Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πολυκέντρα ανακύκλωσης στοχεύει να κατασκευάσει η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Β. Τσιάκος: Με την υλοποίηση του έργου κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την περιβαλλοντική αειφορία

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μια φιλόδοξη πρόταση που θα αλλάξει τα δεδομένα της ανακύκλωσης στο Δήμο Καρδίτσας κατάθεσε στη σχετική πρόσκληση του Αντώνης Τρίτσης η Δημοτική Αρχή. Ειδικότερα η πρόσκληση αφορά στην δημιουργία 12 Πολυκέντρων Ανακύκλωσης τα οποία θα έχουν και δυνατότητες στοιχειώδους επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων υλικών ενώ θα παρέχεται και οικονομικό κίνητρο στους δημότες ώστε να ανακυκλώνουν. Ειδικότερα η πρόταση που χωρίζεται σε δυο υποέργα με το πρώτο να αφορά καθ΄ αυτού την δημιουργία της υποδομής και το δεύτερο να αφορά στην επικοινωνία και την προβολή του όλους εγχειρήματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 4.794.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος δήλωσε σχετικά: «Καταθέσαμε μια καλά τεκμηριωμένη πρόταση για τα πολυκέντρα ανακύκλωσης που έχει πολλαπλές στοχεύσεις. Κατ΄ αρχάς με την υλοποίηση της πρότασης θα καταφέρουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων. Η αύξηση της ανακύκλωσης έχει ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα κάνει τον Δήμο μας ακόμη πιο πράσινο ενώ συγχρόνως θα αυξήσει την φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Είναι μια πρόταση η οποία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο κομμάτι της διαχείρισης απορριμμάτων μια πρόταση με την οποία κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την περιβαλλοντική αειφορία. Με πράξεις αλλάζουμε την Καρδίτσα την κάνουμε μια πόλη που αξίζει να ζεις».

Αναλυτικότερα η πρόταση περιλαμβάνει:

Προβλέπεται η προμήθεια δώδεκα (12) πολυκέντρων ανακύκλωσης υλικών για Διαλογή στην Πηγή, με επεξεργασία στην πηγή και παροχή οικονομικού εργαλείου προς τους δημότες. Τα Πολυκέντρα θα διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας των υλικών (συμπίεση για τα πλαστικά και μεταλλικά υλικά και θρυμματισμός για τα γυάλινα υλικά) ώστε να ελαχιστοποιούνται οι όγκοι των υλικών που θα ανακυκλώνονται χωριστά στην Πηγή, για να μειώνεται το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλούμενων υλικών.
Το κάθε Πολυκέντρο ανακύκλωσης χρησιμοποιείται για τη χωριστή διαλογή στην πηγή των πλαστικών, μεταλλικών, γυάλινων και χάρτινων υλικών. Για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών γίνεται χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και παρέχεται οικονομικό εργαλείο ανά τεμάχιο αποβλήτου υλικού. Για τη διαλογή των χάρτινων υλικών γίνεται χρήση ειδικού χωριστού κάδου συλλογής. Τα Πολυκέντρα ανακύκλωσης θα αξιοποιηθούν για να επιτευχθεί σημαντική αύξηση των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης υλικών στο Δήμο, ώστε να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης υλικών που περιλαμβάνονται στο ΕΣΔΑ και στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Για το σκοπό αυτό, τα Πολυκέντρα ανακύκλωσης υλικών θα πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλη ταχύτητα παραλαβής και διαλογής των υλικών αλλά και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο των ανακυκλωμένων υλικών. Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αλλά και όγκος υλικών των δημοτικών αποβλήτων είναι πλαστικά και μεταλλικά υλικά , είναι πιο εύχρηστο αλλά και γρήγορο για τους δημότες να συλλέγουν το σύνολο των εν λόγω υλικών και να τα ανακυκλώνουν μαζί, αδειάζοντας τις σχετικές σακούλες. Για το σκοπό αυτό, το αυτόματο μηχάνημα για την ανακύκλωση των πλαστικών και μεταλλικών υλικών θα πρέπει αφενός να έχει κοινή υποδοχή αλλά και να επιτρέπει τη χύδην απόρριψη των συγκεκριμένων υλικών στο χώρο παραλαβής του αυτόματου μηχανήματος και αφετέρου να έχει με υψηλή ταχύτητα παραλαβής των υλικών. Παράλληλα, στα Πολυκέντρα θα πρέπει να γίνεται επεξεργασία (συμπίεση ή θρυμματισμός) των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών, ώστε να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του όγκου των εν λόγω υλικών, που χαρακτηρίζονται από μεγάλο όγκο. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται σημαντικά η αποθηκευτική δυναμικότητα των Πολυκέντρων αλλά και μειώνεται σημαντικά το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλωμένων υλικών.

Τεχνικές προδιαγραφές
i. Κάθε Πολυκέντρο ανακύκλωσης θα περιλαμβάνει:
α) 1 αυτόματο (πολυ)μηχάνημα ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών υλικών,
β) 1 αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης γυάλινων υλικών,
γ) 1 κάδο για συλλογή χάρτινων υλικών, που τοποθετείται εντός του Πολυκέντρου,
δ) 1 εξωτερική μεταλλική κατασκευή που περικλείει το σύνολο του ανωτέρω εξοπλισμού

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Δύο γυναίκες πιάστηκαν στα χέρια για τα μάτια μιας… Ολλανδέζας – Πανικός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

ΚΟΣΜΟΣ12 λεπτά ago

FT: Η αναρχία πιθανότερη απειλή για τη Δύση από την τυραννία

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Φαρ Ουέστ η Αθήνα – Δύο αιματηρά περιστατικά μέσα σε μισή ώρα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ29 λεπτά ago

Το πρόγραμμα του “τριφυλλιού” στην Αυστρία

ΚΟΣΜΟΣ32 λεπτά ago

Συρία: Το Ιράν προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή

ΕΛΛΑΔΑ43 λεπτά ago

Στο νοσοκομείο εσπευσμένα η Βάνα Μπάρμπα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ49 λεπτά ago

Μπλακ-άουτ και ήττα στα τελευταία λεπτά

ΚΟΣΜΟΣ52 λεπτά ago

Μάλι: Zητά εξηγήσεις από την Ισπανία επειδή «δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο» αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ54 λεπτά ago

Kλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Λαϊκή Αγορά του Μουζακίου

MEDIA1 ώρα ago

«Δεν ήταν εκεί για το μεροκάματο»: Η απάντηση της Ζόζεφιν για το απαράδεκτο σπρώξιμο παιδιού στα #MadVMA2022

Δημοφιλή