ΚΟΣΜΟΣ
Πολωνία: Οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να καταλάβουν το 1/3 της Ουκρανίας «αρκετά σύντομα»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας για τα σχέδια των ρωσικών στρατευμάτων.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα επιδιώξουν «αρκετά σύντομα» να καταλάβουν το ένα τρίτο της έκτασης της Ουκρανίας και ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει αυτή την εξέλιξη για να ενισχύσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Βλέπω τα ρωσικά στρατεύματα να ανασυντάσσονται, να αναδιοργανώνονται. Νομίζω ότι θα προσπαθήσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις αρκετά σύντομα – ιδίως στην περιοχή του Ντονμπάς. Και στη συνέχεια, έχοντας καταλάβει το ένα τρίτο του εδάφους στην Ουκρανία, θα θελήσουν να διαπραγματευτούν από αυτή την πολύ ισχυρή θέση», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη.
Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε για μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια εάν δεν σταματήσει η Ρωσία.
«Συντριπτικό πακέτο κυρώσεων»
Μιλώντας στην Αμανπούρ, ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να συνεχίσουν να επιβάλλουν ένα «συντριπτικό πακέτο κυρώσεων».
Η Μόσχα «φοβάται τις μακροπρόθεσμες κυρώσεις», δήλωσε στο CNN. «Υποστηρίζουμε τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε να αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Παρά το γεγονός ότι οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν ήδη επιβάλει σκληρές κυρώσεις, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η τιμή του ρωσικού ρουβλίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή και ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι «προς το παρόν, ο Πούτιν και οι άνθρωποί του κατάφεραν να αλλάξουν τη δημοσιονομική πολιτική, τη νομισματική πολιτική, την οικονομική πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε κάποιο βαθμό απρόσβλητοι από τις κυρώσεις, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες».
Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ρωσία
«Για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους δύο μήνες, η Ρωσία είναι προετοιμασμένη για αυτόν τον πόλεμο. Δεν είμαι τόσο σίγουρος αν η Δύση, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι το ίδιο προετοιμασμένοι. Η κοινή μας γνώμη θα κουραστεί από αυτόν τον πόλεμο», είπε.
Ο Μοραβιέτσκι προειδοποίησε επίσης ότι ενώ οι «Ουκρανοί πολεμούν με καρδιά λεοντόκαρδου», η Δύση πρέπει να αυξήσει επειγόντως την παροχή όπλων στη χώρα, απευθύνοντας άμεση έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες να «δράσουν γρήγορα, παρακαλώ να δράσουν γρήγορα, καθώς αυτοί (σ.σ. η Ουκρανία) πολεμούν για τις αξίες μας, τις παγκόσμιες αξίες μας».
«Πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους το συντομότερο δυνατό. Οι μέρες μας είναι οι ώρες τους, οι εβδομάδες μας οι μέρες τους, χρειάζονται όπλα εδώ και τώρα.
Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη χώρα με πολλά εμπορεύματα, πρώτες ύλες, πόρους. Έχουν μεγάλο στρατό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούν ξανά και ξανά να ανασυντάσσονται και να αναδιοργανώνονται», πρόσθεσε.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Κρίσιμες ώρες για Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ – Τι θα σημάνει η κατάληψή τους


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν πολύ κοντά στο να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες στα ανατολικά και κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα ορισμένες θέσεις στον τελευταίο αυτοκινητόδρομο που περνά έξω από δύο κρίσιμης σημασίας πόλεις, που ελέγχονται από την Ουκρανία, προτού να τις απωθήσουν, σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τρεις μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει εγκαταλείψει την επίθεση στο Κίεβο και προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό της στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, όπου στηρίζει την εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.
Έχει ρίξει χιλιάδες στρατιώτες στην προσπάθεια αυτή, επιτιθέμενη από τρεις πλευρές, με στόχο να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισίτσανσκ. Η πτώση των δύο πόλεων, που βρίσκονται πάνω στον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς, θα έφεραν σχεδόν όλη την επαρχία του Λουχάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο, όπως επιδιώκει το Κρεμλίνο.
Πώς έχει εξελιχθεί η ρωσική εισβολή
«Το πλεονέκτημα το έχει η Ρωσία»
«Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε ο στρατηγός Αλέξι Γκρόμοφ, ο αναπληρωτής το τομέα επιχειρήσεων στο γενικό επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων.
Ο Σέρχι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, είπε ότι περίπου 50 Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν στον αυτοκινητόδρομο και κατάφεραν να τον ελέγχουν για κάποιο διάστημα. «Έφτιαξαν ακόμη και ένα είδος σταθμού ελέγχου εκεί», είπε.
Όμως «ο σταθμός διαλύθηκε, απωθήθηκαν (…) ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει τον δρόμο τώρα, αλλά τον βομβαρδίζει», πρόσθεσε, σε μια συνέντευξη που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανόν να υποχωρήσουν και άλλο αφήνοντας «έναν ή δύο οικισμούς». «Χρειάζεται να κερδίσουμε τον πόλεμο, όχι τη μάχη. Είναι σαφές ότι τα αγόρια μας υποχωρούν αργά προς πιο οχυρωμένες θέσεις. Χρειάζεται να συγκρατήσουμε αυτήν την ορδή», είπε.
Πώς έχει η κατάσταση στο Ντονμπάς
Γιατί είναι κρίσιμη η κατάληψη των δύο πόλεων
Οι Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η μάχη για τις δύο πόλεις ίσως αποτελέσει μια κρίσιμη καμπή στον πόλεμο, τώρα που η Ρωσία έχει θέσει ως κύριο στόχο της την κατάληψη των ανατολικών επαρχιών.
Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters που βρίσκονται σε εδάφη ελεγχόμενα από τη Ρωσία, νοτιότερα, είδαν αποδείξεις της προέλασης των Ρώσων στην πόλη Σβίτλονταρσκ, απ’ όπου αποχώρησαν οι ουκρανικές δυνάμεις στις αρχές της εβδομάδας. Η πόλη είναι πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των φιλορώσων μαχητών, οι οποίοι κατέλαβαν το τοπικό κυβερνείο και κρέμασαν στην πόρτα του μια κόκκινη σημαία με το σοβιετικό σφυροδρέπανο.
Σε πλάνα που τραβήχθηκαν από το Reuters με τη βοήθεια μη επανδρωμένου, τηλεχειριζόμενου αεροσκάφους, φαίνονται δεκάδες κρατήρες στο εγκαταλειμμένο πλέον πεδίο της μάχης, έναν καταπράσινο αγρό περιστοιχισμένο από κατεστραμμένα κτίρια. Οι φιλορώσοι μαχητές δρούσαν από τα χαρακώματα.
Αλλαγή στη δυναμική της μάχης
Τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στο Ντονμπάς, μετά την παράδοση της Μαριούπολης την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνουν μια αλλαγή στη δυναμική της μάχης, καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις προέλαυναν κοντά στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά. Αυτά τα εδαφικά κέρδη «αποθαρρύνουν τις προσδοκίες για το εγγύς μέλλον», όπως σημείωσε ο αναλυτής Μάικλ Κόφμαν, ο διευθυντής του τμήματος ρωσικών μελετών στο ινστιτούτο προβληματισμού CNA, που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Όπως εξήγησε ο Κόφμαν, οι Ρώσοι έχουν σπάσει τις ουκρανικές γραμμές στην Ποπάσνα, στα νότια του Σεβεροντονέτσκ και απειλούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Βαντίμ Ντενισένκο είπε ότι 25 ρωσικές ταξιαρχίες προσπαθούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.
#Ukraine reports, Russia’s damaged 90% of housing in town of Severodonetsk – under siege in eastern 🇺🇦. Towns under «constant fire,» according to head of the local military-civil administration. From a population of 100,000, just 12,000-13,000 remain. https://t.co/sa6osh9All pic.twitter.com/N6fj05p3Mc
— Glasnost Gone (@GlasnostGone) May 26, 2022
Κατεστραμμένα σπίτια
Πριν από μερικές εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν εκείνες που απωθούσαν τους Ρώσους από τα περίχωρα του Χαρκόβου, ωθώντας τους προς τα σύνορα. Αλλά η Μόσχα φαίνεται ότι έχει σταματήσει την υποχώρηση, διατηρεί μια λωρίδα εδάφους κατά μήκος των συνόρων και εμποδίζει τους Ουκρανούς να αποκόψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, από τα ανατολικά της πόλης μέχρι το Ντονμπάς.
Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στο κέντρο του Χαρκόβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο στα χωριά, στον βορρά. Ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ είπε ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.
«Είναι δυνατός ο θόρυβος όμως τουλάχιστον είμαστε στο σπίτι», είπε η Μαρίνα Καραμπιέροβα, 38 ετών, την ώρα που ακουγόταν άλλη μια έκρηξη. Η 38χρονη επέστρεψε στο Κίεβο, αφού νωρίτερα είχε φύγει από την Ουκρανία και κατέφυγε αρχικά στην Πολωνία και κατόπιν στη Γερμανία. «Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, νύχτα ή μέρα: έτσι είναι η ζωή εδώ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, περισσότερες από 40 πόλεις στην περιοχή του Ντονμπάς βομβαρδίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 47 πολιτικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων ήταν 38 σπίτια και ένα σχολείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ανατολικό Τιμόρ: Σεισμός 6,1 βαθμών – Υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθεί τσουνάμι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των ακτών του Ανατολικού Τιμόρ, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών, και ενδέχεται να προκαλέσει τσουνάμι.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η δόνηση έγινε σε εστιακό βάθος 51,4 χιλιομέτρων, 51,4 χιλιόμετρα από το ανατολικό άκρο της νήσου Τιμόρ, που ανήκει εξ ημισείας στο Ανατολικό Τιμόρ και στην Ινδονησία.
Υπηρεσία παρακολούθησης των τσουνάμι ανέφερε ότι ο σεισμός μπορεί να «προκαλέσει τσουνάμι στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού».
6.10 magnitude earthquake occurred at 36 km NE of Lospalos, Timor Leste on 2022-05-27 02:36:05 UTC
Map: https://t.co/6fM5pwmY3E#earthb0t #earthquake #36kmNEofLospalos #TimorLeste #noaa #greatshakeout #LetsBeSafe #OpenData #data pic.twitter.com/ZqhsQTAsSh— earthb0t (@earthb0t) May 27, 2022
‘Εντονη σεισμική δραστηριότητα
Το Ανατολικό Τιμόρ βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Τον Φεβρουάριο, σεισμός ισχύος 6,2 βαθμών βόρεια της Σουμάτρας, στη γειτονική Ινδονησία, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.
Το 2004, πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 βαθμών έπληξε τις ακτές της Σουμάτρας και προκάλεσε τσουνάμι το οποίο σκότωσε κάπου 220.000 ανθρώπους σε όλη την περιοχή, τους 170.000 στην Ινδονησία.
Το Ανατολικό Τιμόρ, με 1,3 εκατ. κατοίκους, είναι το νεαρότερο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, πρόσφατα εόρτασε την 20ή επέτειο από την ανεξαρτησία του.
Η άλλοτε πορτογαλική αποικία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Ινδονησία το 2002, έπειτα από 24 χρόνια κατοχής.
Η οικονομία της, βασικά αγροτική, υπέστη βαρύ χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 42% του πληθυσμού του Ανατολικού Τιμόρ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 ώρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ 41χρονος Πα-τέρας ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του στον Βόλο