ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Να είμαστε έτοιμοι για μεγάλες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας» το μήνυμα Μητσοτάκη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ολόκληρος ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την ενημέρωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και στον απόηχο των αποφάσεων της ολονύχτιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα είναι υψηλό το τίμημα των μέτρων κατά της Ρωσίας και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας.
Αναλυτικά ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την έναρξη της συνάντησής τους έχει ως εξής:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες, μετά από μια ολονύχτια Σύνοδο Κορυφής. Η 24η Φεβρουαρίου 2022, κυρία Πρόεδρε, ήταν μια σκοτεινή μέρα για την Ευρώπη. Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος. Και μετά το δράμα και την τραγωδία του μεγαλύτερου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, η ενωμένη Ευρώπη χτίστηκε πάνω σε δύο βασικές παραδοχές. Η πρώτη ήταν ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες και η δεύτερη παραδοχή ήταν το απαραβίαστο των συνόρων. Δυστυχώς και οι δύο αυτές παραδοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκε όλο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, διελύθη μετά την χθεσινή επέμβαση, εισβολή, της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε ενότητα και ομοψυχία, λαμβάνοντας χθες αποφάσεις για πολύ σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν πολύ ουσιαστικά την ρωσική οικονομία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία όμως ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Όμως το τίμημα της ελευθερίας, για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε, είναι πολύ υψηλό. Η χώρα μας βρέθηκε πάντα, στα 201 χρόνια ανεξαρτησίας και αγώνα για την ελευθερία, με την σωστή μεριά της ιστορίας, και το ίδιο θα κάνει και τώρα.
Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, εξού και χαίρομαι που η πρότασή μου να επεξεργαστεί και να καταθέσει άμεσα η Επιτροπή προτάσεις για το πώς μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να στηρίξουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις έγινε αποδεκτή. Αναμένουμε να συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Διαβάστε επίσης – Πόλεμος στην Ουκρανία: Την Τρίτη ενημερώνει τη Βουλή ο Μητσοτάκης
Είναι επίσης σαφές ότι όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες – σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνομαι κι εγώ, συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα – μιλούσαν επιτακτικά για την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας δικαιώθηκαν. Η ανάγκη η Ευρώπη η ίδια να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα, αποτελεί πια μια αδήριτη πραγματικότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Εμείς, εξάλλου, ήδη έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε.
Πρέπει επίσης, ως ευρωπαϊκές χώρες, και ως ανοιχτές, φιλελεύθερες, πλουραλιστικές δημοκρατίες, να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση για εκστρατείες παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεις, τις οποίες ενδεχομένως θα δεχτούμε. Το τίμημα να προστατεύουμε την ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να επιτρέπουμε τέτοια παρείσφρηση στον ίδιο τον δημοκρατικό διάλογο των χωρών μας.
Τέλος, η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας, ειδικά στην Μαριούπολη, και σε περίπτωση που υπάρξουν Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να φύγουν, θα τους υποδεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να στηρίξουμε και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θα δεχθούν έντονες προσφυγικές ροές. Όπως αυτές οι χώρες μας βοήθησαν όταν η Ελλάδα δέχθηκε τη δική της επίθεση στα σύνορά μας στον Έβρο, έτσι πρέπει κι εμείς να σταθούμε δίπλα τους και να τους προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, για να μπορέσουν να υποδεχθούν τους δεκάδες χιλιάδες, μπορεί και εκατοντάδες χιλιάδες, πρόσφυγες, οι οποίοι ενδεχομένως να αναζητήσουν καταφύγιο σε αυτές τις χώρες.
Η Ελλάδα, κυρία Πρόεδρε, είναι μια χώρα η οποία αγωνιζόταν πάντα για την επιβολή του διεθνούς δικαίου. Κατά συνέπεια, η κρίση αυτή αναδεικνύει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την ανάγκη να υπερασπιστούμε ένα διεθνές σύστημα κανόνων, το οποίο στον πυρήνα του θα έχει το απαραβίαστο των συνόρων και το διεθνές δίκαιο. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Να σας αναφέρω ότι θα ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό την επόμενη Τρίτη το πρωί σε μια έκτακτη συνεδρίαση, την οποία ήδη ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής. Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει απόλυτη εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη πρόκληση, διότι δεν είναι πραγματικά ώρα, σε μια τόσο κρίσιμη, παγκόσμια γεωπολιτική συγκυρία, να αφήσουμε τα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα ή επιδιώξεις να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο. Ζητώ από όλους τους Έλληνες και από όλα τα πολιτικά κόμματα ενότητα, ψυχραιμία, σύνεση, αλλά και αυτοπεποίθηση.
Διαβάστε επίσης – Σύνοδος Κορυφής για Ουκρανία: Οι κυρώσεις στοχεύουν στο 70% του ρωσικού τραπεζικού τομέα
Διαβάστε επίσης – Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαστε εδώ, ενωμένοι, για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία»
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η πρώτη τόσο σημαντική επίθεση εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που νομίζαμε πια ότι αυτά τα θέματα λύθηκαν.
Ξέρουμε όλοι, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ως μια οικονομική ένωση για τον χάλυβα και τον άνθρακα, όμως πολύ σύντομα εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή. Και αυτό που υπερασπιζόμαστε, η σημασία που της αποδίδουμε, είναι ακριβώς οι αξίες που υπερασπίζεται η Ευρώπη, η ελευθερία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα.
Νομίζω λοιπόν ότι το διακύβευμα αυτή την ώρα είναι συνολικά το σύστημα αξιών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μιας χώρας της Ευρώπης που πίστευε στις αξίες αυτές. Ενδεχομένως αυτό υποκρύπτεται στην σύγκρουση που έχουμε. Και για αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, όπως προς το παρόν δείχνει να είναι, μπροστά στις δυσκολίες των κυρώσεων. Είναι πολύ σημαντικό να έχει μια ενιαία φωνή η Ευρώπη, είναι αδυναμία της πράγματι ότι δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική, αυτό που τονίσατε για την στρατηγική αυτονομία είναι πολύ χρήσιμο να το δούμε.
Σκέφτομαι και αυτόν τον λαό. Κανείς δεν περίμενε να γίνει πρόσφυγας, ούτε είχε κανένα λόγο. Ο ουκρανικός λαός, που υποφέρει αυτή τη στιγμή, πραγματικά θα έπρεπε να έχει την ευκαιρία να μείνει στον τόπο του, και να μπορέσει να πειστεί η Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της, έτσι ώστε να λήξει αυτή η κρίση. Μακάρι να είναι αυτή η λύση και όχι τα επόμενα, τα οποία είπατε και τα οποία συμμερίζομαι βέβαια απολύτως. Αν υπάρξει προσφυγικό κύμα, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να στηριχθούν, όπως και τα κράτη μέλη που θα τους δεχτούν. Και τα κράτη μέλη θα έλεγα επίσης ότι θα πρέπει να αφήσουν – και εκεί εντείνονται οι προσπάθειες όλων μας – τα επιμέρους οικονομικά τους συμφέροντα μπροστά στην ανάγκη να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτό θεωρώ το πιο κρίσιμο αυτή την ώρα.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποκλοπές: Στο ναδίρ οι σχέσεις Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ – Παρεμβάσεις από Κομισιόν και ΠτΔ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις υποκλοπές και οι σχέσεις του μεγάρου Μαξίμου με την Χαριλάου Τρικούπη καθημερινά επιδεινώνονται. Οι χτεσινές εξηγήσεις του πρωθυπουργού έφεραν σήμερα νέες οργισμένες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, εξαπολύοντας επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον ότι αρνείται την ενημέρωση για την υπόθεσή του.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Επίθεση Οικονόμου σε Ανδρουλάκη
Χαρακτηριστικές όλου αυτού του κλίματος ήταν οι σημερινές δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Επίμονα και περιέργως αρνείται να ενημερωθεί από την Κυβέρνηση για όσα έγιναν. Στην ουσία, ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμιά θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το κοινοβούλιο, ούτε από τις Δημόσιες Αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Διαβάστε επίσης Υπόθεση υποκλοπών: Υπάρχουν ήδη τα πρώτα ευρήματα, η έρευνα συνεχίζεται – Ανακοίνωση ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη
Στην κυβέρνηση σηκώνουν το γάντι στα πυρά της αντιπολίτευσης και επιμένουν στα περί «νομιμότητας» και «συνταγματικότητας» των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων. Μάλιστα φαίνεται να ανοίγει ένα ιδιαίτερο μέτωπο ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά την παρέμβαση με την οποία ζήτησε την ποινική δίωξη των υπηρεσιακών παραγόντων που επέτρεψαν και έκαναν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και τις αιχμές του τελευταίου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πατρίκιοι και πληβείοι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στην τυπική «νομιμότητα» της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη αλλά στο πολιτικά εσφαλμένο της ενέργειας αυτής και απάντησε στις ενστάσεις νομιμότητας και συνταγματικότητας που τίθενται λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Θα προτρέψω τον κ. Ανδρουλάκη και όλους όσους προσποιούνται ότι αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα να ανατρέξουν σε σειρά νομικών εγγράφων, αλλά και στο νόμο 2225/1994.
»Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, που δεν εξαιρούν κανένα πρόσωπο, κανένα υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Γιατί στη Δημοκρατία, όσον αφορά στο νόμο, δεν υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι».
Απορίας άξιο
Αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την δική του πλευρά ανέλαβε με άρθρο του στο protagon να αποδομήσει την παρέμβαση Βενιζέλου ιδίως ως προς το σκέλος ότι είναι απόλυτο το απόρρητο των επικοινωνιών των βουλευτών με βάση το σύνταγμα.
«Ο εκτελεστικός νόμος 2225/1994 προβλέπει ειδικά στο άρθρο 3 τις εγγυήσεις για την άρση του απόρρητου των επικοινωνιών χωρίς να διαλαμβάνει καμία απολύτως εξαίρεση για οποιαδήποτε κατηγορία πολιτών. Ο νόμος αυτός, τον οποίο υπέγραψε ως συναρμόδιος υπουργός ο κ. Βενιζέλος, ισχύει περίπου με το ίδιο περιεχόμενο έως σήμερα. Ούτε, βεβαίως, στο σύγγραμμά του αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με την επέκταση της προστασίας των βουλευτών πέρα από την μη υποχρεωτική μαρτυρία. Εάν, όπως διατείνεται ο κ. Βενιζέλος, δεν υπάρχει καν νομιμοφάνεια στην άρση απορρήτου ενός βουλευτή επειδή αυτός αυτονοήτως προστατεύεται συνολικά, είναι απορίας άξιο πως δεν είχε μνημονευθεί η εξαίρεση αυτή στον νόμο και στο σύγγραμμα του» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.
Μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη
Στον κ. Γεραπετρίτη απάντησε στον ίδιο ιστότοπο ο κ. Βενιζέλος με άρθρο του με τον τίτλο «μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη η κυβερνητική γραμμή» επισημαίνοντας ότι «αυτή η κατάσταση απαιτεί ειλικρινή, θαρραλέα και ριζική αντιμετώπιση. Πραγματική ανάληψη ευθύνης χωρίς υπεκφυγές και αδιέξοδες διακρίσεις μεταξύ «τυπικά επαρκών» και «πολιτικά μη αποδεκτών» ενεργειών. Αυτό επαναφέρει την άτυχη διάκριση μεταξύ «νόμιμου» και «ηθικού» που δεν πήγε καθόλου καλά».
Ομοβροντία
Πάντως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων κατά του πρωθυπουργού. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εξαπολύουν πυρ ομαδόν ιδίως μετά τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και επιμένουν εμφατικά στο παράνομο και αντισυνταγματικό της παρακολούθησης ενώ ταυτόχρονα καθιστούν σαφές πως δεν πείθονται ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ γινόταν εν αγνοία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι «υπάρχει άμεση πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού» και μίλησε για εμπλοκή του Μαξίμου στις υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι «ανήμπορος» να διαχειριστεί αυτή την κρίση επισημαίνοντας ότι δεν έπεισε ότι είναι «ανήξερος». «Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης περίπου για έναν ανήξερο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος μέσα στο γραφείο του είχε φέρει την ΕΥΠ, είχε βάλει τον απολύτως αρεστό άνθρωπο ως επικεφαλής, είχε ζητήσει από το στενό συνεργάτη του και ανιψιό του, τον κ. Δημητριάδη να τον εποπτεύει και αυτοί οι δύο συνεργάτες, τους οποίους έσπευσε να καλύψει, δεν τον ενημέρωναν. Αυτό είπε ο κ. πρωθυπουργός. Δεν ξέρω αν έπεισε κανέναν».
Αδιανόητο να θεωρείται νόμιμη η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, επεσήμανε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη και το επιχείρημα της κυβέρνησης πως όλα έγιναν νόμιμα αν και πολιτικά ήταν λάθος. «Είναι τεράστιο ολίσθημα αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός χθες» επεσήμανε ο κ. Σπυρόπουλος.
Καφενείο και κρίση εμπιστοσύνης
Το βέβαιο είναι πάντως ότι πλέον υπάρχει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εκεί αποδίδεται το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται την κατ’ ιδίαν ενημέρωση για την υπόθεσή του ζητώντας επίσημη θεσμική ενημέρωση και κυρίως δημοσιοποίηση των λόγων για τους οποίους παρακολουθούνταν.
«Δεν είμαστε καφενείο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια θεσμικά» δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Παράνομη χαρακτηρίζει και το ΚΚΕ την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.
ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοβουλία των κινήσεων
Την ίδια ώρα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται ένα παιχνίδι γύρω από το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ότι αφορά τις πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης των υποκλοπών.
Μετά την εν μέρει ικανοποίηση του αιτήματος Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή με την κατά ένα δεκαήμερο επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής τον Αύγουστο, τελικά το αίτημα που κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε σύγκληση αυτή την εβδομάδα της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας για λόγους κατ’ επείγοντος απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής.
«Η καθυστέρηση δεν θα τους σώσει!» σχολίασε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν το αίτημα. Μάλιστα με τον ίδιο τρόπο σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Δημοκρατική νομιμοποίηση
Εκείνο ωστόσο στο οποίο επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να θέτουν όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το ερώτημα αν υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα που παρακολουθούνται, ενώ σε καθαρά πολιτικό επίπεδο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος εκτίμησε ότι πλέον ο πρωθυπουργός έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσει να κυβερνάει.
Το θέμα πάντως των υποκλοπών έχει πάρει διαστάσεις που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα φύγει από την επικαιρότητα. Το θέμα έφτασε μέχρι την Κομισιόν η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις και η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικών Ανίτα Χίπερ τόνισε ότι «οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».
Θέση πήρε μετά τα πυρά που δέχτηκε για «αφωνία» τις προηγούμενες μέρες η προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και προχώρησε σε δήλωση – παρέμβαση, ζητώντας άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όταν ο Ερντογάν «πρόδωσε» τους θεωρητικούς της Γαλάζιας Πατρίδας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι ανακοινώσεις έγιναν. Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν θα κατευθυνθεί «στο οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά» ήταν η εντολή που έδωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον καπετάνιο του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας. Σε μη οριοθετημένη περιοχή, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να τηρείται το γράμμα της διεθνούς νομιμότητας, ωστόσο σε νερά που βρίσκονται εντός των ορίων δικαιοδοσίας της Τουρκίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η ανακοίνωση της εν λόγω επιλογής μετά από ένα και πλέον μήνα προπαγάνδας για του πού θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο και τι μηνύματα θα στείλει προκάλεσε απογοήτευση στους θεωρητικούς της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως ο αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, που έσπευσαν να αντιδράσουν.
Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Απειλή Ακάρ για το Καστελόριζο -«Αν θέλει ο Θεός, θα έρθουμε»
«Έγινε αυτό που φοβόμασταν»
Ενδεικτική η ανάρτηση του think tank που διευθύνει ο Γιαϊτζί, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής), στην οποία σημειώνεται ότι: «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε».
Αντιδράσεις που εστιάζουν στο γιατί αντί ο Ερντογάν να κινηθεί με πυξίδα τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επιβολής της Γαλάζιας Πατρίδας έπραξε ακριβώς το αντίθετο μένοντας στα όρια που επιχειρούν να του «επιβάλλουν» στη βάση του «χάρτη της Σεβίλλης». Κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται, αντιπαραβάλλοντας τους χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας που έχει υιοθετήσει ως επίσημη πολιτική. Και έχει καταθέσει και μονομερώς στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι τα όρια στα οποία εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συμφωνία με τις γείτονες χώρες.
Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί άλλωστε σε σειρά συνεντεύξεων που είχε δώσει πριν την ανακοίνωση του προορισμού του γεωτρύπανου τόνιζε ιδιαίτερα την ανάγκη να κινηθεί το γεωτρύπανο όχι ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία αλλά στο όριο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου καλώντας την Άγκυρα να δείξει την αποφασιστικότητα της σε μία στιγμή την οποία ο ίδιος χαρακτήριζε «κατάλληλη».
Ο θόρυβος και η θέση στο χάρτη
Ωστόσο ο Ερντογάν έδειξε να μετράει περισσότερο τις κινήσεις του από ότι θα ήθελαν κάποιοι στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ακόμα και αν τους χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί.
Ο τούρκος πρόεδρος γνωρίζει καλά το παζάρι καθώς και το διπλωματικό παιχνίδι και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα συνδυάζει.
Ο στόχος του θεωρητικά επετεύχθη, αφού προκάλεσε δυσανάλογο θόρυβο σε Αθήνα και Άγκυρα, με τα ΜΜΕ να στρέφουν επί σειρά ημερών την προσοχή τους στο γεωτρύπανο και τα σενάρια που θα ακολουθήσει, με την Τουρκία να θεωρεί ότι είναι «κερδισμένη».
Δεν θα σταματήσουμε εδώ
«Το πλοίο μας δεν θα σταματήσει όταν τελειώσει τη γεώτρηση εδώ. Θα προχωρήσει σε άλλα πηγάδια. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να το βρούμε. Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι σε δικές μας κυρίαρχες περιοχές. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή τη συγκατάθεση κανενός γι’ αυτό. Όταν το πλοίο Abdülhamid Han ξεκινήσει τις εργασίες του, πιθανόν να υπάρξουν κάποιοι που θα επιχειρήσουν να μας εξουσιάσουν, βασιζόμενοι στα μεγάλα αδέλφια που βρίσκονται πίσω τους. Όσο δεν τους παίρνουμε στα σοβαρά και δεν τους βλέπουμε ως ισότιμους και συνομιλητές, αυτοί που αυξάνουν την αλαζονεία τους θα καταλήξουν μια μέρα να χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο και να έρθουν στα συγκαλά τους. Ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που κρατούν τα νήματα στα χέρια τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε στη Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν κοιτάζοντας και προς την Αθήνα.
«Η αρχή μας δεν είναι ούτε να μας τρώνε τα δικαιώματά μας ούτε να εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός άλλου» συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «το όραμα μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας είναι τόσο περιεκτικό και ολοκληρωμένο που δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τις αυταπάτες εκείνων που κοιμούνται καθημερινά με το φόβο της σημαίας μας».
Όσοι βαδίζουν μαζί μας κερδίζουν, όσοι βαδίζουν εναντίον μας χάνουν
Διεμήνυσε δε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η Τουρκία κοιτάει τις υποθέσεις της και θα συνεχίσει να το κάνει. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε και να προχωρήσουμε μπροστά μαζί με οποιονδήποτε θα στηρίξει τις προσπάθειές μας. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε όσους προσπαθούν να παραβλέψουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε βάσει του διεθνούς δικαίου, μιλώντας πέρα από τα όρια και προτείνοντας επινοημένους χάρτες, ότι προσπαθούν να δαγκώσουν περισσότερα από όσο μπορούν να μασήσουν. Δεν έχουμε και δεν θα διστάσουμε να αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια όταν χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Αρκεί να δούμε τις πρόσφατες εξελίξεις για να διαπιστώσουμε ότι η φιλία και η συμμαχία με την Τουρκία είναι πολύ πιο πολύτιμη, πολύ πιο κερδοφόρα και πολύ πιο σωστή από το να παίρνει κανείς θέση εναντίον της Τουρκίας».
«Για να το θέσω με λίγα λόγια, όσοι βαδίζουν το δρόμο μαζί μας κερδίζουν και όσοι βαδίζουν το δρόμο εναντίον μας χάνουν. Με αυτά τα συναισθήματα, ευχόμαστε στο γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, ένα ασφαλές ταξίδι και αποδοτική γεώτρηση. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο προσωπικό του πλοίου μας» κατέληξε ο Ερντογάν. Στέλνοντας τα δικά του μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Μηνύματα
Δείχνοντας σαφώς ότι αυτή είναι η αρχή. Ότι οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν ενδεχομένως και πέρα από τα όρια που αποδέχεται η διεθνής κοινότητα και διαμηνύοντας ότι η συμμαχία με την Τουρκία είναι πιο πολύτιμη από το να επιλέγεις να είσαι στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ως εκ τούτου το πρώτο ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, μπορεί να θεωρηθεί και ως «δοκιμαστικό», στο πλαίσιο των αποδεκτών ορίων στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
LIFESTYLE3 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ώρες ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ
-
MEDIA3 ώρες ago
Κόβει την ανάσα στα 55 της: Η Κατερίνα Λέχου μόλις ανέβασε τη φωτό που στέλνει στο ταμείο… ανεργίας τις instagrammers (Pic)