Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο ειρήνης ετοιμάζουν το Κίεβο και η Δύση

Published

on

Spread the love

Η Ουκρανία και η Δύση σχεδιάζουν μια σύνοδο κορυφής παγκόσμιων ηγετών χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας, προκειμένου να καταρτίσουν ένα σχέδιο ειρήνης που θα περιλαμβάνει τους όρους του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα σχέδια για μια συνάντηση, αν και προκαταρκτικά, έχουν ισχυρή υποστήριξη από Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι έχουν αρχίσει να πιέζουν, τόσο τις χώρες που έχουν ταχθεί υπέρ της Μόσχας σε αυτόν τον πόλεμο, όσο και εκείνες που έχουν μείνει ουδέτερες ως προς τον πόλεμο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τι αποκαλύπτει στενός συνεργάτης του Ζελένσκι

Ο Γέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε στη Wall Street Journal ότι «οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δεν είναι δυνατές όσο τα στρατεύματά της παραμένουν στη χώρα. Η Ουκρανία δεν θα συμβιβαστεί με την εδαφική της ακεραιότητα», είπε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι συνεργάζονται με το Κίεβο για να επανασχεδιάσουν το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων της Ουκρανίας με τρόπους που θα το καταστήσουν πιο αποδεκτό από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα. «Η διαδικασία δεν είναι δυνατή χωρίς ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του παγκόσμιου Νότου», δήλωσε ο Γέρμακ, ο οποίος είναι ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι.

Προσπάθεια προσέγγισης Κίνας και Ινδίας από την Ουκρανία

Το Κίεβο έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες να συνεργαστεί με χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με όλες τις χώρες και να ακούσει τις απόψεις τους.

Το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που είχε παρουσιάσει ο Ζελένσκι απαιτεί την αποκατάσταση του ελέγχου της Ουκρανίας επί του εδάφους της, την επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου και τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου.

Προτείνει επίσης την αντιμετώπιση της πυρηνικής ασφάλειας, η οποία, όπως λέει, διακυβεύεται από την κατοχή ενός πυρηνικού εργοστασίου από τη Ρωσία, και την επισιτιστική ασφάλεια, με την προστασία των εξαγωγών σιτηρών που παρεμποδίζονται από τη ρωσική εισβολή.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην συνάντηση Κορυφής

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι κορυφαίοι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να προσκληθούν στη συνάντηση, η οποία, όπως ελπίζουν δυτικοί διπλωμάτες, μπορεί να πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει στις 11 Ιουλίου. Η σύνοδος αυτή, που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας, θα επικεντρωθεί στη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας και στη μελλοντική σχέση του Κιέβου με τον οργανισμό.

Ο Ζελένσκι στις αρχές του έτους ζήτησε από τον Μακρόν να τον βοηθήσει με διεθνείς επαφές με ηγέτες όπως ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες. Οι συνομιλίες αργότερα ωρίμασαν σε σχέδια για τη διοργάνωση μιας διάσκεψης. Ο Μακρόν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει το συνέδριο στο Παρίσι, ενώ η Δανία και η Σουηδία έχουν επίσης προτείνει τη φιλοξενία του.

Δεν έχει καταρτιστεί σαφής κατάλογος των συμμετεχόντων, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εξαπλωθεί στις πρωτεύουσες των κορυφαίων παγκόσμιων δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες, επιδιώκοντας να φέρουν τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και άλλες μη δυτικές χώρες στο συνέδριο.

Κίνα και Βραζιλία στέλνουν αποστολές στη Μόσχα

Η δυτική προσπάθεια έρχεται καθώς άλλες χώρες με πολύ στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία έχουν προσπαθήσει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στις διπλωματικές εργασίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Τόσο η Βραζιλία, όσο και η Κίνα έχουν στείλει απεσταλμένους ειρήνης στη Μόσχα και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για συζητήσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.

Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αμφότερες έχουν ταχθεί υπέρ μιας γρήγορης κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα άφηνε τη Ρωσία να ελέγχει προς το παρόν τμήματα της Ουκρανίας.

Η ειρηνευτική συνάντηση θα επιδιώξει να επαναφέρει την Ουκρανία και τους συμμάχους της στο επίκεντρο αυτής της διεθνούς διπλωματίας. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι μελλοντικές συνομιλίες θα λάβουν το σχέδιο του Κιέβου, ως διπλωματικό σημείο αναφοράς. «Όχι Ρώσοι, αλλά όλοι οι άλλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης σχετικά με τον σχεδιασμό της συνόδου κορυφής.

Ποια είναι η χρονική συγκυρία για την διάσκεψη

Η χρονική συγκυρία της διάσκεψης πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα στείλει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με όπλα, αναζητούν επίσης διπλωματικές λύσεις σε μια σύγκρουση της οποίας οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν πλήξει μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ακόμη, οι δυτικές χώρες έχουν δεχθεί πυρά από αντιπάλους, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με τις χώρες αυτές, τροφοδοτεί τη σύγκρουση.

Ρωσία και Ουκρανία δέχονται να διαπραγματευτούν – Ποια η διαφορά τους

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της Ρωσίας, εκτός εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο ειρηνευτικό της σχέδιο, το οποίο απορρίπτει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και απαιτεί την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά υπό τον όρο ότι η Ουκρανία θα αναγνωρίσει ουσιαστικά τα εδάφη που έχει προσαρτήσει. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι πιστεύουν ότι η πιθανότητα για ουσιαστική διπλωματία πριν από το τέλος του έτους είναι χαμηλή.

Δείτε το βίντεο

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 λεπτά ago

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Λάρισας (φωτό

TOP7 λεπτά ago

Η πορεία του ελικοπτέρου Α 109 απο Αφίδνες& την βάση -μέχρι την ώρα της πτώσης στην περιοχή Αχλάδι-Ρεπορτάζ:Γιάννης Αποστολίδης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 λεπτά ago

ΑΕΛ: Ανακοίνωσε την διεθνή Βουλγάρα επιθετικό Aleksandra Yaneva

LIFESTYLE13 λεπτά ago

Οι προκλητικές φωτογραφίες στο πάρτι για το αγέννητο μωρό τους 

VIDEO19 λεπτά ago

Αποκλειστικό-Αυτοψία:Παραλια Μεγάλος Ασέληνος μετά την Θεομηνία Elias-Αλλαγή στη πρόσβαση του δρόμου-Ρεπορτάζ:Γιάννης Αποστολίδης

VIDEO30 λεπτά ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

VIDEO38 λεπτά ago

Πλυμμηρισμένος δρόμος στην Άγρια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ43 λεπτά ago

Live οι δηλώσεις Μητσοτάκη για το μεναστευτικό από την Σύνοδο EUMED9

VIDEO44 λεπτά ago

Ο Αχιλλέας Μπέος λύνει τα προβλήματα των πολιτών στο ΑΨΕ ΣΒΗΣΕ ..σταματά λεωφορείο& βάζει ηλικιωμένη

ΕΛΛΑΔΑ48 λεπτά ago

Θεσσαλία: Έσπασαν τα αναχώματα του Ενιπέα – Ανεβαίνει η στάθμη σε Ενιπέα, Πηνειό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA4 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

VIDEO4 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Ξεκινούν τα μαθήματα στη Θεσσαλία τη Δευτέρα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Market Pass: Ποιοι πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή