις, ισχυρό ρούβλι – Πώς γίνεται;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακόμη και πολλοί Ρώσοι δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους, όταν πάνε σε ανταλλάξουν ρούβλια σε άλλο νόμισμα. Το ρούβλι γίνεται όλο και πιο δυνατό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι δυτικές κυρώσεις, η μαζική αποχώρηση εταιρειών, όλα αυτά αποδυναμώνουν την οικονομία της γιγαντιαίας «αυτοκρατορίας».
Κανονικά θα έπρεπε να επηρεάσει και τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου. Και όμως. Ενώ αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, για 145 ρούβλια έπαιρνε κανείς κάτι περισσότερο από ένα ευρώ, αυτή τη στιγμή δίνει μόνο 65 ρούβλια.
Το γεγονός ότι η Ρωσία χειραγωγεί την αξία του νομίσματός της είναι γνωστό εδώ και καιρό. Ωστόσο, η άνοδος της ισοτιμίας εγείρει πολλά ερωτήματα.
Το ρούβλι ενισχύεται τεχνητά
«Το ισχυρό ρούβλι δεν είναι σημάδι δύναμης» υποστηρίζει ο Μόριτς Κράμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας LBBW.
«Είναι αλήθεια ότι το ρωσικό νόμισμα κατακρημνίστηκε στην αρχή του καλοκαιριού, η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και επικείμενη χρεοκοπία φαινόταν προδιαγεγραμμένη, αλλά το ρούβλι είναι ισχυρότερο από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό».
Η συναλλαγματική του ισοτιμία έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ, όχι μόνο έφτασε τα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είναι τόσο υψηλή, όσο ήταν το 2017.
Για τους κατοίκους της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο (από πλευράς έκτασης) δεν υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα. Διότι μετά την κατάρρευση του νομίσματός τους οι τιμές στα εισαγόμενα αγαθά, όπως το τυρί ή το αλκοόλ από τη Δύση, προσαρμόστηκαν στην υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία. Για παράδειγμα, ένα μπουκάλι σαμπάνιας αξίας 2.900 ρουβλίων με τη νέα τιμή έγινε 4.900 ρούβλια.
Αλλά αυτές οι τιμές δεν αναπροσαρμόστηκαν στο ισχυρό ρούβλι. Το αποτέλεσμα;
H σαμπάνια, που κόστιζε 34 ευρώ πριν τον πόλεμο, τώρα την αγοράζει κανείς πάνω από 75 ευρώ. Και δεν είναι μόνο τα προϊόντα πολυτελείας που έχουν γίνει πιο ακριβά. Πολλοί Ρώσοι διαμαρτύρονται ότι και η τιμή των τροφίμων έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Από την αρχή του έτους ορισμένα αγαθά κοστίζουν 50% με 70% πιο ακριβά, το λάχανο περίπου 60%, τα καρότα 61% και η ζάχαρη κατά 50% σύμφωνα τουλάχιστον με την εθνική στατιστική υπηρεσία Rosstat.
Το ταμπλόιντ «Moskowski Komsomolez» ζήτησε να διατεθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορούν οι άποροι να αγοράζουν τρόφιμα από την τοπική παραγωγή. Τέτοιου είδους βοήθεια «υπάρχει ακόμη και στην Αμερική».
Υπό αυτήν την έννοια ένα ισχυρό ρούβλι δεν είναι χρήσιμο για πολλούς καταναλωτές. Τουλάχιστον βοηθά τη ρωσική ηγεσία να διατηρεί τον πληθωρισμό μέσα σε όρια, ώστε τα αγαθά να μην γίνονται ακόμη πιο ακριβά.
«Εάν το ρούβλι δεν ήταν τόσο ισχυρό, ο πληθωρισμός δεν θα ήταν 20%, αλλά 30% με 40%» δηλώνει ο Ρώσος οικονομολόγος Σεργκέι Σουβέροφ, στην διαδικτυακή εφημερίδα Meduza.
Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η τρέχουσα πορεία δεν αντικατοπτρίζει «την οικονομία της αγοράς».
Το ρούβλι ενισχύεται «τεχνητά» με μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των συναλλαγματικών περιορισμών από την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Επίσης η μαζική αύξηση επιτοκίων βοήθησε πολύ στην ενίσχυση του εθνικού νομίσματος, γι’ αυτό πολλοί πολίτες επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους σε ρούβλια και όχι σε ξένα νομίσματα. Για την ώρα το βασικό επιτόκιο είναι στο 14%.
Τέλος Φεβρουαρίου η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δραστικά κατά 10,5% φτάνοντας στο 20%. Από τότε πολλές τράπεζες προσφέρουν ετήσια επιτόκια γύρω στο 10% για επενδύσεις σε ρούβλια, ενώ για ευρώ και δολάρια οι αποδόσεις είναι ελάχιστες.
«Τα περισσότερα υπό ελληνική σημαία»
Ωστόσο, ο κύριος λόγος για την ενίσχυση του νομίσματος είναι το πλεόνασμα-ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιο. Η Ρωσία κερδίζει δισεκατομμύρια σε συνάλλαγμα από εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία δεν μπορούν να ξοδευτούν. Επειδή οι εισαγωγές πολλών δυτικών προϊόντων έχουν καταρρεύσει, η χώρα κάθεται πάνω στα κέρδη της σε ευρώ και δολάρια.
Αυτό είναι ένας από τους λόγους που ο πρόεδρος Πούτιν απαίτησε από 1ης Απριλίου την αλλαγή πληρωμών για φυσικό αέριο σε ρούβλια με το επιχείρημα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα πλέον σε συνάλλαγμα.
Ειδικοί έχουν υπολογίσει μάλιστα ότι η χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούσε να έχει πλεόνασμα 250 δισ. δολαρίων, επίσης λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.
Ωστόσο, χρειάζονται ρούβλια για τον προϋπολογισμό, όπως λέει ο οικονομολόγος Σουβέρωφ. Λόγω της νομισματικής πολιτικής το ρούβλι έχει πλέον αποσυνδεθεί εντελώς από την οικονομία.
«Εάν η οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση και η ισοτιμία του ρουβλιού ενισχύεται, τότε αυτό δεν είναι σωστό» επισημαίνει ο Ρώσος εμπειρογνώμων.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί φέτος κατά 8%. Η παλαιότερη εκτίμησή της ήταν οικονομική ανάπτυξη 2% έως 3%.
«Είναι δύσκολο να πούμε ποια πορεία είναι η πιο σωστή» εξηγεί ο Σουβέροφ.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν. Κατά την άποψή του το πάγωμα των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων στη Δύση θα οδηγούσε σε μαζική αποδυνάμωση του ρουβλίου. Βέβαια η κεντρική τράπεζα επιτρέπει και πάλι υψηλότερες εξαγωγές συναλλάγματος, πέντε φορές περισσότερο από 10.000 δολάρια. Όμως οι θεματοφύλακες του νομίσματος κρατούν σφιχτά τα ηνία. Σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις και σε άλλες ρωσικές τράπεζες, αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει τις εξαγωγές και να βλάψει μαζικά το νόμισμα» σημειώνει ο Σουβέροφ.
Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος Μόριτς Κράμερ από την LBBW στη Στουτγάρδη βλέπει ότι «όσο η Ρωσία εξάγει, το ρούβλι θα παραμένει ισχυρό».
Μόνο ένα πλήρες εμπάργκο θα μπορούσε να το «γονατίσει». Όμως από τα μέσα Απριλίου τα πετρελαιοφόρα, «τα περισσότερα υπό ελληνική σημαία», παραλαμβάνουν ποσότητες-ρεκόρ αργού πετρελαίου στα ρωσικά λιμάνια.
Πηγή: Deutsche Welle, Ουλφ Μάουντερ/dpa
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας: «Δράση για την Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις & Λύσεις»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα, διοργανώνει το 7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας, με τίτλο: «Δράση για την Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις & Λύσεις» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, και ώρα: 13.00, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κατά τις εργασίες του Φόρουμ θα εξεταστούν οι προκλήσεις, αλλά και οι ευκαιρίες που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία.
Στόχος είναι να αναδειχθούν οι στρατηγικές που υιοθετούνται σε διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, εστιάζοντας στη σουηδική και στην εγχώρια πρακτική.
Θεμέλιος θεματικός πυλώνας του 7ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας είναι η αποτίμηση των τρεχουσών συνθηκών και αναγκών, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικείμενων απειλών, η χρηματοδότηση μηχανισμών προσαρμογής και διαχείρισης, καθώς και η συνεισφορά εργαλείων τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).
Επίσης, θα διερευνηθεί και η κυκλική οικονομία ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές
Κεντρικός ομιλητής του Φόρουμ θα είναι ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνο – Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κα Ουρανία Πατσιοπούλου, καθώς και η Α.Ε. Johan Borgstam, Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα. Τις εργασίες του Φόρουμ θα συντονίσει η κα Μαρία Μπούρα, Executive Advisor σε θέματα Strategy, Leadership, 5G.
Με διεθνώς αναγνωρισμένους ομιλητές από διαφορετικούς επιστημονικούς κι επιχειρηματικούς τομείς που σχετίζονται με τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, το 7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας αποβλέπει στην δημιουργία ενός κοινού τόπου συζήτησης για το μέλλον των δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή, στην γνώση και την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών φορέων, επιστημονικών και επιχειρηματικών κλάδων, και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ εταιριών και συνεργατών από την Ελλάδα και την Σουηδία.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες: SKF, ABB, Ericsson, Saracakis Group of Companies, Alfa Laval, Combitrans Hellas Ltd, Electrolux, Provident, Tsimikalis Kalonarou Law Firm.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έκθεση με κρητικά προϊόντα στο Βόλο 12 με 17 Μαίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star