OIKONOMIA
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε απώλεια 6 δισ. δολαρίων μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση των εξαγωγών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κατάρρευση των ουκρανικών εξαγωγών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 6 δισ. δολαρίων
Η Ουκρανία ενδέχεται να απολέσει έσοδα ύψους έως και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς, λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της από τις ρωσικές δυνάμεις, αδυνατεί να πουλήσει εκατομμύρια τόνους σιταριού και καλαμποκιού, οι οποίοι επρόκειτο να εξαχθούν μέχρι τον Ιούνιο, όπως ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της βιομηχανίας αυτής σήμερα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές ουκρανικού σιταριού, όπως είναι η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Υεμένη, θα πρέπει να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, έχουν προειδοποιήσει πολλές οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σιτάρι και σπορέλαια
Η Ουκρανία, ένας σημαντικός παραγωγός σταριού και σπορελαίων, εξάγει το 98% των σιτηρών της μέσω των λιμανιών της και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος μέσω του σιδηροδρόμου, όπου το κόστος είναι υψηλότερο.
Η χώρα αυτή ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο κατά το οικονομικό έτος 2020-21, ενώ η Ρωσία βρισκόταν στην τρίτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών. Οι δύο χώρες μαζί αντιπροσώπευαν το 22% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Αποκλεισμένα στα λιμάνια
Όμως, με τα ρωσικά πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της νότιας Ουκρανίας να εμποδίζουν τα φορτηγά πλοία να αποπλεύσουν από τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Οδησσού, οι εξαγωγές σιτηρών έχουν σχεδόν σταματήσει ολοκληρωτικά από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με Ουκρανούς λιμενικούς, λόγω των μαχών περίπου 100 πλοία υπό ξένη σημαία έχουν μπλοκαριστεί στα λιμάνια. Σήμερα το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι όλα τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική παραμένουν «προσωρινά κλειστά» για όλα τα πλοία που θέλουν να ελλιμενιστούν ή να αποπλεύσουν.
Απώλεια 6 δισ.
«Αντιμετωπίζουμε μια πιθανή απώλεια 6 δισεκ. δολαρίων», είπε ο Μικόλα Γκορμπατσόφ, ο πρόεδρος της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών, στο πρακτορείο Reuters. Όπως είπε, η χώρα διέθετε ακόμη περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σταριού και καλαμποκιού από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, οι οποίοι προορίζονταν για εξαγωγή, με μέση τιμή τα 300 δολάρια ανά τόνο.
Σύμφωνα με τον Γκορμπατσόφ, δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί μια τόσο μεγάλη ποσότητα με τρένα, με τα οποία θα μπορούσαν να εξαχθούν μόνο 600.000 τόνοι τον μήνα, δηλαδή το ένα δέκατο της ποσότητας που διακινούσαν τα λιμάνια πριν από τον πόλεμο.
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία έφτασαν πέρσι τα 27 δισεκ. δολάρια, αντιπροσώπευαν δηλαδή περίπου τα μισά έσοδα από τις συνολικές εξαγωγές. «Τώρα, απλώς χάνουμε αυτόν τον τομέα», είπε ο Γκορμπατσόφ.
Ελλείψεις
Οι Ουκρανοί που δεν έχουν αποκλειστεί σε πολιορκημένες πόλεις, όπως είναι η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο, δεν αντιμετωπίζουν άμεσα ελλείψεις σε τρόφιμα, όμως ο πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει τη γεωργική παραγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι Ουκρανοί αγρότες μπορεί να διστάσουν να σπείρουν φέτος, από τη μία επειδή φοβούνται για την ασφάλειά τους και από την άλλη επειδή η παραγωγή τους μπορεί να μείνει απούλητη, αν συνεχιστεί ο πόλεμος, εξήγησε ο Γκορμπατσόφ. Ουκρανοί αγρότες λένε ότι δεν διαθέτουν λιπάσματα αλλά δεν υπάρχουν και αρκετά καύσιμα για τα γεωργικά μηχανήματά τους. Στο μεταξύ όμως μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει η σπορά κριθαριού και καλαμποκιού, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ αργά, πρόσθεσε.
Αποθέματα
Το Σαββατοκύριακο, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Όλεχ Ουστένκο είπε εάν συνεχιστεί ο πόλεμος η παραγωγή νέων αγροτικών προϊόντων μπορεί να μην επαρκεί για εξαγωγές. «Η Ουκρανία έχει αρκετά σιτηρά και αποθέματα τροφίμων για να επιβιώσει για έναν χρόνο αλλά αν συνεχιστεί ο πόλεμος (…) δεν θα μπορέσει να κάνει εξαγωγές σιταριού στον κόσμο και θα υπάρξουν προβλήματα», υποστήριξε.
Οι αγρότες έχουν αρχίσει να σπέρνουν ανοιξιάτικα σιτηρά σε ορισμένες περιοχές αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκστρατεία μαζικής σποράς, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Μικρά νησιά Αιγαίου: Πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά στήριξης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ποσό των 1,7 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί για την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου πελάγους για το έτος αιτήσεων ενίσχυσης 2021 (οικονομικό έτος 2022).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ποσό αυτό, το οποίο αποτελεί εθνική συμμετοχή, σύμφωνα με σχετική απόφαση που πήρε ΦΕΚ, θα κατανεμηθεί ως εξής:
α) δαπάνη ύψους 405.900 ευρώ, για την πληρωμή του ΦΠΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης ειδικού καθεστώτος εφοδιασμών, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για την πληρωμή ΦΠΑ, για τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του προγράμματος,
β) δαπάνη ύψους 547.000 ευρώ, η οποία αφορά στη συμπληρωματική εθνική χρηματοδότηση για την ενίσχυση του μέτρου της τοπικής παραγωγής γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης,
γ) δαπάνη ύψους 650.000 ευρώ, η οποία αφορά στην συμπληρωματική εθνική χρηματοδότηση για την ενίσχυση του μέτρου στον τομέα της μελισσοκομίας,
δ) δαπάνη ύψους 97.100 ευρώ, για την πληρωμή των οδοιπορικών εξόδων, εκτός έδρας και εκτός ωραρίου αποζημιώσεων των υπαλλήλων που διενεργούν τους ελέγχους.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Τζεντιλόνι: Αν επιβληθεί εμπάργκο στο φυσικό αέριο της Ρωσίας θα επέλθει οικονομική ύφεση


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στα πλέον εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο κράτη-μέλη της ΕΕ, άφησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δυσμενέστερο σενάριο άμεσης διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε «πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Εξήγησε επίσης ότι η βασική πρόβλεψη της Επιτροπής για την οικονομία βασίζεται σε ένα μοντέλο που προσομοιώνει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων ενέργειας -αυτό είναι το δυσμενές σενάριο- καθώς και μιας οριστικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία – αυτό είναι το δυσμενέστερο σενάριο.
«Σε αυτό το τελευταίο, σοβαρό σενάριο, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα ήταν περίπου 2,5 με 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από το βασικό σενάριο των προβλέψεων για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και περισσότερο από 1 το 2023 πάνω από τη βασική πρόβλεψη. Και στα δύο αυτά σενάρια, η ανάπτυξη εντός του έτους θα ήταν σε αρνητικό έδαφος», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.
«Το σοβαρό σενάριο συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι, αποφεύγοντας να κατονομάσει τις χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή προβλέπει για την ΕΕ και την ευρωζώνη ανάπτυξη 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023. Προβλέπει επίσης για το 2022 πληθωρισμό 6,1% στην ευρωζώνη και 6,8% στην ΕΕ και για το 2023 πληθωρισμό 2,7% για την ευρωζώνη και 3,2% για την ΕΕ.
Συμπερασματικά ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί ανείπωτα δεινά και καταστροφές, αλλά επιβαρύνει και την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
«Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη του περασμένου έτους θα έχει διαρκή θετική επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος. Αλλά αυτό δεν μειώνει τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στις οικονομίες μας – ακόμα κι αν η ισχυρή πολιτική απάντηση που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά μας».
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία στην ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια «πολύ φυσιολογική κατάσταση».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»