Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παιχνίδια πολέμου στη Λιθουανία υπό το φόβο της ρωσικής απειλής

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των συνόρων με τη Λευκορωσία, τα τανκς του εχθρού διασχίζουν τα πευκοδάση της Λιθουανίας με μεγάλη ταχύτητα. Ένα εμπόδιο φτιαγμένο από συρματοπλέγματα, επιτέλους ανακόπτει την πορεία τους. Στρατιώτες αποβιβάζονται με κόφτες στα χέρια, για να ανοίξουν δρόμο στα τεθωρακισμένα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τότε, ακούγεται ένας εκκωφαντικός ήχος. Στη βιασύνη του για τη νίκη, το στρατόπεδο που προελαύνει είχε ξεχάσει να ελέγξει το έδαφος για νάρκες. Ευτυχώς για εκείνους, δεν ήταν παρά μια πρόβα μιας πιθανής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Στην άσκηση «Ανερχόμενος Γρύπας» του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση Pabradė της ανατολικής Λιθουανίας δεν χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά εκρηκτικά. Αντ’ αυτών, οι επιβλέποντες ενημέρωσαν ευγενικά τους διοικητές τεθωρακισμένων ότι τα οχήματά τους θα είχαν γίνει κομμάτια. Στο ρόλο του ρωσικού στρατού, βρίσκονταν αμερικανοί και νορβηγοί στρατιώτες.

Αχίλλειος πτέρνα

Οι υπερασπιστές της Δύσης μπορεί να πέτυχαν τακτική νίκη έναντι ενός επιτιθέμενου από τα ανατολικά εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό του Απριλίου, αναφέρει ο Guardian, όμως η αρχιτεκτονική ασφαλείας του ΝΑΤΟ ποτέ δεν ήταν τόσο εύθραυστη όσο τη φετινή άνοιξη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τη Λιθουανία, μια χώρα που θεωρείται εδώ και καιρό ως η Αχίλλειος πτέρνα της συμμαχίας.

Έχοντας κερδίσει την ανεξαρτησία της το 1990, η πιο νότια από τις χώρες της Βαλτικής, συνορεύει τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία στα ανατολικά της, αλλά και με τον ρωσικό θύλακα του Καλίλινγκραντ στα δυτικά της. Στη ρωσική τηλεόραση, δεν είναι σπάνιες οι φωνές που ζητούν από το Κρεμλίνο να προχωρήσει σε κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, δημιουργώντας έναν στρατιωτικό διάδρομο στο «Άνοιγμα Σουβάλκι» – το στενό σύνορο της Λιθουανίας με την Πολωνία – αποκόπτοντας με τον τρόπο αυτό τα κράτη της Βαλτικής από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Με γαλάζιο απεικονίζονται τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Το «Άνοιγμα Σουβάλκι», τα μικρά σύνορα Λιθουανίας – Πολωνίας, θα μπορούσε να αποκόψει τις χώρες της Βαλτικής από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που περνούσε στον έλεγχο των Ρώσων. (Γράφημα: Guardian)

«Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, ο στρατός της Ρωσίας απείχε αρκετά από τα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, υπουργός εξωτερικών της Λιθουανίας. «Τώρα η στρατιωτική δραστηριότητα έχει έρθει πολύ κοντά μας. Πέρα από αυτό, η Λιθουανία βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκορωσία και την επικράτεια του Καλίνινγκραντ. Αυτό μας τοποθετηθεί σε μια στρατηγική κατάσταση την οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε… ενδιαφέρουσα».

Ενισχυμένη παρουσία

Από το 2016, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας η παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα τέσσερα κράτη-μέλη που βρίσκονται στο ανατολικό του μέτωπο, δηλαδή την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, έχει ενισχυθεί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε τη συμμαχία να αυξήσει περαιτέρω την παρουσία της στην περιοχή, και να σχεδιάσει την αποστολή πολυεθνικών ταγμάτων στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η στρατιωτική παρουσία στη Λιθουανία αυξήθηκε από περίπου 1.200 στρατιώτες στους 1.600, ενώ τα στρατεύματα εξοπλίστηκαν με νέο υλικό, όπως το ελαφρύ και φορητό αντιαεροπορικό σύστημα Ozelot του γερμανικού στρατού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία αεροδρομίων από αεροπορικές επιθέσεις.

Όμως η λειτουργία αυτών των μονάδων εξακολουθεί να μην είναι παρά ένα εμπόδιο: μια υπενθύμιση στους σκληροπυρηνικούς του Κρεμλίνου ότι μια εισβολή στα κράτη που αντιμετωπίζουν ως αποσχισμένες περιοχές της ρωσικής αυτοκρατορίας θα οδηγούσε αυτόματα σε στρατιωτική σύγκρουση με άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Όμως βάσει της σημερινής τους κατάστασης, παρατηρεί ο Guardian, είναι βέβαιο ότι τα ενισχυμένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσαν να αντέξουν και πολύ.

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ

Το σενάριο που δοκιμάστηκε στην άσκηση του «Ανερχόμενου Γρύπα» αφορούσε μια συνθήκη Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, με τις επιτιθέμενες δυνάμεις στο ρόλο του γίγαντα. Προτεραιότητα των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αξιωματικό που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα, ήταν «η επιβράδυνση του εχθρού» και όχι η τήρηση της γραμμής οριοθέτησης.

Καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να συναντηθούν τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, η Λιθουανία, όπως και η γειτονική της Εσθονία, καλούν το ΝΑΤΟ να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του στην περιοχή, από αυτή της ανάσχεσης σε εκείνη της «προωθημένης άμυνας».

«Αυτό που βλέπουμε στη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι μια επικίνδυνη χώρα που έχει την πρόθεση να επιτεθεί σε άλλα κυρίαρχα κράτη», τόνισε ο Λαντσμπέργκις στον Guardian. «Είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια πλευρά, η Ρωσία έχει αποδείξει στην Ουκρανία ότι είναι μια περιφερειακή δύναμη σε παρακμή. Από την άλλη, μπορεί να προξενήσει μεγάλες καταστροφές στην καθοδική της πορεία, καθώς φαίνεται ότι δε νοιάζεται καθόλου για τις δικές της απώλειες. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα κράτη της Βαλτικής, ιδίως εκείνα που έχουν γεωγραφικό ενδιαφέρον για τη Ρωσία».

Ιδρυτική διακήρυξη

Σύμφωνα με την «ιδρυτική διακήρυξη», μια πολιτική συμφωνία που συνυπέγραψαν το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία το 1997, δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των νατοϊκών στρατιωτών που μπορούν να τοποθετηθούν στη Βαλτική, ούτε ως προς την εγγύτητά τους προς τα σύνορα.

Η ενισχυμένη προωθημένη παρουσία στη Λιθουανία, που αποτελείται από δυνάμεις επτά ευρωπαϊκών κρατών υπό την ηγεσία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, απαρτίζεται από στρατιώτες που πρέπει να αλλάζουν κάθε έξι μήνες, με σημαντικό κόστος και προσπάθεια και εκατοντάδες οχήματα να μεταφέρονται οδικώς, σιδηροδρομικώς ή αεροπορικώς πριν από κάθε αλλαγή.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, επιμένουν στην ιδρυτική διακήρυξη, όμως η Λιθουανία και άλλα κράτη της περιοχής υποστηρίζουν ότι το έγγραφο δεν φέρει πλέον ισχύ συμφωνίας.

«Κενές νοήματος» οι συμφωνίες ΝΑΤΟ-Ρωσίας

«Θεωρούμε ότι είναι πλέον κενό νοήματος, μετά τις πράξεις της Ρωσίας», αναφέρει ο Λαντσμπέργκις. «Η νέα πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε είναι ότι οι συνθήκες που οικοδόμησαν το παλιό περιβάλλον ασφαλείας με τη Ρωσία έχουν χαθεί. Θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση με φρέσκια ματιά. Θα πρέπει να υπάρχει μόνιμη στρατιωτική παρουσία με όλα όσα είναι αναγκαία για την υπεράσπιση των ουρανών, των θαλασσών και της γης των κρατών της Βαλτικής».

Την περασμένη εβδομάδα, η εσθονή πρωθυπουργός ζήτησε να δοθούν στα τρία κράτη της Βαλτικής «δυνατότητες πολέμου», με μονάδες έως και 25.000 στρατιωτών ανά κράτος.

«Πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας το εξής: ποια θα είναι η νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας μετά τον πόλεμο;», σημείωσε ο Λαντσμπέργκις στον Guardian. «Αυτή τη στιγμή απλώς αντιδρούμε στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Όμως αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με όρους στρατηγικής».

Πηγή: Guardian

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια βάση drone σε άγνωστη τοποθεσία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε το Σάββατο για πρώτη φορά εικόνες από μια υπόγεια βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ανήκει στην πολεμική αεροπορία και βρίσκεται στα όρη Ζάγκρος του δυτικού Ιράν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Ιράν κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, τους ορκισμένους εχθρούς του, ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους για να επιτίθεται στις αμερικανικές δυνάμεις και τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στον Κόλπο, προκειμένου να αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά του προγράμματος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι προμηθεύει αυτά τα όπλα σε συμμάχους του στη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Χούθι στην Υεμένη και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στη Γάζα.

«Περισσότερα από εκατό drone μάχης, αναγνώρισης και καταστροφής υπάρχουν στη βάση που βρίσκεται στην καρδιά των βουνών Ζάγκρος», είπε ο δημοσιογράφος στην τηλεόραση.

Δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία της βάσης, αλλά δήλωσε ότι «πέταξε με ελικόπτερο» για «σχεδόν 40 λεπτά» από τη δυτική πόλη Κερμανσάχ για να φτάσει εκεί.

Η τηλεόραση έδειξε τον στρατηγό Μοχαμάντ Μπαγερί, αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, και τον διοικητή του στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί να επισκέπτονται τη βάση.

Ο στρατηγός Μουσαβί δήλωσε ότι η βάση βρισκόταν «εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη».

Σύμφωνα με την τηλεόραση, το «στρατηγικό» μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kaman-22 με εμβέλεια τουλάχιστον 2.000 χλμ. και εξοπλισμένο με πύραυλο κρουζ βεληνεκούς 200 χλμ. συγκαταλέγεται σε αυτά που υπάρχουν στη συγκεκριμένη βάση.

Το Ιράν άρχισε να αναπτύσσει προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τη δεκαετία του 1980 κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988).

«Ο στρατός αναπτύσσει γρήγορα τις ικανότητές του στον τομέα των μη επανδρωμένων» και εργάζεται για να «κατασκευάσει νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για διάφορες αποστολές», δήλωσε ο στρατηγός Μπαγερί.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι η πρώτη δύναμη στην περιοχή όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεδομένων των δυνατοτήτων τους», δήλωσε ο Μουσαβί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Περσικός Κόλπος: Θρίλερ δίχως τέλος με τα ελληνικά τάνκερ – Αγωνία για το πλήρωμα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συνεχίζεται το θρίλερ με την κατάληψη των δύο ελληνικών συμφερόντων τάνκερς από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Ιράν κατέσχεσε τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, ως αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο.

Η απάντληση του ιρανικού πετρελαίου, έγινε ύστερα από αμερικανικό αίτημα – και με δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας – από το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana», που κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου στις 14 Απριλίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του πάνω από 100.000 τόνους πετρελαίου.

Έντονη αντίδραση της Αθήνας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας μετά την καάληψη των δύο τάνκερ.

Ειδικότερα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο.

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν», επισημαίνεται.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

«Υπό το φως των ανωτέρω», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν», ενώ «τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Ιράν: «Αποφασίσαμε να λάβουμε τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας»

Πάντως, το Nour News, το οποίο συνδέεται με ένα ιρανικό κρατικό όργανο ασφαλείας, ανέφερε, την Παρασκευή (27/05), στο Twitter:

«Μετά την κατάσχεση ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου από την ελληνική κυβέρνηση και τη μεταφορά του πετρελαίου του στους Αμερικανούς, το Ιράν αποφάσισε να λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας». Δεν ανέφερε, όμως, τι είδους μέτρα θα λάβει το Ιράν.

Έπεται συνέχεια, «αν η Ελλάδα συνεχίσει τις… αταξίες»

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν επικαλέστηκε αργότερα μια ανώνυμη πηγή, που δήλωσε ότι «υπάρχουν άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις αταξίες της. Ενημερωμένες πηγές τονίζουν, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα προς το ιρανικό πετρελαιοφόρο το συντομότερο δυνατό».

«Απαράδεκτη» η κατάληψη των πλοίων λέει το Foreign Office

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ», στον Περσικό Κόλπο.

Αυτό απάντησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Ιούλιο του 2019, και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα, μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές.  Το Stena Impero, όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους  Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Διαβάστε επίσης: Η απάντληση του ιρανικού πετρελαίου από την Κάρυστο μετά από αμερικανικό αίτημα – Πώς φτάσαμε στο θρίλερ του Περσικού κόλπου

Διαβάστε επίσης: Η σύγκρουση ΗΠΑ και Ιράν και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

ΝΥΤ: Αντίποινα στην Αθήνα και μήνυμα του Ιράν στον Μπάιντεν

Μία άλλη διάσταση δίνουν στην κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν οι «New York Times».

Το περιστατικό, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, επισφραγίζει μια τεταμένη εβδομάδα στο Ιράν, η οποία άρχισε την Κυριακή (22/05) με τη δολοφονία ενός ανώτερου μέλους των Φρουρών στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ κατά τους αξιωματούχους τόσο του Ιράν όσο και των μυστικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη (25/06), μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ευαίσθητη στρατιωτική τοποθεσία Παρτσίν σκότωσε έναν μηχανικό του υπουργείου Άμυνας του Ιράν.

Ιρανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα πετρελαίου και ενέργειας δήλωσαν ότι η κατάσχεση των πλοίων από το Ιράν ήταν ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι το Ιράν θα σκληρύνει τη στάση του, εάν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιστρέψει στην πολιτική τής μέγιστης πίεσης της εποχής του Ντόναλντ Τραμπ και αρχίσει να κατάσχει τάνκερ και φορτία αργού πετρελαίου, που ανήκουν στο Ιράν.

«Ο κύριος σκοπός είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση ότι οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση», δήλωσε η Σίνα Αζόντι, αναλυτής του Ιράν στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον.

Η τύχη της αναθεωρημένης πυρηνικής συμφωνίας είναι ασαφής, καθώς οι συνομιλίες έχουν παγώσει, λόγω του χαρακτηρισμού των Φρουρών της Επανάστασης από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Το Ιράν έχει απαιτήσει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί, λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός είναι ανεξάρτητος από την πυρηνική συμφωνία.

Ιράν: «Το πλήρωμα των τάνκερ δεν κρατείται – Είναι καλά στην υγεία του»

Oι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών τάνκερ δεν τελεί υπό κράτηση, αλλά βρίσκεται πάνω στα πλοία και είναι καλά στην υγεία του, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμετάδωσε το Reuters.

Kάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις, απηύθυνε χτες αργά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Ανάλογο αίτημα προς την κυβέρνηση έχουν διατυπώσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι συγκλονιστικοί διάλογοι την ώρα του ρεσάλτο

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Star, έντονοι ήταν οι διάλογοι μεταξύ των Ιρανών κομάντος και των Ελλήνων ναυτικών ενώ ταυτόχρονα τους σημάδεψαν με τα όπλα τους λέγοντάς τους να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δεν θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

Δημοφιλή