ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στήριξη Βερολίνου στο Κίεβο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας με τον Ουκρανό ομόλογό της.
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία με τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα, τον οποίο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η στήριξη αυτή, διευκρίνισε η Μπέρμποκ, θα υλοποιηθεί είτε παρέχοντας μέσα αυτοάμυνας είτε ανθρωπιστική βοήθεια για όσους αναζητούν καταφύγιο είτε μέσω έντονης διεθνούς πίεσης και απομόνωσης της Ρωσίας.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτικές ώρες στα ανατολικά – Τεράστιες καταστροφές από το ρωσικό σφυροκόπημα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Περίπου δέκα» άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσικό βομβαρδισμό σε μια στρατιωτική εγκατάσταση στην Ντνίπρο, μια μεγάλη βιομηχανική πόλη στην κεντροανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της άμυνας της πόλης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στην Χερσώνα και ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται σκληρά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.
«Πύραυλοι Iskander έπληξαν περιοχή ασκήσων της Εθνοφρουράς…. Περίπου δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 έως 35 τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Γκενάντι Κόρμπαν στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Dnipro TV. «Αυτό παρά το γεγονός ότι εμείς και ο στρατός είχαμε προσπαθήσει να λάβουμε προφυλάξεις, κατανέμοντας προσωπικό» σε όλη την περίμετρο αυτής της εγκατάστασης, πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα θύματα ήταν στρατιώτες.
Πύραυλοι
Τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ, είπε, αλλά μόνο ένας προκάλεσε θύματα.
Το πρωί, ο κυβερνήτης της επαρχίας Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο ανακοίνωσε στο Telegram ότι καταιγισμός ρωσικών πυρών έπληξε την Ντνίπρο κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί σήμερα, προκαλώντας «σοβαρές καταστροφές», αλλά χωρίς να δώσει απολογισμό.
«Οι υπηρεσίες διάσωσης απομακρύνουν τα συντρίμμια και αναζητούν ανθρώπους», έγραψε χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Στον Δνείπερο
Η Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων που διασχίζεται από τον ομώνυμο ποταμό (Δνείπερος), αποτελεί το όριο με τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι.
Η περιοχή έχει μέχρι στιγμής σχετικά γλιτώσει από τις μάχες μεταξύ ουκρανικού και ρωσικού στρατού, παρόλο που το αεροδρόμιο της «καταστράφηκε ολοσχερώς» κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού στις 10 Απριλίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Ρωσικές θέσεις στη Χερσώνα
Παράλληλα ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις αμυντικές τους θέσεις στην περιοχή της Χερσώνας της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας, ενώ βομβαρδίζουν περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία σε καθημερινή βάση, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής Γκενάντι Λαγκούτα σε ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου.
Όπως είπε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κρίσιμη σε ορισμένα τμήματα της περιοχής και οι κάτοικοι είναι σχεδόν αδύνατο να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα εδάφη, με εξαίρεση μια φάλαγγα 200 αυτοκινήτων που αναχώρησε την Τετάρτη.
Σκληρή άμυνα
Την ίδια ώρα ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται σκληρά στην ανατολική πόλη Σεβεροντονέτσκ, η οποία είναι κατά τα δύο τρίτα περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, τόνισε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, επικαλούμενος τον επικεφαλής της διοίκησης της πόλης.
Οι βομβαρδισμοί, ο οποίοι είναι «πολύ ισχυροί», έχουν καταστρέψει το 90% των κατοικιών στην πόλη, πρόσθεσε ο Σεργκέι Γκαϊντάι, επικαλούμενος επίσης τον Ολεκσάντρ Στρουκ.
Μάχες στη Λίμαν
Επιπροσθέτως ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο του βορειοδυτικού και νοτιοανατολικού τμήματος της πόλης Λίμαν, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία επιταχύνεται.
Ουκρανοί στρατιώτες «αντικρούουν απόπειρες» της Ρωσίας να προωθήσουν την επίθεσή της προς την κρίσιμης σημασίας ουκρανική πόλη Σλοβιάνσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η Δύση εξετάζει άρση κυρώσεων για Ρώσους ολιγάρχες με αντάλλαγμα χρήματα για την Ουκρανία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δυτικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την άρση των κυρώσεων σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών, υπό τον όρο ότι οι τελευταίοι θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το θέμα τέθηκε από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών του Καναδά σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G-7 στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα.
Η Κρίστια Φρίλαντ έθεσε το θέμα αφού πρώτα της μίλησαν σχετικά οι Ρώσοι ολιγάρχες, ανέφερε αξιωματούχος στο Associated Press. Η Καναδή υπουργός γνωρίζει Ρώσους ολιγάρχες από την εποχή που ήταν δημοσιογράφος στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η ουκρανική πλευρά γνωρίζει για τις συζητήσεις. Ο ίδιος σημείωσε πως μια τέτοια συμφωνία θα ήταν προς το συμφέρον της Δύσης αφού θα σήμαινε την απομάκρυνση των Ρώσων ολιγαρχών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν χρήματα για την Ουκρανία.
«Δεν θα μιλούσαμε αν δεν υπήρχε κάποια σύμφωνη γνώμη από την πλευρά των Ουκρανών» είπε ο αξιωματούχος. «Πρέπει να ξέρουμε ότι λειτουργεί και για αυτούς».
Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να κάνουν δηλώσεις για τις συζητήσεις της G-7.
Η πρόταση τέθηκε στο πλαίσιο της παροχής πρόσθετων χρημάτων στην Ουκρανία και του τρόπου με τον οποίο «παγωμένα» κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή κεφαλαίων.
Αυτή τη στιγμή, είναι απλώς μια ιδέα, ανέφερε ο αξιωματούχος, όμως το ενδιαφέρον των δυτικών υπάρχει.
Ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις για τους δεσμούς του με τον Πούτιν, είπε ότι τα καθαρά έσοδα από την πώληση της Τσέλσι θα δοθούν στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.
H συμφωνία για την πώληση του ποδοσφαιρικού συλλόγου έχει καθυστερήσει, καθώς η βρετανική κυβέρνηση φροντίζει ώστε ο Αμπράμοβιτς να μην επωφεληθεί από την αναγκαστική πώληση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα