Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία χάνει τόσα πολλά τανκς

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι η Ρωσία έχει χάσει εκατοντάδες άρματα μάχης μέσα σε δύο μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με το BBC, αποδίδουν τις απώλειες στα προηγμένα αντιαρματικά όπλα που έχει προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία και στον κακό τρόπο με τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποίησε τα άρματα μάχης της.

Πόσο μεγάλες είναι οι απώλειες των ρωσικών αρμάτων μάχης;

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 680 άρματα μάχης.

Εν τω μεταξύ, το Oryx – ένας ιστότοπος στρατιωτικών πληροφοριών που υπολογίζει τις στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία με βάση φωτογραφίες που αποστέλλονται από την εμπόλεμη ζώνη – λέει ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 460 άρματα μάχης και πάνω από 2.000 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Σύμφωνα με την Rand Corporation και το IISS, η Ρωσία διέθετε συνολικά περίπου 2.700 άρματα μάχης κατά την έναρξη της σύγκρουσης.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντιαρματικά όπλα;

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ουκρανία με 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin κατά την έναρξη της σύγκρουσης και έκτοτε έχουν στείλει τουλάχιστον 2.000 ακόμη.

Τα Javelins μπορούν να εκτοξευθούν έτσι ώστε ο πύραυλος να εκραγεί στην κορυφή ενός άρματος, όπου η θωράκιση είναι πιο αδύναμη, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Πολλά ρωσικά άρματα είναι εφοδιασμένα με θωράκιση που απορροφά την πρόσκρουση των πυραύλων. Ωστόσο, τα Javelins είναι εξοπλισμένα με δύο κεφαλές. Η μία ανατινάζει την θωράκιση και η δεύτερη διαπερνά το πλαίσιο από κάτω.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης στείλει τουλάχιστον 3.600 πυραύλους NLAW.

«Τα Javelin και NLAW είναι πολύ ισχυρά» λέει ο Nick Reynolds, ερευνητής σε θέματα χερσαίου πολέμου στο Royal United Services Institute (RUSI). «Χωρίς αυτή τη βοήθεια, η κατάσταση στην Ουκρανία θα ήταν πολύ διαφορετική».

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ουκρανία και με 100 αντιαρματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade. Γνωστά ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι», μπορούν να αιωρούνται πάνω από έναν στόχο χιλιόμετρα μακριά από τον χειριστή τους και στη συνέχεια να πέφτουν πάνω σε ένα άρμα, καταστρέφοντάς το με την πολεμική κεφαλή στην άκρη τους.

Τι βαθμό ευθύνης έχουν οι ρωσικές τακτικές;

Σήμερα, ο ρωσικός στρατός λειτουργεί μέσω Τακτικών Ομάδων Τάγματος (BTG), οι οποίες είναι αυτοτελείς μονάδες μάχης που αποτελούνται από άρματα μάχης, πεζικό και πυροβολικό. Η ακριβής σύνθεση αυτών των μονάδων μπορεί να ποικίλλει, αλλά γενικά περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων αλλά σχετικά λίγα στρατεύματα πεζικού.

«Η Ρωσία έχει σχετικά λίγα στρατεύματα για να επιστρατεύσει» λέει ο Phillips O’Brien, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο St Andrews, επομένως οι BTGs είναι ένας τρόπος δημιουργίας μιας μάχιμης μονάδας με μεγάλη δύναμη. «Έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται γρήγορα με ισχυρή δύναμη πυρός. Ωστόσο, έχουν πολύ λίγη προστασία όσον αφορά το προσωπικό πεζικού για να τα συνοδεύει και να ανταποδίδει πυρά αν η τεθωρακισμένη φάλαγγα δεχθεί επίθεση» σημείωσε.

«Αυτό κάνει τον ρωσικό στρατό σαν έναν πυγμάχο που έχει ένα εξαιρετικό δεξί χουκ και ένα χάρτινο σαγόνι».

Ο καθηγητής O’Brien σημειώνει ότι η έλλειψη ρωσικών αεροπορικών περιπολιών σημαίνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν βρει εύκολα θέσεις για να στήσουν ενέδρες στις ρωσικές φάλαγγες αρμάτων μάχης.

«Η Ρωσία δεν απέκτησε αεροπορική υπεροχή στην αρχή της σύγκρουσης», είπε και πρόσθεσε: «Έτσι δεν μπορεί να περιπολεί στον ουρανό, εντοπίζοντας τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού. Αυτό σημαίνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπόρεσαν να μπουν σε καλές θέσεις για ενέδρες και μπόρεσαν να κάνουν μεγάλες ζημιές με αυτόν τον τρόπο».

Πόσο φταίει η ρωσική ανικανότητα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Oryx, τα μισά από τα άρματα μάχης που έχει χάσει η Ρωσία δεν έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τον εχθρό, αλλά έχουν «αιχμαλωτιστεί» ή εγκαταλειφθεί.

Οι ειδικοί το αποδίδουν αυτό σε υλικοτεχνικές αποτυχίες και ανικανότητα των ρωσικών στρατευμάτων.

«Έχουμε δει τις εικόνες με ρωσικά άρματα μάχης να παρασύρονται από τα τρακτέρ των Ουκρανών αγροτών» είπε ο καθηγητής O’Brien. «Ορισμένα από αυτά τα άρματα εγκαταλείφθηκαν επειδή τους τελείωσαν τα καύσιμα. Πρόκειται για ι μια υλικοτεχνική αποτυχία. Κάποια κόλλησαν στη λάσπη της άνοιξης, επειδή η ανώτατη διοίκηση εισέβαλε τη λάθος χρονική περίοδο».

«Οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας αποτελούνται από πολλούς νεοσύλλεκτους. Αυτό τις καθιστά, με παγκόσμιους όρους, μια μαχητική δύναμη χαμηλής έως μέτριας ποιότητας» είπε ο Nick Reynolds του RUSI.

«Πολλά άρματα μάχης έχουν εγκαταλειφθεί λόγω κακής οδήγησης. Ορισμένα έχουν πέσει από γέφυρες. Άλλα έχουν πέσει σε χαντάκια. Η ικανότητα των στρατευμάτων να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό τους είναι ελλιπής. Αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, οι στρατιώτες απλά εγκατέλειψαν τα οχήματά τους και έφυγαν. Επομένως, λείπει και η θέληση για πόλεμο».

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει μάλιστα εκδώσει οδηγίες για το πώς οι πολίτες θα πρέπει να παραδίδουν τα εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά οχήματα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης: Για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

H Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την ερχόμενη εβδομάδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Προέδρου, Α. Ιωσήφ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών – μελών της Ε.Ε. για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Θα ζητήσει από τους ομολόγους του να καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εγκαταλείποντας την επεκτατική της πολιτική.

Ο κ. Ιωσήφ τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει πως η Αμμόχωστος ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις της Τουρκίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά, με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρότασή του για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΔ), τα οποία αναμένεται να υποβοηθήσουν στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ιωσήφ σημείωσε πως στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής βρίσκονται το ουκρανικό, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση στη βάση και του πρόσφατου πακέτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής RePowerEU, η Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια και η επισιτιστική ασφάλεια στην Ε.Ε. υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες θα μεταβεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, για να συμμετάσχει στις εργασίες του Κογκρέσου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Κογκρέσου θα γίνει και η εκλογή του νέου Προέδρου του ΕΛΚ.

Θα έχει συναντήσεις και θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο για το Κυπριακό, όσο και για τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας την 1η Ιουνίου, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών του για άρση του αδιεξόδου, τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκής ατζέντας, προεξαρχόντων του ενεργειακού και της επισιτιστικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η Μαδρίτη θα στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Λετονία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Ισπανία θα στείλει μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων στη Λετονία, καθώς και 100 στρατιώτες, για να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην αποστολή του ΝΑΤΟ σε αυτή τη χώρα της Βαλτικής, γράφει η εφημερίδα El Pais.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος NASAMS θα αποτελούν μέρος της ενίσχυσης που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου) στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, μετά την είσοδο στην Ουκρανία των ρωσικών στρατευμάτων, διευκρινίζει η εφημερίδα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό από την κρατική τηλεόραση, η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, αρκέστηκε να επαναλάβει την «απόλυτη δέσμευση» της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ.

«Έχουμε σήμερα στρατεύματα στη Λετονία, αλλά και στη Λιθουανία, έχουμε πλοία μας στη Μεσόγειο και είμαστε πάντα διαθέσιμοι στο μέγιστο βαθμό για μια ενίσχυση εάν χρειαστεί για την αποτροπή», δήλωσε χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Ισπανία, η οποία θα γιορτάσει τη Δευτέρα την 40ή επέτειο της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο τέλος Ιουνίου.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Μαδρίτη έστειλε επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και η υπουργός υπενθύμισε την «πλήρη υποστήριξη» της Ισπανίας στη χώρα.

«Όταν υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία, υπερασπιζόμαστε τις αξίες της Δημοκρατίας και αντιτιθέμεθα στις ωμότητες Πούτιν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά ago

Αρπαγή Ράινερ: Ο πατέρας εξηγεί γιατί έκανε την απαγωγή του γιου του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ28 λεπτά ago

Νίκος Ανδρουλάκης: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της οικονομίας»

ΕΛΛΑΔΑ29 λεπτά ago

Μπιλ Γκέιτς: Την Ακρόπολη επισκέφθηκε ο συνιδρυτής της Microsoft – Θα ταξιδέψει στα ελληνικά νησιά

OIKONOMIA36 λεπτά ago

Προϊόντα ΠΟΠ: Στα νησιά παράγεται το 51% – Δυνατότητες και προβλήματα

ΚΟΣΜΟΣ37 λεπτά ago

Νίκος Αναστασιάδης: Για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

A.E.Λ.40 λεπτά ago

Η ΑΕΛ Δευτεραθλήτρια Ελλάδος 2021-22! (pics)

ΕΛΛΑΔΑ48 λεπτά ago

ΗΠΑ: Έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Βοστώνης – Αθήνας

OIKONOMIA55 λεπτά ago

ΓΣΕΕ: Κρίση τιμών στα είδη διατροφής, ανεπαρκής η αύξηση των μισθών

ΚΟΣΜΟΣ56 λεπτά ago

Ισπανία: Η Μαδρίτη θα στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Λετονία

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Σέρρες: Πώς η ΕΛ.ΑΣ ανακάλυψε το γηροκομείο της «φρίκης» – Σοκάρουν οι καταγγελίες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

Δημοφιλή