ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυρώσεις σε ακόμη 370 Ρώσους βάζει η Βρετανία – Στη λίστα οι Πεσκόφ, Ζαχάροβα, Σοϊγκού, Μεντβέντεφ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαγόρευση συναλλαγών καθώς και απαγόρευση εισόδου και παραμονής στη Βρετανία.
Την επιβολή κυρώσεων σε ακόμη 370 Ρώσους ολιγάρχες, αξιωματούχους και πολιτικούς αποφάσισε η Βρετανία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στη λίστα των κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται πλέον ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαγόρευση συναλλαγών καθώς και απαγόρευση εισόδου και παραμονής στη Βρετανία.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο νεότερος γύρος κυρώσεων περιλαμβάνει ανθρώπους της ελίτ με περιουσία αξίας 100 δισεκ. λιρών (130,63 δισεκ. δολαρίων).
«Προχωρούμε παραπέρα και με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ, πλήττοντας αυτούς που είναι πιο κοντά στον Πούτιν –από μεγάλους ολιγάρχες, έως τον πρωθυπουργό του, και τους προπαγανδιστές που διασπείρουν τα ψέματα και την παραπληροφόρησή του. Τους θεωρούμε υπεύθυνους για τη συνέργειά τους σε ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.
«Συνεργαζόμενοι στενά με τους συμμάχους μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στον Πούτιν και θα αποκόψουμε τη χρηματοδότηση για τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωση.
Η Βρετανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία και θα επιβάλει νέους δασμούς ύψους 35% σε ρωσικές εισαγωγές αξίας 900 εκατ. λιρών (1,2 δισεκ. δολαρίων), συμπεριλαμβανομένης της βότκας, των μετάλλων, των λιπασμάτων και άλλων εμπορευμάτων.
«Οι νέοι μας δασμοί θα απομονώσουν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο εμπόριο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ευνοηθεί από το βασιζόμενο σε κανόνες διεθνές σύστημα το οποίο δεν σέβεται», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ σε ανακοίνωση.
Η Ρωσία πραγματοποιεί μια «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, που σύμφωνα με το Κίεβο και τους συμμάχους του είναι ένα αβάσιμο πρόσχημα για εισβολή σε μια δημοκρατική χώρα 44 εκατ. κατοίκων.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η απαγόρευση στις εξαγωγές θα τεθεί σε ισχύ και θα ορίσει ποια προϊόντα θα επηρεάζονται, αλλά προσέθεσε ότι πιθανόν θα περιλαμβάνει ακριβά είδη μόδας, έργα τέχνης και αυτοκίνητα πολυτελείας.
Sanctions Update: After today we will have designated over 1,000 individuals and entities since Russia’s invasion.
This includes over 370 new sanctions announced today – possible thanks to the new Economic Crime Act.
Putin must fail in Ukraine
— Liz Truss (@trussliz) March 15, 2022
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Η αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκινάει από την Κριμαία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι εκρήξεις που συγκλόνισαν τη ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία σηματοδοτούν την έναρξη της αντεπίθεσης της Ουκρανίας στο νότο και την είσοδο σε μία νέα φάση του πολέμου που θα μπορούσε να επηρεάσει την τελική έκβαση του. Αυτά δηλώνουν μιλώντας στο Politico Ουκρανοί αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας ότι η αντεπίθεση ξεκινά με πάταγο, από την χερσόνησο της Κριμαίας, με φόντο τις εκρήξεις της Τρίτης .

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έστω και αν η Μόσχα επιχείρησε να υποβαθμίσει τις εκρήξεις, υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκαν από πυρομαχικά που εξερράγησαν κατά λάθος στο αεροδρόμιο στο οποίο είχαν σταθμεύσει σύμφωνα με τις εικόνες από δορυφόρο που μεταδόθηκαν πολλά στρατιωτικά αεροσκάφη, με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για περισσότερα από 20.
Διαβάστε επίσης: Επισιτιστική κρίση: Πόσο κοντά είμαστε – Η ανάλυση του Bloomberg
Ο πόλεμος άρχισε από την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την απελευθέρωση της
Επισήμως το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν ανέλαβε την ευθύνη, για την επίθεση ωστόσο έσπευσε να ειρωνευτεί τους Ρώσους σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να καπνίζουν κοντά σε εκρηκτικά. Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του επέλεξε να είναι πιο σαφής και επιθετικός λέγοντας ότι ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και εναντίον ολόκληρης της ελεύθερης Ευρώπης ξεκίνησε από την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει στην Κριμαία με την απελευθέρωση της», για να συμπληρώσει δηλώνοντας την πεποίθηση του ότι «θα επιστρέψουμε στην ουκρανική Κριμαία».
