ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Καναδός sniper Wali είναι ζωντανός και είναι καλά


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Wali έφτασε στην Ουκρανία στην αρχή του πολέμου για να ενταχθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ένας Καναδός ελεύθερος σκοπευτής που φημολογούνταν ότι πέθανε στην Ουκρανία δήλωσε ότι απλώς είχε ένα μικρό μπλακάουτ και πιστεύει ότι οι φήμες για τον θάνατό του ήταν μέρος μιας προπαγανδιστικής εκστρατείας των Ρώσων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος ακούει στο όνομα Wali και τον οποίο η Global News δεν κατονομάζει για να προστατεύσει την οικογένειά του, έγινε διάσημος μετά από έναν viral, αλλά ψευδή, ισχυρισμό ότι σκόπευσε πιο μακριά από όλους στον πόλεμο στο Ιράκ.
Στην πραγματικότητα τόσο ο Wali όσο και πηγές ειδικών επιχειρήσεων λένε ότι δεν ήταν ποτέ μέλος της JTF2 και δεν ήταν παρών όταν ένας ελεύθερος σκοπευτής της JTF2 πυροβόλησε από απόσταση 3,45 χιλιομέτρων σκοτώνοντας έναν πράκτορα του ISIS στο Ιράκ το 2017.
Ο Wali έφτασε στην Ουκρανία στην αρχή του πολέμου για να ενταχθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μιλώντας από το Κίεβο στην Global News την Τρίτη, δήλωσε ότι είναι «καλοταϊσμένος, ξεκούραστος και ότι είναι καλά».
Οι φήμες ότι ο Wali είχε πεθάνει άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, χωρίς συγκεκριμένη πηγή.
Ήμουν ο τελευταίος που το έμαθε – Μας τρολάρετε
Αν και δεν γνωρίζει από πού προήλθαν οι φήμες, ο ίδιος δήλωσε ότι τον εξέπληξαν όταν βγήκε από το μέτωπο πριν από αρκετές ημέρες.
«Ήμουν ο τελευταίος που έμαθε την είδηση ότι ήμουν νεκρός. Νομίζω ότι πρόκειται για τρολάρισμα. Αλλά νομίζω ότι είναι περίεργο γιατί μετά από λίγο ο εχθρός θα χάσει την αξιοπιστία του με αυτή την προπαγάνδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί προωθούν τέτοια ψέματα. Μετά από λίγες μέρες πετάγομαι έξω και λέω σε όλους ότι είμαι ζωντανός».
Ο Wali είπε ότι πέρασε την τελευταία εβδομάδα – που φημολογούνταν ότι ηταν νεκρός στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Κίεβο και τώρα ξεκουράζεται καθώς είναι άρρωστος. Ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψει ξανά στην πρώτη γραμμή.
Αυτός ο πόλεμος είναι σαν να παίζεις σκάκι
«Αυτός ο πόλεμος είναι σαν να παίζεις σκάκι χωρίς να ξέρεις ποια είναι τα άλλα πιόνια. Ξέρεις λίγα αλλά όχι αρκετά. Εμπλακήκαμε με τους Ρώσους σε πολύ κοντινή απόσταση, περίπου 50 μέτρα, και σε εκείνο το σημείο ήξεραν ποιοι είμαστε», ανέφερε.
«Ήμουν σε ένα σπίτι όπου πυροβόλησαν το δωμάτιο ακριβώς δίπλα μου με οβίδες από ένα τανκ, ήμουν περίπου τρία μέτρα μακριά. Ήμασταν τυχεροί. Τώρα ξέρω πώς είναι να εμπλέκεται ένα τανκ».
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αντιστροφή της μεγάλης φυγής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μέχρι πρότινος, η Μέντικα παρέμενε ένα ήσυχο πολωνικό χωριουδάκι στα νοτιοανατολικά σύνορα με την Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο, έγινε το κύριο συνοριακό πέρασμα για Ουκρανούς πρόσφυγες.
Κατά κύματα κατέφθαναν εκεί άμαχοι όλων των ηλικιών -κυρίως γυναίκες και παιδιά- κατατρεγμένοι από τον πόλεμο, περιμένοντας επί ώρες ή και ημέρες για να μπορέσουν να περάσουν στα πολωνικά εδάφη και από εκεί, αρκετοί, προς άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στην κορύφωση του προσφυγικού κύματος, τον περασμένο Μάρτιο, υπολογίζεται ότι 1.500 Ουκρανοί πρόσφυγες περνούσαν κάθε ώρα το πέρασμα της Μέντικα.
Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι έχουν περιθάλψει επί τόπου πάνω από 26.000 εξαθλιωμένους αμάχους.
A Ukrainian boy is seen crying as he walks behind his mother at the border crossing to Medyka, Poland pic.twitter.com/mRAHIf1DII
— TRT World (@trtworld) March 10, 2022
Σήμερα ωστόσο στα αυτοσχέδια κέντρα πρώτων βοηθειών τα μέλη των ομάδων αρωγής είναι περισσότερα από όσους περιθάλπουν.
Τόσο ώστε ορισμένες οργανώσεις να ξεστήνουν τις σκηνές τους.
Οι μεταναστευτικές ροές δείχνουν τώρα σταδιακά να αναστρέφονται.
Σήμερα αυτοί που επιλέγουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από εκείνους που συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν μέσω της Μέντικα καθώς και άλλων μεθοριακών περασμάτων στην Πολωνία.
Πλέον, αναφέρουν οι τοπικές αρχές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι τεράστιες ουρές και η πολύωρη αναμονή είναι με κατεύθυνση προς τα ουκρανικά εδάφη.
Goodbye 🇺🇦
Hello 🇵🇱A trip down memory lane as @DavidPondGBWRand I leave by the #Medyka border. Except this time the queues are for refugees returning!
What a difference 2 months make. pic.twitter.com/oVzkzJENFm— David Hamilton 🏴🇺🇦 (@DvdHmltn) May 14, 2022
Επιστροφή σε «θολό» τοπίο
Τεράστιες ουρές οχημάτων σχηματίζονται πλέον στην πολωνική πλευρά των συνόρων, που χωρίζουν νοητά τον πόλεμο από την ειρήνη.
Λεωφορεία και ΙΧ γεμάτα επιβάτες περιμένουν το ένα πίσω από το άλλο επί ώρες, καθώς κινούνται σημειωτόν προς την εμπόλεμη Ουκρανία.
Υπομονετικά, περιμένουν τη σειρά τους για το σήμα των συνοριοφυλάκων να περάσουν τα σύνορα.
Ορισμένα έρχονται από τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλα μέρη ακόμη πιο δυτικά, όπως μαρτυρούν οι πινακίδες.
Προορισμός τους είναι συνήθως το Κίεβο και η Λβίβ στα δυτικά, καθώς οι μάχες μαίνονται στα ανατολικά και νότια ουκρανικά εδάφη.
Στις ατέλειωτες ουρές προς αυτή την κατεύθυνση προστίθενται εν τω μεταξύ όλο και περισσότερα φορτηγά με τρόφιμα και άλλα προϊόντα.
Με το αεροδρόμιο του Κιέβου άλλωστε κλειστό, όπως και τα περισσότερα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου, οι οδικές μεταφορές είναι μία από τις ελάχιστες πια εναλλακτικές -μαζί με τις σιδηροδρομικές- για τη διακίνηση αγαθών προς και από την Ουκρανία.
“I missed my home. My family. My friends.” Alina Kolbasa, 16, among the many Ukrainians returning home via #Medyka border with #Poland. She had been staying in the UK. pic.twitter.com/8NbLQI4mbs
— Patrick J. McDonnell (@PmcdonnellLAT) May 14, 2022
Αλλαγή εικόνας
Σε αυτό το φόντο, αναπροσαρμόζουν πλέον τη στρατηγική τους και αρκετές οργανώσεις αρωγής, που στους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου είχαν «στρατοπεδεύσει» στην πολωνική πλευρά των συνόρων.
Έτσι, εκτός από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Ουκρανούς πρόσφυγες, έχουν τώρα στραφεί στη στήριξη του πληθυσμού εντός της Ουκρανίας και των εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων.
Στέλνουν φάρμακα και τρόφιμα σε ορφανοτροφεία και νοσοκομεία. Το γεγονός ότι έχουν τη βάση τους δίπλα στα σύνορα τους επιτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις να τα παραδίδουν απευθείας.
Αυτό, εκτιμούν μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Μέντικα, αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Κάποιοι λένε ίσως και χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, ουδείς θεωρεί ότι η αντιστροφή των μεταναστευτικών ροών που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του πολέμου.
Η ανθρωπιστική καταστροφή δύσκολα θα αμβλυνθεί, προειδοποιούν.
Ήδη γίνεται ορατό το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης.
Παρά, δε, τα ενθαρρυντικά σημάδια μιας σταδιακής επιστροφής των Ουκρανών στα πάτρια εδάφη τους -είτε για να τα υπερασπιστούν, είτε για να κάνουν μια νέα, γενναία αρχή μέσα στα ερείπια του πολέμου- η μαζική φυγή τους συνεχίζει να σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση επί ευρωπαϊκού εδάφους από τον τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν.
Τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δεν αφήνουν άλλωστε περιθώρια για παρερμηνείες.
Τρεις μήνες πολέμου έχουν ήδη ανατρέψει τη δημογραφική εικόνα της Ουκρανίας, εκτοπίζοντας στο εσωτερικό της χώρας 8 εκατομμύρια ανθρώπους και αναγκάζοντας άλλα 6 εκατομμύρια στην προσφυγιά, κυρίως στη γειτονική Πολωνία.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: η πραγματικότητα του πεδίου της μάχης και το ερώτημα της πολιτικής διεξόδου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Λίγη σημασία έχει δοθεί στο πώς οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, με την υποστήριξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεων του Ιράν και δυνάμεων προσκείμενων στο Ιράν κατάφεραν να ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας από τις διάφορες ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ήταν ένας πόλεμος αργός, που στηριζόταν σε έναν συνδυασμό ανάμεσα σε βομβαρδισμούς (αεροπορικούς και βολές πυροβολικού), περικύκλωση και πολιορκία, άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «οδών διαφυγής» προς τις «ζώνες αποκλιμάκωσης», που στηριζόταν σε ένα μείγμα πίεσης και δια πραγμάτευσης. Προφανώς και ήταν βάναυσος και σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούσε ακριβώς του κανόνες σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των αμάχων. Ούτως ή άλλως αυτό που συνήθως περιγράφουμε ως «εγκλήματα πολέμου» έγιναν από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία. Όμως, ήταν και ένας πόλεμος που σταδιακά έφερε τα αποτελέσματα που ήθελε η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της: η Δαμασκός ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της Συριακής επικράτειας, εκτός από τον θύλακα της Ιντλίμπ, τη «ζώνη ασφαλείας» υπό τουρκικό έλεγχο και τη ζώνη που ελέγχουν οι Κούρδοι, με την εμφανή υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο πόλεμος αυτός είναι το κοντινότερο παράδειγμα πολέμου που έχει η Ρωσική ηγεσία, καθώς ο πόλεμος των σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ήταν πολλά χρόνια πριν. Και αυτό έχει μια σημασία για το πώς κινούνται αυτή τη στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις και στο έδαφος της Ουκρανίας.
Η επικέντρωση στο Ντονμπάς και η αλλαγή του συσχετισμού
Σε αρκετά δυτικά ΜΜΕ υπάρχει η ανάλυση ότι η επικέντρωση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς σηματοδοτεί μια συρρίκνωση του πεδίου της μάχης, έναν περιορισμό των στόχων της επιχείρησης και μια στροφή που δίνει περιθώρια στις ουκρανικές δυνάμεις να διεκδικήσουν τη νίκη.
Όμως, αυτό στηρίζεται στην εκτίμηση ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις αποσκοπούσαν στην κατάληψη πολύ μεγάλου μέρους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και του Κιέβου. Αντιθέτως, μια πιο προσεκτική ανάγνωση θα έβλεπε ότι μπορεί προφανώς η Ρωσία αρχικά να ήλπιζε σε μια ταχεία κατάρρευση της Ουκρανικής κυβέρνησης (και ενδεχόμενη «αλλαγή καθεστώτος), εντούτοις αυτό αφορούσε την τακτική της σύγκρουσης και όχι το επίδικο. Αυτό εξαρχής παρέμεινε η υπεράσπιση του Ντονμπάς, στην πλήρη έκταση των συνόρων των δύο επαρχιών και όχι μόνο στα όρια της «γραμμής επαφής», και η εξασφάλιση ότι η Ουκρανία δεν θα αποτελούσε απειλή για τη Ρωσία, δηλαδή ούτε θα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ ούτε θα διατηρούσε αρκούντως ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Η τρέχουσα φάση του πολέμου αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτή τη στοχοθεσία. Είναι ένας εδαφικός πόλεμος για την επέκταση και εξασφάλιση της κυριαρχίας των «λαϊκών δημοκρατιών» και ταυτόχρονα μια προσπάθεια διαρκούς χτυπήματος των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας. Ειδικά στο Ντονμπάς οι δύο στόχοι συνδυάζονταν αφού οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή περιλαμβάνουν και τις πρώην παραστρατιωτικές οργανώσεις και αυτές που ήταν συγκριτικά πιο εμπειροπόλεμες και μάχιμες.
Ως εδαφικός πόλεμος ακολουθεί την ίδια περίπου τακτική της προσπάθειας περικύκλωσης, της εκτεταμένης χρήσης του πυροβολικού και της αργής προέλασης, στόχο το στόχο. Οι στόχοι ορίζονται με βάση τον βαθμό συγκέντρωσης δυνάμεων του αντιπάλου και τη γεωγραφία.
Η μάχη και τελικά πτώση της Μαριούπολης ήταν από αυτή την άποψη κομβική, γιατί σήμαινε την παράδοση σημαντικού αριθμού μαχητών των ουκρανικών δυνάμεων και ταυτόχρονα, επιτρέπει στη ρωσική πλευρά να κατανείμει καλύτερα τις δικές της δυνάμεις.
Το άλλο σημείο που φαίνεται να τροποποιεί τον συσχετισμό δύναμης, είναι οι μάχες στο Ντονμπάς. Και εδώ η τακτική είναι ουσιαστικά πρώτα η κατοχύρωση θέσεων, μετά ο συνεχής βομβαρδισμός και μετά η προσπάθεια να κινηθούν οι ρωσικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να καταλάβουν κρίσιμες θέσεις, να ελέγξουν τους οδικούς άξονες που επιτρέπουν τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων και τελικά να δοκιμάσουν να τις περικυκλώσουν. Αυτό εξηγεί τη σημασία που είχε η μάχη για την Ποπάσνα ή αυτή που είναι σε εξέλιξη για το Σεβεροντονέτσκ. Γύρω από τέτοια σημεία συγκεντρώνονται σημαντικές ουκρανικές δυνάμεις και αντίστοιχα η προσπάθεια της ρωσικής πλευρά να τα καταλάβει.
Οι ουκρανικές δυνάμεις, παρότι διατηρούν μια ικανότητα να πλήττουν θέσεις σε ρωσικό έδαφος βορειότερα, δεν έχουν καταφέρει να αντικρούσουν τις ρωσικές κινήσεις στο Ντονμπάς και παραδέχονται ότι έχουν σημαντικές απώλειες όπως και ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εκκένωση των αμάχων. Την ίδια στιγμή, παρότι υπάρχει μια συνεχής ροή εξελιγμένου πολεμικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και βαρέος πυροβολικού, από τη Δύση, δεν έχει καταφέρει να τροποποιήσει το συσχετισμό δύναμης, την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί να στοχοποιήσει τους χώρους αποθήκευσής τους όπως και τις σιδηροδρομικές γραμμές τους που διευκολύνουν τη μεταφορά τους.
Τα όρια των κυρώσεων
Η έκκληση Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να υπάρξουν ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία και ακόμη μεγαλύτερη παροχή όπλων, αποτύπωνε ακριβώς τον τρόπο που διαμορφώνεται ο συσχετισμός και που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να οδηγεί σε ρωσική ήττα. Ωστόσο, οι κυρώσεις έχουν δείξει και αυτές τα όριά τους, καθώς χώρες εκτός Δύσης δεν ακολουθούν, την ώρα που σε αυτή τη φάση είναι αδύνατο για την Ευρώπη να προχωρήσει άμεσα σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική και ενεργειακή ρήξη με τη Ρωσία, όπως έδειξε άλλωστε η αποδοχή του συστήματος πληρωμών που υπέδειξε η Ρωσία παρά τις αρχικές αντιδράσεις.
Ούτως ή άλλη, η Ρωσία αυτή τη στιγμή έδειξε ότι μπορεί να αντέξει το οικονομικό κόστος του πολέμου, όπως φάνηκε και από τον τρόπο που έχει ενισχυθεί η ισοτιμία του ρουβλιού.
Ένα νέο μέτωπο σε σχέση με πιθανές κυρώσεις φαίνεται να ανοίγει σε σχέση με το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης, όπου η Ρωσία κατηγορείται για «εργαλειοποίηση» της επισιτιστικής κρίσης κατά τρόπο ανάλογο της «εργαλειοποίησης» της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από αυτήν. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η ΕΕ δεν μπορεί να βρει κοινό τόπο ούτε καν στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μετά και τη σαφή άρνηση της Ουγγαρίας να συζητηθεί το θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Περισσότερα όπλα ή επιστροφή σε κάποιου είδους διπλωματία;
Με τον τρόπο που κινούνται τα πράγματα θα μπορούσε κανείς να προβλέψει ότι μεσοπρόθεσμα η Ρωσία είναι σε θέση, έστω και με σημαντικό κόστος, να πετύχει σημαντικό μέρος των «στενών στόχων της, καθώς θα έχει «απελευθερώσει» το μεγαλύτερο μέρος του Ντονμπάς και θα έχει καταστήσει την Αζοφική μια θαλάσσια περιοχή πλήρως υπό την κυριαρχία της.
Βεβαίως την ίδια στιγμή η διαμόρφωση μιας νέας «γραμμής επαφής» θα είναι αρκετά δύσκολη και με συχνές εντάσεις, «παραβιάσεις» κ.λπ. ιδίως εάν αναλογιστούμε την κλίμακα της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας που έχει χορηγηθεί και εύλογα θα συνεχίζει να χορηγείται. Επιπλέον, οι κυρώσεις θα παγιωθούν, όπως και η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, διαμορφώνοντας μια αρκετά μεγάλη «θερμή» διαχωριστική γραμμή. Η γεωπολιτική, οικονομική και ως ένα βαθμό πολιτιστική διαίρεση της Ευρώπης θα παγιωθεί.
Και βέβαια το ερώτημα της ειρήνης θα είναι υπό διαρκή διακύβευση. Όχι μόνο γιατί στην ίδια την Ουκρανία προφανώς και θα υπάρχει ένας διαρκές αίτημα για προσπάθεια «ανακατάληψης» που κατά καιρούς μπορεί και να συναντά ευήκοα ώτα σε μια Δύση που βλέπει τον Νέο Ψυχρό Πόλεμο όλο και πιο «θερμά», αλλά και γιατί θα με το είδος των ρήξεων που θα έχουν έρθει και την ακύρωση μηχανισμών διαχείρισης της έντασης, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αποτραπούν θερμές αντιπαραθέσεις σε μια σειρά από μέτωπα.
Τα οικονομικά και πολιτικά κόστη θα είναι μεγάλα και όχι μόνο για τη Ρωσία. Η ίδια η Ευρώπη μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο φάσμα σχεδίων για να διαχειριστεί τη νέα συνθήκη, με πρώτη προτεραιότητα την απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές ροές, αλλά δεν παύουν να είναι «σχέδια έκτακτης ανάγκης», σχέδια με αρνητικές επιπτώσεις, την ώρα που ένα άνοιγμα ενός συνολικότερου κύκλου αντιπαραθέσεων, με «θέατρο» την Ευρώπη, απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, ιδίως όταν θα έχει κάπως εξαντληθεί η όποια νομιμοποιητική δυναμική της «πάλης ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα».
Αυτό γεννά και το ερώτημα εάν και σε ποιο βαθμό η επίγνωση όλων των τάσεων θα διαμορφώσει μια δυναμική υπέρ μιας επιστροφής σε μια πολιτική και διπλωματική διέξοδο και έναν ορίζοντα μιας συνολικότερης συνθήκης σταθερότητας, ιδίως στην Ευρώπη, ή εάν θα θεωρηθεί ότι η όποια ισορροπία θα είναι απλώς αυτή που θα διαμορφώνει η τροφοδοσία της Ουκρανίας με εξοπλισμό απέναντι στις ρωσικές κινήσεις. Με όλο το τίμημα σε ζωές που αυτό θα συνεπάγεται.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας