ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι δείχνει η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τον Πούτιν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά το Σάββατο
Χρήση υπερηχητικών πυραύλων έκανε, για δεύτερη συνεχή ημέρα, η Ρωσία. Οι δυνάμεις του Πούτιν έπληξαν την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ από πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα, ενώ εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πλήγματα κατά της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.
«Η Ρωσία», επεσήμανε, «εκτόξευσε πυραύλους κρουζ ‘Kalibr’ από την Κασπία Θάλασσα και υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, για να καταστρέψει μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό».
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.
Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά το Σάββατο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Την πυραυλική επίθεση δείχνουν εναέρια πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ρωσικός στρατός. Στα πλάνα φαίνονται μεγάλα, μακρόστενα κτίρια, σε μία χιονισμένη περιοχή, πριν ένα από αυτά εξαφανιστεί από μία τεράστια έκρηξη. Άνθρωποι διακρίνονται να τρέχουν για να σωθούν καθώς βγαίνουν καπνοί.
▫️Destruction of a weapons depot of the Armed Forces of Ukraine by high-precision missile weapons strike. We can see the exact hit of an underground hangar with weapons and ammunition. pic.twitter.com/sKTF46Tdb0
— Минобороны России (@mod_russia) March 19, 2022
Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επανειλημμένα τονίσει την επένδυση της χώρας σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.
Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο καυχιόταν ότι η Ρωσία ηγείται σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση.
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το «Kinzhal» – ή Dagger – είναι «ασταμάτητο» από τα σημερινά δυτικά οπλικά συστήματα, αναφέρει το BBC. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 1.250 μιλίων και μπορεί να φέρει είτε συμβατική είτε πυρηνική κεφαλή.
Πρόσφατες αναφορές σημείωναν ότι μαχητικά MiG-31 είχαν σταλεί στο Καλίνινγκραντ. Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία ένδειξη από πού εξαπολύθηκε η επίθεση στην αποθήκη όπλων στην Ουκρανία.
Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όπλο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία το 2016 για να υποστηρίξει το καθεστώς Άσαντ, αν και δεν ήταν σαφές αν επρόκειτο για το ίδιο μοντέλο πυραύλου.
Μερικοί από τους πιο δυνατούς βομβαρδισμούς έγιναν το 2016 κατά τη διάρκεια της μάχης για το Χαλέπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι.
Αλλάζει το παιχνίδι;
«Δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό» ισχυρίζεται ο James Acton, ειδικός σε θέματα πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace. «Δεν ξέρω πόσο μεγάλο πλεονέκτημα έχει η Ρωσία από τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων».
Ο James Acton επισημαίνει ότι το Kinzhal εκτιμάται ότι ήταν ένας πύραυλος Iskander που είχε τροποποιηθεί για μαχητικά αεροσκάφη και ότι πύραυλοι Iskander-M έχουν ήδη εκτοξευθεί από ρωσικούς επίγειους εκτοξευτές από την αρχή του πολέμου.
Για προειδοποίηση προς την Ουκρανία και τη Δύση ότι η Ρωσία «διαθέτει τα μέσα να κλιμακώσει» τη σύγκρουση κάνει λόγο ο Δρ Τζέιμς Μποσμποτίνης, ειδικός σε θέματα άμυνας και διεθνών υποθέσεων.
Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι δυνατόν να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις από αυτούς τους πυραύλους. «Η ταχύτητα του Kinzhal τον θέτει πέρα από την εμβέλεια οποιουδήποτε ουκρανικού συστήματος αεράμυνας και η εκτόξευσή τους μπορεί να γίνει από αποστάσεις πέρα από την εμβέλεια της Ουκρανίας» αναφέρει στο BBC, προσθέτοντας ότι ο υπερηχητικός πύραυλος εκτοξεύτηκε πιθανότατα από τη νότια Ρωσία.
Προσέθεσε, ακόμη, ότι η εκτόξευση αυτού του πυραύλου ήταν «μήνυμα» ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Ως ένα σημάδι επίδειξης χαρακτηρίζει τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου, η Ντομινίκα Κουνέρτοβα του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας στη Ζυρίχη.
«Ακόμη και αν χρησιμοποιήθηκε θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως μία μεμονωμένη κίνηση, διότι η Ρωσία δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό αυτών των πυραύλων» λέει στο BBC, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για «μήνυμα προς τη Δύση, διότι ο Πούτιν είναι ενοχλημένος που η Δύση τολμά να μεταφέρει όλα αυτά τα όπλα [στην Ουκρανία]».
«Είναι αμφισβητήσιμο ότι είναι τόσο ακριβές, οπότε δεν αλλάζει το παιχνίδι» καταλήγει.
Γράψτε το σχόλιό σας


https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Σουηδία: Η Αλβανία στηρίζει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και εμείς την ένταξή της στην ΕΕ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η πρεσβευτής της Σουηδίας στην Αλβανία, Ελσα Χάσταντ (φωτογραφία, επάνω, από gazetashqiptare.al), έδωσε συνέντευξη Τύπου στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, με κύριο σημείο αναφοράς την αίτηση ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μίλησε με τον Ράμα
Η κα Χάσταντ είπε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, και την υπουργό Εξωτερικών Ολτα Τζάσκα, οι οποίοι τη διαβεβαίωσαν για τη στήριξή τους σε αυτή τη διαδικασία.
Η ίδια δήλωσε ότι η Σουηδία είναι έτοιμη για όλα εάν αντιμετωπίσει επιθέσεις από τη Ρωσία ως απάντηση στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Χθες συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα και την κυρία Ολτα Τζάσκα. Και οι δύο με διαβεβαίωσαν ότι θα υποστηρίξουν τη Σουηδία στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για εμάς και το ΝΑΤΟ. Η Σουηδία είναι έτοιμη για όλα» είπε η κα Χάσταντ.
«Βοηθάμε πολύ την Αλβανία»
Πρόσθεσε ότι «Αυτό που περιμένουμε περισσότερο είναι αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ή παραπληροφόρηση προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Σουηδία».
Και τόνισε ότι «Βοηθάμε πολύ την Αλβανία. Η Σουηδία υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η Αλβανία έχει φιλοδοξίες για την ΕΕ. Η Σουηδία βοηθά την Αλβανία στις Βρυξέλλες, στα όργανα της ΕΕ και στα επί μέρους θέματα», είπε η κα Χάσταντ.
Πηγή: gazetashqiptare.al, echedoros-a.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Ο πόλεμος μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση» – Το ρωσικό σχέδιο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Facebook) δήλωσε χθες Τρίτη ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς – το ανατολικό τμήμα της χώρας – και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Μακροπρόθεσμη επιχείρηση»
«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί».
«Επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου επικεντρώνονται στην περικύκλωση και την καταστροφή των σχηματισμών των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε.
Επιβολή κατοχής
Επίσης, στόχος της Μόσχας είναι να «δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία», τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και η επιβολή κατοχής «στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας».
Ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου περισσότερο συντονισμό στις παραδόσεις όπλων «για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας το συντομότερο δυνατόν».
Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις «στο σύνολο της γραμμής επαφής» στην περιφέρεια Ντονέτσκ και εν μέρει στη γειτονική Λουγκάνσκ.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έκθεση με κρητικά προϊόντα στο Βόλο 12 με 17 Μαίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος