ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική προπαγάνδα χωρίζει οικογένειες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου δεν επιτρέπουν στους πολίτες να αντιληφθούν την πραγματικότητα του πολέμου, ακόμη κι όταν τους την περιγράφουν αγαπημένα πρόσωπα που ζουν στην Ουκρανία
Αν και ορισμένες φορές τους χωρίζουν μόνο λίγα χιλιόμετρα, στην πλειοψηφία τους οι ρώσοι πολίτες δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Παρακολουθώντας τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ, αδυνατούν να πιστέψουν ότι η χώρα τους διενεργεί έναν απρόκλητο πόλεμο. Ακόμη κι όταν τους περιγράφουν την κατάσταση συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα που βιώνουν καθημερινά τη φρίκη των βομβαρδισμών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι κρύβει το ακινητοποιημένο ρωσικό «κομβόι θανάτου» έξω από το Κίεβο
«Δεν ήθελα να τρομάξω τους γονείς μου, όμως κάποια στιγμή άρχισα να τους λέω ευθέως ότι πολίτες και παιδιά σκοτώνονται», είπε στο BBC η Ολεξάντρα, μια 25χρονη κάτοικος του Χαρκόβου.
«Όμως παρά το γεγονός ότι ανησυχούν για εμένα, λένε ότι πιθανότατα συμβαίνει μόνο κατά λάθος, ότι ο ρωσικός στρατός ποτέ δεν θα στόχευε άμαχους. Ότι είναι οι Ουκρανοί που σκοτώνουν τους συμπατριώτες τους».
«Τους κάνουν πλύση εγκεφάλου»
Η Ολεξάντρα λέει ότι η μητέρα της επαναλαμβάνει ό,τι ακούει στην τηλεόραση.
«Πραγματικά τρόμαξα όταν άκουσα τη μαμά μου να μιλάει σαν τη ρωσική τηλεόραση. Κάνουν πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους. Και οι άνθρωποι τους εμπιστεύονται».
«Οι γονείς μου καταλαβαίνουν ότι στην περιοχή συμβαίνει κάποια στρατιωτική επιχείρηση. Όμως λένε: “Οι Ρώσοι ήρθαν για να σας απελευθερώσουν. Δεν θα καταστρέψουν τίποτα, δεν θα σας ακουμπήσουν. Επιτίθενται μόνο σε στρατιωτικές βάσεις”».
Την ώρα της συνέντευξης οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν. «Σχεδόν έχω ξεχάσει πώς μοιάζει η ησυχία. Βομβαρδίζουν αδιάκοπα», δήλωσε.
Όμως στα κανάλια της ρωσικής τηλεόρασης εκείνη την ημέρα δεν υπήρξε ούτε μια αναφορά για τους πυραύλους που έπεφταν σε οικιστικές περιοχές του Χαρκόβου, για τους θανάτους αμάχων ή για τα τέσσερα άτομα που σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν στην ουρά για να πάρουν νερό.
«Ειδική επιχείρηση απελευθέρωσης»
Τα ρωσικά ΜΜΕ λένε ότι η απειλή για τους ουκρανούς πολίτες προέρχεται από τους ουκρανούς εθνικιστές που χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.
Μέχρι και σήμερα, ο πόλεμος αποκαλείται «ειδική επιχείρηση απελευθέρωσης», ενώ στα κανάλια δεν παρουσιάζονται πλάνα από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
«Δεν με πιστεύει ούτε ο ίδιος ο πατέρας μου»
Την ίδια εμπειρία είχε και ο Μιχαΐλο, που αφού άφησε τη σύζυγο και τα παιδιά του στην Ουγγαρία και επέστρεψε στην Ουκρανία για να πολεμήσει, ξαφνιάστηκε που δεν είχε ακούσει νέα από τον πατέρα του που εργάζεται σε ένα μοναστήρι στη Ρωσία. Όταν επικοινώνησε ο ίδιος μαζί του, εκείνος αρνούνταν να πιστέψει την κατάσταση που του περιέγραψε. Του είπε ότι δεν γίνεται πόλεμος και ότι οι Ρώσοι σώζουν τους Ουκρανούς από τους ναζί.
«Δεν με πιστεύει ούτε ο ίδιος μου ο πατέρας, που ξέρει ότι είμαι εδώ και βλέπω τα πάντα με τα μάτια μου. Και το ίδιο συμβαίνει και με τη μητέρα μου, την πρώην σύζυγό του».
«Κρύβονται με τη γιαγιά μου στο μπάνιο εξαιτίας των βομβαρδισμών».
«Η κρατική αφήγηση παρουσιάζει τη Ρωσία πάντα ως τον καλό της υπόθεσης», εξήγησε στο BBC η Δρ. Τζοάνα Σόστεκ, ειδικός σε ζητήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία και την πολιτική επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.
«Ακόμη και στις αφηγήσεις τους για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, η Ρωσία δεν έχει κάνει τίποτα κακό. Και για αυτό δεν πιστεύουν και αυτό που συμβαίνει τώρα».
Οι περισσότεροι Ρώσοι, συμπληρώνει, δεν αναζητούν εναλλακτικές εκδοχές των ειδήσεων. Πιστεύει ότι η μονόπλευρη αφήγηση που επικρίνει τη Δύση, μας βοηθά να κατανοήσουμε τους λόγους που οι Ρώσοι μπορεί να μην πιστεύουν τους συγγενείς τους σε γειτονικές χώρες.
«Εκείνοι που επικρίνουν τη Ρωσία παρουσιάζονται εδώ και τόσο πολύ καιρό ως προδότες ή ξένοι πράκτορες που εργάζονται για τη Δύση. Κι έτσι φτάνεις να μην πιστεύεις ούτε την ίδια σου την κόρη.
Η Αναστασία είναι ανταποκρίτρια του BBC στο Κίεβο, ενώ οι γονείς της ζουν σε ένα χωριό της Ρωσίας, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».
Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξύπνησε από τον ήχο των σειρήνων, πήρε τηλέφωνο τη μητέρα της. «Της είπα ότι φοβάμαι. Μου είπε με σιγουριά να μην ανησυχώ, γιατί ποτέ δεν θα βομβαρδίσουν το Κίεβο».
Εκείνη της απάντησε ότι αυτό συνέβαινε ήδη.
«Της είπα ότι υπήρχαν θύματα μεταξύ των αμάχων. “Όμως το ίδιο συνέβαινε και όταν η Ουκρανία επιτέθηκε στο Ντονμπάς!” μου είπε, γελώντας. Για λίγο δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ράγισε η καρδιά μου που άκουσα τη μητέρα μου να λέει κάτι τέτοιο με τόση σκληρότητα».
Η Αναστασία πιστεύει ότι αιτία για αυτό είναι τα δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ που παρουσιάζουν το ρωσικό στρατό ως απελευθερωτή της Ουκρανίας από τους ναζί. Επί χρόνια απέφευγε τις πολιτικές συζητήσεις με τους γονείς της, όμως αυτή τη φορά έκλεισε το τηλέφωνο απότομα στη μητέρα της.
«Σκέφτομαι πάρα πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή», εξομολογήθηκε στο BBC. «Τι θα συμβεί σε όλους εμάς; Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Θα επιστρέψω ποτέ; Θα ξαναδώ ποτέ τους γονείς μου; Τους αγαπώ ακόμη πολύ, όμως κάτι μέσα μου έχει σπάσει και δεν πιστεύω ότι μπορεί να επιδιορθωθεί».
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Βουλγαρία: Σχέδιο για την ένταξη στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2024


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πλάνο που αφορά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 επικύρωσε σήμερα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, βάζοντας τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον κυβερνητικό συνασπισμό να έχει… δεύτερες σκέψεις πάνω στο θέμα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η πολιτική αβεβαιότητα και η διεξαγωγή συνολικά τριών εκλογών πέρυσι είχαν καθυστερήσει την όλη συζήτηση και το πλάνο για ένταξη στο ευρώ, αφότου η Βουλγαρία μαζί με την Κροατία είχαν γίνει δεκτές στον μηχανισμό ERM-2 το 2020, που είναι υποχρεωτικό στάδιο για την ένταξη στην Ευρωζώνη.
Η Βουλγαρία έχει ήδη διασυνδέσει το νόμισμα της, το λεβ, με το ευρώ κάτι που ο υπουργός Οικονομικών, Άσεν Βασίλεφ, εξήγησε πως σημαίνει ότι η χώρα του έχει ήδη υιοθετήσει ντε φάκτο το ευρώ.
Σαφές χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με τον κύριο Βασίλεφ, το πλάνο προσφέρει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα στις τράπεζες και τα άλλα ιδρύματα πληρωμών να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Πάντως, δύο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαχώρισαν τη θέση τους και δεν συμφώνησαν με το πλάνο εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και αναλύσεις από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με το πώς η ένταξη στην Ευρωζώνη θα επηρεάσει την οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή, όμως και σε δημόσια φόρουμ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των ελληνικών πλοίων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με μια λιτή ανακοίνωση το Ιράν επιβεβαιώνει το ρεσάλτο και την κατάληψη των δυο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ειδικότερα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh.
Όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα, οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα πλοία να φορτώσουν, έκαναν κατάληψη σε αυτά και τα κατέσχεσαν.
Η ανακοίνωση της Φρουράς έρχεται καθώς η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης χτυπά «κόκκινο» λόγω των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων σχετικά με το εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα. Και ενώ στον Περσικό Κόλπο έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς την Αμερική από τη συμφωνία το 2018, δεν έχει σημειωθεί κάποιο σημαντικό περιστατικό στη θάλασσα εδώ και μήνες.
Οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν ανακοίνωση, κατηγορώντας τα δεξαμενόπλοια για απροσδιόριστες παραβιάσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited.
Αγωνία για τους έλληνες ναυτικούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.
Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.
Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
Αυτή την στιγμή δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Αμερικανική αντίδραση
Ερωτηθείς για την ιρανική αξίωση, ο Τίμοθι Χόκινς, διοικητής του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, είπε στο AP ότι «το παρακολουθούμε», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Το ιστορικό
Σύμφωνα με το AP, πρόκειται για ιρανικά αντίποινα, για την υπόθεση του υπό ιρανική σημαία πλοίου Pegas, με 19 Ρώσους πλήρωμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν το ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν στο πλοίο.
Τον Απρίλιο, οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν στο λιμάνι της Καρύστου το Pegas, στο οποίο επιβαίνουν 19 Ρώσοι ως μέλη του πληρώματος, αργότερα όμως το αποδέσμευσαν λόγω «σύγχυσης» για το κατά πόσον οι κυρώσεις καλύπτουν τους ιδιοκτήτες του, ανέφερε το Reuters.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.
Το δεξαμενόπλοιο έπλεε με ρωσική σημαία μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε μετονομάστηκε σε Lana και ύψωσε ιρανική σημαία.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο έχει ιρανικό πετρέλαιο» δήλωσε πηγή του υπουργείου Ναυτιλίας. «Το φορτίο μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα