Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Πώς το εμβληματικό τελεφερίκ της Λισαβόνας μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου

Published

on

portogalia gloria2 scaled.jpg

Σε παγίδα θανάτου μετατράπηκε το εμβληματικό τελεφερίκ Γκλόρια της Λισαβόνας στην Πορτογαλία. Κατεβαίνοντας τον απότομο λόφο, λίγο μετά τις έξι το βράδυ, ώρα αιχμής, ξαφνικά εκτροχιάστηκε και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε κτήριο, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 17 άτομα.

Το βαγόνι του τελεφερίκ που ήταν γεμάτο επιβάτες έπεσε περίπου ενάμισι μέτρο, κάνοντας τεράστιο θόρυβο. Το δεύτερο τελεφερίκ στην αντίθετη γραμμή τραντάχτηκε βίαια, ενώ έντρομοι οι επιβάτες έβγαιναν ακόμα και από τα παράθυρα.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και το τελεφερίκ χτύπησε σαν παιχνίδι στον τοίχο με ανθρώπους να ουρλιάζουν.

Προσομοίωση μάλιστα των πορτογαλικών μέσων ενημέρωσης παρουσίασε την τρελή πορεία του τελεφερίκ από τη συνοικία Μπάιρο Άλτο προς την πλατεία Ρεσταουραδόρες.

Για ώρες τα σωστικά συνεργεία επιχειρούσαν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Advertisement

«Κάνω αυτήν τη διαδρομή κάθε μέρα. Η Λεωφόρος Λιμπερντάδε δεν είναι πια η ίδια. Έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος. Είναι πραγματικά λυπηρό», ανέφερε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

Πώς το εμβληματικό τελεφερίκ της Λισαβόνας μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου
(AP Photo/Armando Franca)

Το τελεφερίκ που λειτουργεί εδώ και 140 χρόνια είναι εξαιρετικά δημοφιλές για ντόπιους και τουρίστες που κατακλύζουν την πορτογαλική πρωτεύουσα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ξένοι υπήκοοι.

Σύμφωνα με τη Μαργαρίτα Κάστρο, επικεφαλής πολιτικής προστασίας Πορτογαλίας, «από τα θύματα, έχουμε ταυτοποιήσει επτά άνδρες και οκτώ γυναίκες, όλοι ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων». Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν Έλληνες

Όπως αναφέρουν τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, ένα πιθανό σενάριο του εκτροχιασμού είναι να κόπηκε το καλώδιο του μηχανισμού που συνδέει τα δύο βαγόνια στις αντίθετες τροχιές, με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος.

«Το τελεφερίκ λειτουργεί με αντίβαρο, δηλαδή το βάρος του ενός βαγονιού σηκώνει το άλλο (στην αντίθετη πλευρά) μέσω ενός καλωδίου, που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δρόμου. Υπάρχει η υποψία ότι κάτι συνέβη σε αυτό το καλώδιο. Υπάρχει επίσης σύστημα πέδησης, που επιτρέπουν στον οδηγό να επιβραδύνει ή να σταματήσει», εξήγησε η Άλισον Ρόμπερτς, δημοσιογράφος του BBC.

Από την πλευρά της, η διαχειρίστρια εταιρεία διαβεβαιώνει ότι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και συντήρησης.

Advertisement

Στη χώρα κηρύχθηκε εθνικό πένθος ενώ ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
web banner
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο