Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικές της μαντίλας | in.gr

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

 

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι κινητοποιήσεις στο Ιράν, με αφορμή το θάνατο μιας νεαρής γυναίκας κουρδικής καταγωγής, της Μαχσά Αμινί, που έχασε τη ζωή της ενώ ήταν υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθικής» επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντήλα της, συγκεφαλαίωσαν αντιφάσεις που διαπερνούν το σύγχρονο Ιράν και επανέφεραν στο προσκήνιο και συζητήσεις που αφορούν τις πολιτικές του σώματος και του φύλου.

Το «εύκολο» αφήγημα είναι αυτό που κανείς συναντά σχεδόν παντού. Το Ιράν είναι μια ισλαμική χώρα, φονταμενταλιστική, πατριαρχική και αυταρχική, μια θεοκρατία, όπου οι γυναίκες υφίστανται καταπίεση, με πιο χαρακτηριστική την υποχρέωσή τους να ακολουθούν έναν ενδεδειγμένο κώδικα αμφίεσης, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μαντήλας, που σηματοδοτεί ότι δεν είναι ελεύθερες και ότι «το σώμα τους δεν τους ανήκει». Όπως συμβαίνει πάντα με τους ιδεολογικούς «κοινούς τόπους», υπάρχει αρκετή αλήθεια.

Όντως η ήττα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων που ήταν αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης Ιρανικής Επανάστασης του 1979, οδήγησε στην κυριαρχία συντηρητικών, αυταρχικών, θεοκρατικών και πατριαρχικών δυνάμεων.  Και όντως η ίδια η νομοθεσία για τη μαντήλα ήταν εξαρχής από τις πιο αντιδημοφιλείς επιλογές του καθεστώτος και εύλογα. Βεβαίως, η έντονη δυτική υποστήριξη των δυναμικών κινητοποιήσεων αυτών έχει να κάνει με την ελπίδα ότι θα πυροδοτήσουν «αλλαγή καθεστώτος».

Πολιτικές της απαγόρευσης

Αναρωτιέται, όμως, κανείς γιατί δεν υπάρχει ανάλογη αντίδραση στο γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που εφαρμόζουν την ακριβώς αντίθετη νομοθεσία, δηλαδή την απαγόρευση της μαντίλας. Η περίπτωση της Γαλλίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η επιβίωση μιας βαθιά αποικιοκρατικής λογικής (που δύσκολα μπορεί πια να κρυφτεί πίσω από τη διαρκή επίκληση μιας επιταγής «εκκοσμίκευσης») σε συνδυασμό με την ένταση της ισλαμοφοβίας και του αντιμεταναστευτικού κλίματος, οδήγησε στην υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών, που όμως αντιμετωπίστηκαν από τις γυναίκες που τις υπέστησαν ως επίσης μορφή βίας και στέρηση του δικαιώματος να αποφασίζουν τι θα φορέσουν και με ποιο τρόπο θα επιτελέσουν την ίδια τους την ταυτότητα.

Για να μην αναφερθούμε στο διάχυτο κλίμα που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και εάν δεν έχουν τυπικές απαγορεύσεις. Και μπορεί στην Ευρώπη να μην έχουμε «αστυνομία ηθικής» να κάνει ελέγχους στο δρόμο και να συλλαμβάνει όσες δεν είναι «ευπρεπώς ενδεδυμένες», έχουμε όμως αρκετές συμμορίες της ακροδεξιάς να τρομοκρατούν μετανάστριες και πρόσφυγες. Ας θυμηθούμε και το πώς σχολιάζονται – και ενίοτε απαγορεύονται!-  τα μπουρκίνι, παρότι είναι εξίσου βίαιο το υποχρεωτικό ξεγύμνωμα του σώματος με την υποχρεωτική κάλυψή του.

Ούτε πρέπει να ξεχνάμε ότι η «αυτοδικαιωτική» διαπίστωση ότι «στις χώρες μας αυτά δεν γίνονται και οι γυναίκες μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν», συχνά παραβλέπει όλο το φάσμα των υπαρκτών πατριαρχικών νοοτροπιών, των διαρκών μορφών έμφυλης βίας, των γυναικτονιών και των στατιστικά καταγεγραμμένων ανισοτήτων στην αμοιβή και την επαγγελματική καταξίωση, της διαρκούς διακινδύνευσης του δικαιώματος στην άμβλωση, του διάχυτου – και συχνά ανομολόγητου – σεξισμού που ταλανίζουν και τις κοινωνίες της υποτίθεται κατοχυρωμένης «πλήρους ισότητας».

Θα ήταν, άλλωστε, υποκρισία να πούμε ότι υπάρχουν χώρες όπου «μας ανήκουν τα σώματά μας», ή ότι γίνεται πράξη η αρχή «δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», εάν αναλογιστούμε πόσοι κοινωνικοί, έμφυλοι, εργασιακοί, αισθητικοί και ενίοτε υγειονομικοί εξαναγκασμοί είναι σε ισχύ και στις «φιλελεύθερες δημοκρατίες».

Αποικιακή πολιτική

Άλλωστε, υπήρξαν περίοδοι όπου η κατάργηση της μαντήλας (και μάλιστα στην εκδοχή με καλυμμένο το πρόσωπο) υπήρξε αιχμή του δόρατος μιας βάναυσης αποικιακής πολιτικής. Οι γαλλικές δυνάμεις στην Αλγερία δεν οργάνωναν μόνο βασανιστήρια των αγωνιστών της ανεξαρτησίας, αλλά και μεγάλες τελετές «αποκάλυψης» των Αλγερινών γυναικών, πραγματικές τελετουργίες ενός βίαιου εκδυτικισμού που τροφοδοτούσε παρά κατεύναζε την επιθυμία για ανεξαρτησία και αποαποικιοποίηση.

Άλλωστε, ο σκοπός δεν ήταν η χειραφέτηση των γυναικών, αλλά στην πραγματικότητα η διάλυση της συνοχής των Αλγερινών. Ευρύτερα για τον τρόπο που συχνά η αποικιοκρατία χρησιμοποίησε τη γυναικεία καταπίεση ως νομιμοποίηση υπάρχει πάντα η φράση της Σπίβακ: «Λευκοί άντρες που θέλουν να σώσουν σκουρόχρωμες γυναίκες από σκουρόχρωμους άντρες».

Ο Φραντς Φανόν, στο κλασικό του κείμενο L’ Algérie se dévoile («Η Αλγερία βγάζει τη μαντήλα») έχει περιγράψει αναλυτικά το υπόβαθρο αποικιακής βαναυσότητας και σεξουαλικής βίας που είχε η επιμονή στην «αποκάλυψη» των γυναικών στην αποικιοκρατούμενη Αλγερία, όπως και τον τρόπο που ήταν ακριβώς η Αλγερινή Επανάσταση και όχι προφανώς η αποικιοκρατία που έκανε πράξη τη γυναικεία χειραφέτηση ενεργό ρόλο στις γυναίκες μέσα στον επαναστατικό αγώνα (συμπεριλαμβανομένης της «αποκάλυψής» τους για να μπορούν να βοηθούν πιο εύκολα στα αποφασιστικά πλήγματα στον «ευρωπαϊκό» τομέα στο Αλγέρι).

Σε τελική ανάλυση ας αναλογιστούμε ποια διεργασία τελικά χειραφέτησε περισσότερο τις γυναίκες: αυτή που απλώς τους προσέφερε την «ελευθερία» της εμφάνισης ή αυτή που επέτρεψε να συμμετάσχουν ενεργά σε μια επανάσταση που οδήγησε στην κατάκτηση της ανεξαρτησίας;

Αφίσα των γαλλικών αποικιακών αρχών στην Αλγερία

Ενάντια σε κάθε υποχρεωτικότητα

Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε σε τέτοια ζητήματα να αποφύγουμε οποιαδήποτε «επιλεκτική» τοποθέτηση. Το «δικαίωμα στην επιλογή», όπως και το «δικαίωμα στην ταυτότητα», σημαίνει το «δικαίωμα στην όποια επιλογή» και το «δικαίωμα στην όποια ταυτότητα». Σημαίνει εξίσου το να μην υποχρεώνεσαι να φοράς μαντίλα, αλλά και το δικαίωμα να φοράς μαντίλα. Και ότι εξίσου σεβαστές πρέπει να είναι οι αντιστάσεις σε όλες τις μορφές καταπίεσης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Το σύνδρομο που «κλειδώνει» την Σελίν Ντιόν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Καϊλίν Κούπερ πάσχει από το σύνδρομο δύσκαμπτου ανθρώπου. Ασθένεια που μετατρέπει τους ανθρώπους σε «αγάλματα». Ο πόνος είναι αφόρητος, το κορμί της τρέμει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Δεν φανταζόμουν ότι κάποιος μπορεί να πονάει τόσο πολύ. Δεν μπορείς να το αντιληφθείς αν δεν είσαι μπροστά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Σελίν Ντιόν: Διαγνώστηκε με σπάνια, ανίατη νευρολογική ασθένεια

Οι μύες της παραλύουν σε όλο της το σώμα. Τα χέρια και τα πόδια της γυρίζουν σαν να έχει πάθει διάστρεμμα. Παραμορφώνεται ακόμα και το πρόσωπό της. Σε σημείο που δεν την αναγνωρίζει ούτε η ίδια της η μητέρα.

«Το πρόσωπό της παραμορφώνεται. Δεν αναγνωρίζω ακόμα και το ίδιο μου το παιδί πολλές φορές».

Αφόρητος και ατελείωτος πόνος σε κάθε κρίση και μια εικόνα που είναι δυσβάσταχτη για όποιον είναι δίπλα στον ασθενή.

«Σίγουρα υπάρχουν μέρες που είμαι χάλια, κλαίω, ρωτάω γιατί, θυμώνω, είμαι μπερδεμένη» σημειώνει.

Η Καϊλίν παλεύει με τη νευρολογική ασθένεια του δύσκαμπτου ανθρώπου από τα 8 της χρόνια με την μητέρα της να περιγράφει το δράμα της οικογένειας με το κυνήγι ενός φαντάσματος.

Όσο το κορίτσι μεγαλώνει τα συμπτώματα γίνονται όλο και χειρότερα. Όσο υγιής κι αν φαίνεται, ξαφνικά μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα ούτε να μιλήσει.

Οι αφόρητοι πόνοι και το σύνδρομο δύσκαμπτου ανθρώπου

Ένα μοντέλο με ειδικές ανάγκες δείχνει στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok πως ζει με το Σύνδρομο δύσκαμπτου ανθρώπου. Επί ώρες ξαπλωμένη στο κρεβάτι της προσπαθεί να αντέξει τους αφόρητους πόνους.

Μετά από λίγο αισθάνεται ότι δεν επαρκεί ο αέρας για να αναπνεύσει. Οι πόνοι γίνονται ακόμα πιο δυνατοί. Λιποθύμησε από τους πόνους.

Σε άλλη κρίση, οι πόνοι έχουν κοκαλώσει το σώμα της Τσέλσι. Ανεβάζοντας φωτογραφίες από την παλιά της καθημερινότητα, όπως σημειώνει, πίσω από όλες τις ωραίες αναρτήσεις της, αυτή είναι η πραγματική καθημερινότητάς της.

Νομίζει ότι το στομάχι της θα τρυπήσει. Ο ώμος μου έχει εξαρθρωθεί, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βγάζει κραυγές πόνου.

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στο Live News για το σπάνιο σύνδρομο

Στην Ελλάδα, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου πάσχει από το ίδιο σύνδρομο που ταλαιπωρεί και τη Celine Dion.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωσή της, όπως περιέγραψε η παραολυμπιονίκης: «Έχω καταφέρει να κοντρολάρω να μην έχω σπασμούς. Αυτό το έχω επιτύχει μέσω της θεραπευτικής πισίνας. Υπάρχουν στιγμές που σφίγγει ο λαιμός, υπάρχουν αρκετοί πόνοι, όμως έχω μάθει να ζω με αυτό».

Οι δυσκολίες, όπως αναφέρει η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, εμφανίζονται όταν καταπονεί το σώμα της. Και ζει με την πιθανότητα να προκύψει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα κολύμβησης και έτσι να ακυρωθεί ολόκληρη η προσπάθεια της.

Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου αποκάλυψε πώς τα συμπτώματα της ασθένειας του δύσκαμπτου ανθρώπου άρχισαν όταν ήταν 14 χρόνων, καθώς την ώρα που περπάταγε έπεφτε.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Yπόσχονται ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την απειλή των drones

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια.

Μια νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων, υποσχέθηκαν σήμερα οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, προκειμένου να την βοηθήσουν να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, ιδίως απέναντι στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είπε ότι αυτή η νέα βοήθεια «θα σταλεί σύντομα» για να δώσει στην Ουκρανία «νέες δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνά της ώστε να αντιμετωπίσει την απειλή των δρόνων».

Τι ανησυχεί τις ΗΠΑ

Ο Κίρμπι είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί πολύ για την αμυντική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας και ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει για να την διασπάσει. Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις συμμαχικές της χώρες να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν αυτή τη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στις ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και σχολιάζοντας μια δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα αυτό, ο Κίρμπι άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τη Μόσχα για να επιτύχει την απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν, μία ημέρα αφότου αντάλλαξε την μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ με τον καταδικασμένο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ. «Θα εργαστούμε ενεργά μέσω αυτών των διαύλων για να φέρουμε τον Πολ στην πατρίδα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι αυτό που μετράει είναι «οι πράξεις, όχι τα λόγια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Ορκίστηκαν τρεις νέοι Δικηγόροι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Σάλος στα μπουζούκια – Τραγουδίστρια «ξέχασε» να φορέσει σουτιέν και φάνηκε το… (φωτο)

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σοκαρισμένη είναι τοπική κοινωνία της Αγριάς- Πέθανε ξαφνικά 42χρονος

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τα Μερομήνια μίλησαν: Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα – Πού θα το στρώσει

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

MEDIA4 ημέρες ago

Έκτακτο – Νεκρός ο δημοσιογράφος Ανδρέας Φιλιππούσης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Δημος Σκιαθου σε σύνοδο κορυφής για τα δικαιώματα της αναπηρίας στην Κωνσταντινούπολη

Δημοφιλή