Τις 8.000 πλησιάζει ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ελβετία από την Ουκρανία.

Οι ελβετικές ομοσπονδιακές αρχές έχουν καταγράψει περίπου 8.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και οι αρχές εργάζονται σκληρά για να αυξήσουν τις ικανότητες φιλοξενίας τους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Περισσότερα από 1.000 άτομα μπορούν να εγγράφονται κάθε μέρα σε ομοσπονδιακά κέντρα ασύλου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κρατική Γραμματεία Μετανάστευσης (SEM).

Μέχρι τις 16 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 7.903 άτομα από την Ουκρανία.

Έως και 60.000 άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελβετία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του Ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, Κάριν Κέλερ-Σάτερ. Μια εκτίμηση που μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τη συνέχιση των μαχών.

9.000 χώροι διαμονής

Η SEM διαθέτει επί του παρόντος περίπου 9.000 χώρους διαμονής σε ομοσπονδιακά κέντρα υποδοχής, αλλά μπορεί να βασιστεί στα καντόνια που έχουν διαθέσει πολλούς χιλιάδες επιπλέον χώρους διαμονής για ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Το Ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας παρέχει επίσης στην SEM 1.800 προσωρινές θέσεις σε στρατώνες στα καντόνια της Ζυρίχης και της Γιούρα.

Αντιμέτωπο με την εισροή προσφύγων, το SEM δηλώνει ότι αναζητά ενεργά άλλους χώρους διαμονής.

Ειδικό καθεστώς

Οι άνθρωποι που τράπηκαν σε φυγή από την Ουκρανία λόγω του πολέμου λαμβάνουν ειδικό καθεστώς προστασίας στην Ελβετία -γνωστό ως S- το οποίο τους επιτρέπει να λάβουν γρήγορα δικαίωμα διαμονής χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από μια συνηθισμένη διαδικασία ασύλου.

Αυτό το καθεστώς καθιστά δυνατή τη χορήγηση συλλογικής προστασίας σε μια συγκεκριμένη ομάδα κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής απειλής, ιδίως σε περίπτωση πολέμου. Το καθεστώς S επιτρέπει την επανένωση οικογενειών και αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στη λύση που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τις ελβετικές ομοσπονδιακές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Ανησυχητική εξέλιξη: Στρατό και πυραυλικό σύστημα στην Πολωνία στέλνει η Βρετανία