Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Πιέζουν και τις δύο πλευρές για εκεχειρία

Published

on

2024 04 29T092534Z 1352149747 RC27G7A496T7 RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS 620x350.jpg

«Εξαιρετικά γενναιόδωρη» χαρακτήρισε χθες από το Ριάντ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν την τελευταία ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας που έχει στα χέρια της η Χαμάς. «Αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπλίνκεν, ενώ αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτανε στο Κάιρο για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αιγύπτιους και τους καταριανούς διαμεσολαβητές, «το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στον λαό της Γάζας και μία εκεχειρία είναι η Χαμάς. Πρέπει να αποφασίσουν, σύντομα. Και ελπίζω να λάβουν τη σωστή απόφαση». Ολο και μεγαλύτερη πίεση, όμως, δέχεται και το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε χθες, επίσης από το Ριάντ, πως αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ αναμένεται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου. Στο μεταξύ, και σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου, το Ισραήλ φοβάται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης με στόχο (πέρα από ηγέτες της Χαμάς) ανώτερους αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τη στάση τους στη Γάζα.

Σε επίπεδο εικασιών

Σύμφωνα με τους «New York Times», οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για παρεμπόδιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα καθώς και για μία ακραία σκληρή απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Προς το παρόν, βέβαια, όλα αυτά παραμένουν σε επίπεδο εικασιών – αν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε την Παρασκευή πως οποιαδήποτε παρέμβαση από το ΔΠΔ «θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους όλων των δημοκρατιών που πολεμούν την άγρια τρομοκρατία».

Αόριστα διαγράφεται προς το παρόν στον ορίζοντα και η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους που προανήγγειλε ο Μπορέλ – αν και Ιρλανδία και Ισπανία επαναβεβαίωσαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια συμμαχία κρατών που θα κάνουν ακριβώς αυτό.

Τα δύο ζητήματα που κυριαρχούν στο σήμερα και τα οποία έχουν άμεση σύνδεση μεταξύ τους είναι αφενός η συμφωνία εκεχειρίας για την οποία πιέζουν οι αιγύπτιοι, καταριανοί και αμερικανοί διαμεσολαβητές, αφετέρου η επαπειλούμενη ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, την πόλη της Νότιας Γάζας όπου συνωστίζονται 1,4 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Advertisement

Η πυροδότηση της αλλαγής

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες στους «New York Times» πως το Ισραήλ δέχθηκε να μειωθεί στους 33, από τουλάχιστον 40 που ζητούσε, ο αριθμός των ομήρων που θα πρέπει να απελευθερώσει η Χαμάς στη διάρκεια του πρώτου σταδίου μιας νέας εκεχειρίας: την αλλαγή πυροδότησε εν μέρει το γεγονός ότι το Ισραήλ πιστεύει πια πως κάποιοι από τους 40 (γυναίκες, ηλικιωμένοι καθώς και σοβαρά άρρωστοι) πέθαναν στη διάρκεια της ομηρείας τους. Με βάση τις πληροφορίες, η πρόταση που μελετάει η Χαμάς επί του παρόντος προβλέπει απελευθέρωση αυτών των 33 ομήρων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ, καθώς και μία δεύτερη φάση εκεχειρίας που θα περιλαμβάνει μία «περίοδο υποστηριζόμενης ηρεμίας» – η συμβιβαστική απάντηση του Ισραήλ στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Μετά την πρώτη φάση, το Ισραήλ θα επιτρέψει την ελεύθερη κίνηση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Γάζα και μια μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακο. Μιλώντας χθες στο Ριάντ, στην ίδια ειδική σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Μπλίνκεν και τον Μπορέλ, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για μία εκεχειρία «40 ημερών», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όλη η πίεση του κόσμου πρέπει να είναι» πάνω στη Χαμάς, ώστε να την αποδεχθεί.

Συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν στο Ριάντ

Συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν είχε χθες στο Ριάντ, στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών της Ομάδας Επαφής για τη Γάζα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν – την πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών μετά την ανακοίνωση της αναβολής της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, στο τραπέζι βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα, η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή