Connect with us
banner epikhirisis

ΕΛΛΑΔΑ

Πολικό ψύχος και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα: Επιδείνωση του καιρού από Τετάρτη

Published

on

Ο χειμώνας εισέβαλε δυναμικά στη χώρα, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τα πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Πολικές συνθήκες επικρατούν σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, ενώ από την Τετάρτη ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, με χιονοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και τοπικά έντονες καταιγίδες.

Διαβάστε: Στο έλεος της κακοκαιρίας από Τετάρτη η χώρα: Έρχονται χιόνια, βροχές και ισχυροί άνεμοι – Οι προβλέψεις Μαρουσάκη & Τσατραφύλλια (Εικόνες)

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, η κακοκαιρία συνδέεται με το φαινόμενο «Aegean Sea Effect», κατά το οποίο ψυχρές και ξηρές πολικές αέριες μάζες, περνώντας πάνω από το Αιγαίο, εμπλουτίζονται με υγρασία. Το αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, κυρίως χιονοπτώσεων σε παραθαλάσσιες και ηπειρωτικές περιοχές. Παγετός καταγράφηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία να σημειώνεται στο Καταφύγιο Δραγάτη Ροδόπης, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -13,4 βαθμούς Κελσίου.


Κεφαλογιάννης: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα

Μέσα σε αυτό το σκηνικό έντονης κακοκαιρίας, την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού επανέλαβε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Όπως ανέφερε, υπάρχει αρχική εκτίμηση ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να επηρεάσουν έντονα την Αττική, ωστόσο τα δεδομένα θα αξιολογηθούν διεξοδικά από τους μετεωρολόγους και την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση πολιτών και Αρχών.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται κατάχρησή του, αλλά ενεργοποιείται στοχευμένα, καθώς αποτελεί κρίσιμο εργαλείο προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ειδικά τον χειμώνα, όπως σημείωσε, η έγκαιρη προειδοποίηση είναι καθοριστική, κυρίως σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων, όπου τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα.

Advertisement

Τέλος, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία υποεπιτροπής Εκτίμησης Πλημμυρικού Κινδύνου για πρώτη φορά. Παράλληλα, έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», στο πλαίσιο του οποίου εκπονούνται ολοκληρωμένα master plans για την αντιμετώπιση πλημμυρών σε όλη τη χώρα, με την Αττική να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού.

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο