Connect with us
shutterstock 2509795815 620x350.jpg shutterstock 2509795815 620x350.jpg

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος της σοκολάτας στην Ευρώπη – Γιατί 50 εταιρείες στράφηκαν κατά της Κομισιόν

Published

on

BANNER ME POS 1000x200px

Αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις για τη σοκολάτα και κίνδυνο για τις επενδύσεις προκαλεί η απόφαση της ΕΕ να καθυστερήσει τον νόμο-ορόσημο για την αποψίλωση των δασών.

Η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει και στην αντίδραση ευρωπαϊκών κολοσσών κυρίως για την παραγωγή σοκολάτας. Ανάμεσά τους, η Nestlé, η Ferrero, η Michelin και περισσότερες από 50 άλλες εταιρείες.

Σοκολάτα: Τι αφορά ο νόμος που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο νόμος δεν επικεντρώνεται κυρίως στη σοκολάτα. Παρά το γεγονός πως επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου, απαγορεύει την πώληση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϊόντων που παράγονται με προϊόντα που καλλιεργούνται σε αποψιλωμένες εκτάσεις από επτά τομείς, όπως το κακάο, το φοινικέλαιο, το καουτσούκ και το ξύλο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, όμως, έχει αμφισβητηθεί έντονα από χώρες παραγωγής, όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία και η Μαλαισία, γεγονός που ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα αναβάλει την εφαρμογή του κατά ένα χρόνο.

Τα κράτη μέλη είχαν ήδη εγκρίνει την καθυστέρηση τον Οκτώβριο, με την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα. Η νέα ψηφοφορία έχει ανοίξει την πόρτα για τους ευρωβουλευτές να προσθέσουν τροποποιήσεις και οι κορυφαίες εταιρείες, ιδίως εκείνες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές κακάο και καουτσούκ, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου η νομοθεσία σε αλλαγές.

Advertisement

Τι ισχυρίζονται οι εταιρείες

Σε κοινή δήλωσή τους την Τετάρτη -την προθεσμία που είχαν οι ευρωβουλευτές για να υποβάλουν τροπολογίες- οι εταιρείες προειδοποίησαν για περαιτέρω αβεβαιότητα σχετικά με τη νομοθεσία.

Ο Francesco Tramontin, αντιπρόεδρος των θεσμικών σχέσεων της Ferrero με την ΕΕ, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την αποψίλωση των δασών ενέχει τον κίνδυνο «περιττών καθυστερήσεων, αύξησης της αβεβαιότητας και υπονόμευσης των επενδύσεων – εκατομμυρίων, σε πολλές περιπτώσεις – που έχουν ήδη γίνει σε ολόκληρο τον κλάδο».

Ο νόμος για την αποψίλωση των δασών θα επηρεάσει το εμπόριο της ΕΕ κατά 401 δισ. δολάρια ετησίως – περίπου το 5,5% του συνόλου των εισαγωγών στο μπλοκ το 2022.

Ο Marc Genot, διευθύνων σύμβουλος της SIPH, του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού καουτσούκ στην Αφρική, δήλωσε ότι ο τομέας του καουτσούκ έχει ήδη επενδύσει σε εργαλεία χαρτογράφησης και κεφάλαια για τη στήριξη των μικροκαλλιεργητών προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες. Είπε ότι η καθυστέρηση δημιούργησε «αστάθεια σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού».

Ο Bart Vandewaetere, αντιπρόεδρος της δέσμευσης ESG της Nestlé Europe, δήλωσε στους FT ότι η ελβετική πολυεθνική «εργάστηκε για να συμμορφωθεί με τις ισχύουσες διατάξεις του κανονισμού» και ότι οι προμηθευτές της έχουν κάνει «σημαντικά βήματα προς τη συμμόρφωση».

«Ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν το βασικό του πλαίσιο χωρίς να το ανοίξουν εκ νέου», πρόσθεσε.

Advertisement

Άλλες εταιρείες που αντιτίθενται στην καθυστέρηση περιλαμβάνουν τις εταιρείες ελαστικών Michelin και Pirelli, την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour και τις εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων Mars και Unilever.

Η Κομισιόν

Σύμφωνα με έκθεση της ταϊλανδικής τράπεζας Krungsri φέτος, ο νόμος για την αποψίλωση των δασών θα επηρεάσει το εμπόριο της ΕΕ κατά 401 δισ. δολάρια ετησίως – περίπου το 5,5% του συνόλου των εισαγωγών στο μπλοκ το 2022.

Στη δική της αξιολόγηση των επιπτώσεων του νόμου, η Επιτροπή εκτίμησε ότι το κόστος συμμόρφωσης θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 170 εκατ. και 2,5 δισ. δολαρίων ετησίως.

Η έντονη άσκηση πίεσης από χώρες που εξάγουν κυρίως φοινικέλαιο και σόγια οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει την εισαγωγή του νόμου. Οι εταιρείες των εν λόγω τομέων εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δεν είχαν ακόμη παράσχει οδηγίες για τον τρόπο συμμόρφωσης με τους κανόνες.

Η S&P Global προειδοποίησε τον Αύγουστο του περασμένου έτους ότι η εισαγωγή του νόμου «είναι πιθανό να αναδιαμορφώσει το εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού σε προϊόντα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών κατά την επόμενη δεκαετία».

Advertisement

Οι κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση θα μπορούσαν να φτάσουν το 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας, ανάλογα με την κλίμακα της παράβασης.

Οι παραγωγοί για τη σοκολάτα

Υπουργοί από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Γκάνα, η Μαλαισία και το Περού, απέστειλαν επιστολή στην Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση δεν ήταν αρκετή.

«Αυτή η αναβολή πρέπει να ακολουθηθεί από εκτεταμένες προσπάθειες για την επίλυση πολλών από τις ανησυχίες μας σχετικά με τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών που δεν έχουν αντιμετωπιστεί», ανέφεραν οι υπουργοί στην επιστολή τους.

Είχαν αντιταχθεί στο σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης της ΕΕ, το οποίο βαθμολογεί τον κίνδυνο αποψίλωσης των χωρών.

Η Επιτροπή ανέφερε: «Η Επιτροπή δεν έχει καμία σχέση με την αποψίλωση των δασών: Η πρόταση παράτασης δεν θέτει σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση τους στόχους ή την ουσία του νόμου, όπως συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους ευρωβουλευτές».

Advertisement

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο