Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα κατεβάσει η Ρωσία τον διακόπτη του φυσικού αερίου; – Πόσο πρέπει να ανησυχεί η Ευρώπη

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η αναπόφευκτη αλήθεια που διαφαίνεται στην απάντηση της Ευρώπης στην εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι το ρωσικό αέριο θερμαίνει τα σπίτια της ηπείρου και τροφοδοτεί τις βιομηχανίες της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ορκιστεί να απογαλακτιστούν από τις προμήθειες που ελέγχονται από το Κρεμλίνο, τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε πετρέλαιο, η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ανάλυση του Guardian.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, θα υπάρξει τουλάχιστον ένας ακόμη κρύος χειμώνας προτού οι μεγάλες οικονομίες που διψούν για ενέργεια και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, μπορέσουν να αξιοποιήσουν άλλες πηγές.

Προειδοποιητική βολή

Γνωρίζοντας αυτό, ο Βλαντίμίρ Πούτιν «έριξε μια προειδοποιητική βολή» αυτή την εβδομάδα. Έχοντας εκδώσει ένα διάταγμα ότι οι ξένοι αγοραστές πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν το αέριο τους σε ρούβλια, έκανε την Πολωνία και τη Βουλγαρία… εργαστηριακά ποντίκια για το πείραμά του.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο χώρες δεν θα λαμβάνουν πλέον ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Yamal από τη Σιβηρία, αφού αρνήθηκαν να συναινέσουν στο αίτημά του. Η απόφαση θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα φάση του πολέμου, με τη Ρωσία να εκπληρώνει την απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της ως όπλο κατά της Ευρώπης.

Γιατί Πολωνία και Βουλγαρία;

Οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν επιλεγεί προσεκτικά. Η Πολωνία λαμβάνει περίπου το 45% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020. Το ποσοστό αυτό δεν είναι πολύ υψηλό για τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά η Πολωνία τυχαίνει να είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποστηρίξει περισσότερο τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Η Βουλγαρία αποτελεί σαφώς μικρότερη απειλή για τη ρωσική πολεμική προσπάθεια, αλλά εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 73% της ζήτησης.

Η στόχευση αυτών των δύο χωρών επιτρέπει στον Πούτιν να δοκιμάσει τη δυναμική του όπλου που λέγεται «ενεργειακοί πόροι» σε δύο διαφορετικούς τύπους αντιπάλων –έναν που αποτελεί πραγματική απειλή και έναν άλλο που φαίνεται πιο ευάλωτος αλλά θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σωτήριο μάθημα για άλλους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση.

Μπορούν να ανταπεξέλθουν;

Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον ρωσικό αποκλεισμό και τα γεγονότα φαίνεται να το επιβεβαιώνουν. Το συμβόλαιο της Πολωνίας με την Gazprom λήγει ούτως ή άλλως στο τέλος του έτους και η χώρα έχει επενδύσει σε εναλλακτικές πηγές εδώ και αρκετό καιρό.

«Η Πολωνία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Γερμανία και μπορεί να εισάγει από εκεί. Έχει τον δικό της τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αργότερα μέσα στο έτος θα έχει κι έναν νέο αγωγό που έρχεται έμμεσα από τη Νορβηγία. Επίσης, έχει δημιουργήσει αποθέματα, καθώς αρκετοί περίμεναν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, κορυφαίος Ευρωπαίος αναλυτής φυσικού αερίου στην συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας ICIS.

Η κατάσταση της Βουλγαρίας είναι ελαφρώς λιγότερο ευνοϊκή. Όμως, υπάρχει μια δεύτερη σύνδεση αγωγού με την Ελλάδα που θα ξεκινήσει αργότερα φέτος. Μια βουλγαρική οντότητα (δεν είναι σαφές αν πρόκειται για φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έκανε πρόσφατα κράτηση για ένα φορτίο LNG που θα φτάσει σε ένα ελληνικό λιμάνι, σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός αναλυτή στον Guardian. Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σχέδιο προμήθειας από αλλού.

Τι θα κάνουν οι άλλες χώρες;

Όπως επισημαίνει ο Marzec-Manser, ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι η απειλή του να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, εκτός εάν πληρώσουν σε ρούβλια, δεν ήταν εντελώς κενή. «Υπάρχει απόδειξη ότι δεν ήταν μπλόφα», τονίζει ο αναλυτής.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι οι χώρες και οι εταιρείες που αγοράζουν το αέριο της Ρωσίας πρέπει να λάβουν μια απόφαση σχετικά με το εάν συμφωνούν να πληρώσουν στο νόμισμά της. Η Ουγγαρία, η οποία έχει αποδειχθεί σπάνιος Ευρωπαίος φίλος του Κρεμλίνου, έχει ήδη πει ότι θα ακολουθήσει τη ρωσική γραμμή. Επιπλέον, τουλάχιστον τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Λετονία, η οποία έλαβε το 100% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία το 2020, έχει δεσμευτεί μαζί με τη Λιθουανία και την Εσθονία να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο. Ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG στη Λιθουανία είναι μια βασική εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα για αυτές τις σχετικά μικρές οικονομίες –τις πρώτες στην Ευρώπη που τερματίζουν τις ρωσικές εισαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι οι χώρες δεν πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια και ότι η συμμόρφωση με το αίτημα της Ρωσίας θα τής προσέφερε τη δυνατότητα να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ρωσίας, οι πληρωμές στη Gazprombank θα γίνονταν σε ευρώ ή δολάρια, πριν αυτά μετατραπούν σε ρούβλια. Θεωρητικά, αυτό θα εξακολουθούσε να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή ανέφερε ότι τα συμβόλαια θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ώστε να είναι συμβατά.

Αυτά ίσως είναι καλά νέα για μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, με την τελευταία να λαμβάνει το 60% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και να έχει ήδη δηλώσει ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μηδενίσει την εξάρτησή της.

Θα ανέβουν ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου;

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η Ρωσία θα κλιμακώσει την ένταση. Το ολλανδικό TTF για την παράδοση φυσικού αερίου τον Μάιο, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ξεκίνησε την εβδομάδα στα 92 ευρώ και άγγιξε τα 115 ευρώ την Τετάρτη, σημειώνοντας άνοδο 20%, ως απάντηση στην αποκοπή της Πολωνίας και της Βουλγαρίας από αέριο του Κρεμλίνου. Η τιμή υποχώρησε στα 101 ευρώ από το απόγευμα της Τετάρτης, 15% ακόμα πάνω από το επίπεδο στην αρχή της εβδομάδας.

Ενώ οι προμηθευτές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αγοράζουν στη βρετανική χονδρική αγορά, με την πάροδο του χρόνου οποιαδήποτε αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών θα πλήξει και τις βρετανικές εταιρείες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και για τους Βρετανούς καταναλωτές.

Ωστόσο, για να φτάσει ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα κλονισμού στην Ευρώπη, θα πρέπει να αποκοπούν τεράστιοι αγοραστές φυσικού αερίου όπως η ιταλική Eni και η γερμανική Uniper. Αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στα ρωσικά έσοδα και φαίνεται ότι κάποια μορφή συμβιβασμού στις πληρωμές είναι πιο πιθανή, όπως υπαινίσσεται η ΕΚ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Google: Ρώσοι χάκερς βρίσκονται πίσω από διαρροές για το Brexit

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μια νέα ιστοσελίδα, η οποία δημοσίευσε e-mail που είχαν διαρρεύσει από αρκετούς υψηλόβαθμους υποστηρικτές του Brexit, συνδέεται με Ρώσους χάκερς, σύμφωνα με αξιωματούχο της Google για την κυβερνοασφάλεια, καθώς και με τον πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η ιστοσελίδα με τίτλο «Very English Coop d’ Etat» αναφέρει ότι έχει δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρώην Βρετανό αρχικατάσκοπο Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της εκστρατείας υπέρ του Brexit Τζιζέλα Στιούαρτ, τον ιστορικό και επίσης υπέρμαχο του Brexit Ρόμπερτ Τούμς, καθώς και άλλους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2020.

Η ιστοσελίδα ισχυρίζεται ότι τα άτομα αυτά είναι μέλη μιας ομάδας, που ακολουθούσε σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά στο Brexit και που επηρέαζε μυστικά τη λήψη των αποφάσεων στη χώρα.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την αυθεντικότητα των εν λόγω e-mail, αλλά δύο από τα θύματα της διαρροής επιβεβαίωσαν σήμερα ότι είχαν στοχοποιηθεί από χάκερς, κατηγορώντας μάλιστα τη ρωσική κυβέρνηση.

«Είμαι καλά ενημερωμένος σχετικά με μια ρωσική επιχείρηση εναντίον λογαριασμού Proton, που περιείχε e-mail από και προς εμένα», δήλωσε ο Ντίαρλοβ, αναφερόμενος στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ProtonMail, η οποία εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικότητας.

Ο Ντίαρλοβ, ο οποίος ηγείτο της M16, μεταξύ του 1999 και του 2004, δήλωσε στο Reuters ότι το υλικό που έχει διαρρεύσει θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή, δεδομένης της «τρέχουσας κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία».

Ο Τουμς ανέφερε σε ένα e-mail ότι οι ίδιος και οι συνεργάτες του «ήταν ενήμεροι γι’ αυτή την παραπληροφόρηση εκ μέρους της Ρωσίας, που βασίζεται σε παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο». Αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η Στιούαρτ, η οποία ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., δεν έδωσε κάποια απάντηση.

Ο Σέιν Χάντλεϊ, ο οποίος διευθύνει την Ομάδα Ανάλυσης Κινδύνων της Google, δήλωσε στο Reuters ότι η σελίδα «English Coop» σχετίζεται με κάτι που είναι γνωστό στην εταιρεία Alphabet Inc. ως «Cold River», δηλαδή μια ομάδα χάκερς με έδρα τη Ρωσία. «Μπορούμε να το δούμε αυτό μέσα από τεχνικούς δείκτες», δήλωσε ο Χάντλεϊ.

«Φαίνεται πολύ οικείο»

Το πώς αποκτήθηκαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι άγνωστο και ο ιστότοπος που τα φιλοξενεί δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να εξηγήσει ποιος ήταν πίσω από τη διαρροή. Τα μηνύματα που διέρρευσαν φαίνεται ότι ανταλλάχθηκαν κυρίως με τη χρήση του ProtonMail, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την εκτίμηση της Google σχετικά με ρωσική σύνδεση με τον ιστότοπο, αλλά ο Τόμας Ριντ, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε ότι ο ιστότοπος θύμιζε παλαιότερες επιχειρήσεις «hack-and-leak» που αποδίδονταν σε Ρώσους χάκερς.

«Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πόσο παρόμοια είναι η μέθοδος δράσης με την Guccifer 2 και την DCLeaks» είπε, αναφερόμενος σε δύο από τους ιστότοπους που διέδωσαν e-mails, τα οποία είχαν κλαπεί από Δημοκρατικούς κατά την προεκλογική περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

«Μοιάζει πολύ οικείο κατά κάποιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της προχειρότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Προωθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και ασφάλειας με τις χώρες του Νότιου Ειρηνικού

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Κίνα εγκαινίασε μια μεγάλη πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων ελεύθερου εμπορίου και ασφάλειας με τις χώρες του Νότιου Ειρηνικού, η οποία όμως ήδη αποδοκιμάζεται από μία από τις χώρες αυτές ως προσπάθεια να τεθεί η περιοχή κοντά στην «τροχιά του Πεκίνου».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχέδιο συμφωνίας

Η πρωτοβουλία λαμβάνει τη μορφή ενός σχεδίου συμφωνίας και σχεδίου εφαρμογής για περίοδο πέντε ετών με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ της Κίνας και των κρατών της περιοχής, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters την Τετάρτη.

Τα έγγραφα αυτά θα συζητηθούν με την ευκαιρία της επίσκεψης του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) σε αρκετές χώρες της περιοχής, η οποία θα αρχίσει την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, σε δέκα νησιωτικά κράτη της περιοχής θα προσφερθεί βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα, η προοπτική μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης στην πελώρια κινεζική αγορά με το 1,4 δισεκατομμύριο των κατοίκων της.

Το αντάλλαγμα

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τις αστυνομικές δυνάμεις και να εμπλακεί στην τοπική κυβερνοασφάλεια. Θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιήσει ευαίσθητου χαρακτήρα επιχειρήσεις ναυτικής χαρτογραφίας και να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στους τοπικούς φυσικούς πόρους.

Η υιοθέτηση αυτού του «κοινού αναπτυξιακού οράματος», το όνομα που δόθηκε στο σχέδιο συμφωνίας, θα μπορούσε να γίνει στις 30 Μαΐου με την ευκαιρία μιας συνάντησης μεταξύ του Ουάνγκ και των υπουργών Εξωτερικών της περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί στα νησιά Φίτζι.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

Δημοφιλή