ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ημερομηνία «ορόσημο» για την έκβαση της επιχείρησης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι γραμμές του μετώπου έχουν μετακινηθεί ελάχιστα την τελευταία περίπου μια εβδομάδα
Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η ίδια η ρωσική πλευρά, δεν προχωρούν βάσει σχεδίου. Αντιθέτως, η κατάσταση -όπως υποστηρίζει η Washington Post– δείχνει να οδεύει προς «αδιέξοδο».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι γραμμές του μετώπου έχουν μετακινηθεί ελάχιστα την τελευταία περίπου μια εβδομάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες χάνουν ημερησίως τη ζωή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάσταση αποκτά χαρακτηριστικά «αιματηρής στασιμότητας».
Η προσπάθεια της Ρωσίας να κατακτήσει την Ουκρανία μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς οι μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και οι καταστροφές εξοπλισμού επηρεάζουν τις απροετοίμαστες ρωσικές δυνάμεις που δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιτύχουν κανέναν από τους αρχικούς τους στόχους.
- Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με τα ουκρανικά στρατεύματα – Η «αχίλλειος πτέρνα» στη μάχη με τους Ρώσους
«Μη-βιώσιμες» οι επιχειρήσεις
«Ελλείψει ουσιαστικής προόδου στο έδαφος και με δεδομένη την κλίμακα των απωλειών, η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας θα μπορούσε σύντομα να καταστεί μη-βιώσιμη (unsustainable), με τα στρατεύματα να μην μπορούν να προχωρήσουν επειδή δεν διαθέτουν επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, προμήθειες και πυρομαχικά» αναφέρουν στην Washington Post δυτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν ήδη περάσει 25 ημέρες, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν μετακινηθεί μεν βαθύτερα εντός των ουκρανικών συνόρων, πλην όμως με διόλου ευκαταφρόνητο κόστος.
Κίεβο και Δύση υπολογίζουν τους νεκρούς rώσους στρατιώτες σε 7.000 με 15.000, και τους Ρώσους τραυματίες σε πάνω από 21.000.
Το «αδιέξοδο», που φαίνεται να πλανάται πλέον πάνω από τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, συνοδεύεται ωστόσο και από άλλους επιπρόσθετους κινδύνους.
«Η αγριότητα της ρωσικής επίθεσης έχει ενταθεί καθώς η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων επιβραδύνεται, με τη Ρωσία να προχωρά σε σκληρούς βομβαρδισμούς αμάχων πληθυσμών. Οι απλοί Ουκρανοί πολίτες που ζουν σε πόλεις περικυκλωμένες ή μερικώς περικυκλωμένες από ρωσικά στρατεύματα πληρώνουν το τίμημα μιας πολεμικής προσπάθειας που άρχισε να πηγαίνει στραβά ήδη από την πρώτη στιγμή», σημειώνουν οι Λιζ Σλάι και Νταν Λαμότ στο άρθρο τους για την Washington Post.

Πηγή: Maks Levin
Κρίσιμες οι δύο εβδομάδες
«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την έκβαση του πολέμου» υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα. Εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να βελτιώσει γρήγορα τις γραμμές ανεφοδιασμού της, να φέρει ενισχύσεις και να ενισχύσει το ηθικό των στρατευμάτων της στο έδαφος, τότε οι ρωσικοί στόχοι ίσως να αποδειχθούν μη-επιτεύξιμοι.
«Δεν θεωρώ πως οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να ωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την Ουκρανία. Παράλληλα, ωστόσο, δεν θεωρώ πως και οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να πάρουν πολύ μεγαλύτερα κομμάτια της Ουκρανίας», σημειώνει από την πλευρά του ο Ρομπ Λι, Αμερικανός πρώην στρατιωτικός και νυν ερευνητής του Foreign Policy Research Institute.
Ο Λι συνεχίζει μάλιστα υποστηρίζοντας πως εάν η Ρωσία είχε ελπίδες πως θα μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο τότε αυτές οι ελπίδες έχουν αρχίσει πια να εξανεμίζονται.
Άλλοι αναλυτές, του Institute for the Study of War (ISW), παρουσιάζονται να συμφωνούν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το «αδιέξοδο» δεν αποτελεί μελλοντικό σενάριο αλλά έχει ήδη επέλθει, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται να υπάρξουν εξελίξεις.
Η Μαριούπολη
Εάν, για παράδειγμα, οι Ρώσοι καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο της Μαριούπολης την οποία πολιορκούν ανηλεώς εδώ και πολλές ημέρες, τότε θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακατευθύνουν κάποιες από τις δυνάμεις τους που πολεμούν εκεί προς άλλες περιοχές της Ουκρανίας με την προοπτική εκείνες να καταφέρουν να προωθηθούν σε άλλα μέτωπα.
Σε άρθρο του την 14η Μαρτίου, ένας απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ και ένας Ευρωπαίος στρατιωτικός ακαδημαϊκός υποστήριζαν ότι η ρωσική δύναμη είναι κοντά στο να φτάσει σε αυτό που οι στρατιωτικοί αποκαλούν «αποκορύφωμα» της επίθεσής της.
Ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί, πάντως, να έχει συντριπτική υπεροχή σε αριθμούς και εξοπλισμό σε σύγκριση με τον μικρότερο και λιγότερο οπλισμένο ουκρανικό στρατό. Η Ρωσία θα μπορούσε ακόμη να ανατρέψει τα δεδομένα, εάν είναι σε θέση να αναπληρώσει το ανθρώπινο δυναμικό και τις προμήθειες της, προειδοποίησε ο Lindley-French.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει αυτόν τον πόλεμο» είπε. «Δεν μπορούν τώρα, αλλά θα μπορούσαν να το κάνουν» προσαρμόζοντας τακτική και φέρνοντας ενισχύσεις.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Παπ Ντιαγέ: Το πρόσωπο μιας διαφορετικής Γαλλίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο διορισμός του ξάφνιασε πολλούς.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Άλλος ευχάριστα, όπως τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς και επίδοξο επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, που χαρακτήρισε την επιλογή του «θαρραλέα».
Άλλους δυσάρεστα, όπως την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που σε ανάρτηση στο Twitter έκανε λόγο για «το τελευταίο βήμα στην αποδόμηση της χώρας μας, των αξιών της και του μέλλοντός της».
Το σίγουρο ήταν ότι κανείς δεν περίμενε ότι στη νέα κυβέρνηση που διόρισε ο επανεκλεγείς πρόεδρος Μακρόν το υπουργείο Παιδείας και Νεολαίας θα αναλάμβανε ο Παπ Ντιαγέ.
Ένας ακαδημαϊκός διεθνούς κύρους. Εδώ και χρόνια καθηγητής Ιστορίας στο φημισμένο πανεπιστήμιο Sciences Po, ειδικός στην ιστορία μειονοτήτων και των κινημάτων προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, καθώς και στη Γαλλία.
Επικεφαλής από πέρυσι του Μουσείου Ιστορίας της Μετανάστευσης. Κεντροαριστερός. Και μαύρος.
«Μπορεί να είμαι σύμβολο της αξιοκρατίας, είμαι όμως και σύμβολο της διαφορετικότητας», είπε στην παράδοση-παραλαβή του υπουργείου ο 57χρονος Ντιαγέ, γιος ενός Σενεγαλέζου πολιτικού μηχανικού και μιας Γαλλίδας καθηγήτριας Φυσικής.
Μια προσωποιημένη διαφορά από τον δεξιό προκάτοχό του στο υπουργείο, τον Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ: σφοδρό επικριτή κινημάτων όπως το Black Lives Matter και το λεγόμενο «wokeism» κατά των των φυλετικών διακρίσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων, τα οποία έχει χαρακτηρίσει μάλιστα απειλή για τη Γαλλική Δημοκρατία.
Ο «ήρεμος επαναστάτης»
Ως ακαδημαϊκός, ο Ντιαγέ έχει αντιταχθεί δημόσια στον πόλεμο που είχε κηρύξει ο Μπλανκέρ και η προηγούμενη κυβέρνηση Μακρόν εναντίον σε αυτό που αποκάλεσαν «ισλαμο-αριστερισμό» στα γαλλικά πανεπιστήμια.
Έχει επίσης θίξει θέματα-ταμπού και τα «κακώς κείμενα» ενός σημαντικού τμήματος της σύγχρονης γαλλικής κοινωνίας: από τον δομικό ρατσισμό και τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας, έως την ανοχή και την εθελοτυφλία απέναντι στην αστυνομική βία.
Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «προϊόν της γαλλικής ρεπουμπλικανικής σχολής και της αμερικανικής θετικής δράσης», ταλαντευόμενος μέχρι και σήμερα μεταξύ των δύο αυτών μοντέλων.
Άλλωστε η δική του κοινωνική και φυλετική αφύπνιση -λέει- έγινε στα 25 του, όταν πήγε για σπουδές στις ΗΠΑ.
Έκτοτε είδε τον κόσμο με άλλα μάτια και με πιο καθαρή ματιά.
Την αποτύπωσε στο βιβλίο του «La condition noire» το 2008, τονίζοντας την ανάγκη οι αξίες «ελευθερία, αδελφοσύνη, ισότητα» να αποκτήσουν ξανά νόημα στη σύγχρονη Γαλλία.
Σήμερα αναλυτές βλέπουν πίσω από τη διαμάχη για τον διορισμό του μια αντανάκλαση των φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους της γαλλικής κοινωνίας.
Η Μαρί Ντιαγέ, βραβευμένη συγγραφέας, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από την κριτική που ασκείται στην υπουργοποίηση του αδελφού της, χαρακτηρίζοντάς την απερίφραστα παράλογη και ανόητη.
«Το να έχεις μαύρο υπουργό στη Γαλλία δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε όμως και οι ρατσιστικές επιθέσεις», παρατηρεί ο Λουί Ζορ Ταν, πρώην πρόεδρος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των συνδικάτων μαύρων Γαλλίας (CRAN).
«Είναι πάντα η ίδια ιστορία… γι’ αυτό βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κρατικού, συστημικού ρατσισμού».

Δύσκολη αποστολή
Στην τελετή ορκωμοσίας του, ο Παπ Ντιαγέ απέτισε φόρο τιμής στους δασκάλους του έθνους, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στον καθηγητή Γαλλικής Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, που αποκεφαλίστηκε το 2020 από ισλαμιστή εξτρεμιστή, επειδή είχε δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ στη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.
Διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα νέα του καθήκοντα με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, δίνοντας έμφαση στις ίσες ευκαιρίες και «στην προσαρμογή του σχολείου στις αλλαγές των οικονομιών και των κοινωνιών μας».
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο διορισμός του κεντροαριστερού Ντιαγέ αποτελεί αναμφίβολα στρατηγική επιλογή.
Παραμονές των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, επιχειρεί να δείξει μια αλλαγή κατεύθυνσης σε κοινωνικά ζητήματα και να κάνει άνοιγμα σε νέους και δυσαρεστημένους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.
Όπως όμως παρατηρεί και το Nouvel Observateur, η κίνηση αυτή προοιωνίζεται «πολλές αντιφάσεις σε μία κυβέρνηση όπου τα βασικά στελέχη της είναι από τη συντηρητική Δεξιά» και «προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση για την εκπαιδευτική πολιτική Μακρόν, καθώς η προσωπικότητά του Παπ Ντιάγιε είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή του προκατόχου του».
Πολλώ δε μάλλον όταν «εμπιστεύεται κανείς διαδοχικά το πόστο σε δύο υπουργούς με αντίθετες απόψεις για τον ίδιο τον ρόλο του κράτους», σχολίασε με καυστική διάθεση ο πρώην Σοσιαλιστής Ζαν-Πιέρ Σεβενεμάν, πάλαι ποτέ υπουργός Παιδείας επί προεδρίας Μιτεράν.
Για «επικοινωνιακό τρικ» που δεν θα εκτονώσει τη συσσωρευμένη οργή στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα έκανε λόγο ο Αλεξί Κομπιέρ, εκπρόσωπος του Ζαν-Λικ Μελανσόν και βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (η οποία πλέον αποτελεί τον βασικό κορμό της εκλογικής συμμαχίας του ευρύτερου χώρου της γαλλικής Αριστεράς ενόψει της κάλπης του Ιουνίου).
Πράγματι το SNES-FSU, το μεγαλύτερο σωματείο καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χαιρέτισε τον διορισμό του Ντιαγέ ως «σύμβολο ρήξης με την εποχή Μπλανκέρ».
Προειδοποίησε ωστόσο ότι «η εκπαίδευση δεν διέπεται αποκλειστικά από σύμβολα» και υπενθύμισε ότι υπάρχει μια πληθώρα προβλημάτων -δομικών και μη- που απαιτούν άμεσες και ολοκληρωμένες λύσεις.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια βάση drone σε άγνωστη τοποθεσία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε το Σάββατο για πρώτη φορά εικόνες από μια υπόγεια βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ανήκει στην πολεμική αεροπορία και βρίσκεται στα όρη Ζάγκρος του δυτικού Ιράν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το Ιράν κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, τους ορκισμένους εχθρούς του, ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους για να επιτίθεται στις αμερικανικές δυνάμεις και τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στον Κόλπο, προκειμένου να αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Τον Οκτώβριο του 2021, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά του προγράμματος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι προμηθεύει αυτά τα όπλα σε συμμάχους του στη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Χούθι στην Υεμένη και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στη Γάζα.
«Περισσότερα από εκατό drone μάχης, αναγνώρισης και καταστροφής υπάρχουν στη βάση που βρίσκεται στην καρδιά των βουνών Ζάγκρος», είπε ο δημοσιογράφος στην τηλεόραση.
Δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία της βάσης, αλλά δήλωσε ότι «πέταξε με ελικόπτερο» για «σχεδόν 40 λεπτά» από τη δυτική πόλη Κερμανσάχ για να φτάσει εκεί.
Η τηλεόραση έδειξε τον στρατηγό Μοχαμάντ Μπαγερί, αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, και τον διοικητή του στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί να επισκέπτονται τη βάση.
Ο στρατηγός Μουσαβί δήλωσε ότι η βάση βρισκόταν «εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη».
Σύμφωνα με την τηλεόραση, το «στρατηγικό» μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kaman-22 με εμβέλεια τουλάχιστον 2.000 χλμ. και εξοπλισμένο με πύραυλο κρουζ βεληνεκούς 200 χλμ. συγκαταλέγεται σε αυτά που υπάρχουν στη συγκεκριμένη βάση.
Το Ιράν άρχισε να αναπτύσσει προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τη δεκαετία του 1980 κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988).
«Ο στρατός αναπτύσσει γρήγορα τις ικανότητές του στον τομέα των μη επανδρωμένων» και εργάζεται για να «κατασκευάσει νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για διάφορες αποστολές», δήλωσε ο στρατηγός Μπαγερί.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι η πρώτη δύναμη στην περιοχή όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεδομένων των δυνατοτήτων τους», δήλωσε ο Μουσαβί.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago
Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος