Connect with us

OIKONOMIA

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ – Τι πρέπει να γνωρίζετε (video)

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δύο είναι οι κατηγορίες  που υπόκεινται σε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης,  μίλησε στην ΕΡΤ για τις νέες ρυθμίσεις και για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν  οι φορολογούμενοι. Το κράτος προδοκά σε έσοδα της τάξεως των 2,6 δις. ευρώ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Οικογένειες τρίτεκνες, πολύτεκνες, ή με άτομα με αναπηρία (80%)

Τα κριτήρια είναι :

α) Συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα : 12.000€ (αυξανόμενο κατά 1.000€ σύζυγο/ παιδί)

β) Σύνολο κτισμάτων : έως 150 τμ

Ποιοι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50%

Τα κριτήρια είναι :

α) Συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα 9.000€ (αυξανόμενο κατά 1.000€ σύζυγος/ παιδί)

β) Σύνολο κτισμάτων : 150 τμ

γ) Αντικειμενική αξία : 85.000€ άγαμος/ 150.000€ έγγαμος/ 200.000€ με παιδιά

Σε 6 δόσεις η εξόφληση έως τον Φεβρουάριο

-Ανάρτηση αρχές Σεπτεμβρίου

-1η δόση τέλος Σεπτεμβρίου (σε  περίπτωση καθυστέρησης ανάρτησης εξόφληση Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου έως τις 29/10)

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΕΝΦΙΑ 2022: Τι πρέπει να κάνετε πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με το χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ να «τρέχει» και να λήγει την Τρίτη 31 Μαΐου, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά την ηλεκτρονική πύλη του Ε9 έτους 2022 για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους τα οποία εντόπισαν στο νέο «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε όποια λάθη έχει εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται  νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.  Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην Εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Έτσι, όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει  η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, να διορθώσουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης, να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και μετά να προχωρήσουν στην αποπληρωμή του φόρου ακινήτων.

Ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει την ερχόμενη Τρίτη και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Εναλλακτικά ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Ενστάσεις – προσφυγές

Όσοι έλαβαν σημαντικά «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για την ακίνητη περιουσία τους και αμφισβητούν το φόρο που τους επιβλήθηκε έχουν τη δυνατότητα να  υποβάλουν έως τις 10 Ιουνίου 2022 ενδικοφανή προσφυγή, κατά το άρθρο 63 του ΚΦΔ, με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.  Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία είναι έως και τις 10 Ιουλίου 2022. Όσοι υπάγονται στη ΦΑΕ Αθηνών, στις Δ.Ο.Υ. Ψυχικού και Χολαργού Αττικής και στις Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, μπορούν να  υποβάλουν την προσφυγή και ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ.

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους έχει βεβαιωθεί  έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μαζί με την ενδικοφανή προσφυγή και αίτημα αναστολής πληρωμής του 50% του ποσού που τους έχει καταλογιστεί. Διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, συνυποβάλλουν στην αρμόδια φορολογική αρχή και ηλεκτρονικό φάκελο (σε οπτικό δίσκο – CD ή σε USB κλπ.), στον οποίο περιλαμβάνονται σε μαγνητική μορφή και σε οποιαδήποτε αναγνώσιμη μορφή αρχείου:

– η υποβληθείσα ενδικοφανής προσφυγή,

–  η αίτηση αναστολής σε περίπτωση αυτοτελούς υποβολής,

– τα έγγραφα και δικαιολογητικά που επικαλείται, συνοδευόμενα από

– υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται το ακριβές του περιεχομένου των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Κίνα: Προς μαζική έξοδο ξένων εργαζομένων και εταιρειών;

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στη Σαγκάη από την άλλη μετρούν αντίστροφα για την προαναγγελθείσα πλήρη άρση του lockdown την 1η Ιουνίου, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες εγκλεισμού του πληθυσμού και παραγωγικού «εμφράγματος» στην οικονομική «καρδιά» της Κίνας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με τις αρρυθμίες να παραμένουν, η μοίρα της Σαγκάης μπορεί να αποδειχθεί τελικά πιο καθοριστική απ’ ότι αυτή της κινεζικής πρωτεύσας για την επενδυτική εμπιστοσύνη και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Τα μέχρι στιγμής δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Πολλές πολυεθνικές αναφέρουν σημαντική πτώση των πωλήσεων και μείωση της κερδοφορίας στο πρώτο τρίμηνο.

Με τη μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον παρούσα, την κινεζική ηγεσία να παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική zero-COVID και τη χώρα να χάνει το στόχο για ανάπτυξη 5,5% για φέτος, πληθαίνουν τα μηνύματα ότι σημαντικός αριθμός ξένων εργαζομένων και εταιρειών εξετάζουν σχέδια φυγής από την Κίνα, προς το παρόν ή οριστικά.

Κάποιοι κουνάνε ήδη «μαντήλι»

Μετά τα πρώτα κιόλας μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται στην πόλη, διαδικτυακή έρευνα του τοπικού περιοδικού That’s Shanghai έδειξε ότι 85% των αλλοδαπών κατοίκων της «επανεξετάζουν το μέλλον τους στην Κίνα».

Σχεδόν ένας στους δύο (48%) δήλωσε ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Πάνω από το 80% των εταιρειών που ρωτήθηκαν περίπου την ίδια περίοδο από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα ανέφεραν ότι η πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» είχε μετατρέψει σε πρόκληση την προσέλκυση νέων εργαζόμενων από το εξωτερικό ή ακόμη και τη διατήρηση του ξένου προσωπικό τους.

Οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα, ανέφερε,  έχουν ουσιαστικά παγώσει τα επενδυτικά σχέδια για το 2022.

Έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα αυτόν τον μήνα δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ξένων εργαζομένων σχεδιάζει να φύγει, με το 10% να σκοπεύει να το κάνει πριν καν λήξει η σύμβαση εργασίας.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων εταιρειών από το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο δήλωσε ότι εξετάζει τη μεταφορά υφιστάμενων ή υπό σχεδιασμό επενδύσεων εκτός Κίνας: αριθμός υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τις αρχές του έτους.

Η Airbnb ήδη ανακοίνωσε επ’ αόριστον αναστολή των εγχώριων δραστηριοτήτων της στην ηπειρωτική χώρα, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη εν μέσω lockdown, ταξιδιωτικών περιορισμών και της πολιτικής zero-COVID, αλλά και χαμηλής κερδοφορίας (μόλις 1% του συνόλου των εσόδων της εταιρείας) τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και του εγχώριου ανταγωνισμού.

H πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης σκοπεύει πάντως να διατηρήσει το γραφείο στο Πεκίνο για τα ταξίδια Κινέζων στο εξωτερικό. Όταν βέβαια αυτά επιτραπούν…

Αρνητικές τάσεις

Εν μέσω κλιμακούμενων περιοριστικών μέτρων λόγω της COVID-19 στην Κίνα, οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφεραν ότι τα σημαντικότερα εμπόδια στην παραγωγική ικανότητα της εταιρείας τους ήταν οι ελλείψεις στη διαθεσιμότητα logistics (69%), πρώτων υλών και προ-παραγόμενων προϊόντων (69%), αδειών μεταφοράς (56%), όλο και περισσότερων εργαζομένων που μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση (56%) ή σε καραντίνα στον τόπο διαμονής τους (43%) και «αβεβαιότητα λόγω των ταχέως μεταβαλλόμενων πολιτικών» (41%).

Στο μεσοδιάστημα «η πίεση από διεθνείς πελάτες αυξάνεται, ενόσω  η εμπιστοσύνη στις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού μειώνεται», επισημαίνει ο Μαξιμίλιαν Μπούτεκ, εκτελεστικός διευθυντής του Επιμελητηρίου στη Σαγκάη.

Κι αν και «οι αλυσίδες ανεφοδιασμού δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη», επισημαίνει, «όσο παρατείνονται οι διαταράξεις τους στην Κίνα χωρίς σημάδια βελτίωσης, τόσο περισσότερες από αυτές τις αλυσίδες θα μεταφερθούν συν τω χρόνω σε άλλες χώρες εκτός Κίνας».

Τα σκληρά lockdown έχουν ήδη πλήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, που δοκιμάστηκε ήδη από τις «Συμπληγάδες» του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, τις εκροές κεφαλαίων, την περσινή καταστολή των τεχνολογικών κολοσσών και την απομόχλευση του κλάδου των ακινήτων.

Η στάση του Πεκίνου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απέναντι στη Μόσχα εν γένει εν μέσω του νέου Ψυχρού Πολέμου με τη Δύση, οι αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και το ενδεχόμενο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν επιβαρύνουν κι άλλο το επιχειρηματικό κλίμα.

Η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε γουάν που κατέχονται από ξένους μειώθηκε κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (150 δισεκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, τη μεγαλύτερη πτώση που καταγράφηκε ποτέ, υπογραμμίζει ο Economist.

Για φέτος, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), με έδρα την Ουάσιγκτον, προβλέπει εκροή κεφαλαίων ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος από την Κίνα, έναντι 129 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Διλήμματα της επόμενης ημέρας

Οι οικονομικοί δείκτες της Κίνας έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τον Μάρτιο, ιδιαίτερα τον Απρίλιο, παραδέχθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σε συνεδρίαση για την οικονομία.

Οι οικονομικές δυσκολίες σε κάποιους κλάδους είναι ακόμα μεγαλύτερες απ’ ό,τι το 2020 με το ξέσπασμα της Covid-19, επεσήμανε.

Όμως το Πεκίνο θα επιδιώξει ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, διαβεβαίωσε. Και προανήγγειλε την παρουσίαση έως τα τέλη Μαΐου ενός λεπτομερούς «οδικού χάρτη» με στόχο τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης.

Γίνεται λόγος για γενναία πακέτα στήριξης της οικονομίας και τόνωσης της απασχόλησης. Προωθούνται πιστώσεις φόρου σε περισσότερους τομείς και περαιτέρω μειώσεις φόρου κατά 140 δισεκατομμύρια γουάν, φτάνοντας σε σύνολο τα 2,64 τρισεκατομμύρια γιουάν σε ετήσια βάση.

Η τελευταία απόφαση της Κεντρικής τράπεζας της Κίνας εν τω μεταξύ να μειώσει το βασικό επιτόκιο χορήγησης δανείων διάρκειας πέντε ετών ή περισσότερο (4,45% από 4,6%) αναμένεται να τονώσει το κλίμα.

Αρκετοί αναλυτές αναμένουν πάντως ότι οι εκροές θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από την οικονομική πολιτική.

Σαφέστερα και πιο ολοκληρωμένα μηνύματα αναμένονται στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το φθινόπωρο, οπότε αναμένεται να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια η θητεία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και να δοθούν οι κατευθυντήριες για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια της ανέλιξης της Κίνας.

Η παραμονή θα κρατήσει τις εταιρείες ανταγωνιστικές μετά την επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα, υποστηρίζει ο Νταγκ Μπάρι, διευθυντής επικοινωνίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κίνας, με έδρα την Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για δέλεαρ και ταυτόχρονα για «στοίχημα», τονίζουν ειδικοί, κυρίως για επιχειρήσεις που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν μέχρι να ανοίξουν ξανά οι πόλεις και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

Δημοφιλή