Connect with us
banner epikhirisis

ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ IVF και σπερματέγχυσης;

Published

on

skampardonis 138x204.jpg

Γράφει ο Νικόλαος Σκαμπαρδώνης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

Η υπογονιμότητα αποτελεί μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια παγκοσμίως. Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης προσφέρει πολλές λύσεις, με δύο από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους να είναι η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) και η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Αν και οι δύο διαδικασίες αποσκοπούν στην επίτευξη εγκυμοσύνης, διαφέρουν σημαντικά ως προς τη διαδικασία, τις ενδείξεις, το κόστος και την αποτελεσματικότητα.

Τι είναι η Σπερματέγχυση (IUI);

Η σπερματέγχυση είναι μια απλή και λιγότερο επεμβατική μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δείγμα σπέρματος (είτε από τον σύντροφο είτε από δότη) επεξεργάζεται-ενεργοποιείται στο εργαστήριο ώστε να απομονωθούν τα πιο κινητά σπερματοζωάρια. Στη συνέχεια, το σπέρμα τοποθετείται απευθείας στην ενδομητρική κοιλότητα της γυναίκας, κοντά στον χρόνο της ωορρηξίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες αυτόματης γονιμοποίησης.

Advertisement

Η διαδικασία γίνεται χωρίς αναισθησία, διαρκεί λίγα λεπτά και είναι συνήθως ανώδυνη ή προκαλεί πολύ ήπια ενόχληση.

Τι είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF);

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια πιο σύνθετη μέθοδος, στην οποία η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται έξω από το σώμα της γυναίκας, στο εργαστήριο. Η διαδικασία περιλαμβάνει την διέγερση των ωοθηκών με ορμονική θεραπεία για την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων, την λήψη αυτών μέσω ωοληψίας, τη γονιμοποίησή τους στο εργαστήριο και την καλλιέργειά τους για  τρεις έως πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, ένα ή περισσότερα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα.
Η εξωσωματική απαιτεί γενικά μεγαλύτερη προετοιμασία, φαρμακευτική αγωγή, παρακολούθηση και είναι πιο επεμβατική σε σχέση με τη σπερματέγχυση.

Διαφορές ως προς τις Ενδείξεις

Η σπερματέγχυση μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή σε περιπτώσεις:
• Ήπιας ανδρικής υπογονιμότητας (π.χ. χαμηλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων, ήπια ολιγοσπερμία)
• Ανεξήγητης υπογονιμότητας
• Παρουσίας προβλημάτων στον τραχηλική βλέννη
• Χρήσης σπέρματος δότη

Advertisement

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει ένδειξη σε περιπτώσεις:

• Απόφραξης ή αφαίρεσης σαλπίγγων
• Προχωρημένης ηλικίας της γυναίκας
• Σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας
• Ανεπιτυχών προσπαθειών σπερματέγχυσης
• Ενδομητρίωσης ή πολυκυστικών ωοθηκών (μετά από αποτυχία άλλων μεθόδων)
• Χρήσης δωρεάς ωαρίων

Αποτελεσματικότητα

Η σπερματέγχυση έχει χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σύγκριση με την εξωσωματική. Κατά μέσο όρο, τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 10% έως 20% ανά κύκλο, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και την υποκείμενη αιτία υπογονιμότητας.

Η εξωσωματική προσφέρει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας – περίπου 35% έως και  άνω του 50% για γυναίκες κάτω των 35 ετών, με την επιτυχία να μειώνεται με την ηλικία. Επιπλέον, η IVF δίνει τη δυνατότητα επιλογής ποιότητας και αριθμού εμβρύων προς μεταφορά, κατάψυξης επιπλέον εμβρύων για μελλοντική χρήση και εφόσον χρειάζεται γενετικού ελέγχου των εμβρύων.

Advertisement

Κόστος και Επιβάρυνση

Η σπερματέγχυση είναι σαφώς πιο οικονομική σαν προσέγγιση. Η διαδικασία είναι σύντομη και απαιτεί φαρμακευτική αγωγή.

Αντίθετα, η εξωσωματική έχει υψηλότερο κόστος, κυρίως λόγω των φαρμάκων διέγερσης, των εργαστηριακών διαδικασιών και της ανάγκης στενής παρακολούθησης. Επιπλέον, πολλές γυναίκες μπορεί να χρειαστούν περισσότερους από έναν κύκλο IVF για να επιτύχουν εγκυμοσύνη, αυξάνοντας το συνολικό κόστος.

Ψυχολογική και Σωματική Εμπειρία

Η σπερματέγχυση είναι λιγότερο στρεσογόνος και πιο εύκολα διαχειρίσιμη για τα ζευγάρια. Ωστόσο, επειδή οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρότερες, ενδέχεται να προκαλέσει απογοήτευση μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες.

Advertisement

Η εξωσωματική είναι σωματικά πιο απαιτητική διαδικασία, με ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή και συχνή παρακολούθηση ενώ είναι και πιο ‘επεμβατική’ (ωοληψία). Παράλληλα, μπορεί να συνοδεύεται από έντονη ψυχολογική πίεση και άγχος λόγω της προσδοκίας και του υψηλότερου οικονομικού και συναισθηματικού “κόστους”.

Συμπέρασμα

Η επιλογή ανάμεσα σε σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση εξατομικεύεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις ιατρικές ενδείξεις κάθε ζευγαριού. Αν και η σπερματέγχυση είναι λιγότερο επεμβατική και οικονομικότερη σαν διαδικασία, η εξωσωματική προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε πιο σύνθετες περιπτώσεις. Η συμβουλή ενός ειδικού στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι καθοριστική για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
FESTIVAL25 200x350
300X250 GIF
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο