Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πόρισμα – βόμβα: «Υπεύθυνοι φιλανθρωπικών ΜΚΟ ιδιοποιούνται τις χορηγίες πολιτών»

Published

on

Spread the love

“ Οι δράστες, ως διαχειριστές ή και πραγματικοί δικαιούχοι (ή συγγενείς αυτών)  χρησιμοποιούν τα έσοδα της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για την καθημερινή τους διαβίωση και τα κτίρια αυτής ως κατοικίες τους. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούν τα έσοδα της για ιδιοτελείς σκοπούς, πέραν αυτών για τους οποίους έχουν διατεθεί.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι δράστες, ως διαχειριστές ή και πραγματικοί δικαιούχοι της υπό εκμετάλλευση Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες   συνάπτουν απευθείας συμβάσεις με τις ατομικές τους επιχειρήσεις παροχής συμβουλών με αυτές, με απώτερο στόχο την αποκόμιση κέρδους από εταιρίες που έχουν συσταθεί για μη κερδοσκοπικούς λόγους. Ακόμη  έχει παρατηρηθεί  μπορεί ο διαχειριστής και πραγματικός δικαιούχος της ΑΜΚΕ να συνάπτει σύμβαση παροχής υπηρεσιών έναντι αμοιβής με την ΑΜΚΕ, με την έγκριση του ΔΣ αυτής και με σχετική αναφορά στο καταστατικό της».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτές  τις αποκαλυπτικές αναφορές κι αιτιάσεις (ΣΣ   που επιβεβαιώνουν πλήρως   δημοσιεύματα του «Βήματος της Κυριακής» για προβληματικά σημεία της δράσης γνωστού φιλανθρωπικού οργανισμού) περιλαμβάνει έγγραφο  (http://www.hellenic-fiu.gr/images/stories/files/typologies/Strategic_NPOs.pdf) που συνέταξε τα  τελευταία 24ωρα η Α Μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με Πρόεδρο τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Το εν λόγω έγγραφο με τίτλο  «Καταχρηστική εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών Μεθοδολογίες –Ενδείκτες Κινδύνου Τρωτότητες» καταγράφει τις παράνομες μεθόδους   των   δημιουργών ή διαχειριστών μη κερδοσκοπικών εταιρειών  αλλά και  ΜΚΟ με ανθρωπιστική δράση που επωφελούνται από τις δωρεές πολιτών, χορηγίες κι άλλες .

Η Αρχή φαίνεται να είχε προχωρήσει, τους τελευταίους μήνες, σε δεκάδες ελέγχους σε τέτοιου  είδους   ΜΚΟ κι ανάμεσα σε αυτές στο «Το Χαμόγελο  του Παιδιού»  (με μεγαλο βεληνεκές δραστηριοτήτων και  την σημαντική βοήθεια που προσφέρει σε  παιδιά)  την «Κιβωτό του Κόσμου» (με τις γνωστές ποινικές εμπλοκές της δεύτερης) κι άλλες. Κι όπως δηλώνουν αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί  ορισμένες από τις  αναφορές στο συγκεκριμένο έγγραφο της Αρχής και τις μεθοδεύσεις για «ιδιωτική εκμετάλλευση των δωρεών» αφορούν τις προαναφερόμενες οργανώσεις».

Σημειώνεται ότι «Το Βήμα της Κυριακής» είχε προχωρήσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε καταγραφή προβληματικών  σημεία της διαχείρισης του «Χαμόγελου του Παιδιού» που έχει πολυετή φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Κι  ανάμεσα στα άλλα επισημαινόταν στο δημοσίευμα ότι «υπεύθυνος  της εν λόγω ΜΚΟ  φέρεται να διαμένει σε διαμέρισμα-μεζονέτα έκτασης περίπου 500 τ.μ αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ, σε αμφιθεατρική περιοχή στον Αλιμο, το οποίο ωστόσο είναι κληροδότημα του οργανισμού από δωρεά μιας συνταξιούχου από τη Δράμα που ήθελε να βοηθήσει παιδιά που είχαν ανάγκη! Επιπλέον ο ίδιος υπεύθυνος παρότι έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη στα ΜΜΕ πως έχει εγκαταλείψει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα από το 1995 λόγω της επιθυμίας να αφοσιωθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», φέρεται να έχει διατηρήσει εταιρεία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των οικονομικών αρχών, φέρεται να εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επί σειρά ετών από το «Χαμόγελο του Παιδιού» Κι αυτό ύστερα από μια απλή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού»

Σε επισημάνσεις δηλαδή της εφημερίδας που φαίνεται να επιβεβαιώνονται στο προαναφερόμενο τμήμα του πορίσματος της Αρχής για  προσωπική  χρήση ακινήτων και χρημάτων από υπευθύνους ΜΚΟ.  Με τα σχετικά μάλιστα στοιχεία να έχουν αποσταλεί στις δικαστικές αρχές για περαιτέρω αξιολόγηση.

Ακόμη στο πολυσέλιδο έγγραφο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος υπογραμμίζονται κι άλλες μεθοδεύσεις  σε ΜΚΟ. Όπως σημειώνεται: «Οι έρευνες οδήγησαν στον εντοπισμό συναφών βασικών αδικημάτων και στην αποσαφήνιση της μεθοδολογίας διάπραξής τους. Πέραν αυτών, εντοπίστηκαν μεθοδολογίες ξεπλύματος των χρηματικών ποσών που αποκτήθηκαν από την παράνομη δραστηριότητα και την τέλεση των βασικών αδικημάτων, καθώς και συναφείς τυπολογίες καταχρηστικής εκμετάλλευσης των ΑΜΚΕ. οι  δράστες εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιότητες με τις οποίες συνδέονταν με τις Αστικές  Μη Κερδοσκοπικές  Εταιρείες   (ΑΜΚΕ)   που υπέστησαν βλάβη  δηλαδή  του νόμιμου εκπροσώπου, του διαχειριστή, του ιδρυτή κλπ προκειμένου να τις “χρησιμοποιήσουν” και να αποκομίσουν περιουσιακά οφέλη.

Το δημοσίευμα του Βήματος

Μέσω αυτού του ρόλου τους, οι δράστες είχαν αποκτήσει ισχυρές διαχειριστικές δυνατότητες τόσο των δραστηριοτήτων της κάθε ΑΜΚΕ όσο και των επιχορηγήσεων, δωρεών που αυτές λάμβαναν, με αποτέλεσμα να καθίστανται απόλυτοι κυρίαρχοι και να δημιουργούν συνθήκες μέσω των οποίων θα αποκόμιζαν κέρδη σε βάρος των εταιριών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι δράστες προκάλεσαν με τις κατ’ εξακολούθηση πράξεις τους αυτές και κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης, βέβαιη ζημία στην περιουσία των εν λόγω Μη Κερδοσκοπικών   Εταιρειών  των οποίων βάσει νόμου είχαν την επιμέλεια ή διαχείριση και αποκόμισαν για ίδιον  όφελος χρήματα, προοριζόμενα για ανθρωπιστικούς σκοπούς, που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερέβαιναν τις 120.000 ευρώ» . Ακόμη γίνεται λόγος για  «συναλλακτικές σχέσεις (μεταφορές κεφαλαίων) μεταξύ εργαζομένων της ΜΚΟ  και διαχειριστών ή και πραγματικών δικαιούχων αυτής.

Οι πιστώσεις σε λογαριασμούς ΑΜΚΕ που δεν έχει καμία πραγματική δραστηριότητα, και ιδίως όταν οι πιστώσεις αφορούν σε εμβάσματα από έτερη ΑΜΚΕ. Η αποστολή εμβασμάτων από λογαριασμούς ΑΜΚΕ σε λογαριασμούς εταιριών/ας που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή» και πολλά   άλλα στοιχεία…Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA3 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο Τάιλερ έχει χρυσή καρδιά»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

VIDEO4 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή