Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ήττες και οι επιτυχίες του Πούτιν σε δυο αριθμούς

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις ήδη ήλεγχαν περίπου το 30% της περιοχής του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία – τμήματα που είχαν καταληφθεί από αυτονομιστές που δρούσαν με την υποστήριξη του Κρεμλίνου. Η κατάληψη των εδαφών, προέκυψε μέσα από έναν πόλεμο, συνήθως χαμηλής έντασης, που είχε ξεσπάσει στην περιοχή από το 2014 και έκτοτε αναζωπυρωνόταν διαρκώς.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, η Ρωσία έχει κυριαρχήσει περίπου στο 75% του Ντονμπάς. Ορισμένες από τις πιο πρόσφατες ρωσικές κτήσεις αφορούν την περιοχή γύρω από το Σεβεροντονέτσκ.

Δυο αριθμοί

Από κοινού, αυτοί οι δύο αριθμοί – το 30% και το 75% – προσφέρουν, σύμφωνα με τους Times, μια χρήσιμη σύνοψη του πολέμου.

Η ανάλυση των δημοσιογράφων Ντέιβιντ Λέονχαρντ και Ίαν Πρασάντ Φίλμπρικ, αναγνωρίζει ότι οι στρατιωτικές επιδόσεις της Ρωσίας αποδείχθηκαν πολύ χειρότερες από τις περισσότερες προβλέψεις. Αντί να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε λίγες ημέρες, ο ρωσικός στρατός αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει και να περιορίσει τους στόχους του στο Ντονμπάς, μια περιοχή στα σύνορα των δυο χωρών που έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο εδαφικών διεκδικήσεων. Όμως ενδέχεται να επιτύχει αυτό τον πιο περιορισμένο στόχο. Και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ποντάρει στο ότι έχει μεγαλύτερη υπομονή από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.

Το μεγάλο ερώτημα για τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους Times, είναι αν η Ρωσία θα μπορέσει να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς. Αν η Ρωσία τα καταφέρει, οι ουκρανοί στρατιώτες θα αποκοπούν από την υπόλοιπη χώρα και θα υποστούν βαριές απώλειες. Η Ρωσία ενδέχεται τότε να είναι σε θέση να καταλάβει σχεδόν ολόκληρο το Ντονμπάς.

Στρατηγική από το παρελθόν

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν δηλώσει επανειλημμένως, τόσο δημοσίως όσο και ιδιωτικά, ότι αυτή η επόμενη φάση θα είναι πολύ σημαντική και θα δώσει τον τόνο για τον πόλεμο στη διάρκεια των μηνών που θα ακολουθήσουν. Θα κρίνει αν η κατάσταση θα βρεθεί σε ένα αδιέξοδο ή αν κάποια πλευρά θα πάρει το πάνω χέρι.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, η Ρωσία επιχείρησε να κινηθεί γρήγορα και να καταλάβει μεγάλα τμήματα της επικράτειας. Ο στρατός της αποδείχθηκε ανίκανος για κάτι τέτοιο και αποκρούστηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα με τη βοήθεια των εξοπλισμών που της παραχώρησαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι. Στο σημερινό στάδιο του πολέμου, η Ρωσία έχει στραφεί σε μια στρατηγική που έχει εφαρμόσει και σε άλλους πολέμους, όπως στη Συρία και την Τσετσενία: στη χρήση πυραύλων και άλλου οπλισμού βαρέως τύπου, για τον βομβαρδισμό πόλεων και την κατάληψή τους.

Βαριές απώλειες

Σύμφωνα με τον Άντον Τροϊανόφσκι, επικεφαλής των κεντρικών των Times στη Μόσχα, «Είναι προφανές ότι ο πόλεμος έχει κρατήσει περισσότερο από όσο υπέθετε ο οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων. Και οι Ρώσοι, έπειτα από τις αρχικές τους αποτυχίες έχουν προσαρμοστεί και έχουν επιστρέψει στις παραδοσιακές τους μεθόδους για τον πόλεμο».

Οι βομβαρδισμοί φαίνεται ότι προκαλούν βαριές απώλειες στους Ουκρανούς. Σε μια τυπική ημέρα, περίπου 50 με 100 ουκρανοί στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ρωσία έχει καταφέρει επίσης να συλλάβει ορισμένες περιοχές με μεγάλη οικονομική σημασία, όπως λιμάνια και καλλιέργειες σιτηρών.

Ο Πούτιν έχει υιοθετήσει μια στρατηγική που ακολουθείται από τη Ρωσία στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της: στον συνδυασμό τεράστιων πόρων με την υψηλή ανοχή στις απώλειες, με στόχο τα αργά στρατιωτικά κέρδη. Σε αυτό τον πόλεμο, ο Πούτιν πιστεύει ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα κουραστούν από τη μάχη πολύ πριν ο ίδιος αισθανθεί πίεση για κάτι τέτοιο. «Ποντάρει στο ότι η Δύση θα κουραστεί και η προσοχή της θα αποσπαστεί», υποστηρίζει ο Τροϊανόφσκι των Times.

Ρωσικά προβλήματα

Παρόλα αυτά, ο Πούτιν αντιμετωπίζει πολλά από τα προβλήματα που είχαν υπονομεύσει εξ αρχής τη ρωσική εισβολή. Ο στρατός του έχει αποδειχθεί ένας αναποτελεσματικός, συγκεντρωτικός οργανισμός που απαιτεί σε πολλές περιπτώσεις την αναμονή των διοικητών στο πεδίο για εντολές από τα υψηλότερα κλιμάκια. Μεγάλο μέρος του ρωσικού εξοπλισμού είναι απαρχαιωμένο και οι στρατιώτες δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι. Επιπλέον, δεν περίμεναν ότι θα συμμετείχαν σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας και οι χιλιάδες νεκροί σύντροφοί τους έχουν κάμψει περαιτέρω το ήδη χαμηλό ηθικό τους.

Οι Ρώσοι επιχειρούν να κατακτήσουν μια τεράστια χώρα με καλά οργανωμένο στρατό που πολεμά για την πατρίδα του – και αυτό είναι πολύ δύσκολο για έναν στρατό που περιλαμβάνει στρατιώτες που δεν ξέρουν καν για ποιο λόγο βρίσκονται στην Ουκρανία.

Εμπόδια για την ειρήνη

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα στρατιωτικά προβλήματα της Ρωσίας θα καταστήσουν πολύ δύσκολο τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της Ουκρανίας από τον Πούτιν για μήνες ή και χρόνια. Όμως στο Ντονμπάς, ο ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να πετύχει αυτά που θέλει.

«Η συνολική στρατιωτική ισορροπία σε αυτό τον πόλεμο εξακολουθεί να τείνει υπέρ της Ουκρανίας, δεδομένης της διαθεσιμότητας των στρατιωτών της και της πρόσβασής της σε εκτεταμένη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση», έγραψε πρόσφατα ο Μάικλ Κόφμαν, διευθυντής ρωσικών μελετών στον ερευνητικό οργανισμό CAN. «Αυτό θα φανεί περισσότερο με τον καιρό. Όμως η τοπική ισορροπία στο Ντονμπάς σε αυτή τη φάση, είναι διαφορετική υπόθεση».

Το πιο πιθανό μεσοπρόθεσμο σενάριο είναι η Ρωσία να καταφέρει να ελέγξει ένα μεγάλο τμήμα του Ντονμπάς και έπειτα ο Πούτιν θα επιχειρήσει να διευρύνει υπομονετικά και βάναυσα τις ρωσικές κτήσεις. Εκείνος – όπως και η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της – θα αποφασίσουν στη συνέχεια αν είναι εφικτό οποιοδήποτε είδος εκεχειρίας.

«Δεν θα πιέσω την ουκρανική κυβέρνηση – δημοσίως ή ιδιωτικά – να προχωρήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις», έγραψε πρόσφατα ο Μπάιντεν σε άρθρο του στους Times.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Φιλαδέλφεια με τραυματίες αστυνομικούς

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δύο μέλη της αστυνομίας της Φιλαδέλφειας τραυματίστηκαν σε εμβληματική λεωφόρο του κέντρου της πόλης, την Benjamin Franklin Parkway, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την επέτειο της ανεξαρτησίας της Αμερικής παρακολουθώντας συναυλίες και ρίψεις πυροτεχνημάτων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Έχουμε συμβάν ασφαλείας στη Λεωφόρο του Πάρκου Βενιαμίν Φραγκλίνου», ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Και οι δύο αστυνομικοί βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό CBS3 Philadelphia, μέρος του δικτύου CBS. Οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης ανέφεραν πως αναζητούν τον ύποπτο.

Στιγμές πανικού

Βίντεο που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν για να απομακρυνθούν, ενώ οι αρχές παρότρυναν όσους βρίσκονταν κοντά στον τόπο του «συμβάντος» να προφυλαχθούν εκεί όπου ήταν.

«Δεν άκουσα τους πυροβολισμούς, αλλά οι αστυνομικοί μας έλεγαν ‘Τρέξτε, τρέξτε, τρέξτε!’» αφηγήθηκε μια αυτόπτης μάρτυρας σε τηλεοπτικό σταθμό, μέρος του δικτύου του NBC.

Νωρίτερα χθες, στο Χάιλαντ Παρκ, προάστιο του Σικάγου, νεαρός με «ισχυρό» τουφέκι που είχε ανέβει στην οροφή εμπορικού καταστήματος άρχισε να ρίχνει εναντίον οικογενειών και παιδιών με ποδήλατα στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου, τραυματίζοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 26.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων το Ντονέτσκ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Ρωσία επιχειρεί να καταλάβει όλο το Ντονμπάς, με το Ντονέτσκ να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων.

Μετά την πτώση της πόλης Λισιτσάνσκ την Κυριακή, το επίκεντρο των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία πλέον μεταφέρεται από την περιφέρεια Λουγκάνσκ στο Ντονέτσκ, ανέφερε χθες Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απώθησαν χθες ρωσικές επιθέσεις κοντά στα χωριά Μπιλοχορίβκα και Βερχνοκαμιάνσκε, στα διοικητικά όρια των δύο ανατολικών περιφερειών, σύμφωνα με τους ουκρανούς επιτελείς.

Πεδίο μάχης ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός

Ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Μπουρλεγίρσκ, δυτικά του Σβιτλοντάρσκ, που έχει καταληφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές, μετατράπηκε ξανά σε πεδίο μάχης, πάντα σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα κατέγραψαν εδαφικά κέρδη βόρεια της πόλης Σλοβιάνσκ, κοντά στο χωριό Μαζανίβκα. Ενώ ουκρανικές θέσεις σε διάφορους τομείς του μετώπου σφυροκοπήθηκαν από το πυροβολικό, εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων, ολμοβόλα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA23 δευτερόλεπτα ago

Υπαίθρια πεπονιά: Ωϊδιο, τετράνυχος, θρίπα – Πώς αντιμετωπίζονται

ΚΟΣΜΟΣ1 λεπτό ago

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Φιλαδέλφεια με τραυματίες αστυνομικούς

LIFESTYLE5 λεπτά ago

«Μετράω τα Εγκλήματα με την ηλικία της κόρης μου»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ6 λεπτά ago

ΕΕ: Περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού για άλλα 10 χρόνια!

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Πάτρα: Οι «αλλαγές θέσης» των τριών νεκρών κοριτσιών, δείχνουν τι συνέβη στο θρίλερ με τα 3 νεκρά παιδιά

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ17 λεπτά ago

Κορακάκη: «Νιώθω σε εξαιρετική φόρμα και πολύ δυνατή»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ19 λεπτά ago

Στο Καρπενήσι για το βασικό στάδιο προετοιμασίας ο Λεβαδειακός

OIKONOMIA21 λεπτά ago

Επιδότηση συσκευών: Παρατείνεται το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Ουκρανία: Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων το Ντονέτσκ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ23 λεπτά ago

Αυτές είναι οι δύο όψεις της Λάρισας τη νύχτα μέσα από δύο εικόνες – Η μισή πόλη μένει ξάγρυπνη τα βράδια (φωτο)

Δημοφιλή