ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πού είναι η ρωσική αεροπορία; Δυτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν έκπληκτοι με την απουσία της


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όλοι περίμεναν ότι η εισβολή θα ξεκινούσε με μπαράζ αεροπορικών επιχειρήσεων.
Πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πρώτη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προέβλεπαν ότι η Ρωσία θα κινητοποιούσε την ισχυρή πολεμική αεροπορία της για να κυριαρχήσει στον ουκρανικό ουρανό το ταχύτερο δυνατό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όμως οι πρώτες επτά ημέρες του πολέμου διαψεύδουν τις προβλέψεις και αμερικανοί αξιωματούχοι αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί οι αεροπορικές επιχειρήσεις είναι υποτονικές.
«Δεν είναι απαραίτητα διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό ρίσκο με τα αεροσκάφη και τους πιλότους του» δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος άμυνας στις ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία λίγο περισσότερα από 75 αεροσκάφη, αντί για εκατοντάδες ή χιλιάδες όπως προέβλεπαν αξιωματούχοι πριν από την εισβολή, ανέφερε η πηγή του Reuters.
Ανεξήγητη απουσία
Παρά την εμφανή στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας, η ουκρανική πολεμική αεροπορία συνεχίζει να πετά και η αεράμυνά της δείχνει να παραμένει επαρκής –γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς.
Μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι αναλυτές περίμεναν ότι η αεροπορία και η αεράμυνα της Ρωσίας θα ήταν οι πρώτοι στόχοι της Μόσχας.
Αυτό θα ήταν «το λογικό και ευρέως αναμενόμενο επόμενο βήμα, όπως έχουμε δει σχεδόν σε όλες τις στρατιωτικές συγκρούσεις από το 1938» ανέφερε η RUSI, δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο, σε άρθρο με τίτλο Η μυστηριώδης περίπτωση της απούσας ρωσικής αεροπορίας.
Κι όμως, τα ουκρανικά μαχητικά συνεχίζουν να επιχειρούν σε πτήσεις αναχαίτισης και επίθεσης σε επίγειους στόχους. Και οι ουκρανικές δυνάμεις που διαθέτουν πυραύλους εδάφους-αέρος απειλούν τα ρωσικά αεροσκάφη που υποστηρίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Πώς οι Ρώσοι υποχρεώθηκαν σε αλλαγή στρατηγικής – Η επιχείρηση κατάληψης του Κιέβου [Χάρτες]
«Πολλά από αυτά που κάνουν προκαλούν απορία» σχολίασε ο Ρομπ Λι, ειδικός του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής. Ο ίδιος πίστευε ότι ο πόλεμος θα ξεκινούσε με τη «μέγιστη χρήση βίας».
«Επειδή κάθε μέρα που περνάει συνοδεύεται από κόστος και το ρίσκο μεγαλώνει. Κι όμως δεν το κάνουν και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγηθεί για οποιονδήποτε ρεαλιστικό λόγο» είπε.
H κατάρριψη αυτού του Antonov στο Κίεβο ήταν μια από τις απώλειες της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας (Reuters)
Η σύγχυση για τον ρόλο της ρωσικής αεροπορίας έρχεται μετά την άρνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου για ζώνη απαγόρευσης πτήσης, καθώς μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε επιτήρηση της εφαρμογής του μέτρου και θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Αδυναμία συντονισμού εδάφους-αέρος
Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν στο μεταξύ ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στη ρωσική αεροπορία και το ρωσικό πεζικό, με πολλές φάλαγγες προσωπικού να προχωρούν πολύ πέρα από την κάλυψη που προσφέρει η αεροπορία.
Αυτό αφήνει τους ρώσους στρατιώτες εκτεθειμένους σε επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν εξοπλιστεί με τουρκικά drone και βρετανικούς αντιαρματικούς πυραύλους.
Ο Ντέιβιντ Ντέπτουλα, στρατηγός εν αποστρατεία που είχε επιβλέψει την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε έκπληκτος που η Ρωσία δεν επιδίωξε να εξασφαλίσει άμεσα την κυριαρχία της στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
«Οι Ρώσοι ανακαλύπτουν ότι ο συντονισμός επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν πολλά όπλα δεν είναι εύκολος. Και ότι δεν είναι τόσο καλοί όσο πίστευαν» σχολίασε στο Reuters.
Στο μεταξύ, ο στρατός της Ουκρανίας ξεπερνά τις προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια μάχης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά δεν της προσέφερε εμπειρία στις σύγχρονες πολεμικές τακτικές.
Οι ρωσικές δυνάμεις, αντίθετα, απέκτησαν πείρα στη Συρία, όπου παρενέβησαν στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και χρειάστηκε να συχρονίσουν τις επίγειες επιχειρήσεις με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με drone.
Το γεγονός ότι τα ουκρανικά αεροσκάφη συνεχίζουν να επιχειρούν είναι η ζωντανή απόδειξη για τις αντοχές της χώρας και αναπτερώνει το ηθικό τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των πολιτών, ανέφεραν ειδικοί.
Στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ομοσπονδίας την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν χλεύασε τον Πούτιν για την εντύπωσή του ότι θα κατακτούσε την Ουκρανία χωρίς αντίσταση.
«Αντί για αυτό συνάντησε ένα τείχος δύναμης που ποτέ δεν φαντάστηκε. Ήρθε αντιμέτωπος με τον ουκρανικό λαό» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία λίγο περισσότερα από 75 αεροσκάφη, αντί για εκατοντάδες ή χιλιάδες όπως προέβλεπαν αξιωματούχοι πριν από την εισβολή.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ιράν: Πώς αντέδρασε στις κατηγορίες των ΗΠΑ για συνωμοσία δολοφονίας του Μπόλτον


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το Iράν απέρριψε ως «αβάσιμη, πολιτικά υποκινούμενη» την κατηγορία της αμερικανικής δικαιοσύνης σε βάρος Ιρανού για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του Τζον Μπόλτον, συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Γελοίες και αβάσιμες κατηγορίες»
«Το Ιράν προειδοποιεί με έντονο τρόπο για οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον ιρανών πολιτών υπό το πρόσχημα αυτών των γελοίων και αβάσιμων κατηγοριών», δήλωσε αργά την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Δείτε ακόμα – Ιράν: Το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις επιθέσεις στη Γάζα
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σε βάρος του Ιρανού Σαχράμ Πουρσαφί ή Μεχντί Ρεζαγί όπως είναι επίσης γνωστός, 45 ετών, απαγγέλθηκε κατηγορία ερήμην γιατί προσφέρθηκε να πληρώσει 300.000 σε πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σκοτώσουν τον Μπόλτον (στη φωτογραφία του FBI/via Reuters, επάνω, ο Πουρσαφί εμφανίζεται ως καταζητούμενος).
Δεν θα επηρεάσουν τη διπλωματία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι κατηγορίες σε βάρος ενός μέλους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για φερόμενη συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του πρώην αξιωματούχου του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον θα πρέπει να επηρεάσουν τη διπλωματία με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε χθες Τετάρτη αμερικανός αξιωματούχος.
«Κατά τη γνώμη μας, δεν θα πρέπει», δήλωσε ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Σαχράμ Πουρσαφί ανεξάρτητα από την αμερικανική διπλωματία με το Ιράν.
Η Ουάσιγκτον θέλει την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βάσει της οποίας η Τεχεράνη το είχε περιορίσει με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκινάει από την Κριμαία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι εκρήξεις που συγκλόνισαν τη ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία σηματοδοτούν την έναρξη της αντεπίθεσης της Ουκρανίας στο νότο και την είσοδο σε μία νέα φάση του πολέμου που θα μπορούσε να επηρεάσει την τελική έκβαση του. Αυτά δηλώνουν μιλώντας στο Politico Ουκρανοί αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας ότι η αντεπίθεση ξεκινά με πάταγο, από την χερσόνησο της Κριμαίας, με φόντο τις εκρήξεις της Τρίτης .

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έστω και αν η Μόσχα επιχείρησε να υποβαθμίσει τις εκρήξεις, υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκαν από πυρομαχικά που εξερράγησαν κατά λάθος στο αεροδρόμιο στο οποίο είχαν σταθμεύσει σύμφωνα με τις εικόνες από δορυφόρο που μεταδόθηκαν πολλά στρατιωτικά αεροσκάφη, με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για περισσότερα από 20.
Διαβάστε επίσης: Επισιτιστική κρίση: Πόσο κοντά είμαστε – Η ανάλυση του Bloomberg
Ο πόλεμος άρχισε από την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την απελευθέρωση της
Επισήμως το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν ανέλαβε την ευθύνη, για την επίθεση ωστόσο έσπευσε να ειρωνευτεί τους Ρώσους σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να καπνίζουν κοντά σε εκρηκτικά. Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του επέλεξε να είναι πιο σαφής και επιθετικός λέγοντας ότι ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και εναντίον ολόκληρης της ελεύθερης Ευρώπης ξεκίνησε από την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει στην Κριμαία με την απελευθέρωση της», για να συμπληρώσει δηλώνοντας την πεποίθηση του ότι «θα επιστρέψουμε στην ουκρανική Κριμαία».
Την ευθύνη για τις εκρήξεις στην πλευρά του Κιέβου παραδέχτηκαν εμμέσως και δύο ουκρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Politico, καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν εδώ και βδομάδες να ανακτήσουν τον έλεγχο της Χερσώνας η οποία έχει περάσει στον έλεγχο των ρώσων από τις πρώτες μέρες της εισβολής. Σημειώνεται δε ότι η ουκρανική αντεπίθεση στον νότο ξεκινά τώρα «στα σοβαρά» μέσω Κριμαίας.
Ένα χτύπημα που θα ντρόπιαζε τον Πούτιν
Ένα επιτυχημένο χτύπημα εναντίον στρατιωτικού στόχου πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, και ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας, θα ήταν βαθιά ντροπιαστικό για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που το πιο πιθανό είναι πως θα το αντιμετώπιζε ως δραματική κλιμάκωση αλλά και ως πλήγμα για το ηθικό των στρατευμάτων του, όπως σημειώνει το Politico.
Επισημαίνει δε το δημοσίευμα ότι «το Κρεμλίνο δεν έχει λόγο να κατηγορήσει δημόσια την Ουκρανία ότι έφερε σε πέρας πλήγματα που προκάλεσαν ζημιά, καθώς τέτοια πλήγματα θα αποδείκνυαν την αναποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, την οποία βέβαια είχε ήδη αποκαλύψει και η ουκρανική βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva», σημειώνει σε ανάλυσή του το αμερικανικό Institute for the Study of War.
Σημαντικός ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος
Ενδεικτική των εξελίξεων είναι και δήλωση ουκρανού αξιωματούχου στο Politico ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί από στρατιωτική σκοπιά και ενδέχεται να διαμορφώσουν και την τελική έκβαση του πολέμου, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες επικαλούμενος το στρατιωτικό απόρρητο. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο ήταν ένα μήνυμα προς τη Μόσχα ότι οι δυνάμεις της «δεν είναι ασφαλείς πουθενά».
Το Politico σημειώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται μεθοδικά ήδη από τον Μάιο για μια αντεπίθεση στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
Στοχεύουν κρίσιμες υποδομές στην Χερσώνα
Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ουκρανία στοχεύει όλο και περισσότερο κρίσιμες υποδομές μέσα και κοντά στην Χερσώνα στις οποίες η Ρωσία βασίζεται για την ενίσχυση και τον ανεφοδιασμό του στρατού της, ενώ σημαντικό ρόλο στην ουκρανική αντεπίθεση διαδραματίζουν και τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS που έχει προμηθευτεί το Κίεβο από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ακόμα ότι η Ουκρανία έχει εκπαιδεύσει νέες ταξιαρχίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο νότο και έχουν ανακαταλάβει μικρές πόλεις και χωριά.
Σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο κοντά στο Ζελένσκι είναι επείγουσα η ανάγκη ο στρατός να αντεπιτεθεί τώρα καθώς η δυναμική είναι υπέρ της Ουκρανίας και το ρωσικό ηθικό χαμηλό. όπως υποστήριξε ο ίδιος η ανακατάληψη του Νότου θα επιτρέψει στο Κίεβο να διαπραγματευθεί από ισχυρότερη θέση όποτε και αν επαναληφθούν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.
Κινδυνεύουμε να χάσουμε το λαό μας
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί παγιδευμένοι στη Ρωσοκρατούμενη Χερσώνα και Ζαπορίζια περιμένουν να δουν αν το Κίεβο θα μπορέσει να τους «ελευθερώσει» ή αν θα παραμείνουν κολλημένοι υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου.
«Όσο περισσότερο ο λαός μας παραμένει κολλημένος στη ρωσική κατοχή, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να τον χάσουμε», είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
LIFESTYLE4 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες
-
MEDIA1 ημέρα ago
Κόβει την ανάσα στα 55 της: Η Κατερίνα Λέχου μόλις ανέβασε τη φωτό που στέλνει στο ταμείο… ανεργίας τις instagrammers (Pic)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Άλλαξε χέρια το κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος στην παραλία ποιος ο νέος ιδιοκτητης