Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλωτό τείχος στο Αιγαίο με δώδεκα πολεμικά

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Αν ξεσπάσει κρίση με τους Τούρκους στο Καστελλόριζο δεν θα είναι σημειακή. Δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα. Θα εξαπλωθεί παντού». Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με αυτή τη φράση, τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η ελληνοτουρκική κρίση με το «Ορούτς Ρέις» φανέρωνε τον σχεδιασμό και του ελληνικού Πενταγώνου. Ισχυρή πεποίθηση των επιτελών ήταν από τότε πως ο ελληνικός Στόλος χρειάζεται ενίσχυση όχι για να επικεντρωθεί μόνο σ’ ένα σημείο, αλλά για να μπορεί να ελέγχει και να έχει αποτρεπτικές δυνατότητες σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή από το Θρακικό Πέλαγος και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» – προβλέπει πως για να μπορέσει το Πολεμικό Ναυτικό να κλειδώσει όλη αυτή τη μεγάλη θαλάσσια έκταση πρέπει να έχει στη διάθεσή του 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες, υπό την προϋπόθεση όμως να είναι τα περισσότερα απ’ αυτά ολοκαίνουρια καράβια εξελιγμένων δυνατοτήτων και τα υπόλοιπα εκσυγχρονισμένα. Εξάλλου, αυτός ο αριθμός των 12 φρεγατών και των 6 κορβετών έχει εγκριθεί και από τη Βουλή στη λεγόμενη «Δομή Δυνάμεων 2021 – 2034».

Μάλιστα χρήσιμα συμπεράσματα και διδάγματα πήραν οι ​επιτελείς και από την ελληνοτουρκική κρίση του 2020. Πράγματι τότε η αντίδραση του Στόλου και ιδιαίτερα των πλοίων μεγάλης επιφανείας ήταν πολύ ικανοποιητική. Ομως οι επιτελείς θα ήταν περισσότερο… ήσυχοι αν είχαμε φρεγάτες με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για κατάρριψη εναέριων στόχων (αεράμυνα περιοχής), καλύτερες επιδόσεις των ραντάρ, άριστες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Για παράδειγμα ένα από τα ζητήματα που είχαν επισημανθεί ήταν πως πρέπει να δοθεί βάρος στην απόκτηση πλοίων τέτοιων δυνατοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο και το Θρακικό Πέλαγος. Κι αυτό, διότι θεωρούνται περιοχές – κλειδιά, στρατηγική σημασίας, που θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε μία σύγκρουση με την Τουρκία για παράδειγμα στον Εβρο. Εξάλλου και στον πόλεμο της Ουκρανίας που εξελίσσεται κυρίως στην ξηρά το Ναυτικό έχει σημαντική συμβολή: η Ουκρανοί δεν έχουν πλοία και οι Ρώσοι με ναυτικό αποκλεισμό βάλλουν και από τα πλοία.

Υπό αυτά τα δεδομένα το ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ ξεκίνησαν να τρέχουν το πρόγραμμα ανανέωσης του Στόλου. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι το ΠΝ να διαθέτει 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εκτίμηση των επιτελών είναι πως αν έχουμε σύντομα, σε 3-4 χρόνια, συνολικά 12 πλοία (φρεγάτες και κορβέτες) μαζί με νέα όπλα και δυνατότητες, τότε το ΠΝ θα έχει καταφέρει να κλειδώσει το Αιγαίο σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό. Το απόλυτο θα επιτευχθεί όταν υλοποιηθεί ο στόχος των 12 φρεγατών και 6 κορβετών.

Οι νέες δυνατότητες

Σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 9 φρεγάτες τύπου «S» (Standard) που έχουν ηλικία 40 ετών και πάνω και 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ ηλικίας περίπου 30 ετών. Σε τρία χρόνια από τώρα όμως το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει στη διάθεσή του δύο φρεγάτες Belh@rra – FDI HN και ακόμη μία το 2026 με οption για αγορά ακόμη μιας.

Ο ελληνικός Στόλος έπειτυα από τις εισηγήσεις του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, αποκτά πλοία που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στη θάλασσα απέναντι στην Τουρκία, αφού έχουν καλύτερα και υψηλότερου επιπέδου οπλικά συστήματα σε σύγκριση με τα σημερινά πλοία. Για πρώτη φορά το ΠΝ θα έχει τόσο προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, που ήταν πάγια απαίτηση του Ναυτικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις υπάρχουσες φρεγάτες υπάρχουν 8 θάλαμοι εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων με βεληνεκές μόλις 15 χλμ., ενώ οι 3 φρεγάτες Belh@rra θα έχουν 32 θαλάμους εκτόξευσης με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα. Επιπλέον, το ραντάρ Seafire των καινούργιων φρεγατών θα σκανάρει στόχους σε ακτίνα 250 χλμ. Μόνο με αυτά δύο χαρακτηριστικά είναι προφανές ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι σε θέση να κλειδώσουν μεγάλο μέρος του Αιγαίου έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνεχίζει τις συζητήσεις για την πρόσκτηση κορβετών αλλά ταυτόχρονα και για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Μάλιστα παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί ματαίωσης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ, επιδίωξη τη στρατιωτικής ηγεσίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι το πρόγραμμα να προχωρήσει κανονικά.

Το συνολικό μπάτζετ και για τα δύο προγράμματα είναι περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Στην τιμή αυτή είναι προφανές ότι δύσκολα μπορούν να αποκτηθούν έξι κορβέτες και να υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός. Ετσι, το υπουργείο προσανατολίζεται σε δύο πιθανά σενάρια: Το βασικότερο, στην απόκτηση 4 κορβετών με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Εναλλακτικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα σενάριο μιας προσφοράς για 5 κορβέτες με τα υπόλοιπα κονδύλια να χρησιμοποιούνται για τον εκσυγχρονισμό τριών ΜΕΚΟ και ένα πλοίο να μην εκσυγχρονιστεί και να κρατείται ως backup (για ανταλλακτικά). Σημειώνεται ότι και οι κορβέτες θα έχουν μεγάλες αντιαεροπορικές δυνατότητες (τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας) και καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα.

Αν συμβούν τα παραπάνω το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει σχετικά σύντομα 4 φρεγάτες Belh@rra (εκτιμάται ότι με τις επιδόσεις των πλοίων θα ενεργοποιηθεί και η option), 4 κορβέτες και 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ, σύνολο 12 πλοία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για ΑΠΘ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήνει σκηνικά έντασης και στοχοποιεί τη νεολαία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη, όχι μόνο για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά και για την κοινωνική ειρήνη»

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ και τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή από την επίθεση των ΜΑΤ. Συνέχεια στην πολιτική κόντρα έδωσε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο που κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλέξει -όπως ανέφερε- αν είναι «με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Κουμουνδούρου κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι στήνει σκηνικά ένταση και στοχοποιεί τη νέα γενιά επειδή αντιδρά στον πολιτικό του σχεδιασμό για την παράδοση της παιδείας στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει τα αδιέξοδα των πολιτών πίσω από στημένα σκηνικά έντασης. Αφού έχει φέρει σε τρομακτικά αδιέξοδα την κοινωνία προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που ο ίδιος με τις επιλογές του πολλαπλασίασε.

»Προσπαθεί να πείσει πως το πρόβλημα δεν είναι η ανέχεια και ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, αλλά ότι φοιτητές, τους οποίους επίτηδες «μπερδεύει» με προβοκάτορες που τον εξυπηρετούν, διαμαρτύρονται για τις καταστροφικές πολιτικές παράδοσης της Παιδείας στα ιδιωτικά συμφέροντα.

»Στήνει σκηνικά έντασης, σε κάθε ευκαιρία, και στοχοποιεί για ακόμα μία φορά τη νέα γενιά, γιατί ακριβώς είναι αυτή που αντιδρά πρώτη στον πολιτικό του σχεδιασμό.

»Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι απλά σε αποδρομή. Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη, όχι μόνο για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά και για την κοινωνική ειρήνη».

Νωρίτερα κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει:

«Επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: Ή με τη γνώση και την ελευθερία, ή με τις κουκούλες και τη βία. Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας. Χθες μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.Όσοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν τα γυαλιά – καρφιά η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει γι’ αυτό, γιατί όσοι αναζητούν αίμα και ήρωες δεν θα το βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα «ανομία»».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης για ΑΠΘ: Ο πρωθυπουργός καταργεί τις βιβλιοθήκες και εισάγει τη βία των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Η κα Κεραμέως ήρθε να προσθέσει ένα μοτίβο που παραπέμπει στις πρακτικές της Χούντας» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης

Την αντίδραση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο για τα επεισόδια στο ΑΠΘ και τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή από την επίθεση των ΜΑΤ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Να το έβαζε κάποιος άλλος το δίλημμα αυτό ίσως να είχε ενδιαφέρον. Είναι κωμικό να το βάζει ο πρωθυπουργός που (Α) καταργεί στην πράξη πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και συγγράμματα και (Β) εισάγει την απροκάλυπτη βία των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια» σχολίασε ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη που μεταξύ άλλων κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλέξει «ή με τη γνώση και την ελευθερία, ή με τις κουκούλες και τη βία. Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η έξαρση της βίας στα πανεπιστήμια έχει εμπνευστή: τον κ. Μητσοτάκη».

Αναλυτικά η δήλωση Γραμματέα ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη έχει ως εξής:

«Το πρώτο νομοσχέδιο που επέλεξε να φέρει στη Βουλή ήταν η κατάργηση του ασύλου – το πρώτο βήμα της ανακάμπτουσας Ακροδεξιάς πριν την εισβολή των ΜΑΤ και της γενικευμένης αστυνομοκρατίας. Στόχος της «Μητσοτάκης ΑΕ» ήταν, και παραμένει, η «κανονικοποίηση» ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία τα παιδιά των μετόχων της δεν σπουδάζουν αλλά τα οποία η «Μητσοτάκης ΑΕ» θέλει να μετατρέψει σε εκπαιδευτήρια πειθήνιων ημι-αγράμματων υπαλλήλων της ολιγαρχίας. Το αίμα κάποιων φοιτητών που αντιστέκονται είναι μέσα στο πρόγραμμα πόλωσης και τρομοκράτησης της κοινωνίας ώστε να μην στηρίξει το Νέο Φοιτητικό Κίνημα που δημιουργείται αυθόρμητα ως υγιής αντίδραση στο πλάνο της «Μητσοτάκης ΑΕ».

»Στο πλαίσιο του προγράμματος υποβάθμισης, «κανονικοποίησης» και μετατροπής των πανεπιστημίων σε πειθαρχημένο βραχίονα της ολιγαρχίας, η κα Κεραμέως ήρθε να προσθέσει ένα μοτίβο που παραπέμπει στις πρακτικές της Χούντας: Με ένα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» ανακοίνωσε ότι αλλάζει το πλαίσιο των φοιτητικών εκλογών. Μόνο χουντική νοοτροπία μπορεί να οδηγήσει Υπουργό στην πεποίθηση ότι της, ή του, πέφτει λόγος για το πως θα διεξάγονται οι εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους.

»Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει τον δρόμο της βίας που επέλεξε συνειδητά ο κ. Μητσοτάκης. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Αυτόνομο, Ακηδεμόνευτο Νέο Φοιτητικό Κίνημα που διαμορφώνεται σήμερα ως υγιής αντίδραση, από τη μια,  στον εκφυλισμένο κομματικό-γραφειοκρατικό-παρεοκρατικό φοιτητοπατερισμό όσο, από την άλλη, στην καλά σχεδιασμένη εισβολή της αστυνομοκρατίας και της «αγοράς» στα πανεπιστήμια».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ15 δευτερόλεπτα ago

Κοροναϊός: Στα 3.727 τα νέα κρούσματα, 14 νεκροί και 133 διασωληνωμένοι

ΚΟΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Κίσινγκερ: Τον έβαλαν στη «λίστα των εχθρών της Ουκρανίας» ως «συνεργό στα εγκλήματα της Ρωσίας»

VIDEO18 λεπτά ago

Βίντεο από την άφιξη του Μπιλ Γκέιτς στην Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ20 λεπτά ago

Άκης Τσοχατζόπουλος: Καταδίκη για Βίκυ Σταμάτη και Νίκο Ζήγρα για το «χρυσό ασφαλιστήριο»

VIDEO37 λεπτά ago

Dolce Vita – Ξενοδοχείο Πάων και Ομογένεια Μέρος Α

ΕΛΛΑΔΑ39 λεπτά ago

Πανελλαδικές 2022: 10 συμβουλές προς τους γονείς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων των παιδιών

ΚΟΣΜΟΣ47 λεπτά ago

Σύνοδος της Αμερικής: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία καταδικάζει τον αποκλεισμό κυβερνήσεων από τις ΗΠΑ

VIDEO56 λεπτά ago

Dolce Vita – Ξενοδοχείο Πάων και Ομογένεια Μέρος Β

ΕΛΛΑΔΑ58 λεπτά ago

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Που θα έχουμε 37αρια

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Ισημερινός: Ανακοίνωσε το πρώτο «ύποπτο» κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

Δημοφιλή