ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ιστορικό της σύγκρουσης σε χάρτες και αριθμούς


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τη δέκατη έβδομη ημέρα του, παρουσιάζουμε μια ανασκόπηση της σύγκρουσης και των όσων προηγήθηκαν
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για τη 17η ημέρα του. Πάνω από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένοι, εκατοντάδες νεκροί άμαχοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ και αβεβαιότητα για το μέλλον χαρακτηρίζουν τη σύγκρουση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παρακάτω παρακολουθούμε το πώς διεξάγονται οι μάχες αλλά και το ιστορικό της σύγκρουσης πριν ακόμα από τη ρωσική εισβολή, μέσα από χάρτες και infographics που παρουσιάζει το Al Jazeera.
Ποιος ελέγχει τι στην Ουκρανία;
Ο βομβαρδισμός της Ουκρανίας από τη Ρωσία διευρύνεται, με αναφορές για επιδρομές στην πόλη Ντνίπρο στα ανατολικά και σε αεροδρόμια στο δυτικό Λούτσκ και στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ.
Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, προετοιμάζεται για μια ολομέτωπη επίθεση καθώς η ρωσική στρατιωτική φάλαγγα πλησιάζει. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμπόδισαν και πάλι τις εκκενώσεις από τη Μαριούπολη, όπου οι συνθήκες είναι «κρίσιμες».
- Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι κορυφαίοι σύμμαχοί τους ανακαλούν το καθεστώς του «πλέον ευνοούμενου κράτους» της Ρωσίας, εν μέσω της εκστρατείας πίεσης προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο.
Ο Ουκρανός απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτει την κατηγορία της Μόσχας ότι το Κίεβο διαθέτει εργαστήρια βιολογικών όπλων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ως «τρελό παραλήρημα».
Πού καταφεύγουν οι άνθρωποι;
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Πολωνία και σε άλλα γειτονικά κράτη.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, 1.524.903 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία, 225.046 στην Ουγγαρία, 176.092 στη Σλοβακία, 105.897 στη Ρωσία, 84.671 στη Ρουμανία, 104.929 στη Μολδαβία και 858 στη Λευκορωσία. Τουλάχιστον 282.497 άνθρωποι έχουν επίσης καταφύγει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα σε κάθε χώρα και όχι τον αριθμό των εισόδων.
Οι περισσότεροι από τους αφιχθέντες ήταν γυναίκες και παιδιά. Όλοι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών δεν επιτρέπεται να φύγουν από την Ουκρανία για να παραμείνουν και να πολεμήσουν.
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σε πλατείες και ρωσικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν κατά της εισβολής.
Η OVD-Info, αναφέρει ότι περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε όλη τη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ρώσοι διαδηλωτές κατέβηκαν κατά χιλιάδες από την πρώτη μέρα της εισβολής.
Ο χάρτης και ο κατάλογος που ακολουθούν δείχνουν τις τοποθεσίες όπου έχουν σημειωθεί σημαντικές διαδηλώσεις. Περισσότερες διαδηλώσεις προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Οι ρωσοουκρανικές σχέσεις σε οκτώ χάρτες και διαγράμματα
Ακολουθούν οκτώ infographics που αναλύουν την ιστορία, την πολιτική και την οικονομία στις σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας.
1. Η σύγκρουση με μια ματιά
Μετά από μήνες εντάσεων και έντονης διπλωματίας, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. Εκρήξεις ακούστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Το Κίεβο κήρυξε στρατιωτικό νόμο, λέγοντας ότι η Ουκρανία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ακολουθεί μια σύνοψη της σύγκρουσης με μια ματιά.
2. Ιστορία της ΕΣΣΔ
Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν μέρος των 15 σοβιετικών δημοκρατιών που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 24 Αυγούστου. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει πότε κάθε μία από αυτές τις χώρες κήρυξε την ανεξαρτησία της.
3. Πολιτικές εξελίξεις
Μετά την ανεξαρτησία της, η Ουκρανία προσπάθησε να απαλλαγεί από τη ρωσική κληρονομιά και να δημιουργήσει όλο και πιο στενούς δεσμούς με τη Δύση.
Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η Ουκρανία διοικείται από επτά προέδρους. Η χώρα είχε μια δύσκολη πορεία προς τη δημοκρατία με δύο εξεγέρσεις, αρχικά το 2005 και στη συνέχεια το 2014. Και τις δύο φορές, η πολιτική κατεύθυνση που επικράτησε ήταν ενάντια στη Ρωσία και περισσότερο σε μία κατεύθυνση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία από την άλλη έχει τεθεί υπό την ηγεσία τριών προέδρων, με τον Πούτιν να βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 17 χρόνια. Το 2021, ο Πούτιν, πρώην πράκτορας των υπηρεσιών ασφαλείας της KGB της Σοβιετικής Ένωσης, υπέγραψε νόμο που ουσιαστικά του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι Ρώσοι και Ουκρανοί ανήκουν σε «έναν λαό» και είναι μέρος του ιστορικού «ρωσικού πολιτισμού» που περιλαμβάνει επίσης τη γειτονική Λευκορωσία. Οι Ουκρανοί απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του.
4. Τα μεγέθη των δύο χωρών
Η Ουκρανία έχει εκτιμώμενο πληθυσμό 44 εκατομμυρίων – τον έβδομο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Η χώρα αποτελείται από 24 περιφέρειες, γνωστές ως oblasts. Ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1990, με τα ποσοστά γονιμότητας να είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Από το 2020, το ποσοστό γονιμότητας της Ουκρανίας ήταν μόλις 1,2. Προκειμένου ένας πληθυσμός να παραμείνει σταθερός, απαιτείται συνολικό συνολικό ποσοστό γονιμότητας 2,1.
Η Ουκρανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσία. Με 603.550 τετραγωνικά χιλιόμετρα (233.031 τετραγωνικά μίλια), η Ουκρανία είναι λίγο μικρότερη από την πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, περίπου τρεις φορές μικρότερη από την Ινδία, μισή από τη Νότια Αφρική και περίπου δυόμισι φορές από το Ηνωμένο Βασίλειο.
5. Το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Η Ρωσία αντιτίθεται στις βάσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της και έχει ζητήσει γραπτές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά. Ένα από τα κεντρικά αιτήματα του Κρεμλίνου είναι να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – μια κίνηση που θεωρεί κόκκινη γραμμή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρνηθεί να υποχωρήσουν σε αυτό το αίτημα.
6. Στρατιωτικές δυνάμεις
Η Ρωσία διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο και συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες.
Το 2020, η Ρωσία δαπάνησε 61,7 δισ. δολάρια για τον στρατό της, που αντιστοιχούσε στο 11,4% των κρατικών δαπανών. Συγκριτικά, η Ουκρανία δαπάνησε 5,9 δισ. δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις της, ή 8,8% των κυβερνητικών δαπανών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης.
Από τότε που άρχισαν οι εντάσεις, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, φοβούμενοι μια πιθανή χερσαία εισβολή από τη Ρωσία, έχουν εντείνει την υποστήριξη προς το Κίεβο στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
7.Πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι αμφότερες πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Ρωσία έχει τα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, με 48.938 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Περισσότερο από το 70 % των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας κατέχει η Gazprom, ένας κρατικός ενεργειακός γίγαντας.
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Οι αμερικανικές κυρώσεις λόγω της σύγκρουσης θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό αυτό, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Στις 22 Φεβρουαρίου, η Γερμανία ανέστειλε την πιστοποίηση του Nord Stream 2, ενός ρωσικού έργου αγωγού φυσικού αερίου ύψους 11,6 δισ. δολαρίων, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει 151 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα στην Ευρώπη.
Η Ρωσία διαθέτει επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, με 80 δισεκατομμύρια βαρέλια, ή το 5% του συνόλου του κόσμου.
Η Ουκρανία, επίσης, διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, 395 εκατομμύρια βαρέλια και 349 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αντίστοιχα. Η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.
8. Κύριες εξαγωγές της Ρωσίας και της Ουκρανίας
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι οικονομικές κυρώσεις ή η στρατιωτική δράση μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος των τροφίμων, καθώς οι εισαγωγείς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Η Ρωσία εξήγαγε προϊόντα αξίας 407 δισ. δολαρίων και η Ουκρανία 49 δισ. δολαρίων το 2019.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Η αντίστροφη μέτρηση για την επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα ξεκίνησε


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η ανακοίνωση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ότι συνεχίζονται σε θάλασσα και αέρα οι ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, ήρθε να υπογραμμίσει ότι δεν επρόκειτο για μια συμβολική χειρονομία αλλά για την εκκίνηση ουσιαστικά των βημάτων για την επανένωση με την Κίνα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ούτως ή άλλως τα συγκεκριμένα γυμνάσια σηματοδοτούσαν μια τομή, καθώς δεν αποτελούσαν απλώς μια επίδειξη δύναμης και μια παρουσίαση της ικανότητας της Κίνας να προχωρήσει σε μείζονα στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν. Αντίθετα, τα γυμνάσια είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την Ταϊβάν καθώς οι έξι δεσμευμένες περιοχές διαμόρφωναν ουσιαστικά ένα ναυτικό και εναέριο αποκλεισμό τα της.
Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική απερισκεψία – κατά ευρύτερη ομολογία εάν δούμε τις αντιδράσεις πρώτα απ’ όλα στις ίδιες τις ΗΠΑ – της Νάνσι Πελόζι είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από την όποια επιδίωξή της. Αντί να λειτουργήσει ως ένδειξη αμερικανικής αποφασιστικότητας και αποτροπή επιθετικών σχεδιασμών της Κίνας, τελικά λειτούργησε ως καταλύτης για να ξεκινήσει μια μη αντιστρέψιμη, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πάρει, διαδικασία επανένωσης του νησιού με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Και αυτό γιατί παρατείνοντας κατά το δοκούν μορφές αποκλεισμού η Κίνα μπορεί να ασκήσει ιδιαίτερα πραγματική πίεση στην Ταϊβάν. Ας μην ξεχνάμε ότι παρά την προσπάθεια να διαμορφώσει συνθήκη υπεροπλίας έναντι της Ταϊβάν, το Πεκίνο θα ήθελε να αποφύγει μια αμφίβια εισβολή στο νησί, που θα είχε μεγάλο κόστος, εάν αναλογιστούμε την κλίμακα των επιχειρήσεων αλλά και την υπαρκτή αντίσταση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν που έχουν σημαντικό αμερικανικό εξοπλισμό.
Αντιθέτως, ένα αποκλεισμός μπορεί να κάμψει πιο αποτελεσματικά την αντίσταση ενός νησιού που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας και σημαντικών πρώτων υλών αλλά και από τη δυνατότητα να εξάγει τα προϊόντα της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ταϊβάν διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου για 11 μέρες και πετρέλαιο για 146 μέρες.
Την ίδια στιγμή οι ίδιες οι ασκήσεις που πραγματοποιεί ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, σκοπό έχουν να κάνουν σαφές ότι πια είναι σε θέσεις να μπορεί να έχει πυραυλικά χτυπήματα στο σύνολο της θαλάσσιας έκτασης που περιβάλλει την Ταϊβάν και άρα να αποτρέψουν σε περίπτωση «θερμής» σύγκρουσης την προσέγγιση αμερικανικών ή ιαπωνικών σκαφών και αεροσκαφών.
Πώς η Πελόζι παραβίασε τις «κόκκινες γραμμές»
Η πολιτική της «Μίας Κίνας» αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στο κοινό ανακοινωθέν της Σαγκάης το 1972. Σε αυτό η Κίνα δήλωνε ότι «η απελευθέρωση της Ταϊβάν είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας και καμιά άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει», ενώ οι ΗΠΑ δήλωναν ότι «αναγνωρίζουν ότι όλοι οι Κινέζοι και από τις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν υποστηρίζουν ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα και ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αμφισβητεί αυτή τη θέση. Επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για μια ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος της Ταϊβάν από τους ίδιους τους Kινέζους».
Αυτό σημαίνει ότι η επίσκεψη Πελόζι παραβιάζει το πνεύμα του ανακοινωθέντος της Σαγκάης, καθώς είναι ένα ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής διακυβέρνησης, λόγω του συνταγματικού της ρόλου στη γραμμή διαδοχής του προέδρου. Δηλαδή, η παρουσία της εκεί παραβίαζε τον κανόνα ότι τα κράτη δεν στέλνουν αρχηγούς κρατών σε κράτη που δεν αναγνωρίζουν ή δεν σκοπεύουν να αναγνωρίσουν. Μπορεί να μην παραβίασε τον κανόνα αυτό με τον τρόπο που θα τον παραβίαζε επίσκεψη αμερικανού προέδρου ή αντιπροέδρου, αλλά σίγουρα έξυσε για τα καλά την «κόκκινη γραμμή».
Η ενεργοποίηση του κινεζικού «νόμου κατά της απόσχισης»
Η Κίνα έχει από το 2005 σε ισχύ τον νόμο κατά της απόσχισης. Αυτός προβλέπει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση η Ταϊβάν κινηθεί προς την ανεξαρτησία – που στα μάτια του Πεκίνου είναι μια μορφή απόσχισης από την κινεζική επικράτεια – τότε το κινεζικό κράτος μπορεί να εφαρμόσει και μη ειρηνικά μέσα για να αποτρέψει την απόσχιση και να κάνει πράξη την επανένωση.
Για τους Κινέζους η επίσκεψη Πελόζι ισοδυναμεί με εγκατάλειψη μιας πολιτικής που ήταν σε ισχύ εδώ και 50 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογες απόψεις υπάρχουν και στις ΗΠΑ και ότι υπήρξαν φωνές και στο επιτελείο εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν που ζήτησαν να μη γίνει η επίσκεψη, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να ζητήσει ρητά από την Πρόεδρο της Βουλής να μην πάει, θεωρώντας ότι αυτό θα τον έκανε να φανεί υποχωρητικός έναντι των Κινέζων και ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα το εκμεταλλεύονταν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Βεβαίως, το τίμημα αυτού του τακτικού πολιτικού υπολογισμού ήταν να ενεργοποιηθεί μια συνολικότερη και τελικά πιο επιθετική κινεζική κίνηση.
Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του Πεκίνου;
Σημαίνουν αυτά ότι το Πεκίνο θα πάει να επιταχύνει «βίαια» τις εξελίξεις; Αυτή είναι μια εκτίμηση που θα μπορούσε να γίνει, εάν συνυπολογίσουμε ότι στο εσωτερικό της Ταϊβάν οι νεώτερες γενιές είναι λιγότερο φιλικές προς την επανένωση σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για επιτάχυνση μιας στρατιωτικής αντιμετώπισης του ζητήματος.
Όμως, την ίδια στιγμή ισχύει ότι η όλη δυναμική των οικονομικών σχέσεων στην περιοχή και ο ούτως η άλλως μεγάλος βαθμός εξάρτησης της Ταϊβάν και από την Κίνα ως εξαγωγικό προορισμό αλλά και ως πηγή αναγκαίων εμπορευμάτων, επίσης κατατείνουν εκ των πραγμάτων στην επανένωση με την Κίνα. Και τότε η επίσκεψη Πελόζι θα μείνει στην ιστορία ως απλώς ο καταλύτης για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Ταϊβάν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Κίνα επεκτείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, πυροδοτώντας φόβους για μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης έντασης που ασκεί πίεση στις ΗΠΑ να απαντήσουν. Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου γύρω από την Ταϊβάν αναμενόταν να τερματιστούν, αφού έληγαν χθες το πρωί οι προειδοποιήσεις πλοήγησης για επτά περιοχές σε όλη τη χώρα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ωστόσο, η Ανατολική Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ανακοίνωσε ότι «συνεχίζει την κοινή εκπαίδευση υπό πραγματικές συνθήκες πολέμου, επικεντρωμένη στην οργάνωση κοινού ανθυποβρυχιακού πολέμου και ναυτικών επιδρομών».
Αυτό δείχνει ότι ενώ οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά ολοκληρώθηκαν, ο κινεζικός στρατός συνεχίζει την εκστρατεία πίεσης που έφερε τα μαχητικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία του πιο κοντά από ποτέ στο έδαφος της Ταϊβάν. Το υπουργείο Aμυνας της Ταϊβάν σχολίασε ότι οι κινεζικές ασκήσεις έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη διεθνή εναέρια κυκλοφορία. «Πρόθεσή τους είναι να πλήξουν το ηθικό μας και να απειλήσουν την περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης – Ταϊβάν: «Η Κίνα ετοιμάζεται για εισβολή» – Τι καταγγέλλει ο ΥΠΕΞ της Ταϊπέι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι δεν ανησυχεί για την Ταϊβάν, αλλά για τις ενέργειες της Κίνας στην περιοχή μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι. «Ανησυχώ που κινούνται τόσο πολύ», είπε ο Μπάιντεν. «Αλλά δεν νομίζω ότι θα κάνουν κάτι περισσότερο».
Διεθνής υποστήριξη
Την περασμένη εβδομάδα η Τσάι Ινγκ Oυέν, πρόεδρος της Ταϊβάν, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για υποστήριξη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα καταδικάσει την επιθετικότητα της Κίνας. Η ομάδα των βιομηχανικών χωρών του G7 ζήτησε από το Πεκίνο να αποκλιμακώσει την κατάσταση.
Ομως η Ουάσιγκτον, η οποία εδώ και καιρό ενεργούσε ως ανεπίσημος προστάτης της Ταϊβάν, δεν αποκάλυψε εάν θα χρησιμοποιούσε στρατιωτική δύναμη για να αποτρέψει την Κίνα.
Ο Ντουάν Ντανγκ, αναλυτής περιφερειακής ασφάλειας στο Βιετνάμ, έγραψε στο Twitter: «Αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν κάτι στρατιωτικά για να απωθήσουν την Κίνα στα Στενά της Ταϊβάν και να αποκαταστήσουν μια αξιόπιστη κόκκινη γραμμή, θα είναι πολύ κακό. Ειλικρινά, κανείς στην περιοχή δεν πρόκειται να πιστεύει πλέον στις δεσμεύσεις των ΗΠΑ».
Εκτός από τις στρατιωτικές ασκήσεις, το Πεκίνο έχει επίσης εντείνει μια προπαγανδιστική επίθεση με στόχο να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του νησιωτικού έθνους στην ασφάλειά του, ικανοποιώντας παράλληλα τα εθνικιστικά αισθήματα στην ηπειρωτική χώρα.
Αφού οι κινεζικές διαδικτυακές υπηρεσίες χαρτών άρχισαν να εμφανίζουν τα όσα συμβαίνουν στην Ταϊβάν με περισσότερες λεπτομέρειες την περασμένη εβδομάδα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι διπλωμάτες άρχισαν να δημοσιεύουν αναρτήσεις και άρθρα που τονίζουν σημάδια κινεζικού πολιτισμού σε πόλεις της Ταϊβάν, τα οποία, όπως είπαν, ενισχύουν τη διεκδίκηση κυριαρχίας του Πεκίνου.
Βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό Weibo του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού CCTV έδειξε πινακίδες στην Ταϊπέι που έφεραν τα ονόματα κινεζικών πόλεων και επαρχιών όπως η Τιαντζίν, η Σαντόνγκ, η Γκουιγιάνγκ και η Τσονγκίνγκ.
Συνοδευόταν από ένα συναισθηματικό τραγούδι με τους στίχους: «Ενα σύννεφο από την πατρίδα παρασύρεται στην άκρη του ουρανού και συνεχίζει να με φωνάζει. Καθώς ένα ελαφρύ αεράκι υψώνεται δίπλα μου, μια φωνή συνεχίζει να φωνάζει: «Επιστροφή, επιστροφή!»». «Κάθε δρόμος οδηγεί σπίτι!» έγραφε μια λεζάντα κάτω από το βίντεο.
Αφού η κινεζική εθνικιστική κυβέρνηση κατέφυγε στο νησί μετά την ήττα της στον εμφύλιο πόλεμο το 1949, μετονόμασε τους περισσότερους δρόμους σε πόλεις της ηπειρωτικής χώρας και παραδοσιακές κινεζικές αρετές. Αυτό ήταν για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ως νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας, καθώς και για να καταστρέψει την Ταϊβάν μετά από 50 χρόνια ιαπωνικής κυριαρχίας και αιώνες χαλαρής σχέσης με την ηπειρωτική χώρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήγαν τα πανεπιστήμια της Ταϊβάν εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Κινέζους και δεν θέλουν να γίνουν μέρος της Κίνας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
LIFESTYLE3 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 ώρες ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ
-
MEDIA11 ώρες ago
Κόβει την ανάσα στα 55 της: Η Κατερίνα Λέχου μόλις ανέβασε τη φωτό που στέλνει στο ταμείο… ανεργίας τις instagrammers (Pic)