ΕΛΛΑΔΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες σε μια βδομάδα – Σε ποιες χώρες έχουν καταφύγει


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ο ρυθμός με τον οποίον οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν την χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση αυτού του αιώνα».
Περισσότεροι από 1 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα, μετά την ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με ειδικούς να προειδοποιούν πως με αυτό τον ρυθμό πιθανότητα να έχουμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο απολογισμός της Πέμπτης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέρχεται σε περισσότερο από το 2 τοις εκατό του πληθυσμού της Ουκρανίας, σε μια διασυνοριακή μετακίνηση μόλις επτά ημερών.
Εκτιμάται ότι έως και 4 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, και ακόμη και αυτή η πρόβλεψη θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Η πλειοψηφία των Ουκρανών προσφύγων φαίνεται πως έχει καταφύγει στην Πολωνία, η οποία εκτιμάται πως φιλοξενεί περίπου 548.000 πρόσφυγες. Η αμέσως επόμενη επιλογή των προσφύγων φαίνεται να είναι η Ουγγαρία στην οποία έχουν περάσει 133.000 πρόσφυγες.
Μετά την αποχώρηση περισσότερων από 82.000 ανθρώπων την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, κάθε μέρα στη συνέχεια οδήγησε σε τουλάχιστον 117.000 νέους πρόσφυγες, φτάνοντας το ανώτατο όριο των σχεδόν 200.000 μόνο την Τρίτη, με βάση την τελευταία καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η προσφυγική κρίση της Συρίας
Συγκριτικά με τη Συρία, όπου ο πόλεμος ξέσπασε το 2011 και παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες εκροές προσφύγων, σχεδόν 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αλλά ακόμη και με τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο οι Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα το 2013, χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις μήνες για να φύγουν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι και άλλοι πρόσφυγες που ήταν ως επί το πλείστον στην Τουρκία κατέφυγαν στην Ευρώπη, προκαλώντας αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την απάντησή της και κατά καιρούς αψιμαχίες και απωθήσεις σε ορισμένα εθνικά σύνορα.
«Ήρθε η ώρα να σιγήσουν τα όπλα»
Στο Twitter, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Φίλιπο Γκράντι έγραψε: «Μέσα σε επτά μόλις ημέρες γίναμε μάρτυρες της φυγής ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες».
Πρόσθεσε: «Για πολλά εκατομμύρια ακόμη, εντός της Ουκρανίας, είναι καιρός να σιγήσουν τα όπλα, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές».
In just seven days we have witnessed the exodus of one million refugees from Ukraine to neighbouring countries.
For many millions more, inside Ukraine, it’s time for guns to fall silent, so that life-saving humanitarian assistance can be provided.
— Filippo Grandi (@FilippoGrandi) March 2, 2022
Η Ελλάδα υποδέχεται τους πρόσφυγες
Μέχρι την Τετάρτη 2 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πάνω από 1.840 Ουκρανοί πρόσφυγες είχαν καταγραφεί να περνούν τα ελληνικά σύνορα.
Υπολογίζεται επίσης πως οι Ουκρανοί με άδεια διαμονής σε ισχύ στην Ελλάδα ανέρχονταν τον Ιανουάριο του 2022 σε 21.390.
Μετά την ρωσική εισβολή η Ελλάδα έδειξε έμπρακτα τη στήριξη της προς τον ουκρανικό λαό, μέσω της υποδοχής προσφύγων αλλά και στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που προθυμοποιούνται να ανοίξουν τα σπίτια τους και να υποδεχτούν ουκρανούς πρόσφυγες, χωρίς κανέναν δισταγμό.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Χρήστο Λαζαρίδη, οι ουκρανικές κοινότητες στην Ελλάδα παρά την πολυδιάσπαση που αντιμετώπιζαν όλα αυτά τα χρόνια καθίσανε στο ίδιο τραπέζι στο φόρουμ και δεσμευτήκανε ότι θα δουλέψουν από κοινού για να διευκολύνουν όσους έρχονται από την Ουκρανία, τόσο στην υποδοχή όσο και στην ένταξή τους.
Η ουκρανικές κοινότητες έχουν αναλάβει από κοινού με το Φόρουμ πληθώρα δράσεων, με την πιο βασική τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.
«Ανοίξαμε το γραφείο και έρχεται ο κόσμος και αφήνει όλων των ειδών πράγματα από κουβέρτες μέχρι φάρμακα και τρόφιμα τα οποία στέλνονται είτε στην Ουκρανία είτε και σε άλλες χώρες, που φιλοξενούν πρόσφυγες όπως η Πολωνία και τη Ρουμανία» αναφέρει στο in ο Χρήστος Λαζαρίδης.
«Αυτό που είναι πάρα πολύ ευχάριστο είναι ότι έχουν σπεύσει αρκετοί και διαθέτουν τα σπίτια τους. Ήδη η λίστα με όσους διατίθενται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, μέσα σε τρεις μέρες είναι δεκάδες, τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη» αναφέρει. «Κάθε μέρα δεχόμαστε τηλεφωνήματα από εθελοντές που θέλουν να συνδράμουν στο έργο».
Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη καταγραφής τόσο των ίδιων των προσφύγων όσο και των αναγκών τους. «Πρέπει να καταγραφή η ανάγκη για στέγαση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υγειονομική κάλυψη».
Τι ισχύει στην Ελλάδα για τους ουκρανούς πρόσφυγες
Προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχει το ελληνικό κράτος στους Ουκρανούς πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι Ουκρανοί πολίτες με ταξιδιωτικά έγγραφα εισέρχονται στην Ελλάδα από όλα τα σημεία εισόδου, χωρίς υποχρέωση έκδοσης βίζας για 90 ημέρες, όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα. Εντός του διαστήματος αυτού, η Υπηρεσία Ασύλου θα παρέχει στους πρόσφυγες προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα, όπου εκεί θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και μετά θα παρέχεται η προσωρινή προστασία. Σε μικρή απόσταση από το συγκεκριμένο Τμήμα λειτουργεί η δομή φιλοξενίας Σιντικής, όπου οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας. Για φιλοξενία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κατατίθεται αίτηση στο e-mail: ukraine@migration.gov.gr.
Γράψτε το σχόλιό σας


https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ
Θεσσαλονίκη: Τον απείλησαν με όπλο έξω από το σπίτι του για να τον ληστέψουν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Καρέ καρέ οι κινήσεις των δραστών
Στιγμές αγωνίας έζησε το βράδυ της Πέμπτης στα χέρια δύο αδίστακτων κακοποιών ένας 40χρονος στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο ίδιος στις Αστυνομικές Αρχές, όλα ξεκίνησαν γύρω στις 22.00 το βράδυ, όταν και επέστρεψε στο σπίτι του. Πριν προλάβει να κλείσει η γκαραζόπορτα, άγνωστοι τον ακινητοποίησαν και υπό την απειλή όπλου, του ζήτησαν χρήματα.
Εκείνος έβαλε τις φωνές και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.
Σε βίντεο που δημοσιεύει το Ράδιο Θεσσαλονίκη, καταγράφεται η κίνηση των δραστών που φτάνουν στο σπίτι με ένα σκουρόχρωμο όχημα. Ένα άτομο κατεβαίνει και μπαίνει στην αυλή του σπιτιού. Εκεί διακρίνεται μία κινητικότητα ατόμων.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Πυλαίας-Χορτιάτη.
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
Πάτρα: Τι θα γίνει με την εκταφή της Τζωρτζίνας και πώς η κεταμίνη μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην έρευνα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, σχετικά με την υπόθεση της Πάτρας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε τι ζητήσαν οι Αρχές από τον ιατροδικαστή Μπουζιάνη, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εκταφής της Τζωρτζίνας.
Εξηγήσεις για τις μελανιές στο πρόσωπο του παιδιού
Σε ότι αφορά στην πρώτη αποκάλυψη, ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος στο η κατάθεση του κ. Μπουζιάνη δεν ήταν συμπληρωματική του ιατροδικαστικού πορίσματος που είχε συνταχθεί πριν λίγες εβδομάδες.
Ο κ. Μπουζιάνης ρωτήθηκε για τις μελανιές που είχε παρουσιάσει η μικρή Τζωρτζίνα στο πρόσωπό της. Στο σημείο αυτό, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι έχει λεχθεί και από άλλους ιατροδικαστές, δηλαδή ότι δεν αφορούν εγκληματική ενέργεια αλλά μεταθανάτια σημάδια.
Για την εκταφή
Η δεύτερη αποκάλυψη έχει να κάνει με την εκταφή της Τζωρτζίνας. Όπως είπε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ζητήθηκε να γίνει έρευνα για την σκοπιμότητα της εκταφής της 9χρονης για τη λήψη τριχών και τι θα συνεισφέρει στην υπόθεση.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως μέσω αυτής μπορεί να γίνει ένα χρονοδιάγραμμα για τυχόν και άλλες τοξικές ουσίες που είχε λάβει η Τζωρτζίνα, ωστόσο όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος υπάρχει μία πιθανότητα λόγω της μεγάλης ποσότητας κεταμίνης που χορηγήθηκε στο παιδί να έχει αλλοιωθεί η σύσταση της τρίχας και να μην μπορεί να δείξει κάτι.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία