Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Δύση δεν μπορεί να συμφωνήσει για το μέγεθος της στρατιωτικής υποστήριξης

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Εδώ και αρκετές ημέρες, το ζήτημα των περιβόητων Leopard 2 μονοπωλεί τους κεντρικούς τίτλους των μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών μέσων. Οι δισταγμοί της Γερμανίας να προμηθεύσει την εμπόλεμη Ουκρανία με τανκς δικής της κατασκευής αποτελούν μόνο ένα από τα πρόσφατα προβλήματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία εκτός των άλλων είναι αντιμέτωπη και με την επ’ αόριστον ματαίωση των συνομιλιών για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έπειτα από το μπλόκο της Τουρκίας που ακολούθησε την καύση του Κορανίου στη διάρκεια διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως, αν το βέτο της Τουρκίας κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία υπήρξε, τι είναι αυτό που δυσκολεύει τόσο τη Δύση να φτάσει σε μια συμφωνία για τα όπλα που θα αποστείλει στην Ουκρανία;

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εδώ και αρκετές ημέρες, η Γερμανία δέχεται τεράστιες πιέσεις από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ για την παροχή Leopard 2 στον ουκρανικό στρατό. Ως αποτέλεσμα, έπειτα από εβδομάδες υπεκφυγών, το Βερολίνο έφτασε στον εξής συμβιβασμό: να μην αποστείλει μεν τα άρματα μάχης που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του στην εμπόλεμη ζώνη, αλλά να επιτρέψει στην Πολωνία να προσφέρει τα δικά της (η Γερμανία διατηρεί το δικαίωμα απαγόρευσης μεταπώλησης του στρατιωτικού εξοπλισμού που κατασκευάζει), με την τελευταία να δηλώνει πως έχει ήδη υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα.

Η ιστοσελίδα The Conversation ανέλυσε τους λόγους που κάνουν τη Γερμανία τόσο διστακτική, αλλά και τους πραγματικούς κινδύνους που ενδεχομένως κρύβονται στην απόφαση του ΝΑΤΟ να προσφέρει στην Ουκρανία για πρώτη φορά τα τανκς που ζητά από το ξέσπασμα του πολέμου. Θα μπορούσε αυτή η κίνηση να προκαλέσει μια δυσάρεστη αντίδραση της Ρωσίας, απειλώντας το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και, τελικά, την αξιοπιστία της Δύσης;

Γιατί διστάζει τόσο η Γερμανία;

Για μάλλον ευνόητους λόγους, έπειτα από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία έχει επιλέξει να τηρεί ένα πασιφιστικό προφίλ. Συχνά, αυτό το γεγονός παρουσιάζεται και ως εξήγηση για τη στάση της γύρω από το ζήτημα των Leopard 2, που θεωρούνται «επιθετικός» εξοπλισμός.

Ορισμένοι γερμανοί αναλυτές φοβούνται πως η προσφορά τανκς στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, έχοντας βιώσει την εμπειρία της διχοτόμησης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Γερμανία αντιμετωπίζει παραδοσιακά τον εαυτό της ως ικανό να γεφυρώσει το χάσμα Ρωσίας και Δύσης.

Ωστόσο, το The Conversation υποστηρίζει ότι αυτά τα επιχειρήματα είναι μάλλον ανεπαρκή, από τη στιγμή που η Γερμανία ήδη παρέχει στην Ουκρανία όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση επιθέσεων. Ανάμεσά τους εκτοξευτήρες πυραύλων, ρουκέτες ικανές να καταστρέψουν καταφύγια και τεθωρακισμένα οχήματα Marder.

Επιπλέον, η Γερμανία ανήκει στους πλέον δραστήριους εμπόρους όπλων του πλανήτη, κατέχοντας την τέταρτη θέση σε όλο τον κόσμο σε συνολικές πωλήσεις εξοπλισμού. Πέρσι οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 9,35 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις μισές περίπου να αφορούν την Αίγυπτο.

Τα Leopard 2 ανήκουν στον τυπικό εξοπλισμό των νατοϊκών στρατών. Περισσότερα από 2.000 ανήκουν σε στρατούς σε όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά τη Ρωσία και τις πυρηνικές απειλές του προέδρου της, Βλαντίμιρ Πούτιν, η ιστοσελίδα παρατηρεί ότι δεν αποτελούν νέα ανησυχία, αφού απασχολούν τον πλανήτη εδώ και μια δεκαετία. Επομένως, καταλήγει, ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πως συγκεκριμένα τα Leopard 2 είναι εκείνα που έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν στον Αρμαγεδδώνα. Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν φαίνεται πως κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τον πόλεμο με το ΝΑΤΟ, θεωρώντας εύλογα πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ήττα της Ρωσίας.

Γερμανικός στρατός σε κρίση

Τι μπορεί, λοιπόν, να εξηγήσει τη γερμανική άρνηση; Ενδεχομένως η δυσλειτουργία του δικού της στρατού, αλλά και τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική της.

Όπως παρατηρεί το The Conversation, η απόφαση του γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ήρθε μόλις μερικές ημέρες μετά την παραίτηση της γερμανίδας υπουργού άμυνας, Κρισίν Λάμπρεχτ. Η θητεία της στιγματίστηκε από επικοινωνιακά λάθη, όπως η δήλωσή της σε πρωτοχρονιάτικο βίντεο περί «ευχάριστων συναντήσεων» που απόλαυσε με ανθρώπους… εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και από την αποτυχία της να αυξήσει τις προμήθειες εξοπλισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα προβλήματα του γερμανικού στρατού είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα, με κυριότερα τις ελλείψεις στην εκπαίδευση, αλλά και τον εξοπλισμό.

Η στάση της Γερμανίας, ωστόσο, επιδεινώνει περαιτέρω την αντίληψη του πλανήτη για την ενότητα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που η Συμμαχία όχι μόνο επιδιώκει να εμφανιστεί αρραγής, αλλά και… αποτυγχάνει σε αυτή της την επιδίωξη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη διακοπή των διαδικασιών ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Σολτς είχε υποστηρίξει ότι θα επέτρεπε άλλα κράτη να αποστείλουν Leopard στην Ουκρανία, μόνο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προμήθευαν επίσης το Κίεβο με τα δικά τους M1 Abrams, θέλοντας να αποδείξει ότι και οι ΗΠΑ δεν δείχνουν τόσο μεγάλη γενναιοδωρία όταν η συζήτηση αφορά δικό τους εξοπλισμό.

Απουσία κοινής στρατηγικής

Η ανάλυση του The Conversation καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διαφωνίες για τα τανκς αποδεικνύουν ότι το ΝΑΤΟ απλώς δεν διαθέτει μια ενιαία στρατηγική για τον πόλεμο.

Όπως αναφέρει το μέσο, οι ηγέτες της Συμμαχίας μπορεί να προχωρούν σε βαρύγδουπες δηλώσεις περί υποστήριξης στο Κίεβο που προσπαθεί να ανακτήσει τα εδάφη του και να ισχυρίζονται ότι στόχος της Δύσης είναι να δει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό να ηττάται, όμως στο βαθμό που τα λόγια δεν συνοδεύονται από σαφές σχέδιο, δεν πρόκειται παρά για ευσεβείς πόθους.

Πέρα από την ανάγκη ενός σχεδίου, το The Conversation τονίζει πως απαιτείται και μια ισχυρή δέσμευση ότι, μετά τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει ως εγγυητής της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας και θα αναπτύξει στρατηγική περιορισμού των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της Ρωσίας στο μέλλον.

Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους μιας τέτοιας στρατηγικής, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωσικές αντιδράσεις – και που μάλλον δεν θα γινόταν αποδεκτή με χαρά από σημαντικά τμήματα του πληθυσμού της Ευρώπης – το The Conversation καταλήγει στο ότι η τακτική της διαχείρισης της Ρωσίας δια της προσέγγισης έχει αποδειχθεί αποτυχημένη και πως η σκληρή στάση των χωρών της Βαλτικής, της Πολωνίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, αλλά και της Σουηδίας και της Φινλανδίας αποτελούν μονόδρομο.

Φυσικά, πολλοί αναλυτές διαφωνούν με αυτή την άποψη. Και το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μία Ουκρανή σκοτώθηκε στις επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε σε μία απώλεια που υπήρξε από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ.

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι κατά τις επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ κατά τις οποίες, όπως είπε, ένας ουκρανός πολίτης συγκαταλέγεται μεταξύ των νεκρών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Μοιραζόμαστε τον πόνο του Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των θυμάτων είναι μια Ουκρανή. Ειλικρινή συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να έχει καμία θέση»

«Τα εγκλήματα διαπράχτηκαν με κυνικό τρόπο κατά την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος . Η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να έχει καμία θέση στο σημερινό κόσμο. Ούτε στο Ισραήλ ούτε στην Ουκρανία», έγραψε ο Ζελένσκι.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μια ημέρα μετά την επίθεση παλαιστίνιου ενόπλου από την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ και από μια άλλη ένοπλη επίθεση σήμερα στην πόλη από την οποία τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.

Νέα άρνηση Ζελένσκι για συνομιλίες

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Οι συνομιλίες θα ήταν δυνατές μόνο εάν η Ρωσία απέσυρε τους στρατιώτες της, παραδεχόταν το λάθος της και εάν υπήρχε μια νέα κυβέρνηση στη Μόσχα, δήλωσε ο Ζελένσκι στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Sky News σε συνέντευξη που μεταδόθηκε τόσο στα ουκρανικά όσο και στα αγγλικά. Μόνο τότε θα ήταν δυνατές οι συνομιλίες,
είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ήδη απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν με διάταγμα στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2022. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι μια συνάντηση με τον Πούτιν δεν έχει νόημα. «Δεν με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει να συναντηθώ, δεν με ενδιαφέρει να μιλήσουμε», δήλωσε στα αγγλικά. «Δεν θέλουν συνομιλίες και αυτό ίσχυε και πριν από την εισβολή. Ο πρόεδρος Πούτιν το αποφάσισε αυτό», επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Κατασχέθηκε κοκαΐνη αξίας 105 εκατ. ευρώ σε πλοίο μεταφοράς ζώων

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Το πλοίο «πιάστηκε» στα ανοιχτά των Κανάριων Νήσων.

Η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 4.5 τόνους κοκαΐνης, εκτιμώμενης αξίας 105 εκατομμυρίων ευρώ ύστερα από επιδρομή σε πλοίο μεταφοράς ζώων στα ανοιχτά των Κανάριων Νήσων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η επιδρομή της Αστυνομίας έγινε την Τρίτη, αφού το πλοίο είχε κάνει στάσεις σε λιμάνια περίπου 12 χωρών. Οι Αρχές επισήμαναν πως οι διακινητές ναρκωτικών έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν πλοία μεταφοράς ζώων επειδή είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί το παράνομο φορτίο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Αστυνομία συνέλαβε 28 μέλη του πληρώματος. Σημειώνεται πως τις κινήσεις του πλοίου παρακολουθούσαν από την Κολομβία οι ισπανικές Αρχές, ο αμερικανικός Οργανισμός για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και η αστυνομία του Τόγκο.

Αξιωματικοί απομάκρυναν από το πλοίο δεκάδες κιβώτια που περιείχαν την κοκαΐνη από την πλευρά του λιμανιού της Λας Πάλμας στη νήσο Γκραν Κανάρια.Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσούλα Καρμπά- Κάϊρα από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ : ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΖΕΤΤΑΣ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ GOLF FISH

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Ekaterina Novikova: Η Ρωσίδα influencer που προκαλεί «εγκεφαλικά» με το προκλητικό της ντύσιμο (pics)

MEDIA5 ημέρες ago

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ 2023 στην ΕΡΤ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τιμητική διάκριση για το λιμεναρχείο Σκιαθου και τον Νικο Κατσάμπα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΑΜΠΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ( PHOTO-VIDEO)

MEDIA4 ημέρες ago

Πλούσιο αθλητικό υπερθέαμα στα κανάλια Novasports

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης | Σπουδαία νίκη για το Πανόραμα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ : ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜ.Τ.Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στα αδέρφια Κοντοχριστόπουλου τα κύπελλα στο ξίφος ασκήσεως

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή