ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε σημείο καμπής η σύγκρουση μετά από 50 μέρες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πενήντα μέρες συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια ξεριζωμένοι, περισσότεροι φτωχοί ανά τον κόσμο είναι τα αποτελέσματα της σύγκρουσης σε λιγότερο από δύο μήνες. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος και με ποιον τρόπο. Η απειλή η σύγκρουση στο πεδίο της Ουκρανίας να γενικευτεί είναι διαρκώς παρούσα και όσο ο πόλεμος συνεχίζεται γίνεται πιο χειροπιαστή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Από την έναρξη της εισβολής, περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία με προορισμό γειτονικές χώρες και χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επαληθεύσει σχεδόν 120 επιθέσεις σε δομές υγειονομικής περίθαλψης από την έναρξη της εισβολής. Οι παγιδευμένοι σε πόλεις που βομβαρδίζονται και αναφέρουν ότι δεν υπάρχει φαγητό, νερό ή φάρμακα και δεν επιτρέπεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ήδη ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη με τις εκτιμήσεις να μιλούν για το ξέσπασμα μιας εφιαλτικής επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης. Μετά από δεκαετίες η παράνοια της πυρηνικής απειλής «κανονικοποιείται» στην ρητορική των ισχυρών του πλανήτη.
Η νέα φάση του πολέμου
Πολλοί αναλυτές αναφέρονται στην πορεία του πολέμου από εδώ και πέρα, κυρίως στο επιχειρησιακό κομμάτι, καθώς η γεωστρατηγική Δύσης και Ρωσίας είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί, πόσο μάλλον να προβλεφθεί όταν δεν είναι καθόλου δεδομένο που θα γύρει στρατιωτικά η πλάστιγγα.
Στην πρώτη φάση, η Ρωσία προσπάθησε να καθαιρέσει την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να κυριαρχήσει στη χώρα σε μια τριήμερη εκστρατεία. Στη δεύτερη, επιχείρησε να κατακτήσει την Ουκρανία, ή τουλάχιστον το ανατολικό της μισό, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου με επιθέσεις αρμάτων μάχης. Στη τρίτη, ηττημένη στο βορρά, απέσυρε τις δυνάμεις της, συγκεντρώνοντάς τις στις νοτιοανατολικές και νότιες περιοχές για την κατάκτηση αυτών των τμημάτων της Ουκρανίας. Τώρα πρόκειται να ξεκινήσει η τέταρτη, και ενδεχομένως πιο αποφασιστική φάση, αναφέρει το Atlantic.
Στόχος της Μόσχας είναι να επικρατήσει σε αυτή την περιοχή μέχρι τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια τεράστια κλιμάκωση, με τις προειδοποιήσεις για μάχη που «θα θυμίζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» να αυξάνονται. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν αυξημένο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων που προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία.
Στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στέλνουν περισσότερα όπλα στη χώρα και μάλιστα και βαρύ οπλισμό, ενώ ουδέτερα κράτη όπως η Σουηδία και η Φιλνανδία ετοιμάζονται να μπουν στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα απαντά στην κλιμάκωση αυτή με απειλές για πυρηνικά στη Βαλτική και ανακοινώσεις ότι θα στοχεύει νατοϊκά οχήματα που θα μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες επιπλέον όπλα και πυρομαχικά αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει ελικόπτερα Mi-17, κανόνια Howitzer, drones Switchblade, συστήματα ραντάρ και προστατευτικό εξοπλισμό για πιθανές χημικές επιθέσεις. Για εβδομάδες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε από τους παγκόσμιους ηγέτες για περισσότερα όπλα και εξοπλισμό.
Η Ρωσία ξεκινάει τη μάχη στο Ντονμπάς με καλύτερους όρους στρατιωτικά. Στην ανατολική επικράτεια έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα από ό,τι στην προηγούμενη επίθεσή της στη βόρεια Ουκρανία και την πρωτεύουσα, Κίεβο. Η μάχη θα γινεί σε ανοιχτό έδαφος και όχι σε αστικές και δασώδεις περιοχές. Η περιοχή συνορεύει επίσης με τη νοτιοδυτική Ρωσία, επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να αποφύγουν τα προβλήματα ανεφοδιασμού που εκτροχίασαν την εισβολή στη χώρα σχεδόν από την αρχή.
Αμφίρροπη μάχη
Ωστόσο δεν θα είναι μία εύκολη μάχη, ούτε η νίκη της είναι εξασφαλισμένη. Κάθε άλλο. Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να ανακόψει τη ρωσική ισχύ με χιλιάδες στρατιώτες και αξιοποιώντας τον εξοπλισμό της Δύσης. Το πλήγμα στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, ακόμα κι αν δεν έγινε από πύραυλο της Ουκρανίας, είναι σημαντικό και ενδεικτικό της κατάστασης. Η Ρωσία μπορεί να έχει σημαντικές απώλειες αν και είναι ισχυρότερη δύναμη, ενώ έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της από τις αυξανόμενες απώλειες του ρωσικού στρατού. Εξάλλου είχε υποσχεθεί ότι επρόκειτο για μια στρατιωτική επιχείρηση που θα τελείωνε γρήγορα, ενώ τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Όσο προχωράνε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα φαίνεται πως θα αντιδρά η Δύση, και εάν θα αντιδράει ενιαία. Η πιο ενεργή εμπλοκή στον πόλεμο θα σημάνει φυσικά μία κλιμάκωση που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πού και πώς θα σταματήσει

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ρωσία: «Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λύνει τα χέρια της Ρωσίας»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ, «λύνει τα χέρια» της Ρωσίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με την κυρία Ζαχάροβα, την απόφαση για την ένταξη την πήραν οι πολιτικές εξουσίες και όχι οι λαοί των δύο χωρών, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
«Σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσιγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες κρατούσαν στάση ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους».
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς έσπρωξε τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ
Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν αύριο, Τετάρτη, τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον.
«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι – χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σαούλι Νιινίστο, στη σουηδική πρωτεύουσα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Γερμανία: Φυλάκιση 5 ετών προτείνει η εισαγγελία για τον γηραιότερο πρώην αξιωματικό των Ες Ες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές πρότειναν σήμερα, Τρίτη, να επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον Γιόζεφ Σουτς, ηλικίας 101 ετών, τον γηραιότερο πρώην αξιωματικό των Ες-Ες, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα που διέπραξε την εποχή που υπηρετούσε ως φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζαξενχάουζεν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Σουτς διώκεται για «συνέργεια» στο φόνο 3.518 κρατουμένων μεταξύ 1942-1945 σε αυτό το στρατόπεδο, στα βόρεια του Βερολίνου. Ωστόσο, εάν καταδικαστεί ο πρώην υπαξιωματικός των Βάφεν Ες-Ες δεν θα φυλακιστεί, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και της εύθραυστης υγείας του.
Ο γενικός εισαγγελέας, Κίριλ Κλέμεντ, σημείωσε ότι «επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι αποδείξεις» της κατηγορούσας αρχής, υποστηρίζοντας ότι ο Σουτς, όχι μόνο «συμβιβάστηκε» με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο στρατόπεδο, αλλά «έκανε καριέρα» σε αυτό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, ο αιωνόβιος κατηγορούμενος επέμενε ότι ουδέποτε ανέλαβε υπηρεσία στο Ζαξενχάουζεν και ότι εκείνα τα χρόνια ήταν αγρεργάτης, αν και υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν το αντίθετο.
Για τον εισαγγελέα, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σουτς εργάστηκε στο Ζαξενχάουζεν».
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές Ιουνίου.
Την τελευταία δεκαετία, η Γερμανία έχει επεκτείνει τις έρευνες για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρώην φύλακες στρατοπέδων και άλλα στελέχη της ναζιστικής μηχανής διώκονται για συνέργεια σε ανθρωποκτονίες. Αυτές οι δίκες, με κατηγορούμενους σε πολύ προχωρημένη ηλικία, εγείρουν ερωτηματικά για το νόημα που μπορεί να έχει η απόδοση δικαιοσύνης με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.
Η δίκη του Γιόζεφ Σουτς διακόπηκε πολλές φορές, λόγω της κακής υγείας του κατηγορουμένου. Το 1942, ο Σουτς ήταν 21 ετών. Κατηγορείται ότι τουφέκισε σοβιετικούς αιχμαλώτους και ότι παρείχε βοήθεια στις «δολοφονίες με αέριο», τύπου Zyklon B.
Το Ζαξενχάουζεν λειτουργούσε από το 1936 μέχρι την απελευθέρωσή του από τον σοβιετικό στρατό, στις 22 Απριλίου 1945. Στο στρατόπεδο αυτό οδηγήθηκαν περίπου 200.000 κρατούμενοι, κυρίως πολιτικοί αντιφρονούντες, Εβραίοι και ομοφυλόφιλοι. Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς πέθαναν, κυρίως λόγω εξάντλησης από την καταναγκαστική εργασία και από τις συνθήκες κράτησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έκθεση με κρητικά προϊόντα στο Βόλο 12 με 17 Μαίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star