Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποδόσφαιρο από το 1927 με βραβείο UNESCO – A.Ο. Καραβάς

Published

on

Mετράει 94 χρόνια ζωής και τιμήθηκε το 2016 με βραβείο από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων για την προσφορά του στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Πειραιά. Από τις σπάνιες περιπτώσεις που μία βράβευση συνδυάζει τον Πολιτισμό και τον αθλητισμό. Μιλάμε για τον Α.Ο Καραβά που αγωνίζεται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα του Πειραιά.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το όνομα της ομάδας προκύπτει από την περιοχή και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η προέλευσή του είναι από κάποιο παλιό κτηματία της περιοχής που βρίσκεται, μεταξύ Κερατσινίου και Κοκκινιάς στην Παλαιά Κοκκινιά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ο Καραβάς ιδρύθηκε το 1927 και για αρκετά χρόνια ήταν ανεξάρτητη ομάδα, αγωνίζονταν δηλαδή εκτός επισήμων διοργανώσεων, όπως αρκετές ομάδες στην περίοδο του Μεσοπολέμου.

4-5-1934 εφημ.Αθλητικά Χρονικά

Κύρια μορφή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων ήταν οι φιλικοί αγώνες και κάποια ανεπίσημα τουρνουά. Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής, βλέπουμε στο τετράδιο αποτελεσμάτων του ΕΣΠΕΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ που τηρούσε κατά τα πρώτα χρόνια ο γενικός γραμματέας Σπύρος Κοσμίδης και το οποίο διασώζεται στα αρχεία του συλλόγου, ότι το 1943 – 1944 για τη Β’ Κατηγορία Πειραιά, στο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Αθλητών: ΕΣΠΕΡΟΣ – ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΑΒΑ 5-1


Η αρχική ονομασία ήταν Αθλητική Ένωση Καραβά και μετά την κατοχή ξεκίνησε την επίσημη αγωνιστική δράση ενταγμένος στην ΕΠΣ Πειραιά από την περίοδο 1945 – 1946.

Η ομάδα αναγκάστηκε να τροποποιήσει την ονομασία της, και στη λέξη “Ένωση” να περάσει τη λέξη “Όμιλος”.

Ήταν η περίοδος της δικτατορίας 1967 – 1974 που το καθεστώς πίεζε και επέβαλλε σε ομάδες να καταργήσουν τη λέξη Ένωση, διότι φοβόταν ότι το σύνθημα – η ιαχή αυτή στα γήπεδα μπορεί να υπέκρυπτε παρεμβάσεις για το Κυπριακό (Ένωση Κύπρου – Ελλάδας) και να δημιουργούσε έως και διπλωματικό επεισόδιο.

το έγγραφο που αναφέρει την τροποποίηση στην ονομασία

Βέβαια η ΑΕΚ με πολυπληθές κοινό τη γλίτωσε, καθώς το προβλεπόμενο κόστος υπερίσχυσε της πιθανότητας να παρερμηνευτούν τα γηπεδικά συνθήματα στα ξερά γήπεδα του Πειραιά ως παρέμβαση στα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο Καραβάς έχει συμμετοχές τόσο σε ερασιτεχνικές κατηγορίες όσο και σε εθνικές, καθώς την τρέχουσα περίοδο αγωνίζεται (με τους ρυθμούς και τους όρους που επιβάλουν τα μέτρα ενάντια στην πανδημία) στη Γ΄Εθνική στο ποδόσφαιρο ανδρών, που ξαναρχίζει τις δραστηριότητές της, ενώ πρέπει να συμπληρώσουμε ότι το 2018 κατέκτησε το κύπελλο ερασιτεχνών Πειραιά.

13-10-1934 Aθλητικά Χρονικά

Η ομάδα διαθέτει τμήματα ακαδημιών, ενώ οργανωμένοι είναι και οι παλαίμαχοι της ομάδας.

Από τα παλιά τα χρόνια στα ξερά γήπεδα του Πειραιά, αλιεύσαμε μία συγκλονιστική περιγραφή από αγώνα του Καραβά με τον Άγιο Διονύσιο.

Για την ιστορία η σύνθεση του Καραβά τότε, λίγο πριν το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, ήταν: Πάνου, Λευθέρης, Καΐρης, Γαβαλάς, Καλαμίτσης, Πούντος, Περικλής, Μπαλωνάς, Ξενάκης, Πενέζης, Μαχιωτάκης.

Την Κυριακήν στο γήπεδον Ηφαίστου, εδόθη η επαναληπτική συνάντησις μεταξύ των ανωτέρω ομάδων κατά την οποίαν η Έν. Καραβά ενίκησεν και πάλιν με τέρματα 2-1. Ως γνωστόν τον πρώτον της αγώνα η Έν. Καραβά είχε κερδίση με σκορ 3-1.
Με την έναρξιν του αγώνος η Ένωσις Αγίου Διονυσίου αναλαμβάνει την υπεροχήν και βρίσκεται αγγιστρωμένη στα καρρέ των Καραβιωτών. Επί 10 λεπτά η υπεροχή αυτή εξακολουθεί. Στο 11 λεπτό οι Καραβιώται επιχειρούν την πρώτην τους κάθοδον από την αριστεράν τους πτέρυγα, η κάθοδος αυτή ήταν τόσον υπέροχη εις την εκτέλεσίν της που αν και δεν απέφερεν αποτέλεσμα εν τούτοις απέσπασε τα χειροκροτήματα των θεατών.

Οι Καραβιώται υπερέχουν καταφανώς και ο θαυμάσιος κεντρικός κυνηγός των Ξενάκης αλωνίζει το γήπεδον και στο 20 λεπτόν οι του γ. Διονυσίου κερδίζουν κόρνερ το οποίον απέκρουσεν με κεφαλιά ο Πενέζης. Στο 38 λεπτό ο Ξενάκης με έξυπνα περάσματα προωθεί την επίθεσιν και ανοίγει στον έξω δεξιά Περικλή όστις όμως χάνει βέβαιον τέρμα και αναδεικνύεται ως το τρωτό σημείο της επιθέσεως του Καραβά.

Αμέσως επακολουθεί ένα θαυμάσιο σουτ του Μπαλλωνά που απέκρουσεν με ετοιμότητα ο τερματοφύλαξ. Σέντρα του Μοχιωνάκη παρέρχεται ανεκμετάλλευτος. Στο σημείον αυτό η Ένωσις Αγ. Διονυσίου αναλαμβάνει και πάλιν την υπεροχήν. Έτσι έληξεν το Α’ ημιχρόνιον άνευ αποτελέσματος.

Στην επανάληψιν οι Καραβιώται έχουν τον λόγον και ο Ξενάκης στο 10 λεπτό κατόρθωσεν με ένα…πονηρό σουτ να παραβιάση την αντίπαλον εστίαν. Οι Αγιοδιονυσιώτες εντείνουν τας δυνάμεις των και στο 20 λεπτόν ισοφαρίζουν από φάουλ κτυπηθέν επιτυχώς. Στο 25 όμως λεπτόν ο Ξενάκης και πάλιν χαρίζει το γκολ της νίκης στον Καραβά.

Έπειτα από το τέρμα αυτό οι Αγιοδιονυσιώται συναισθανόμενοι ότι χάνουν τον αγώνα εκτραχείνουν το παιχνίδι τους, οι Καραβιώται απαντούν. Στο 30 λεπτό ο Καλαμίτσης με κεφαλιά σερβίρει τον Μπαλλωνάν όστις σουτάρει από μακριά στα χέρια του τερματοφύλακος.

Στο 35 λεπτό ο Πάνου υποχρεούται να κάμη ένα ένα θαυμάσιο μακροβούτι στα πόδια του μέσα δεξιά των αντιπάλων σώζων βέβαιον τέρμα. Ο θεαματικός και ωραίος όμως αυτός αγών ήτο πεπρωμένον να λήξη κανονικώς λίγα λεπτά προ της λήξεώς του και ενώ η Έν. Αγ. Διονυσίου επαίζετο πλέον από τους Καραβιώτας στα καρρέ της και ο φανατισμός των πολυπληθών θεατών οπαδών των δύο σωματείων είχε φθάση στο ζενίθ, ο Λευθέρης γίνεται ήρως θλιβερών επεισοδίων εις βάρος του διαιτητού, παρ’ όλον δε ότι η Έν. Καραβά απεμάκρυνεν αμέσως του γηπέδου τον παρεκτραπέντα ποδοσφαιριστήν, οι της Εν. Αγ. Διονυσίου απεχώρησαν του αγώνος προβλέποντας επέκτασιν της ήττης των.

Από την νικήτριαν σημειούμεν τους Ξενάκης και Πάνου οι οποίοι μαζί με τον κεντρικόν μέσον των Αγιοδιονυσιωτών ήταν οι καλλίτεροι του γηπέδου, επίσης πολύ καλοί ήταν και οι Μπαλλωνάς, Καλαμίτσης και Πενέζης και ο Γαβαλάς του Β’ ημιχρονίου».

Την περιγραφή υπογράφει ο Α.Μ και δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου 1940 στην εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Πολλές δεκαετίες μετά ο Α.Ο. Καραβάς συνεχίζει την αθλητική του δραστηριότητα με επιτυχία.

Πηγή φωτο αρχείου: Παλαίμαχοι Α.Ο. Καραβά

Έρευνα & επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Διαβάστε το Σάββατο 10 Απριλίου: 1931-2021: 90 χρόνια ιστορίας με το στάχυ στο στήθος – Πανελευσινιακός

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE31 δευτερόλεπτα ago

Τέιλορ Σουίφτ: Η εντυπωσιακή έναρξη της περιοδείας με… βουτιά από τη σκηνή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 λεπτά ago

Η πραγματική ευτυχία κρύβεται στα… πιο απλά πράγματα!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 λεπτά ago

«Ιστορίες Των Νερών»: Έκθεση φωτογραφίας από τον Δημήτρη Βαβλιάρα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 λεπτά ago

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό» τονίζει ο Δήμος Χανίων

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

Τέμπη: Χαμόγελα για την 25χρονη – «Ξύπνησε» από το κώμα, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

ΜΠΑΣΚΕΤ37 λεπτά ago

Μπράουν: «Πρόβλημα οι ρατσιστές φίλαθλοι της ομάδας»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ40 λεπτά ago

Καταθέτει από το πρωί η ιατροδικαστής στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ40 λεπτά ago

Υποψήφιος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο αγγειοχειρουργός Θανάσης Γιαννούκας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ44 λεπτά ago

Παρουσιάζεται στον Αλμυρό το βιβλίο για τους Σαρακατσαναίους το 1821

OIKONOMIA46 λεπτά ago

Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξημένος κατά 20% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους «ήσυχους» οίνους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο – Πέθανε 10χρονο αγόρι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε 63χρονη ιδιοκτήτρια γνωστής πιτσαρίας από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Μερομήνια: Μετά το Πάσχα έρχεται η απόλυτη ταραχή στον καιρό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Η ιστορία του 45χρονου με αναπηρία συγκλονίζει τον Βόλο- Έμεινε ορφανός, πέθανε και ο θετός του πατέρας και συγγενής που έχει αναλάβει ως «συμπαραστάτης» τον κακοποιεί

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Συλλυπητήρια για το θάνατο της εκπαιδευτικού Παναγιώτας-Νεκταρίας Μαντζιάρα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έως τις 31 Μαρτίου ο ΕΦΚΑ θα πληρώσει δύο έκτακτα «δώρα»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Νικόλ Κίντμαν: Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της στα Όσκαρ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη στον Βόλο – Έφυγε από τη ζωή 63χρονη ιδιοκτήτρια γνωστής πιτσαρίας

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Βίντεο ντοκουμέντο μετά το επεισόδιο με τον γερανό: «Κι αν πάτησες κάποιον καλά έκανες»

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή