Connect with us

OIKONOMIA

PIF: Ο έλεγχος δεν επιτρέπει υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων

Published

on

Spread the love

Καμία αποκατάσταση δεν έφερε η αλλαγή των ποσοστών για φάρμακα υψηλού κόστους και λοιπά φάρμακα στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο PhRMA Innovation Forum. Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου δηλώνουν «βαθιά απογοητευμένοι για το περιεχόμενο των αλλαγών που προαναγγέλθηκαν», επισημαίνουν ότι επαναλαμβάνονται θέσεις που δεν απεικονίζουν ακριβώς την πραγματικότητα που οδηγούν σε διαιώνιση των παρανοήσεων, που τελικά υπονομεύουν την πρόσβαση των ασθενών στις καλύτερες δυνατές θεραπευτικές λύσεις.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παρά τις δηλώσεις του υπουργού για «λελογισμένο διαχωρισμό» που «επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση της δαπάνης», το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF), σημειώνει πως ο διαχωρισμός της δαπάνης όχι μόνο δεν είναι λελογισμένος, αλλά προκαλεί ανισότητα στην αντιμετώπιση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών φαρμάκων και κατ’ επέκταση μεταξύ ασθενειών και ασθενών όπως έχει ήδη επισημανθεί.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεδομένου ότι η μεταφορά ποσού περί τα 60 εκ. ευρώ για τη δαπάνη των καινοτόμων και μοναδικών σκευασμάτων για σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή και σπάνιες παθήσεις οδηγεί σε συνολικές επιστροφές (clawback – rebate) της τάξης του 64% στην κατηγορία αυτή, ουσιαστικά επιβάλλει στις εταιρίες να υποκαταστήσουν την κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης για 6 στα 10 φάρμακα.

Το PIF υπογραμμίζει πως η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το διαχωρισμό του προϋπολογισμού και καμία αναφορά δεν γίνεται για το γεγονός πως ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Αύξηση της δαπάνης

Το Φόρουμ παραθέτει στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2018-2021, σύμφωνα με τα οποία, ο όγκος των προστατευόμενων από πατέντα φαρμάκων μειώθηκε κατά 1% και το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων για αυτά τα φάρμακα αυξήθηκε κατά 1%. Αντίθετα, ο όγκος των φαρμάκων εκτός πατέντας, των γενόσημων και των λοιπών φαρμάκων αυξήθηκε αισθητά κατά 5%, 16% και 79%, αντίστοιχα, η αποζημιούμενη δαπάνη για αυτά πολλαπλασιάστηκε και έφτασε το 27% για τα εκτός πατέντας φάρμακα, το 34% για τα γενόσημα και το 143% για τα υπόλοιπα.

Ακριβά φάρμακα με προέγκριση

Απαντώντας σε δήλωση του υπουργού ότι «τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θίγουν την καινοτομία, αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα», οι εκπρόσωποι του PIF αναφέρουν πως η υπερκατανάλωση στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων δεν τεκμηριώνεται από καμιά πηγή. Αντίθετα, σημειώνουν πως είναι τέτοιο το πλαίσιο, που ουσιαστικά την αποκλείει.

Τα νέα, καινοτόμα και μοναδικά σκευάσματα για σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή και σπάνιες παθήσεις χορηγούνται στη συντριπτική πλειοψηφία τους μετά από έγκριση κάθε συνταγής ξεχωριστά, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, από 3 επιπλέον γιατρούς πέραν εκείνου που συνταγογράφησε το σκεύασμα, μετά από έλεγχο των διαγνωστικών εξετάσεων και των κλινικών δεδομένων του ασθενούς που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μαζί με την υπό έλεγχο συνταγή και εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ.

«Κάθε ασθενής ελέγχεται ξεχωριστά, συνεπώς δεν υφίσταται καμία υπερκατανάλωση», σημειώνουν οι εκπρόσωποι του PIF και προσθέτουν ότι «Γίνεται σαφές ότι τα αφηγήματα πάνω στα οποία στηρίζεται η άνιση και στρεβλή κατάτμηση του ανεπαρκούς προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, στην οποία επιμένει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεν αντέχουν σε λεπτομερή εξέταση.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) επιμένει στην ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών με τη θέσπιση ενιαίου προϋπολογισμού για το φάρμακο, την εφαρμογή κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα και αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής των καινοτόμων φαρμάκων στην επίτευξη των στόχων της δημόσιας υγείας, με κύριο και πρωταρχικό σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα Η τρέχουσα πολιτική όχι μόνο δεν εξυπηρετεί αυτόν το στόχο, αλλά τον θέτει σε σοβαρό και απόλυτα ρεαλιστικό κίνδυνο».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
VIDEO52 λεπτά ago

Σκιάθος :Εσπερινός&Αγρυπνία προς τιμή της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης στις Κουκουναριές-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ58 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Άγρια συμπλοκή ανηλίκων μετά από παρενόχληση κοριτσιών – Μία σύλληψη και 8 προσαγωγές

ΣΤΟΙΧΗΜΑ2 ώρες ago

Best Picks Παρασκευής με μπάλα και σνούκερ στο 4.15

ΒΟΛΟΣ3 ώρες ago

Καθησυχαστικός ο Κ. Γουργουλιάνης ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τη σκόνη που αιωρείται στον Βόλο μετά τις πλημμύρες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ώρες ago

Προειδοποίηση προς τους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, απευθύνει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου λόγω νέας προσπάθειας εξαπάτησης πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ώρες ago

Η κακοκαιρία Daniel μετέτρεψε τη λίμνη Κάρλα στη μεγαλύτερη της Ελλάδας

MEDIA3 ώρες ago

Αθλητικές μεταδόσεις (Παρασκευή 22/9) – Δείτε το πρόγραμμα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ώρες ago

Η AlphaTauri χρειάζεται τρεις θέσεις για το 2024, σύμφωνα με το Γιούκι Τσουνόντα

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ4 ώρες ago

«ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»: Οι Επίσημες Σελίδες παρουσίασαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

ΑΘΗΝΑ4 ώρες ago

«ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»: Εορτασμός της ιστορικής επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

VIDEO5 ημέρες ago

Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη

VIDEO4 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία και την επόμενη εβδομάδα

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πήλιο: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των ακτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία από την ομάδα του «Typhoon Project»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –

VIDEO20 ώρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή