OIKONOMIA
Πόλεμος και ενεργειακή ακρίβεια στην ΕΕ: Έκτακτη στήριξη ναι, ευρωομόλογο όχι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ζήτημα ενδέχεται να τεθεί στην έκτακτη άτυπη σύνοδο κορυφής των «27» – Τι ζητούν Γαλλία, Ιταλία και άλλες χώρες, τι απαντά ο Βορράς
Είναι γνωστό ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις και λύσεις. Αρκετοί, λοιπόν, στην Ευρώπη θεωρούν ότι το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι σοβαρές συνέπειές του, που ήδη είναι ορατές και σίγουρα θα ενταθούν, επιβάλλουν μέτρα ανάλογα με εκείνα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ανάμεσα σε όσα προτείνονται, περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός νέου ευρωομολόγου, δηλαδή ενός κοινού χρέους των «27» με την εγγύηση της ΕΕ, με στόχο να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις σε δύο τομείς: Αφενός, την άμβλυνση των πιέσεων που προκαλεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά η ενεργειακή ακρίβεια και, αφετέρου, η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ευρώπης σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ποιοι στηρίζουν το ευρωομόλογο
Η πρόταση, όπως σημείωνε το σχετικό ρεπορτάζ του ΟΤ με βάση δημοσίευμα του Bloomberg και πηγές των Βρυξελλών, είναι πιθανό να συζητηθεί αύριο και μεθαύριο, στο πλαίσιο της έκτακτης άτυπης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βερσαλλίες. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική προεδρία στηρίζει σθεναρά αυτό το σενάριο, έχοντας στο πλευρό της αρκετές χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και άλλες.
Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι κυρώσεις έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία και πώς έχει απαντήσει η Μόσχα
«Ο πόλεμος θα έχει συνέπειες στην τιμή της ενέργειας, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με νέα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και οικογενειών. Είναι χρήσιμο η ΕΕ να τα διευκολύνει, προκειμένου να αποφύγουμε εκτεταμένες επιπτώσεις στην ανάκαμψη», έχει πει από την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.
Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι για την ώρα δεν υπάρχει ομοφωνία στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη έχουν διατυπώσει ήδη τις ενστάσεις τους, αν όχι την κατηγορηματική τους άρνηση. Ανάμεσά τους είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, που θεωρούν ότι ακόμη είναι νωρίς για να γίνουν τέτοιες κινήσεις – ειδικά καθώς «τρέχει» ο δανεισμός για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Κ. Λίντνερ: Δεν είναι στην ατζέντα μας
«Στηρίζουμε την Ουκρανία. Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Όμως, αυτό είναι ανεξάρτητο από τη συζήτηση για χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο δανεισμός της Ευρώπης μέσω της έκδοσης κοινών ομολόγων δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Σίγκριντ Κάαγκ, κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση, αν και όχι το ίδιο κατηγορηματικά. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μάαστριχτ, την Τρίτη, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Ίσως μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα όταν μιλάμε για χρήμα, ευημερία και καλό επίπεδο ζωής εν μέσω αυτής της πολιτικής και στρατιωτικής κρίσης. Όμως, είναι ανάγκη να μιλήσουμε για την χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα», είπε, τασσόμενη υπέρ της «ευελιξίας» στην εφαρμογή των κανόνων, αλλά κατά των άνευ ορίων και όρων δημόσιων επενδύσεων.
Πηγή ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Γερμανία: Σχέδιο επανενεργοποίησης των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Χάμπεκ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2030 δεν πρέπει να επηρεαστεί
Την επανενεργοποίηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και την ταυτόχρονη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων που λειτουργούν με φυσικό αέριο σχεδιάζει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η σχετική νομοθεσία, με ισχύ έως το τέλος Μαρτίου του 2024, προβλέπει διάφορα μέτρα σε περίπτωση «έλλειψης αερίου», μεταξύ των οποίων και η παράταση για έξι μήνες της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα.
Σε αυτή την περίπτωση, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα τεθούν εκτός λειτουργίας ως ιδιαίτερα ασύμφορα οικονομικά και προκειμένου να διατηρηθούν τα αποθέματα αερίου για να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Διαβάστε επίσης Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
Διαβάστε επίσης Reuters: Η ΕΕ κοντά σε συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Εξαιρεί από το εμπάργκο τις παραδόσεις από αγωγούς
Η ρύθμιση αφορά εργοστάσια ισχύος 2,1 GW τα οποία επρόκειτο να κλείσουν τον Οκτώβριο και άλλα ισχύος 0,5 GW που θα έκλειναν το 2023. Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει σήμερα στο 35%, αλλά αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά έως το τέλος του έτους, με τη λειτουργία των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Χάμπεκ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2030 δεν πρέπει να επηρεαστεί. «Πρέπει να ολοκληρωθεί κανονικά, έως το 2030. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ στην παρούσα κρίση», δήλωσε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Γερμανία: Για πρώτη φορά αρνείται να στηρίξει επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Κίνα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε για πρώτη φορά να στηρίξει επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Κίνα, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε τοπικούς αξιωματούχους.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην επαρχία των Ουιγούρων επιθυμούσε να παραταθούν οι (κρατικές) ασφαλίσεις των επενδύσεων» και «δεν εγκρίθηκε» το αίτημα, εξήγησε ο υπουργός στην εφημερίδα Die Welt. «Είναι η πρώτη φορά που οι ασφαλίσεις επενδύσεων δεν υλοποιούνται για λόγους που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.
To επενδυτικό ρίσκο
Χωρίς τις εγγυήσεις αυτές, μια εταιρεία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το επενδυτικό ρίσκο για τη χρηματοδότηση ενός έργου στο εξωτερικό.
Ούτε ο Χάμπεκ, ούτε το υπουργείο του ανέφεραν ποια εταιρεία αφορούσε η απόφαση. Επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, το περιοδικό Der Spiegel γράφει ότι πρόκειται για την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.
Σε στρατόπεδα
Η εταιρεία άνοιξε το 2013 ένα εργοστάσιο στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, όπου οι κινεζικές αρχές κατηγορούνται για καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Δυτικοί ερευνητές κατηγορούν το Πεκίνο ότι οδήγησε ένα εκατομμύριο Ουιγούρους καθώς και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» όπου τους επιβάλλεται «εξαναγκαστική εργασία» ή «υποχρεωτική στείρωση». Οι ΗΠΑ έκαναν μάλιστα λόγο για «γενοκτονία».
Η Κίνα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι μελέτες αυτές είναι προκατειλημμένες και μιλάει για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» στόχος των οποίων είναι η εξάλειψη των εξτρεμιστικών τάσεων.
«Εξαναγκαστική εργασία»
Ο διευθυντής της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις διαβεβαίωσε πρόσφατα, σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι «δεν υπάρχει εξαναγκαστική εργασία» στο εργοστάσιο της εταιρείας. «Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό το εργοστάσιο» επειδή πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τους ντόπιους να παραμείνουμε» εκεί, τόνισε.
Η απόφαση του Βερολίνου δεν επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια της Volkswagen στην Κίνα, γράφει το Der Spiegel, επικαλούμενο μια πηγή στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα