ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μυστήριο με τις απώλειες των Ρώσων στρατιωτών στο πεδίο της μάχης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι λέει η Μόσχα για τις απώλειες στρατιωτών – Οι Ουκρανοί μετρούν τις απώλειες σε 15.000 Ρώσους στρατιώτες
Δημοσιογράφος της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda που καλύπτει το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ρωσική εφημερίδα «έπεσε θύμα χάκερς» αναρτώντας δημοσίευμα, το οποίο σβήστηκε αμέσως, σύμφωνα με το οποίο οι νεκροί ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ανέρχονται σε 9.861 και οι τραυματίες σε 16.153, με πηγή στοιχεία του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Διαβάστε επίσης: Το δημοσίευμα εφημερίδας για τις απώλειες στον πόλεμο στην Ουκρανία που «εξαφανίστηκε»
Ο διαπιστευμένος στο Κρεμλίνο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Γκαμόφ δήλωσε ότι το δημοσίευμα είναι «πλαστό».
Ο Γκαμόφ έδωσε αυτήν την εξήγηση κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, όμως, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το περιστατικό.
Komsomolskaya Pravda, the pro-Kremlin tabloid, says that according to Russian ministry of defense numbers, 9,861 Russian soldiers died in Ukraine and 16,153 were injured. The last official Russian KIA figure, on March 2, was 498. Fascinating that someone posted the leaked number. pic.twitter.com/LHrBWIQ49z
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) March 21, 2022
Το περιστατικό αυτό έρχεται να εντείνει το μυστήριο γύρω από τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία. Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει μόνο μία φορά στις αρχές της εισβολής έναν αριθμό 498 νεκρών στρατιωτών του, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια ενημέρωση.
Αν και η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι ακόμα μεγαλύτερες και ξεπερνούν τις 15.000, το δημοσίευμα προκάλεσε σοκ αν και λίγο αργότερα αποσύρθηκε.
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ο «Τούρκος Ζεμούρ» υποδαυλίζει το μίσος κατά των προσφύγων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τις τελευταίες εβδομάδες ένα βίντεο κάνει θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας. Υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται στο μέλλον, στο 2043 στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη που έχει γίνει πολύ επικίνδυνη. Ενας νεαρός Τούρκος που έχει τελειώσει την Ιατρική αναγκάζεται να εργαστεί στην καθαριότητα νοσοκομείου λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού με πρόσφυγες για τις θέσεις εργασίας. Παραπονιέται στους γονείς του ότι έχει απαγορευτεί να μιλά τουρκικά στη δουλειά, επειδή το προσωπικό και οι ασθενείς μιλούν μόνο αραβικά. Το βίντεο με τίτλο «Σιωπηλή εισβολή», που παραγγέλθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον ακροδεξιό πολιτικό Ουμίτ Οζντάγ, είχε δύο εκατομμύρια προβολές την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ενώ η προσοχή της Ευρώπης έχει στραφεί στα εκατομμύρια των προσφύγων από την Ουκρανία, οξύνεται η ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα θύματα μια πιο μακροχρόνιας σύγκρουσης: του πολέμου στη Συρία, που πλέον βρίσκεται στον δωδέκατο χρόνο. Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο – 3,7 εκατομμύρια Σύρους και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς. Η παρουσία τους προκάλεσε από την αρχή αντιδράσεις μέσα στη χώρα, όμως με τα βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει άτυπα, το θέμα έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο. Ο ακροδεξιός Οζντάγ το χρησιμοποιεί ως σημαία, με αποτέλεσμα ο Τύπος να τον χαρακτηρίζει «τούρκο Ζεμούρ», μια αναφορά στον γάλλο ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ που διεκδίκησε πρόσφατα την προεδρία στη Γαλλία, επικεντρώνοντας στο θέμα της μετανάστευσης.
Δυσφορία
Το θέμα δεν είναι απλό, ούτε πολιτικά ανώδυνο. Κι αυτό διότι στην Τουρκία υπάρχει έντονη δυσφορία, πλέον, μεταξύ των ψηφοφόρων για παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων, καθώς τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται. Ετσι, και με την υποκίνηση ατόμων όπως ο Οζντάγ, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αντιμεταναστευτικής έντασης στα αστικά κέντρα, που πολλές φορές εκφράζεται με βιαιοπραγίες εναντίον προσφύγων. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει στο 60%, εξανεμίζοντας τα ήδη περιορισμένα έσοδα του μέσου νοικοκυριού.
Ο Οζντάγ εκμεταλλεύεται την κατάσταση όσο περισσότερο μπορεί. Προτείνει να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους οι πρόσφυγες ή, σε πιο προσωπικές κουβέντες, να αφεθούν να ταξιδέψουν προς τα εκεί που επιθυμούν, δηλαδή προς την Ευρώπη με προφανή δίοδο μέσω της Ελλάδας. Η ρητορική του και οι αντιδράσεις του κόσμου έχουν κάνει το Μεταναστευτικό κυρίαρχο στην ατζέντα της χώρας αλλά και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο,τι δηλαδή έγινε πρόσφατα και στη Γαλλία.
Η θέση του έχει επηρεάσει όλο τον πολιτικό διάλογο. Τα μεγάλα κόμματα της Τουρκίας έχουν προβεί σε κάποια μορφή δέσμευσης να στείλουν τους Σύρους πίσω στη χώρα τους. Ομως οι προτάσεις τους θεωρούνται από τους ειδικούς μη ρεαλιστικές. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχυρίζεται ότι όλοι οι σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία θα επιστρέψουν «οικειοθελώς» εάν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του έρθει στην εξουσία, λέγοντας ότι θα εξασφαλίσει εγγυήσεις από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, για την ασφάλεια των παλιννοστούντων – κάτι εντελώς ανέφικτο.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μόλις τον Μάρτιο υπερασπιζόταν την πολιτική του να φιλοξενεί «τους σύρους αδελφούς και αδελφές μας», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδιο για την κατασκευή 100.000 κατοικιών στη Βόρεια Συρία λέγοντας ότι θα πείσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να επιστρέψουν. Ωστόσο, ο Νιγκάρ Γκιοκσέλ, διευθυντής του τουρκικού προγράμματος στον οργανισμό πρόληψης συγκρούσεων International Crisis Group, επισημαίνει ότι υπάρχουν αμυδρές προοπτικές για όσους επιστρέψουν στη Συρία, η οποία παραμένει διαλυμένη από τον 12ετή πόλεμο χωρίς προοπτικές ανάκαμψης.
Γκρίζος Λύκος
Πρώην μέλος του υπερεθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και νυν ηγέτης του νεοσυσταθέντος Κόμματος Zafer (Νίκη), ο 61χρονος βουλευτής Οζαντάγ, είναι βγαλμένος από τις τάξεις της τουρκικής Ακρας Δεξιάς των Γκρίζων Λύκων, καθώς ο πατέρας του υπήρξε δεξί χέρι του Αλπαρσλάν Τουρκές. Ηταν από το 2016 βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, όμως συγκρούστηκε με τον ηγέτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την ηγεσία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην έξοδο. Εν συνεχεία, ο Οζντάγ πέρασε στο Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, από το οποίο όμως επίσης εκδιώχθηκε στα τέλη του 2020. Πέρυσι τον Αύγουστο προχώρησε στην ίδρυση του δικού του κόμματος και έκτοτε δείχνει να κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό προωθώντας αντιμεταναστευτική ατζέντα και χαρακτηρίζοντας «απειλή» και ως «κίνδυνο» για την Τουρκία όσους πρόσφυγες έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα και τουρκικά διαβατήρια.
Ο Οζντάγ έχει συγκρουστεί έντονα και με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον οποίο κατηγορεί για πολλά από τα «λάθη» και τα «εγκλήματα», όπως τα αποκαλεί, που έχει κάνει η τουρκική κυβέρνηση στο μέτωπο του Προσφυγικού. Σύμφωνα με τον Οζντάγ, ο Σοϊλού είναι «ο μεγαλύτερος εγκληματίας στα χρονικά της Τουρκικής Δημοκρατίας». Αν και το κόμμα του βρίσκεται ακόμα χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, ο Οζντάγ έχει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ακολούθους στο Twitter.
Τι κατάσταση διαμορφώνεται έπειτα από όλα αυτά; Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα όσα συμβαίνουν στη χώρα τους – και να επιταχύνει επειγόντως την έναρξη ενός νέου γύρου χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε πέρυσι. Αν και η ΕΕ έχει ενισχύσει τα σύνορά της τα τελευταία χρόνια, ο Γκιοκσέλ πιστεύει ότι ορισμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμα να διακινδυνεύσουν να χρησιμοποιήσουν λαθρεμπόρους για να να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο, όπως έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες το 2015. «Οι συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες για τους σύρους πρόσφυγες» λέει. «Η πλειοψηφία δεν θέλει να επιστρέψει στη Συρία. Η αίσθηση της απόρριψής τους στην Τουρκία μεγαλώνει. Ετσι μπορεί να προσπαθήσουν να βρουν έναν ασφαλή προορισμό – και για τους περισσότερους Σύρους αυτός θα είναι η Ευρώπη».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδία – Σουηδία: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Νέος «πονοκέφαλος» προσεχώς για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος μετά την εισβολή στην Ουκρανία η οποία έχει παραταθεί εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός, Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται για το… μεγάλο βήμα, την είσοδο στο ΝΑΤΟ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η εισβολή στην Ουκρανία «έσπρωξε» τους Φινλανδούς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ασφαλέστεροι υπό την προστατευτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ παρά να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τη Ρωσία. Πριν από τον πόλεμο, μόνο το 20% των Φινλανδών υποστήριζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μέχρι τον Μάιο, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 76%.
Οι Φινλανδοί έχουν, επίσης, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι απροσδόκητα θλιβερές επιδόσεις του ρωσικού στρατού και οι οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία δείχνουν ότι δεν αποτελεί πλέον την απειλή που αποτελούσε κάποτε, δήλωσε ο Τόβερι.
Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ η Συμμαχία θα εξετάσει την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για τις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου των αιτήσεών τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στο γεγονός που άλλαξε την ουδετερότητα των δύο χωρών, τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να βγει νικήτρια από τη σύγκρουση αυτή.
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν
H Δύση μπορεί να φοβόταν μία άκρως επιθετική ρητορική από την πλευρά του Πούτιν στην πρόθεση Φινλανδίας και Ρωσίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, παρά την έντονη ενόχληση που υπάρχει καθώς η Ρωσία βλέπει ότι Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να τους απομονώσουν, η Μόσχα μειώνει τις απειλές της για αντίποινα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο, ο Πούτιν είπε στον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο ότι η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι «λανθασμένη» και θα μπορούσε να έχει «αρνητικές επιπτώσεις» στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις – αλλά δεν προέβη σε συγκεκριμένες απειλές, σύμφωνα με το κείμενο του Κρεμλίνου.
Με ανοιχτό το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία και τις σοβαρές απώλειες σε στρατιώτες και αλλά και σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται απίθανο να ανοίξει αυτή την ώρα και άλλο μέτωπο με τις δύο υπό ένταξη χώρες.
Στο δρόμο που χάραξε η Φινλανδία και η Σουδία
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.
Με αυτόν τον τρόπο, η Σουηδία εγκαταλείπει την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο βέβαια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συμβάλλοντας παράλληλα στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.
Σύμφωνα με το Reuters, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών.
«Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει Σουηδία και Φινλανδία»
Αναφορικά με την στάση της Τουρκίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα προβάλει εμπόδια η Τουρκία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν και επισήμως το σχετικό αίτημα.
«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.
Οι τρεις όροι της Τουρκίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε χθες, πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»