Ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε σήμερα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Χωρίς νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία ολοκληρώνεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες όπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο για υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, όμως προς το παρόν δίνει βάρος στις ήδη υφιστάμενες και καλεί τις χώρες να διασφαλίσουν ότι αυτές τηρούνται.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  • Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Απόλυτη στήριξη στην Ουκρανία, ομόθυμη καταδίκη της Ρωσίας

Οι πιο σημαντικές αποφάσεις αναμένονται αύριο σε σχέση με την ενεργειακή κρίση. Θα συζητηθεί ο τρόπος της ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία και η νέα συνεργασία με τις ΗΠΑ.

  • Διαβάστε επίσης: Σχέδιο ΗΠΑ για να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια

Σε κοινή δήλωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ΗΠΑ αναφέρεται ότι «οι ηγέτες συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να επιβάλουν οικονομικό κόστος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των κυρώσεων.

Ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες

Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκλήθηκαν από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ άλλων στις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, και υπογράμμισαν την ανάγκη η Ρωσία να εγγυηθεί την ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται ή διαφεύγουν από τη βία.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής αποδεικτικών στοιχείων για τις θηριωδίες.

Επιπλέον, οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Στο στόχαστρο της Βρετανίας η «θετή κόρη» του Λαβρόφ – Σπίτι εκατομμυρίων και χλιδάτη ζωή στο Λονδίνο