Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πολεμική μηχανή του Πούτιν εξακολουθεί να «λαδώνεται» από τη διεθνή αγορά

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στις αρχές Μαρτίου, και ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωναν ένα κύμα κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ότι στόχος ήταν ένα «ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει 100 ημέρες, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, η μηχανή αυτή εξακολουθεί να δουλεύει. Η Ρωσία συνεχίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στηριγμένη σε έναν πακτωλό χρημάτων – που ενδέχεται να αγγίζει κατά μέσο όρο τα $800 εκατ. την ημέρα για φέτος. Και τα χρήματα αυτά, αφορούν μόνο τις εξαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Χώρα-σουπερμάρκετ

Επί σειρά ετών, η Ρωσία δρούσε ως ένα αχανές σουπερμάρκετ που πουλούσε όλα όσα χρειαζόταν ένας ακόρεστος πλανήτης: όχι μόνο ενέργεια, αλλά και σιτηρά, νικέλιο, αλουμίνιο και παλλάδιο. Η εισβολή στην Ουκρανία, ανάγκασε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αναθεωρήσουν αυτή τους τη σχέση με τη Ρωσία. Πρόκειται για μια στροφή που απαιτεί χρόνο, παρά τη συμφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα για το εμπάργκο σε μέρος των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου.

Η Ρωσία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις κυρώσεις, που την έχουν καταστήσει παρία στον ανεπτυγμένο κόσμο. Επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, συχνά αφήνοντας πίσω τους περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η οικονομία οδηγείται σε βαθιά ύφεση.

Όμως ο Πούτιν μπορεί προς το παρόν να αγνοήσει αυτή την καταστροφή, επειδή τα ταμεία του έχουν υπερχειλίσει από τα έσοδα εμπορευμάτων, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή πιο προσοδοφόρα από ποτέ, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών που προέκυψε εν μέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

(Πηγή: Bloomberg)

Αύξηση των ρωσικών εσόδων

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες καθυστερούν ή διακόπτουν τις προμήθειες ενέργειας, τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα ανέλθουν περίπου σε $285 εκατ. για φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, που στηρίζονται σε προβολές του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών. Σε περίπτωση που οι προβλέψει επαληθευθούν, το ποσό θα ξεπεράσει τα έσοδα του 2021 κατά περισσότερο από ένα πέμπτο. Σε συνδυασμό και με άλλα εμπορεύματα, η Ρωσία θα αναπληρώσει και με το παραπάνω τις απώλειες των $300 δισεκατομμυρίων από το πάγωμα των αποθεματικών της στο εξωτερικό, που προέκυψαν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν ότι θα πρέπει να διακόψουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία για να μη χρηματοδοτούν εμμέσως έναν καταστροφικό πόλεμο στο κατώφλι της ΕΕ. Όμως παρά τα φιλόδοξα σχέδιά τους, οι εθνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν επίσης από την πλευρά τους ότι οι οικονομίες τους θα νιώσουν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης.

Ο ρόλος των κυρώσεων

Αυτή την εβδομάδα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να απαγορεύσουν μέρος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, έπειτα από εβδομάδες διχασμού.

«Υπάρχουν πάντα πολιτικοί περιορισμοί στη χρήση των κυρώσεων», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζέφρι Στο, του Ινστιτούτου Peterson στην Ουάσινγκτον. «Θέλεις να μεγιστοποιήσεις το πλήγμα για τον στόχο σου και να ελαχιστοποιήσεις εκείνο που θα υποστεί το δικό σου εκλογικό σώμα, όμως δυστυχώς αυτό είναι εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το πετύχεις».

Στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι συζητούν μεθόδους περαιτέρω αύξησης της οικονομικής πίεσης, πιθανώς συμβάλλοντας στην επιβολή πλαφόν επί της τιμής του ρωσικού πετρελαίου ή μέσα από την επιβολή κυρώσεων σε χώρες ή εταιρείες που διατηρούν τις εμπορικές σχέσεις με ρωσικές εταιρείες που έχουν συμπεριληφθεί στις κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, όμως η Ευρώπη μόλις που έχει ξεκινήσει να μειώνει την εξάρτησή της, αναφέρει το Bloomberg. Το γεγονός αυτό, αφήνει στη Μόσχα το περιθώριο εύρεσης εναλλακτικών αγορών – όπως τους «γίγαντες» Κίνα και Ινδία – για να αμβλύνει το πλήγμα στα έσοδα από τις εξαγωγές της και να ξαναγεμίσει τα πολεμικά της σεντούκια.

Σιτηρά

Αυτό σημαίνει ότι το χρήμα συνεχίζει να ρέει στα ρωσικά ταμεία, και τα οικονομικά στοιχεία υπενθυμίζουν διαρκώς στη Δύση ότι απαιτούνται δραματικές αλλαγές. Μόνο τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου της Ρωσίας κατέγραψαν αθροιστικά τα μεγαλύτερα κέρδη τους εδώ και σχεδόν μια δεκαετία στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της SberCIB Investment Research, μιας εταιρείας με έδρα τη Μόσχα. Και οι εξαγωγές σιτηρών συνεχίζονται – σε υψηλότερες τιμές – καθώς η επιβολή κυρώσεων στη ρωσική γεωργία έχει τεθεί εκτός συζήτησης, λόγω των τεράστιων αναγκών του πλανήτη σε σιτηρά.

Το πλεόνασμα τρεχόντων λογαριασμών, το πιο διευρυμένο μέτρο για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, υπερτριπλασιάστηκε στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του έτους, αγγίζοντας σχεδόν τα $96 δισεκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός – ο υψηλότερος μετά το 1994 – αντανακλά κυρίως την εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων, αν και η μείωση των εισαγωγών υπό το βάρος των διεθνών κυρώσεων, διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο.

Ρούβλι

Το ρούβλι έχει μετατραπεί σε άλλο ένα σύμβολο που αξιοποιείται από τον Πούτιν για την προβολή ισχύος. Το νόμισμα που ο Μπάιντεν είχε ειρωνευτεί, όταν κατέρρευσε αρχικά υπό το βάρος των κυρώσεων, έχει σημειώσει εκ νέου άνοδο και αναμένεται να αναδειχθεί στο νόμισμα με την καλύτερη επίδοση σε σχέση με το δολάριο για φέτος.

Ο Πούτιν έχει επιχειρήσει επίσης να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τη θέση της Ρωσίας ως εξαγωγική υπερδύναμη. Εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τις ελλείψεις τροφίμων, δήλωσε ότι θα επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, μόνο αν ως αντάλλαγμα η Δύση προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων.

«Αν στόχος των κυρώσεων ήταν να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στο ρωσικό στρατό, το σχέδιο δεν ήταν ρεαλιστικό», εξήγησε στο Bloomberg ο Γιάνις Κλούγκε, ερευνητής Ανατολικής Ευρώπης και Ευρασίας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Ζητημάτων και Ζητημάτων Ασφαλείας στο Βερολίνο. «Είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια, μπορεί να αντισταθμίσει ένα μέρος της καταστροφής που προκαλούν οι κυρώσεις στον πληθυσμό της».

Τα μηνιαία έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, έχουν καταγράψει αύξηση 50% φέτος (Πηγή: Bloomberg)

Κενά

Ένα από τα σημαντικότερα κενά των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας προκύπτει από την προθυμία άλλων κρατών να συνεχίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – και μάλιστα με έκπτωση, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ινδικά διυλιστήρια αγόρασαν περισσότερα από 40 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι τις αρχές Μαΐου. Πρόκειται για ποσότητα 20% μεγαλύτερη από το σύνολο των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία στη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που στηρίχτηκαν σε στοιχεία του υπουργείου εμπορίου. Τα διυλιστήρια στρέφονται σε ιδιωτικές συμφωνίες αντί για δημόσιες προσφορές, προκειμένου να αγοράσουν το ρωσικό αργό φθηνότερα από την τιμή της αγοράς.

Και η Κίνα ενισχύει επίσης τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη χώρα, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές μέσα από την αγορά πετρελαίου που απαρνήθηκε η Ευρώπη. Έχει αυξήσει τις εισαγωγές της και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο αναπλήρωσης των στρατηγικών της αποθεμάτων με ρωσικό πετρέλαιο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους τομείς του ατσαλιού και του άνθρακα. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο για να φτάσουν σε υπερδιπλάσια από τα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των τελωνείων. Και ορισμένοι πωλητές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα έχουν επιχειρήσει να διευκολύνουν τους κινέζους αγοραστές, επιτρέποντας την αγορά σε γιουάν.

«Η συντριπτική πλειοψηφία του πλανήτη δεν έχει εμπλακεί στις κυρώσεις», παρατήρησε μιλώντας στο Bloomberg ο Βούτερ Γιάκομπς, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Εμπορευμάτων & Εμπορίου Erasmus στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ. «Το εμπόριο θα συνεχιστεί, όπως και η ανάγκη για καύσιμα» και οι αγοραστές στην Ασία ή τη Μέση Ανατολή θα δείξουν ενδιαφέρον, σημείωσε.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η Ρωσία έχει λιγότερες επιλογές στη διαφοροποίηση του πελατολογίου της, όμως οι χώρες που συνδέονται με αγωγούς με τη Ρωσία – σε πολλές περιπτώσεις μέσω της Ουκρανίας – επίσης δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την αμοιβαία εξάρτηση.

Περίπου το 40% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο καλύπτονται από τη Ρωσία, και το μπλοκ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δυσκολία στην προσπάθεια του να κόψει αυτή τη σύνδεση. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές σημείωσαν ακόμη και αύξηση τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, καθώς η εισβολή οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών μέσω των ευρωπαϊκών κέντρων εμπορίας αερίου, καθιστώντας την αγορά από τη ρωσική Gazprom φθηνότερη για τους περισσότερους πελάτες που διέθεταν συμβάσεις μακράς διαρκείας.

Ο όγκος έχει έκτοτε μειωθεί, χάρη στον θερμότερο καιρό και τις εισαγωγές-ρεκόρ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη. Επιπλέον, έχουν υπάρξει διαταράξεις εξαιτίας της στρατιωτικής δραστηριότητας, ενώ και η ίδια η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, που δεν υπέκυψαν στην απαίτηση του Πούτιν να πληρώνουν σε ρούβλια.

Εξαρτήσεις και προβλήματα

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη μειώνει την εξάρτησή της – η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έφτασε στο 35% από το προγενέστερο 55% – σε κάθε βήμα υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Αρκετοί μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν για να συνεχίσουν να αγοράζουν το κρίσιμο καύσιμο, ενώ εταιρείες ενέργειας όπως η ιταλική Eni SpA και η γερμανική Uniper SE αναμένουν οι τη συνέχιση των εισαγωγών.

Αν και η πρόοδος είναι αργή, όλα δείχνουν ότι η επιβολή όλο και περισσότερων περιορισμών είναι μονόδρομος. Και ακόμη και με το αβέβαιο χρονικό πλαίσιο, η πίεση που ασκείται στη ρωσική οικονομία – και τον ίδιο τον Πούτιν – εντέλει θα καταστεί κρίσιμη.

Ο ενεργειακός τομέας της Ρωσίας αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, πέραν της ζήτησης, από τη μεταφορά και τους ασφαλιστικούς περιορισμούς μέχρι τη μειωμένη εγχώρια ζήτηση. Η παραγωγή πετρελαίου ενδέχεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 9% στη διάρκεια του έτους, ενώ η εξόρυξη φυσικού αερίου κατά 5,6% σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ρωσικού υπουργείου οικονομικών.

«Στο Κρεμλίνο υπάρχει κάποια αισιοδοξία – και ακόμη και έκπληξη – που η ρωσική οικονομία δεν κατέρρευσε υπό το βάρος των κυρώσεων», τόνισε στο Bloomberg η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικής συμβουλευτικής R.Politik. «Όμως με το βλέμμα στραμμένο δυο ή τρία χρόνια αργότερα, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πώς θα επιβιώσουν ο ενεργειακός και ο μεταποιητικός τομέας».

Πηγή: Bloomberg

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: «Game over – Έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματος και της χώρας», λένε βρετανικά ΜΜΕ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι βρετανικές εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας σκιαγραφούν πολύ μελανό πίνακα σήμερα για τον πρωθυπουργό των Τόρις, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του, έπειτα από τις παραιτήσεις του Ρίσι Σούνακ από τον θώκο του υπουργού Οικονομικών και του Σάτζιντ Τζάβιντ που εγκατέλειψε αυτόν του υπουργού Υγείας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Game over»

«Game over», συμπεραίνει ο τίτλος του κύριου άρθρου της βρετανικής εφημερίδας The Times, η σύνταξη της οποίας κρίνει ότι το «λάθος» του κ. Τζόνσον ήταν πως παρέμεινε «γαντζωμένος» στην εξουσία, διότι έτσι «έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του και της χώρας».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση» ο επικεφαλής των Συντηρητικών, «που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη 148 βουλευτών στην ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα, να ανακτήσει το κύρος του και να ηγηθεί αποτελεσματικά, πράγμα που χρειάζεται η χώρα σε περίοδο οξείας εθνικής κρίσης», συνεχίζει το κείμενο των Τάιμς.

«Κάθε μέρα που παραμένει (στην εξουσία), βαθαίνει την αίσθηση του χάους. Για το καλό της χώρας, πρέπει να φύγει», καταλήγει

Στις εσωτερικές σελίδες, ο αρθρογράφος Ίαν Μάρτιν περιγράφει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  «το χάος» στην κυβέρνηση και εκφράζει ελάχιστες ελπίδες για τον Ναντίμ Ζαχάουι, τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Αγωνιώδης προσπάθεια

Η «Ομάδα Μπόρις», αναφέρει χαρακτηριστικά, αποδύθηκε σε αγωνιώδη προσπάθεια να βρει «κάποιον, οποιονδήποτε, διατεθειμένο να αναλάβει τη δεύτερη σημαντικότερη πολιτική θέση της χώρας και να διακινδυνεύει να γίνει ο πιο βραχύβιος υπουργός Οικονομικών» στην ιστορία, όπως προειδοποιεί ο κ. Μάρτιν.

Σημειώνει ακόμη πως ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας συγκαταλέγονται στους δυνητικούς διαδόχους του κ. Τζόνσον.

Στην Telegraph, ο πρώην υπουργός Brexit, ο Ντέιβιντ Φροστ, εκτιμά πως ο κ. Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του διοτι αλλιώς «θα πάρει το κόμμα και την κυβέρνηση μαζί του» πέφτοντας· προσθέτει πως μετά τις χθεσινές παραιτήσεις, «και άλλα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να εξετάσουν εάν και κατά πόσον είναι αληθινά ικανοποιημένα με την κατεύθυνση της χώρας».

Για την Daily Express, ο κ. Τζόνσον είναι «τραυματισμένος», αλλά ταυτόχρονα «απελευθερωμένος». Η εφημερίδα διατείνεται στο πρωτοσέλιδό της πως ο αρχηγός των Τόρις θα επιμείνει στο σχέδιο να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές φόρων.

«Θα μείνει στην ιστορία για το Brexit»

Ο αρθρογράφος της Daily Mail Στίβεν Γκλόβερ εξήρε τον βρετανό πρωθυπουργό, στον οποίο βλέπει «έναν εξαίρετο πολιτικό», «ένα κεφάλι πάνω από σχεδόν όλα τα άλλα μέλη» της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μείνει στην ιστορία και θα χαίρει σεβασμού διότι κατάφερε να ολοκληρωθεί το Brexit, κρίνει, παρά το «βασικό του ελάττωμα», τον «δισταγμό» του να πει αλήθεια, κάτι που τον συνόδευε από την περίοδο που ήταν δημοσιογράφος, ασκούσε δηλαδή επάγγελμα που «δεν διακρίνεται για τη φιλαλήθειά του». Όμως, «έπειτα από όλα όσα συνέβησαν και παρά τα επιτεύγματά του, μοιάζει να είναι καταδικασμένος» να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτει ο κ. Γκλόβερ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «τραγωδία».

