Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Οδησσός είναι «βραβείο» για τον Πούτιν – Από εκεί μπορεί να φτάσει στη Μολδαβία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η ουκρανική αντίσταση δικαίως «εξυμνείται» διεθνώς, πίσω από τους «ύμνους» ωστόσο καραδοκούν άλλοι αναδυόμενοι κίνδυνοι, όπως σημειώνει ο Φαρίντ Ζακάρια σε άρθρο του στην Washington Post.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και αυτό, γιατί η επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή μπορεί να απέτυχε, πλην όμως η στρατηγική της Μόσχας στη νότια και ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε κάλλιστα να επιτύχει, όπως εξηγεί ο αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Και εάν αυτή η στρατηγική επιτύχει, τότε «η Ρωσία θα έχει μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα οικονομικά παραλυμένο κράτος, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, που θα απειλείται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τρεις διαφορετικές πλευρές, παραμένοντας έτσι ευάλωτο σε μια νέα εισβολή από τη Μόσχα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όμως, «θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο δεν θα γίνει πραγματικότητα».

Ο Ζακάρια υπογραμμίζει, επικαλούμενος έκθεση του τούρκου αναλυτή, Τζαν Κασάπογλου, για το αμερικανικό Hudson Institute, πως δεν είναι ένας, αλλά δύο οι πόλεμοι που λαμβάνουν χώρα πλέον στην Ουκρανία: ο ένας στα βόρεια και ο άλλος στα νότια, με την υποσημείωση όμως ότι στο νότο οι ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η Ρωσία μπόρεσε να μετακινήσει δυνάμεις και εφόδια από τις βάσεις της στην Κριμαία και να καταλάβει τις πόλεις της Μελιτόπολης και της Χερσώνας. Την ίδια στιγμή, η Μαριούπολη έχει πλέον περικυκλωθεί και καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα και οι ουκρανικές δυνάμεις, που έχουν παγιδευτεί εκεί, δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν.

Παράλληλα, η πρόσβαση των δυνάμεων της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα έχει μπλοκαριστεί, με τους Ρώσους να έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ένα διάδρομο από την Κριμαία έως το Ντονμπάς και να προσπαθούν παράλληλα να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό.

Η Οδησσός είναι το «βραβείο»

«Η Οδησσός είναι το βραβείο, ως το κύριο λιμάνι μέσω του οποίου η Ουκρανία συναλλάσσεται εμπορικά με τον κόσμο», όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Ζακάρια. «Η Οδησσός είναι η πιο σημαντική πόλη για την ουκρανική οικονομία, μια πόλη γεμάτη συμβολισμούς. Εάν η Οδησσός έπεφτε, η Ουκρανία θα καθίστατο πρακτικά περίκλειστη και η Μαύρη Θάλασσα θα γινόταν ουσιαστικά μια ρωσική λίμνη – κάτι που σχεδόν σίγουρα θα έβαζε στον πειρασμό τη Μόσχα να επεκτείνει τη στρατιωτική της δύναμη και προς τη Μολδαβία, που έχει τη δική της αποσχισθείσα περιοχή με ρωσόφωνους (Υπερδνειστερία)», προειδοποιεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση, «ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να παρουσιάσει το αποτέλεσμα ως μεγάλη νίκη», που «απελευθερώνει τους ρωσόφωνους, εξασφαλίζει τον έλεγχο κρίσιμων πόλεων και λιμανιών και μετατρέπει την Ουκρανία σε ένα μη βιώσιμο, υποτελές κράτος».

«Αυτό δεν πρέπει να συμβεί», τονίζει ο Ζακάρια, επισημαίνοντας πως οι Ουκρανοί αγωνίζονται σθεναρά για να το αποτρέψουν.

Στα ανατολικά της Ουκρανίας, οι Ρώσοι προσπαθούν να προελάσουν από τη Χερσώνα, μέσω της πόλης Μικολάιβ, αλλά εμποδίζονται από το εξαιρετικό θάρρος των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανατίναξαν τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με την Οδησσό και μπλόκαραν τις σιδηροδρομικές γραμμές. Αυτή την εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι κατάφεραν να αναπτύξουν τους πυραύλους Neptune, που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ και να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο Moskva – κάτι που επιβεβαιώνει πλέον και το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, πριν από την εισβολή, η Ρωσία είχε πλεονέκτημα 10 προς 1 στις αμυντικές δαπάνες έναντι της Ουκρανίας – και ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει, ανεξαρτήτως κόστους.

Τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση; Πολύ περισσότερα από όσα ήδη κάνουν. Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα, ιδίως εκείνα που της δίνουν τεράστια, ασύμμετρη μαχητική ισχύ. «Ο υποστράτηγος ε.α. Mark Hertling, ο οποίος έχει διαγνώσει με διορατικότητα τις αδυναμίες της Ρωσίας και τα δυνατά σημεία της Ουκρανίας, μου εξήγησε», γράφει ο Ζακάρια, «ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο εξοπλισμό, που θα της επιτρέπει να ελίσσεται γρήγορα γύρω από τις άκαμπτες δυνάμεις της Ρωσίας». Αυτό σημαίνει ελικόπτερα, οπλισμένα Humvees, πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθε είδους.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αποδειχθεί ένα εκπληκτικά αποτελεσματικό όπλο σε αυτή τη σύγκρουση. Ο Hertling προτρέπει να δοθούν στην Ουκρανία περισσότερα από αυτά, καθώς και αμερικανικά drones «καμικάζι», αλλά και drones παρακολούθησης για την συλλογή δεδομένων.

«Εμπάργκο από το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα»

Ο Φαρίντ Ζακάρια υποστηρίζει ωστόσο και κάτι άλλο: ότι το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να επιβάλει εμπάργκο γύρω από αυτά τα ύδατα (σ.σ. της Μαύρης Θάλασσας), εμποδίζοντας τις ρωσικές δυνάμεις να εισέλθουν πραγματοποιώντας επιθέσεις στις πόλεις της Ουκρανίας ή επιχειρήσεις ανεφοδιασμού».

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στη Μαύρη Θάλασσα, εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την Οδησσό, απειλώντας είτε να την πολιορκήσει, είτε να πραγματοποιήσει αμφίβια απόβαση πίσω από τις ουκρανικές γραμμές. Παρά την υποτιθέμενη επιτυχία των πυραύλων Neptune, η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει το ρωσικό ναυτικό.

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, τη δεκαετία του 1990», υποστηρίζει ο γράφων – χωρίς να αναφέρεται βεβαίως στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, με χιλιάδες θύματα αμάχων.

Αυτό που υποστηρίζει ο Ζακάρια είναι ότι το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να επιβάλει ένα εμπάργκο γύρω από αυτά τα ύδατα, εμποδίζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν για να επιτεθούν στις πόλεις της Ουκρανίας ή να ανεφοδιάσουν τις δικές τους δυνάμεις».

Όπως λέει, «τα πλοία του ΝΑΤΟ θα επιχειρούσαν από τα διεθνή ύδατα, εκδίδοντας σε κάθε πλοίο που πλησιάζει μια ‘ειδοποίηση προς ναυτιλομένους’, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προειδοποιώντας τους να μην εισέλθουν».

Ο Ελληνοαμερικανός απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει τις ενέργειες που έχει λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν, αναφέρει ο Ζακάρια, «αλλά προτρέπει σε μια πιο επιθετική απάντηση από τη Δύση σε όλα τα μέτωπα. Δώστε στην Ουκρανία μαχητικά αεροπλάνα και συστήματα αεράμυνας, έγραψε στο Twitter, βοηθήστε την με κυβερνοεπιθέσεις και δώστε της αντιπλοϊκούς πυραύλους για να ‘βυθίσει τα ρωσικά πλοία στη [Μαύρη] Θάλασσα’».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία μετά την εισβολή. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος αναμένεται να πληρώσει φέτος 320 δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την ενέργειά της. Οι οικονομικές κυρώσεις δεν θα αναγκάσουν τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, όσο υπάρχει αυτό το χάσμα. Η μόνη πίεση που θα αναγκάσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η στρατιωτική ήττα – στο νότο.

«Το Σχέδιο Α του Πούτιν απέτυχε, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε το Σχέδιο Β να πετύχει», καταλήγει στο άρθρο του.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Θλίψη στην Αλβανία.

Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι απεβίωσε χθες Σάββατο, σε ηλικία 56 ετών, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ATA.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Θα μνημονεύεται πάντα»

Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα αναφέρει ότι ο Νισάνι θα μνημονεύεται πάντα με σεβασμό για την προσφορά του στη χώρα. «Ο Νισάνι θα μνημονεύεται πάντα ως μια προσωπικότητα με σπάνιες αξίες και ως ένας ηγέτης με ακεραιότητα και όραμα», υπογράμμισε ο Μέτα.

Ο Μπουγιάρ Νισάνι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1991, όταν εντάχθηκε στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Τον Ιούλιο του 2005 εξελέγη βουλευτής.

Κατά την οκταετή διακυβέρνηση της χώρας από το Δημοκρατικό Κόμμα (2005-2013) ο Νισάνι διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Δικαιοσύνης.

Ήταν πρόεδρος της Αλβανίας από το 2012 έως το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ποδοπάτησε τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν ο τούρκος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Ενές Καντέρ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο τούρκος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ, Ενές Καντέρ, είναι γνωστός ακτιβιστής, δηλωμένος εχθρός του Ερντογάν και το δείχνει με κάθε ευκαιρία που του δίνεται.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτή τη φορά προχώρησε σε μια ακραία προσβολή για το ισλάμ, ποδοπατώντας φωτογραφία του τούρκου προέδρου.

Πρόκειται μια κίνηση που έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέραν της φωτογραφίας του Ταγίπ Ερντογάν, ποδοπατήθηκαν φωτογραφίες και άλλων προσωπικοτήτων, που θεωρούνται ότι στέκονται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν φοβάμαι! Φτιάχτηκα για αυτό. Αυτό αξίζει στους αδίστακτους δικτάτορες. Μια μέρα οι γενναίοι άνθρωποι θα πατήσουν κάθε Δικτατορία εκεί έξω στον κόσμο και η αγάπη και η ειρήνη θα νικήσουν. Μια μικρή σημείωση για όλους εκεί έξω, μόνο ο Θεός μπορεί να με κρίνει, μην σπαταλάτε τη φρικτή ανάσα σας» έγραψε ο Καντέρ στο twitter αναρτώντας και τα σχετικά βίντεο.

Κρατάει… χρόνια αυτή η κολόνια

Ο σέντερ των Μπόστον Σέλτικς, που εδώ και χρόνια καταγγέλλει τις πρακτικές του τούρκου προέδρου, δέχεται χιλιάδες απειλητικά μηνύματα.

Για τον Ερντογάν ο Καντέρ είναι ένας ακόμη πολιτικός αντίπαλος, ανεπιθύμητος στην Τουρκία , με το τουρκικό διαβατήριο να του έχει αφαιρεθεί εδώ και χρόνια. «Δεν μπορώ να μιλήσω με τους γονείς μου, παρακολουθούνται όλα. Αν το κάνω κινδυνεύουν με φυλάκιση» έχει πει στο παρελθόν.

Μάλιστα, δήλωσε δημοσίως ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στοχεύσει τον πατέρα του, εξαιτίας των δικών του δηλώσεων που καταδικάζουν την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πατέρας του Καντέρ, Μεχμέτ, καθηγητής γενετικής, είχε κατηγορηθεί πως υποστήριξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν συμμετέχοντας στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

Ο Μεχμέτ Καντέρ είχε συλληφθεί και μάλιστα παρέμεινε για ένα μικρό διάστημα στις φυλακές καθώς στο κινητό του είχε βρεθεί αποθηκευμένη μια φωτογραφία του Γκιουλέν!

Τελικά, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της προδοσίας καθώς δικαστήριο της βορειοδυτικής Τουρκίας, τον έκρινε αθώο.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO9 λεπτά ago

Dolce Vita – Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους Μέρος Α

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 λεπτά ago

Κεραμέως για επεισόδια στο ΑΠΘ: Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Χαλκίδα: Ανήλικος έπαιζε στην παιδική χαρά και έπαθε ηλεκτροπληξία – Πώς σημειώθηκε το περιστατικό

ΚΟΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Αλβανία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ20 λεπτά ago

Χρήσιμες και σωτήριες οδηγίες διάσωσης από το ΕΚΑΒ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Συκουρίου

VIDEO28 λεπτά ago

Dolce Vita – Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους Μέρος Β

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29 λεπτά ago

Ελληνοτουρκικά: «Κινητικότητα» στο Αιγαίο – Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – Μέχρι που θα φτάσει ο Ερντογάν

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Αρπαγή Ράινερ: «Στο φως» από το ο δικαστικός συμβιβασμός που είχαν υπογράψει οι γονείς του Ράινερ

ΚΟΣΜΟΣ38 λεπτά ago

Ποδοπάτησε τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν ο τούρκος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Ενές Καντέρ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ39 λεπτά ago

Δωρεά απινιδωτή τελευταίου τύπου στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε 50χρονος

Δημοφιλή