ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή φέρνει το τέλος της ουδετερότητας στην Ευρώπη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η μία μετά την άλλη, οι ουδέτερες χώρες της Ευρώπης ξεπερνούν ταμπού δεκαετιών
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Όμως αυτό δεν ισχύει για όλες. Έξι εξ αυτών, για στρατηγικούς, γεωγραφικού ή ιστορικούς λόγους, έχουν παραμείνει εκτός της συμμαχίας. Τώρα, που το σενάριο ανοιχτής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία έχει αρχίσει να διαφαίνεται ρεαλιστικό, οι χώρες αυτές επανεξετάζουν το κατά πόσον είναι σοφό να παραμείνουν ουδέτερες – ή και αν αυτό είναι καν εφικτό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά
Η περίπτωση της Ιρλανδίας
Η Ιρλανδία δεν ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία κυρίως για ιστορικούς λόγους, ως πρώην αποικία, αλλά και εξαιτίας της τεταμένης σχέσης της με τη Βρετανία, που την κατείχε σε διαφορετικές περιόδους ανά τους αιώνες. Η σκληρή μάχη της χώρας για την ανεξαρτησία της, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, και ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε, κατέστησε τους ηγέτες της απρόθυμους για την ένταξη σε μια στρατιωτική συμμαχία στην οποία συμμετείχε και η Βρετανία.
Το 1923, η Ιρλανδία εντάχθηκε στην Κοινωνία των Εθνών, όμως επέλεξε την ουδετερότητα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντιστοίχως, αποφάσισε να παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.
Αν και το ιρλανδικό σύνταγμα δεν κάνει αναφορά στην ουδετερότητα, το κράτος την επέλεξε εκ νέου, στη διάρκεια της εισόδου του στην ΕΕ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε τη στάση της Ιρλανδίας σε ό,τι αφορά την άμυνά της.
Τα όρια της ουδετερότητας
Ορισμένοι όπως ο ανεξάρτητος βουλευτής Κάθαλ Μπέρι, υποστηρίζουν ότι το Δουβλίνο έχει ήδη επιλέξει πλευρά. Η Ιρλανδία επιτρέπει σε αμερικανικά στρατεύματα να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Shannon, που βρίσκεται στην πλευρά του Ατλαντικού, μια πολιτική που διατήρησε και στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, όταν η Ελβετία είχε απαγορεύσει την πρόσβαση στον εναέριο χώρο της στην Ουάσινγκτον. Το Δουβλίνο έχει συνυπογράψει επίσης πρωτοβουλίες ασφαλείας της ΕΕ όπως οι ασκήσεις PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία) και CSDP (Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Άμυνας).
Αυτό που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει το Δουβλίνο, σύμφωνα με τους επικριτές της ουδέτερης στάσης του, ήταν να επενδύσει αρκετά στην άμυνά του. «Η Ιρλανδία δαπανά στην άμυνά της μικρότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ της σε σχέση με οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της ΕΕ», τόνισε στο POLITICO ο Μαρκ Μελετ, πρώην προσωπάρχης των ιρλανδικών ενόπλων δυνάμεων.
Ένα ευάλωτο νησί
Το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης όλων των αεροσκαφών που περνούν από τον εναέριο χώρο της, αλλά ούτε και υποβρύχιας επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου, έκτασης σχεδόν ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιτριγυρίζει τη χώρα. Έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, ανέδειξε τεράστιες προκλήσεις για τις αμυντικές δυνάμεις της χώρας, η οποία ουσιαστικά εξαρτάται από τη βοήθεια της Βρετανίας και των ΗΠΑ για την ασφάλειά της.
Υπάρχουν ανησυχίες για την ετοιμότητα της Ιρλανδίας απέναντι σε κάθε είδους επίθεση – συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων. Η περσινή κυβερνοεπίθεση στο σύστημα υγείας της χώρας από ρώσους εγκληματίες, αλλά και η προγραμματισμένη έκθεση του ρωσικού ναυτικού λίγα μίλια μακριά από τις ιρλανδικές ακτές λίγες εβδομάδες πριν την ουκρανική εισβολή, ενέτειναν τους φόβους για την ευαλωτότητα της Ιρλανδίας, εξαιτίας και του γεωγραφικού διαχωρισμού της από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το Δουβλίνο δεν είναι η μόνη πρωτεύουσα που έχει βυθιστεί σε συζητήσεις για την ασφάλεια και την ουδετερότητά της. Ακόμη και οι στρατιωτικά ουδέτερες χώρες στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν λάβει μέρος στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, τις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκήρυξε λέγοντας ότι αντιστοιχούν σε «κήρυξη πολέμου».
Δανία και Αυστρία
Τον Μάρτιο, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, η Δανία, που ανήκει στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα την 1η Ιουνίου γύρω από την επιλογή της να απέχει από την αμυντική πολιτική της ΕΕ, την οποία είχε διαπραγματευτεί μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. «Οι ιστορικές στιγμές καλούν σε ιστορικές αποφάσεις», δήλωσε ο δανός πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν. Μια θετική ψήφος, θα επέτρεπε στη χώρα να συμμετάσχει στις αποστολές της CSDP.
Η Αυστρία επίσης επανεξετάζει το ζήτημα της επίσημης ουδετερότητας, την οποία υιοθέτησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και η οποία της επέτρεψε να προσελκύσει θεσμούς όπως ο ΟΗΕ και τη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
Η υπουργός άμυνας της Αυστρίας, Κλαούντια Τάνερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια μετατροπών επί της αυστριακής πολιτικής ουδετερότητας. «Για εμένα και για ολόκληρη την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πειράξουμε τη στρατιωτική ουδετερότητα της Αυστρίας, η οποία προβλέπεται και από το σύνταγμά μας», δήλωσε στο POLITICO.
Ωστόσο, όπως και η Ιρλανδία, έτσι και η Αυστρία αν και δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, συμμετέχει στις ευρωπαϊκές αμυντικές προσπάθειες. Η Τάνερ ανέφερε ότι η χώρα της θα «συμμετέχει ενεργά στην περαιτέρω ανάπτυξη της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ» προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει το μπλοκ.
Κύπρος και Μάλτα
Ορισμένες χώρες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Η Κύπρος, εξαιτίας της συνεχιζόμενης διχοτόμησής της, παραμένει η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν ανήκει στην πρωτοβουλία Συνεργασία για την Ειρήνη (PfP) του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να φιλοξενεί μεγάλες βρετανικές στρατιωτικές βάσεις.
Άλλα κράτη απλώς δεν ενδιαφέρονται, υποστηρίζει το POLITICO. Στη Μάλτα, η ουδετερότητα της οποίας επίσης ορίζεται συνταγματικά, έρευνα που δημοσιεύθηκε λίγο πριν τον πόλεμο, έδειξε ότι το 63% του πληθυσμού δεν επιθυμεί αλλαγή πλεύσης.
Το κλίμα στα Βόρεια
Η συζήτηση για την ουδετερότητα είναι πολύ πιο τεταμένη στη βορειότερη γειτονιά της Ευρώπης. Σημάδι της αλλαγής των καιρών, το γεγονός ότι οι υπουργοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που μοιράζονται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, παρευρέθηκαν σε υπουργική συνέλευση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στη συμμαχία.
«Η Φινλανδία είναι προτιμότερο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ τώρα παρά αργότερα… είμαι απολύτως σίγουρος για αυτό», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας που τάχθηκε υπέρ της ένταξης της χώρας στη συμμαχία. «Το τρένο αναχώρησε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία».
Ο Στουμπ παρέπεμψε σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε ότι το 62% του πληθυσμού είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και μόλις το 16% κατά.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αν θα υποβάλει αίτηση η Φινλανδία, αλλά για το πότε. Και αν με ρωτάτε πότε, σας λέω ότι δεν θα γίνει μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά μέσα σε λίγους μήνες».
Στη Σουηδία, για πρώτη φορά αυτό το μήνα, εκείνοι που τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ ξεπέρασαν αριθμητικά εκείνους που είναι αντίθετοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Η κεντροαριστερή πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον έχει αποκλείσει την είσοδο στη συμμαχία, όμως η επίτροπος της χώρας στην ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε στο POLITICO αυτή την εβδομάδα ότι σε περίπτωση που η Σουηδία αποφάσιζε να ενταχθεί, αυτό θα συνέβαινε σε συνεργασία με τη Φινλανδία.
Ο Στουμπ συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση. «Πιστεύω ότι θα ήταν ωφέλιμο τόσο για τη Σουηδία όσο και για τη Φινλανδία να ενταχθούν μαζί παρά ξεχωριστά», σχολίασε. «Όμως θέλω να πω στους σουηδούς φίλους μου ότι πρέπει να καταλάβουν ότι η Φινλανδία έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και ότι θα μπει στο ΝΑΤΟ είτε το κάνει και η Σουηδία είτε όχι».
Το ζήτημα της Ουκρανίας
Άλλη μια χώρα που συζητά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ αυτή την περίοδο, είναι φυσικά και η Ουκρανία. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θεωρεί την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στη συμμαχία απειλή για την ασφάλειά της. Αναφερόμενη στο παράδειγμα της Αυστρίας, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ειρήνη αν η Ουκρανία συμφωνήσει, μεταξύ άλλων, και στην «ουδετερότητα».
Τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό πρακτικά παραμένει αβέβαιο. Προφανώς, δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα ήταν όμως υποχρεωμένη να παραιτηθεί και από τις φιλοδοξίες ένταξης στην ΕΕ, στις συμφωνίες της οποίας περιλαμβάνεται και όρος αμοιβαίας υπεράσπισης; Το Κίεβο έχει επιμείνει ότι απαιτούνται εγγυήσεις ασφαλείας για να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Πολλοί στη χώρα θα σταθούν και σε κάτι ακόμη, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Φινλανδία και τη Σουηδία: η πραγματική ουδετερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο βαθμό που μια χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ρωσία: Σενάρια για δίκες «τύπου Νυρεμβέργης» με Ουκρανούς αιχμαλώτους


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι πανηγυρισμοί ξεκίνησαν λίγες ημέρες αφότου άρχισαν να πέφτουν πύραυλοι στην Ουκρανία. «Ετοιμαστείτε για τη Νυρεμβέργη 2», έγραψε ένας Ρώσος πρώην διπλωμάτης σε μήνυμα στο WhatsApp.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «αποναζιστικοποίηση» της χώρας έδειχνε πάντα την επιδίωξη μιας εκκαθάρισης και δικών επίδειξης. Τώρα, η Μόσχα μπορεί να αδράξει αυτή την ευκαιρία, αναφέρεται σε άρθρο του Guardian.
Καθώς η Ρωσία κρατάει εκατοντάδες κρατούμενους από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, οι υποστηρικτές της στην ανατολική Ουκρανία έχουν εκφράσει την ιδέα της διεξαγωγής ενός «στρατιωτικού δικαστηρίου», εμπνευσμένου από τη Νυρεμβέργη, το οποίο, σύμφωνα με παρατηρητές, θα αντανακλά μια μαζική δίκη επίδειξης, με σκοπό να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή στον κόσμο.
«Σχεδιάζουμε να οργανώσουμε ένα διεθνές δικαστήριο στο έδαφος της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Denis Pushilin, ηγέτης μιας ελεγχόμενης από τη Ρωσία περιοχής στο Ντονέτσκ. Πρότυπο θα μπορούσε να αποτελέσει η δίκη του Χάρκοβο το 1943, όπως είπε, όταν ο σοβιετικός στρατός δίκασε, καταδίκασε και εκτέλεσε με απαγχονισμό τρεις Γερμανούς και έναν Ουκρανό. Το βασικό ακροατήριο ήταν ο παγκόσμιος Τύπος. Οι φωτογραφίες των απαγχονισμών τυπώθηκαν στο περιοδικό Life.
Το ενδεχόμενο το Κρεμλίνο να προχωρήσει σε ένα τέτοιο φρικιαστικό θέαμα παραμένει ασαφές, αλλά η ιδέα έχει βρει υποστηρικτές στο υπουργείο Εξωτερικών και μεταξύ κορυφαίων βουλευτών, οι οποίοι έχουν δηλώσει οργισμένοι, ότι δεν πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στη Μαριούπολη. Ο επικεφαλής της προσαρτημένης Κριμαίας δήλωσε ότι ένα δικαστήριο στη ρωσοκρατούμενη ανατολική Ουκρανία, όπου οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν τη θανατική ποινή, θα λειτουργούσε ως «μάθημα για όλους όσοι ξέχασαν τα μαθήματα της Νυρεμβέργης».
Η διεξαγωγή μιας μεγάλης πολιτικής δίκης έχει προκαλέσει φόβους ότι η Ρωσία πρόκειται να περάσει ένα ακόμη φρικτό ορόσημο στην αναβίωση του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, προσομοιάζοντας μια θριαμβευτική νομική διαδικασία που θα αμαυρώσει την κληρονομιά της ετυμηγορίας της Νυρεμβέργης. Ένας εμπειρογνώμονας έκανε λόγο για «Οργουελική» διαστρέβλωση της μεταπολεμικής γλώσσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θα ήταν «μια πολιτική δίκη, στόχος της οποίας είναι να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη αφήγηση για τον πόλεμο, που υποστηρίζει το επιχείρημα περί αποναζιστικοποίησης, το οποίο προβάλλει ο Πούτιν, το επιχείρημά του ότι η Ουκρανία διοικείται από Ναζί και τους ισχυρισμούς του ότι υπάρχουν άμεσοι δεσμοί μεταξύ των Ουκρανών συνεργατών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των Ουκρανών στρατιωτών σήμερα», δήλωσε η Francine Hirsch, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.
«Νομίζω ότι θα χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσει να παρουσιάσει αυτό που εμείς, στη Δύση, αντιλαμβανόμαστε ως μυθοπλασία, σαν να είναι πραγματικότητα. Αυτό κάνουν οι δίκες επίδειξης», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Με την διεθνή προσοχή να έχει εστιάσει στα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς έρευνας για τη σφαγή αμάχων σε πόλεις όπως η Μπούκα, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Μόσχα μπορεί να ξεκινήσει ένα στρατιωτικό δικαστήριο ως αντιδιαδικασία, καθώς αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες θηριωδίες.
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο, εξαιτίας των συζητήσεων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τις ουκρανικές διώξεις» για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο Philippe Sands, καθηγητής Νομικής στο University College του Λονδίνου και προσέθεσε: «Υποψιάζομαι ότι δημιουργούν μια άλλη μορφή μοχλού πίεσης γι’ αυτό που θα έρθει εν ευθέτω χρόνω».
Ο Sands συμμετείχε σε μια προσπάθεια – που συζητείται τώρα -για τη δημιουργία ενός ειδικού ποινικού δικαστηρίου, που θα δικάσει τη Ρωσία για το έγκλημα της επίθεσης, μια κατηγορία που αρχικά είχε διατυπωθεί στις δίκες της Νυρεμβέργης του 1945-46 από έναν Σοβιετικό δικηγόρο ως «εγκλήματα κατά της ειρήνης».
Είπε ότι υπάρχει μια ειρωνεία στο γεγονός ότι η Ρωσία «αγκαλιάζει» μια διαδικασία τύπου Νυρεμβέργης, η οποία θα αγνοήσει τυχόν κατηγορίες για την έναρξη του παράνομου πολέμου κατά της Ουκρανίας.
«Για μένα, το έγκλημα της επίθεσης είναι η καρδιά που χτυπάει μέσα σε όλο αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Sands. «Στο τέλος της ημέρας, αν ο Πούτιν δεν είχε προχωρήσει σε πόλεμο, κανένα από τα άλλα εγκλήματα δεν θα είχε λάβει χώρα».
Ως μέρος της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι δίκες της Νυρεμβέργης παραμένουν ένα βαθιά προσωπικό ζήτημα για το Κρεμλίνο. Η απόφαση να προτείνει ένα στρατιωτικό δικαστήριο είναι μια βουτιά βαθύτερα σε αυτό που ένας πρώην σύμβουλος αποκάλεσε ιστορική «μανία», όπου όροι όπως «αποναζιστικοποίηση» θεωρούνται ότι έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν το ρωσικό κοινό.
Το Κρεμλίνο «πιστεύει ότι αυτό θέλει να δει το κοινό, για να νιώσει ότι είναι μέρος της Ιστορίας», δήλωσε ο πρώην σύμβουλος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν.
Είπε επίσης ότι πιστεύει πως οι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν πιστέψει τη δική τους προπαγάνδα για την αναβίωση του ναζισμού στη Δύση.
Η Ιστορία φαίνεται να είναι η πηγή τόσο για την προπαγάνδα, όσο και για την πολιτική του Κρεμλίνου. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και κορυφαίος σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα ότι οι πολιτικές του για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας ήταν ακριβώς οι ίδιες με αυτές της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. «Πρόκειται για φανατισμό», όπως είπε.
Οι δίκες της Νυρεμβέργης, που καταδίκασαν τους ναζιστές εγκληματίες πολέμου, αντανακλούσαν τις πολιτικές διαιρέσεις της εποχής. Οι εκπρόσωποι της Δύσης ανησυχούσαν ότι οι Σοβιετικοί τις αντιμετώπισαν ως επανάληψη των δικών τους δικών επίδειξης της δεκαετίας του 1930. Οι Σοβιετικοί δικαστές τρομοκρατήθηκαν, όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ εκφώνησε τον περίφημο λόγο του για το «Σιδηρούν παραπέτασμα» σχετικά με την απειλή του κομμουνισμού, ενώ η δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη.
Σήμερα, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τη δίκη ως ασπίδα κατά των κατηγοριών για τα εγκλήματα επί Στάλιν. Αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε το 2019 τη ρωσική κρατική προπαγάνδα για «ωραιοποίηση των κομμουνιστικών εγκλημάτων και εξύμνηση του σοβιετικού ολοκληρωτικού καθεστώτος», ο Πούτιν ανταπέδωσε ότι η δήλωση αυτή «αμφισβητεί τα συμπεράσματα της δίκης της Νυρεμβέργης» και θα μπορούσε να «υπονομεύσει τα θεμέλια ολόκληρης της μεταπολεμικής Ευρώπης».
«Υπάρχει μια αφήγηση για τη Νυρεμβέργη, που έχει αποκτήσει πραγματικά μεγάλη σημασία. Είναι μια αφήγηση, όπου οι Σοβιετικοί είναι οι ήρωες και τα θύματα, αλλά δεν ήταν υπεύθυνοι για κανενός είδους εγκλήματα», δήλωσε η καθηγήτρια Hirsch. «Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο η Νυρεμβέργη έχει γίνει πραγματικά μέρος της πατριωτικής εκπαίδευσης της Ρωσίας».
Τώρα, υπάρχουν νέες ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα δικαστήριο, που έχει ως πρότυπο ένα ένδοξο παρελθόν, για να ξεπλύνει τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία.
«Αν συμβούν αυτού του είδους τα πράγματα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό και οι δημοσιογράφοι πρέπει πραγματικά να σκεφτούν πώς θα το καλύψουν», υπογράμμισε η Hirsch, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς καλύπτεις κάτι που ξέρεις ότι είναι θεατρικό, αλλά είναι θανατηφόρο;».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η απάντληση του ιρανικού πετρελαίου από την Κάρυστο μετά από αμερικανικό αίτημα – Πώς φτάσαμε στο θρίλερ του περσικού κόλπου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όξυνση στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν προκαλεί η κατάληψη των ελληνικών συμφερόντων τάνκερς από τους Φρουρούς της Επανάστασης, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε πειρατεία στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας που επέδωσε στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το αμερικανικό αίτημα
Η κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ, Delta Poseidon και Warrior, στον Περσικό Κόλπο, έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση περί αντιποίνων του Ιράν για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο.
Η απάντληση ιρανικού πετρελαίου, έγινε ύστερα από αμερικανικό αίτημα, από το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana», που κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου στις 14 Απριλίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του πάνω από 100.000 τόνους πετρελαίου. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, το πλοίο βρισκόταν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται ότι είχε φορτώσει 108.000 τόνους πετρελαίου από νησί του Ιράν, τον περασμένο Αύγουστο, ενώ οκτώ, περίπου, μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, όταν ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου του από την Ελλάδα, με απόφαση της Εισαγγελίας Χαλκίδας έγινε δεκτό το αίτημα μετάγγισης πετρελαίου από δύο μισθωμένα, από τις ΗΠΑ, τάνκερ.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου στις 20 Απριλίου, επικαλούμενες διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε κίνδυνος μεταφοράς των εσόδων από το ιρανικό πετρέλαιο στην τρομοκρατία.
Λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση της ελληνικής δικαιοσύνης για μετάγγιση του πετρελαίου σε αμερικανικά πλοία, η δικηγορική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου από την Τουρκία στη χώρα μας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντούσε στο γιατί απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου.
Διαβάστε επίσης Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι
Η προσωρινή διαταγή του πρωτοδικείου Χαλκίδας
«Εκδόθηκε η από 18.05.2022 προσωρινή διαταγή της κας Προέδρου Πρωτοδικών Χαλκίδας, με την οποία έχει ήδη απαγορευθεί ο απόπλους του πλοίου και η απαγόρευση μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης αυτού, τουλάχιστον μέχρι την 19.10.2022» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εκτενή απάντηση, στην οποία γίνεται σαφές ότι απαγορεύεται ο απόπλους του πλοίου, το οποίο θα μείνει αγκυροβολημένο στην Κάρυστο για τους επόμενους μήνες.
«Θεωρούμε αυτονόητη την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των εντολέων μας έναντι οποιουδήποτε, στο μέτρο που τυχόν παραβιάζεται ή θα παραβιασθεί η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή και βλάπτονται τα έννομα συμφέροντα αυτών» προστίθεται ακόμη στην απάντηση.
Σημειώνεται ότι αρχικά, το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες της Ρωσίας εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις.
Μάλιστα το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει και αποκλειστικές φωτογραφίες από το «Pegas» ή «Lana», που κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου τον Απρίλιο.
Διαβάστε επίσης Η σύγκρουση ΗΠΑ και Ιράν και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα
Διαβάστε επίσης ΝΥΤ: Αντίποινα στην Αθήνα και μήνυμα του Ιράν στον Μπάιντεν η κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ
Ολόκληρη η ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας έχει ως εξής:
«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει, στον ελληνικό και διεθνή τύπο, σχετικά με το ευρισκόμενο στον κόλπο της Καρύστου δεξαμενόπλοιο πετρελαίου (OIL TANKER) με την ονομασία LANA (ΛΑΝΑ), πρώην ΠΕΓΚΑΣ (PEGAS), σημαίας νυν ΙΡΑΝ, πρώην Ρωσίας, νηολογίου QESHM (ΚΕΣΜ), πρώην TAGANROG (No 10130821-2020-TAGANROG), με αριθμό νηολογίου 1423/09-05-2022, IMO Νο 9256860, Διακριτικό (Call Sign) EPXR6, ειδικότερα δε σχετικά με επιβληθείσα κατάσχεση του πετρελαίου και μετάγγιση αυτού από
δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο εκ μέρους των Αμερικανικών Αρχών, ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ότι κατόπιν αιτήσεως συντηρητικής κατάσχεσης που κατατέθηκε από τη δικηγορική μας εταιρεία για λογαριασμό εντολέων μας (αλλοδαπής εταιρείας) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, εμπεριέχουσα και αίτημα εκδόσεως προσωρινής διαταγής, εκδόθηκε η από 18.05.2022 προσωρινή διαταγή της κας Προέδρου Πρωτοδικών Χαλκίδας, με την οποία έχει ήδη απαγορευθεί ο απόπλους του πλοίου και η απαγόρευση μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης αυτού, τουλάχιστον μέχρι την 19.10.2022, ημερομηνία εκδικάσεως της ως άνω αιτήσεως».
»Αντίγραφο της προσωρινής διαταγής αυτής, έχει επιδοθεί νομίμως στο αρμόδιο Λιμεναρχείο Καρύστου, ενώ σε συμμόρφωση με την κείμενη ελληνική νομοθεσία, προέβημεν άμεσα για λογαριασμό των εντολέων μας στον ορισμό φύλακα του πλοίου, εκδοθείσης σχετικώς αδείας του ως άνω Λιμεναρχείου».
»Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε αυτονόητη την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των εντολέων μας έναντι οποιουδήποτε, στο μέτρο που τυχόν παραβιάζεται ή θα παραβιασθεί η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή και βλάπτονται τα έννομα συμφέροντα αυτών, για την εξυπηρέτηση των οποίων προέβημεν ήδη επιτυχώς στις ανωτέρω δικαστικές μας ενέργειες.
»Για τη Δικηγορική Εταιρεία, Γεώργιος Κοζανίδης – Πηνελόπη Τέκου».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago
Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ 41χρονος Πα-τέρας ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του στον Βόλο