Την ευθύνη για τις εκρήξεις στην πλευρά του Κιέβου παραδέχτηκαν εμμέσως και δύο ουκρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Politico, καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν εδώ και βδομάδες να ανακτήσουν τον έλεγχο της Χερσώνας η οποία έχει περάσει στον έλεγχο των ρώσων από τις πρώτες μέρες της εισβολής. Σημειώνεται δε ότι η ουκρανική αντεπίθεση στον νότο ξεκινά τώρα «στα σοβαρά» μέσω Κριμαίας.
Ένα χτύπημα που θα ντρόπιαζε τον Πούτιν
Ένα επιτυχημένο χτύπημα εναντίον στρατιωτικού στόχου πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, και ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας, θα ήταν βαθιά ντροπιαστικό για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που το πιο πιθανό είναι πως θα το αντιμετώπιζε ως δραματική κλιμάκωση αλλά και ως πλήγμα για το ηθικό των στρατευμάτων του, όπως σημειώνει το Politico.
Επισημαίνει δε το δημοσίευμα ότι «το Κρεμλίνο δεν έχει λόγο να κατηγορήσει δημόσια την Ουκρανία ότι έφερε σε πέρας πλήγματα που προκάλεσαν ζημιά, καθώς τέτοια πλήγματα θα αποδείκνυαν την αναποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, την οποία βέβαια είχε ήδη αποκαλύψει και η ουκρανική βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva», σημειώνει σε ανάλυσή του το αμερικανικό Institute for the Study of War.
Σημαντικός ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος
Ενδεικτική των εξελίξεων είναι και δήλωση ουκρανού αξιωματούχου στο Politico ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί από στρατιωτική σκοπιά και ενδέχεται να διαμορφώσουν και την τελική έκβαση του πολέμου, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες επικαλούμενος το στρατιωτικό απόρρητο. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο ήταν ένα μήνυμα προς τη Μόσχα ότι οι δυνάμεις της «δεν είναι ασφαλείς πουθενά».
Το Politico σημειώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται μεθοδικά ήδη από τον Μάιο για μια αντεπίθεση στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
Στοχεύουν κρίσιμες υποδομές στην Χερσώνα
Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ουκρανία στοχεύει όλο και περισσότερο κρίσιμες υποδομές μέσα και κοντά στην Χερσώνα στις οποίες η Ρωσία βασίζεται για την ενίσχυση και τον ανεφοδιασμό του στρατού της, ενώ σημαντικό ρόλο στην ουκρανική αντεπίθεση διαδραματίζουν και τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS που έχει προμηθευτεί το Κίεβο από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ακόμα ότι η Ουκρανία έχει εκπαιδεύσει νέες ταξιαρχίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο νότο και έχουν ανακαταλάβει μικρές πόλεις και χωριά.
Σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο κοντά στο Ζελένσκι είναι επείγουσα η ανάγκη ο στρατός να αντεπιτεθεί τώρα καθώς η δυναμική είναι υπέρ της Ουκρανίας και το ρωσικό ηθικό χαμηλό. όπως υποστήριξε ο ίδιος η ανακατάληψη του Νότου θα επιτρέψει στο Κίεβο να διαπραγματευθεί από ισχυρότερη θέση όποτε και αν επαναληφθούν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.
Κινδυνεύουμε να χάσουμε το λαό μας
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί παγιδευμένοι στη Ρωσοκρατούμενη Χερσώνα και Ζαπορίζια περιμένουν να δουν αν το Κίεβο θα μπορέσει να τους «ελευθερώσει» ή αν θα παραμείνουν κολλημένοι υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου.
«Όσο περισσότερο ο λαός μας παραμένει κολλημένος στη ρωσική κατοχή, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να τον χάσουμε», είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Επισιτιστική κρίση: Πάνω από 60 χώρες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα κόστη των τροφίμων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα χρήματα για αναγκαίες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με εξειδικευμένη ομάδα εργασίας του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε πριν λίγους μήνες για να εξετάσει την εντεινόμενη επισιτιστική επισφάλεια εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η ομάδα εργασίας εστιάζει σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Κολομβία, το Μαλάουι, το Πακιστάν και η Μιανμάρ, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το Politico.
Αδυναμία να καλύψουν «βασικές εισαγωγές»
Στα πρακτικά μιας σύσκεψης αξιωματούχων του ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου αναφέρεται ότι η ομάδα εργασίας «συνεχίζει να εστιάζει στις… υψηλές τιμές των εισαγωγών που επηρεάζει το ισοζύγιο πληρωμών σε περισσότερες από 60 χώρες», αλλά και τις επισιτιστικές προκλήσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στην ισοτιμία με το δολάριο και τη δυσκολία των επί μέρους εθνικών προϋπολογισμών να βρουν τους πόρους για τις «αναγκαίες εισαγωγές».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δημιούργησε τη 32μελή Ομάδα Απόκρισης στην Παγκόσμια Κρίση (GCRG) τον Μάρτιο, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο. Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία προτάσεων χάραξης πολιτικών για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην ενέργεια, την οικονομία και την τροφή.
Έκτοτε, ένα «δίκτυο» σημαντικών δρώντων στο πεδίο της παγκόσμιας πείνας διατηρεί συμβουλευτικό ρόλο σε ζητήματα που αφορούν τα τρόφιμα στο GCRG, το οποίο έχει ως επικεφαλής την Ίνγκερ Άντερσον, επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και τον Ντέιβιντ Ναμπάρο, ειδικό απεσταλμένο στον ΠΟΥ για την Covid-19.
Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε εις γνώσιν του Politico, είναι ένα email που απέστειλε ο Ναμπάρο στις 4 Αυγούστου, και το οποίο συνόψιζε τη σύσκεψη της 28ης Ιουλίου.
Ο Ναμπάρο γράφει ότι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι «στη Σιέρα Λεόνε, η κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων από τους φτωχότερους μειώνεται ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών. Αντίστοιχοι κίνδυνοι καταγράφονται για την Κολομβία, το Κονγκό, το Τσαντ, το Εκουαδόρ, το Ιράκ, την Κένυα, το Μαλάουι και τη Μαυριτανία».
Εξωφρενικές τιμές και κίνδυνος χρεοκοπίας
Και συνεχίζει: «Οργανώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν ότι οι τιμές αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα στο Πακιστάν, τη Μιανμάρ, το Περού, το Μαλάουι, το Μπουρουντί και τη Νιγηρία, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι πληρώνουν “εξωφρενικές τιμές” για την κάλυψη βασικών αναγκών. Περίπου 12 κυβερνήσεις βρίσκονται κοντά στην κήρυξη χρεοκοπίας, ενώ πολλές είναι εκείνες που αναζητούν ευκαιρίες για ελαφρύνσεις χρεών».
Η ανεπίσημη συμβουλευτική ομάδα για την επισιτιστική κρίση έχει πραγματοποιήσει 13 συσκέψεις στη διάρκεια του έτους, όμως η ιστοσελίδα του ΟΗΕ δεν αναφέρει πουθενά την ύπαρξή της. Εκπρόσωπος του Οργανισμού δήλωσε στο Politico ότι ακόμη δεν είναι έτοιμοι να σχολιάσουν το ζήτημα.
Συμμετέχοντας στη σύσκεψη της 28ης Ιουλίου δήλωσε ότι η ομάδα δεν έχει σταθερά μέλη και ότι περίπου 30 με 40 άτομα έχουν προσκληθεί στην επόμενη σύσκεψη.
Ο ΟΗΕ συζήτησε επίσης για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας, Τουρκίας και Ρωσίας, στην οποία συνέβαλε και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άρση του αποκλεισμού στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας γύρω από την Οδησσό για τις εξαγωγές τροφίμων.
Επιπλέον, η πηγή του Politico αποκάλυψε ότι ο Γιόσεφ Σμιντχούμπερ του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ρώτησε αν η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας περιλαμβάνει προβλέψεις που να εγγυώνται ότι οι φτωχότερες χώρες θα είναι σε θέση να αγοράσουν τα τρόφιμα που απελευθερώθηκαν από την Ουκρανία, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση.
Στις 3 Αυγούστου, ο Γκουτέρες είχε σχολιάσει, αναφερόμενος στη δουλειά της GCRG: «Πιστεύω ότι κάνουμε κάποια πρόοδο, κυρίως στο ζήτημα των τροφίμων».
Πηγή: POLITICO

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
LIFESTYLE4 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες
-
MEDIA1 ημέρα ago
Κόβει την ανάσα στα 55 της: Η Κατερίνα Λέχου μόλις ανέβασε τη φωτό που στέλνει στο ταμείο… ανεργίας τις instagrammers (Pic)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Άλλαξε χέρια το κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος στην παραλία ποιος ο νέος ιδιοκτητης