Η αρθρογράφος του Guardian Πόλι Τόινμπι θεωρεί ότι ο τρόπος και η ακριβής στιγμή της αποχώρησης του κ. Τζόνσον είναι «τα μόνα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν».

«Ελάχιστοι περιμένουν ότι θα κατέβει στη μάχη των επόμενων εκλογών», ενώ σε περίπτωση που διεξαχθεί «νέα ψήφος εμπιστοσύνης», πρακτικά «όλες» οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι «θα χάσει», προεξοφλεί η ίδια.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δράμα των προσφύγων και τα διλήμματα της ad hoc φιλόξενης Ευρώπης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Υπάρχει δεκτικότητα και γενναιοδωρία απέναντι στην Ουκρανία, κάτι που ουδόλως κατακρίνω. Το αξίζουν. Όμως θα ήθελα πολύ η ίδια μεταχείριση να εφαρμοστεί και στους Σύρους πρόσφυγες», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Euronews ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιροποιημένα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δείχνουν ότι από τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, το μεγαλύτερο κύμα προς τα ανατολικά το έχει δεχτεί μακράν η Πολωνία. Στην (υποψήφια πλέον προς ένταξη στην ΕΕ) Μολδαβία οι τελευταίες καταγραφές δείχνουν 83 χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, σχεδόν όσους και στη Ρουμανία. Περίπου 80 χιλιάδες είναι στη Σλοβακία και 25.800 στην Ουγγαρία.

Όμως τα στοιχεία αυτά, τονίζεται, δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα. Αφενός λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αφετέρου λόγω μετακινήσεων από τις χώρες εισδοχής προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν περισσότεροι από 867.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία, σχεδόν 383.000 στην Τσεχία και 141.000 στην Ιταλία.

Οι αριθμοί αυτοί εκτιμάται ότι αποτελούν ένδειξη για το πού σχεδιάζουν να μείνουν οι πρόσφυγες, τουλάχιστον προσώρας. Τάσεις, που θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα.

Ήδη χώρες που σε αυτή τη φάση έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές πλέον αναζητούν επιτακτικά πρόσθετη χρηματοδότηση.

Άλλα μέτρα και σταθμά

Επιδεικνύοντας αντανακλαστικά που… έλαμψαν δια της απουσίας τους κατά την προηγούμενη προσφυγική κρίση, η ΕΕ έχει ήδη ενεργοποιήσει από τις αρχές Μαρτίου την Οδηγία Προσωρινής Προστασίας.

Είχε εκδοθεί από το 2001, στο απόηχο του πολέμου στο Κόσοβο και τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ενεργοποιήθηκε ωστόσο για πρώτη φορά φέτος, μόλις μια εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρέχοντας σε αυτό το πλαίσιο και σε όλους τους πρόσφυγες από την εμπόλεμη χώρα μια σειρά δικαιωμάτων.

Περιλαμβάνουν άδεια διαμονής και ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ, με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στη στέγαση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

Η ισχύς του μέτρου θα είναι τουλάχιστον για ένα χρόνο, ενδεχομένως έως και τρία έτη «ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Συνολικά σχεδόν 4 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για προσωρινή διαμονή σε άλλη χώρα.

Καθώς όμως ο πόλεμος συνεχίζεται για πέμπτο μήνα, τα αιτήματα για περαιτέρω στήριξη και διαμοιρασμό του βάρους πληθαίνουν -κατά τραγική δε ειρωνεία και από χώρες της ΕΕ, που προ επταετίας βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετική θέση και ως εκ τούτου είχαν εντελώς διαφορετική θεώρηση για την αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης…

Πρόσθετη στήριξη

Πρόκειται για «μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά, πολύ πέρα από την κλασική προστασία ασύλου», σχολίασε για την κοινοτική οδηγία ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην Washington Post στις αρχές Ιουνίου.

Προέβλεψε μάλιστα ότι χάρη στις παροχές της και «ανεξάρτητα από την εξέλιξη του πολέμου, τουλάχιστον 2,5 με 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν» σε ευρωπαϊκές χώρες, αντί να επιστρέψουν στην Ουκρανία.

Εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού και αυξανόμενων πιέσεων στους τομείς της υγείας, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης που συνεπάγεται η κοινωνική ενσωμάτωση τόσο πολλών ανθρώπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση «Δράση Συνοχής για Πρόσφυγες στην Ευρώπη» (CARE).

Η πρωτοβουλία αντλεί χρηματοδότηση από ήδη εγκεκριμένους πόρους για την ανάκαμψη των «27» μετά την πανδημία.

Στα τέλη Ιουνίου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, εγκρίνοντας το πρόγραμμα «Ευέλικτης βοήθειας για εδάφη (FAST -CARE)».

«Πρόκειται για μία νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων», αναφέρει, «προσφέροντας περαιτέρω στήριξη και ευελιξία για χρηματοδότηση από την πολιτική συνοχής».

Αντίστροφη πορεία

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα τους, υπολογίζεται ότι συνολικά περί τα 8 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου.

Εξ αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τα 3 εκατομμύρια έχουν πλέον επιστρέψει, κυρίως στα κεντρικά και δυτικά, σε πόλεις και περιοχές που βρίσκονται -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- μακριά από τα μέτωπα του πολέμου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν λόγω των συγκρούσεων εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Πάνω από τους μισούς είναι γυναίκες, εκ των οποίων οι περισσότερες έγκυες και μανάδες.

Πρόσφατη εν τω μεταξύ μελέτη της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων NoBrainerData, με έδρα την Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζει ορατό τον κίνδυνο μιας δεύτερης τραγωδίας μέσα στην τραγωδία στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Κάνει λόγο για μια επαπειλούμενη δημογραφική καταστροφή, λόγω υπερβολικών θανάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο, ακραίας εσωτερικής κινητικότητας, αύξησης της μετανάστευσης, λιγότερων γεννήσεων και πιθανής οριστικής απώλειας εδαφών από τη ρωσική εισβολή.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Τζόνσον: «Game over – Έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματος και της χώρας», λένε βρετανικά ΜΜΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 λεπτά ago

Σύμπλεγμα μουσείων δημιουργείται στο Άργος

ΕΛΛΑΔΑ20 λεπτά ago

Διαχωρισμός στα αντιβιοτικά για ανθρώπους και ζώα από αυτό το καλοκαίρι

ΜΠΑΣΚΕΤ25 λεπτά ago

ΕΣΑΚΕ: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Παπαγεωργίου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ26 λεπτά ago

Την Γκάνα επέλεξε ο Γουίλιαμς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ28 λεπτά ago

Θλίψη για τον θάνατο του Νικόλαου Βαίτση από τα Κανάλια

ΚΟΣΜΟΣ29 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δράμα των προσφύγων και τα διλήμματα της ad hoc φιλόξενης Ευρώπης

ΕΛΛΑΔΑ40 λεπτά ago

Κοροναϊός: Επικοινωνία Γκάγκα, Τσιόδρα, Ζαούτη για την αύξηση κρουσμάτων – Οι προβληματισμοί και τα αισιόδοξα στοιχεία

ΜΠΑΣΚΕΤ45 λεπτά ago

Ντράγκιτς: «Είναι δελεαστική η προοπτική του Ευρωμπάσκετ»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ46 λεπτά ago

«Σε συζητήσεις με την Αλ Σαμπάμπ ο Κριχόβιακ»!

COVER STORY3 ημέρες ago

Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο- Σκοτώθηκε 14χρονο κορίτσι -Έπεσε στο μπάνιο του σπιτιού της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 53χρονος Κωνσταντίνος Ντάκης από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ξαφνικά 49χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago

Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε ο έμπορος αυτοκινήτων Γιάννης Μέκκας από τον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

50χρονος οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ παρέσυρε με το ΙΧ του 33χρονο διανομέα στην οδό Αναλήψεως

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του

Δημοφιλή