Connect with us

OIKONOMIA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι φταίει για την εκτίναξη της τιμής των λιπασμάτων – και υπάρχει λύση;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η ρωσική εισβολή δεν προκαλεί καταστροφή μόνο στην Ουκρανία. Απειλεί να σπρώξει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στην πείνα. Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν το 28% του συνόλου των σιτηρών που πωλείται σε όλο τον κόσμο, το 29% του κριθαριού, το 15% του καλαμποκιού και το 75% του ηλιελαίου. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών, έχουν βάλει φρένο σε αυτές τις εξαγωγές. Και οι γεωργοί σε άλλες περιοχές του πλανήτη δυσκολεύονται να αναπληρώσουν τις ελλείψεις, εν μέρει γιατί το περιθώριο κέρδος τους έχει συμπιεστεί από το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως γιατί έχουν ακριβύνει τόσο τα λιπάσματα;

Τα λιπάσματα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πράσινη επανάσταση – την αύξηση των σοδειών σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου στη διάρκεια των έξι τελευταίων δεκαετιών. Στη δεκαετία του 1960, σοδειές που είχαν παραχθεί χωρίς λιπάσματα συντηρούσαν το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Oxford Analytica. Μέχρι το 2015, το ποσοστό είχε περιοριστεί στο 52% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι λιπασμάτων: εκείνα που στηρίζονται στο άζωτο (το μόνο ακριβό συστατικό των οποίων είναι το φυσικό αέριο), εκείνα που στηρίζονται στο κάλιο και εκείνα που έχουν ως βάση τα φωσφορικά άλατα. Οι τιμές των λιπασμάτων εκτινάχτηκαν στη διάρκεια του 2021, εξαιτίας μιας σειράς από παραμέτρους, με κυριότερη την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των μεταφορών, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία, που παράγει το 18% του παγκόσμιου ανθρακικού καλίου, τον Δεκέμβριο του 2021 ως αποτέλεσμα της απόπειρας της κυβέρνησής της να κατασκευάσει μια προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, επιδείνωσαν την κατάσταση.

Παγκόσμιο σοκ

Η ρωσική εισβολή και οι συνακόλουθες κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο των τιμών. Στη διάρκεια του 2021, 25 χώρες έλαβαν πάνω από το 30% των λιπασμάτων τους από τη Ρωσία. Για πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, το ποσοστό ξεπέρασε το 50%.

Στην Ευρώπη, ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια περιορίζουν τη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή νιτρικών λιπασμάτων. Και παρά το γεγονός ότι η Νιγηρία και το Κατάρ, που διαθέτουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου ανοίγουν νέα εργοστάσια για την παραγωγή αζώτου, και ο Καναδάς είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή ανθρακικού καλίου, πρόκειται για μια διαδικασία που θα κρατήσει αρκετό καιρό. Στο μεταξύ, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν στα ύψη.

Κάτι τέτοιο θα έφερνε το χάος στις καλλιέργειες. Οι γεωργοί ενδέχεται να αναγκαστούν να περιορίσουν τη χρήση λιπασμάτων, μειώνοντας έτσι τόσο το μέγεθος των σοδειών όσο και την ποιότητά τους. Η εναλλακτική λύση είναι η μετάβαση σε καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερο λίπασμα, όπως η σόγια, και ο περαιτέρω περιορισμός των καλλιεργειών σιτηρών και καλαμποκιού.

Οι παραγωγοί στις ΗΠΑ αναμένεται να φυτέψουν σχεδόν 370.000 τ.χλμ. σόγιας στη διάρκεια του 2022, αριθμός ρεκόρ που αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με κυβερνητικές προβλέψεις. Την ίδια στιγμή, οι καλλιέργειες καλαμποκιού αναμένεται να περιοριστούν κατά 4%, στα 360.000 τ.χλμ. Το σιτάρι σε γενικές γραμμές θα συνεχίσει να καλλιεργείται στα ίδια επίπεδα.

Μπορεί η χρήση των λιπασμάτων να περιοριστεί;

Σύγχρονες γεωργικές πρακτικές, όπως η φασματοσκοπία εδάφους, μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, επιτρέποντας πιο στοχευμένη χρήση λιπασμάτων. Όμως η τεχνολογία που απαιτείται για κάτι τέτοιο είναι ακριβή, επομένως είναι απίθανο να βοηθήσει τους αγρότες των φτωχότερων κρατών.

Μια λύση χαμηλότερης τεχνολογίας θα ήταν η χρήση λιγότερο εντατικών μορφών γεωργίας που επιτρέπουν στο χώμα να διατηρήσει την ποιότητά του, όπως οι εναλλασσόμενες καλλιέργειες, η άροση που αφήνει πίσω της υπολείμματα της σοδειάς και η γεωργοδασοπονία, δηλαδή ο συνδυασμός δέντρων και καλλιεργειών στα χωράφια.

Όμως αυτές οι μέθοδοι απαιτούν χρόνο, προσπάθεια και προνοητικότητα και δεν είναι ούτε τόσο γρήγορες, ούτε τόσο αποτελεσματικές όσο τα σύγχρονα λιπάσματα. Το παράδειγμα της Σρι Λάνκα αποδεικνύει τη δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Το 2021, η κυβέρνηση βιάστηκε να ψηφίσει την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών λιπασμάτων, με στόχο η χώρα να γίνει η πρώτη παραγωγός 100% οργανικών τροφίμων. Οι αγρότες είχαν προειδοποιήσει για απώλειες στις σοδειές, οι τιμές των τροφίμων εκτινάχτηκαν και ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η απαγόρευση εντέλει ανακλήθηκε εν μέρει (αν και τα οικονομικά προβλήματα της Σρι Λάνκα έκτοτε έχουν επιδεινωθεί για μια σειρά από λόγους).

Προς το παρόν, δεν υπάρχει εύκολη εναλλακτική στα λιπάσματα, προκειμένου ο πλανήτης να διατηρήσει την παραγωγή τροφίμων έστω και σχετικά κοντά στα σημερινά επίπεδα. Και αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των τροφίμων θα ανέβουν – και εκατομμύρια στομάχια θα μείνουν άδεια.

Πηγή: Economist

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Οι επενδυτές ψηφίζουν Ελλάδα: Πάνω από 1.200 εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν στη χώρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, συνολικά 88.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετακομίσουν σε μια νέα χώρα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Henley Global Citizens Report.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εκατομμυριούχοι που επιδιώκουν να επενδύσουν τα χρήματά τους επιλέγουν την Ελλάδα ανάμεσα σε 10 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, με τα ΗΑΕ να ηγούνται φέτος προσελκύοντας τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση που παρακολουθεί τις τάσεις μετανάστευσης ιδιωτικού πλούτου και επενδύσεων παγκοσμίως, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες που προσελκύουν άτομα υψηλής καθαρής αξίας (HNWIs), οι οποίοι είναι επενδυτές με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά ή περιουσιακά στοιχεία που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά.

Ταυτόχρονα, το Greece’s Golden Visa Program, συγκαταλέγεται στα 5 πιο δημοφιλή προγράμματα επενδυτών μαζί με το Πορτογαλικό Πρόγραμμα Golden Residence Permit που κατατάσσεται πρώτο, ακολουθούμενο από το St Kitts and Nevis Citizenship by Investment Program, το Πρόγραμμα Visa Start-Up του Καναδά, και το Πρόγραμμα Ιθαγένειας της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα από επενδύσεις.

Η έκθεση συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι χώρες που προσελκύουν πλούσια άτομα και οικογένειες τείνουν να είναι ισχυρές, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές και ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Έως και 1.200 επενδυτές

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις καθαρές εισροές HNWIs το 2022 είναι: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Μεγάλος αριθμός εκατομμυριούχων αναμένεται επίσης να μετακομίσουν στη Μάλτα, τον Μαυρίκιο και το Μονακό.

Τα ΗΑΕ αναμένεται να δουν την υψηλότερη καθαρή εισροή HNWI παγκοσμίως το 2022, κατά 208 τοις εκατό σε 4.000 σε σύγκριση με την καθαρή εισροή 1.300 το 2019.

Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες χώρες  εισροών εκατομμυριούχων, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα:

​​​ ΗΑΕ 4,000 4%
​ Αυστραλία 3,500 1%
 Σιγκαπούρη 2,800 1%
​ Ισραήλ 2,500 2%
​​ ΗΠΑ 1,500 0%
​​ Πορτογαλία 1,300 2%
​ Ελλάδα 1,200 3%
​ Καναδάς 1,000 0%
​ Νέα Ζηλανδία 800 1%

Πλήγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, προορισμοί που συνήθως προσέλκυαν πλούσιους επενδυτές, φαίνεται πλέον να αποτυγχάνουν.

Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, που θεωρείται το οικονομικό κέντρο του κόσμου, σημειώνει σταθερή απώλεια εκατομμυριούχων, με καθαρές εκροές 1.500 να προβλέπονται για το 2022.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης λιγότερο δημοφιλείς μεταξύ των μεταναστών εκατομμυριούχων σήμερα από ό,τι πριν από την Covid, ίσως εν μέρει λόγω της απειλής υψηλότερων φόρων.

Η Henley & Partners είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, έλαβε τον υψηλότερο αριθμό ερωτήσεων για προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης που έχει καταγραφεί, αυξημένο κατά 55% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τέσσερις πρώτες εθνικότητες που αυξάνουν τη ζήτηση είναι Ρώσοι, Ινδοί, Αμερικανοί και Βρετανοί και για πρώτη φορά οι Ουκρανοί μπαίνουν στο Top 10 παγκοσμίως.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο υπολογισμός του επιδόματος παιδιού θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Το προσωρινό κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Α21- Επίδομα Παιδιού στις 8 Ιουλίου 2022 και ώρα 18.00 ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΑ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της τρίτης δόσης του επιδόματος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας

Ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το Α21 – Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

Πώς θα υπολογιστεί το ύψος του επιδόματος

Σε περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 είναι μικρότερο από εκείνο του 2020, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Αν όμως το εισόδημα του 2021 είναι υψηλότερο εκείνου του 2020, τότε εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί έως την εξόφληση της διαφοράς. Επίδομα παιδιού – Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή για τους δικαιούχους η πλατφόρμα Α21

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Για την ακριβή ημερομηνία και ώρα για την επανέναρξη της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας Α21 και την υποβολή νέων αιτήσεων θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Εξάρχεια: Νύχτα έντασης – Έρευνες της Αστυνομίας σε μπαρ και προσαγωγές

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 λεπτά ago

Υποψία και για άλλους βιασμούς

ΚΟΣΜΟΣ11 λεπτά ago

Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Ο Τζο Μπάιντεν διάβασε την επιστολή της κρατούμενης στη Ρωσία μπασκετμπολίστριας

VIDEO19 λεπτά ago

Λάρισα: Ψηφιοποιείται Θ.Θ. και δημοτική πινακοθήκη

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Ντίνα Κώνστα: Χωρίς τελετή και κόσμο η αποτέφρωση της στη Ριτσώνα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ27 λεπτά ago

Κάτοικος Ιταλίας παραμένει ο Κουτσουπιάς

VIDEO39 λεπτά ago

Βόλος: Τι ισχύει για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

ΕΛΛΑΔΑ42 λεπτά ago

Δίκη ντράμερ: «Το παιδί λέει την αλήθεια», λένε οι γονείς – Επιβεβαιώνει την κακοποίηση και η ψυχολόγος

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ48 λεπτά ago

Οι διαιτητές της νέας σεζόν στη Σούπερ Λιγκ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ57 λεπτά ago

«Σοσιαλισμός και Πολιτική Εξουσία σήμερα»: εκδήλωση-παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου

Δημοφιλή