Connect with us

OIKONOMIA

Πώς ένας κακός γείτονας μπορεί να μπλοκάρει μεταβιβάσεις

Published

on

Spread the love

Μπορεί ένας γείτονας, με τον οποίο να είπατε και μια κουβέντα παραπάνω, να επηρεάσει τη μεταβίβαση του διαμερίσματός σας; Μπορεί να κάνει το ίδιο και ένας γείτονας που λείπει στο εξωτερικό ή ένας άλλος που δεν έχει κάνει ακόμη αποδοχή κληρονομιάς;

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η απάντηση είναι «ναι, μπορεί», αν το διαμέρισμά σας έχει εκ κατασκευής του κάποια μικροδιαφορά στο εμβαδόν του σε σχέση με τα σχέδια της Πολεοδομίας, οπότε ο ιδιοκτήτης του διπλανού διαμερίσματος μπορεί να μπλοκάρει την πώληση του διαμερίσματός σας ή να εμποδίσει τη γονική παροχή που θέλετε να κάνετε στο παιδί σας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί είναι δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα που οι ιδιοκτήτες τους πιστεύουν ότι είναι απόλυτα νόμιμα, μια και δεν έχουν κάνει κάποια αυθαιρεσία, να είναι σήμερα «εκτός συναλλαγής», επειδή ο εργολάβος κατά την κατασκευή δεν εφάρμοσε τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας του κτιρίου.

Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων, «ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια της τοπογράφου-πολεοδόμου Γραμματής Μπακλατσή δίνουν μέσα από μερικές ερωτήσεις απαντήσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αποφύγετε τις… κακοτοπιές και να προχωρήσετε χωρίς προβλήματα στη μεταβίβαση του ακινήτου σας.

Τι είναι η διαμερισμάτωση;

Εστω το εξής παράδειγμα: ιδιώτης αγόρασε με συμβόλαιο του 1987 ένα διαμέρισμα σε 5ώροφη πολυκατοικία με δύο διαμερίσματα ανά όροφο, εμβαδού 110 τ.μ. το καθένα, και σήμερα θέλει να το πουλήσει (ή να το κάνει γονική παροχή στα παιδιά του). Μαθαίνει για πρώτη φορά από τον μηχανικό που κάλεσε για να το μετρήσει προκειμένου να συντάξει την «ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας», ότι το διαμέρισμά του είναι κατά δύο τετραγωνικά μέτρα μικρότερο ή μεγαλύτερο από ό,τι αναφέρεται στα σχέδια και στην πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Αυτή η «παράβαση» ονομάζεται «διαμερισμάτωση» ως αυθαιρεσία και για να μεταβιβαστεί το ακίνητο πρέπει να τακτοποιηθεί με την πληρωμή προστίμου 250 ευρώ συν την αμοιβή του μηχανικού.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τη διαμερισμάτωση και τι ισχύει σήμερα;

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι το «μπλοκάρισμα» της μεταβίβασης διότι απαιτείται η τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας. Σήμερα, μετά – και – την τελευταία νομοθετική ρύθμιση -, επιτρέπεται η τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικιών να υπογραφεί μόνο από τους ιδιοκτήτες των όμορων διαμερισμάτων του ορόφου με τη διαφορετική διαμερισμάτωση που ονομάζεται «μονομερής τροποποίηση» αλλά στην πραγματικότητα είναι… διμερής, και όχι όλων των συνιδιοκτητών ολόκληρου του κτιρίου. Δηλαδή για να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου, θα πρέπει πρώτα να γίνει η διόρθωση της σύστασης με την ταυτόχρονη υπογραφή των ιδιοκτητών που τους αφορά η αλλαγή των τετραγωνικών μέτρων στον όροφο, αν αυτό είναι εφικτό…

Ποια είναι τα προβλήματα που μπορούν να κάνουν αδύνατη τη… «μονομερή» τροποποίηση της σύστασης;

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν ο γείτονας δεν είναι εν ζωή, οι κληρονόμοι δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς, έχει κλειστό το διαμέρισμά του και ζει σε άλλη χώρα, ή υπάρχει διένεξη με αυτόν και δεν δίνει τη συναίνεσή του.

Επιπλέον, μπορεί και ο γείτονας να θέλει να προβεί στην τακτοποίηση της διαμερισμάτωσης αλλά να έχει κι άλλες μεγάλες παραβάσεις που επιφέρουν υψηλά πρόστιμα που αδυνατεί να τα πληρώσει ή ακόμα και να μην μπορεί να τις τακτοποιήσει (π.χ. παραβάσεις της κατηγορίας 5 για τις οποίες έχει σταματήσει η τακτοποίηση). Σε αυτή την περίπτωση η μεταβίβαση του διαμερίσματος είναι αδύνατη αφού δεν είναι εφικτή η «μονομερής» τροποποίηση.

Τι γίνεται στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά πολλά διαμερίσματα;

Σε αυτές τις περιπτώσεις η μονομερής τροποποίηση με τη σύμπραξη όλων των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών γίνεται εξαιρετικά δύσκολη και, μέχρι να επιτευχθεί, η μεταβίβαση είναι αδύνατη.

Πριν από χρόνια έκανα εσωτερική ανακαίνιση στο διαμέρισμά μου και άλλαξα τη διαρρύθμισή του. Αυτό είναι διαμερισμάτωση και πρέπει να τη δηλώσω;

Οχι, δεν είναι διαμερισμάτωση. Η διαφορετική διαρρύθμιση αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή και δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στον νόμο, όμως θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου.

Εχω δύο ανεξάρτητα διαμερίσματα. Στη φάση της κατασκευής συνένωσα τα δύο σε ένα. Αυτό είναι διαμερισμάτωση και πρέπει να δηλωθεί;

Δεν έχει σημασία το ότι τα όμορα διαμερίσματα ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να γίνει τακτοποίηση και να καταβληθεί το πρόστιμο 250 ευρώ και στη συνέχεια να γίνει τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Σε πολυκατοικία τα σχέδια της Πολεοδομίας είναι διαφορετικά από την πραγματικότητα. Ωστόσο τα σχέδια της σύστασης της οριζόντιας ιδιοκτησίας και τα κοινόχρηστα είναι τα πραγματικά. Είναι διαμερισμάτωση και χρειάζεται και η συναίνεση του όμορου ιδιοκτήτη;

Ναι, και αυτή η περίπτωση ανήκει στην κατηγορία της διαμερισμάτωσης και τακτοποιείται. Αν τώρα η πραγματική κατάσταση είναι όπως η σύσταση, δεν χρειάζεται συναίνεση, καθώς στην ουσία οι ιδιοκτήτες συναίνεσαν κατά την υπογραφή των συμβολαίων.

Εκλεισα τη βεράντα και μεγάλωσα το διαμέρισμά μου. Μπορώ να το νομιμοποιήσω;

Ναι. Αυτό όμως είναι υπέρβαση δόμησης και τακτοποιείται με άλλες προϋποθέσεις. Οχι όμως ως διαμερισμάτωση. Η βεράντα και ο ημιυπαίθριος χώρος είναι χώροι αποκλειστικής χρήσης του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και μπορεί να το τακτοποιήσει χωρίς τη συναίνεση των άλλων συνιδιοκτητών.  

Ενας όροφος έχει τρία διαμερίσματα και το Α1 διαμέρισμα έχει μεγαλώσει 5 τ.μ. εις βάρος του διαμερίσματος Α2, ενώ το Α3 είναι εντάξει. Θεωρείται η παραπάνω μεταβολή των τ.μ. αυθαιρεσία και χρειάζεται τακτοποίηση ως διαφορετική διαμερισμάτωση;

Αφού έχουν αλλάξει τα περιγράμματα των ιδιοκτησιών Α1 και Α2 είναι διαμερισμάτωση. Η υπαγωγή γίνεται ανά όροφο και μπορεί την αίτηση να την κάνει ένας από τους δύο ιδιοκτήτες. Η υπαγωγή στον νόμο αυθαιρέτων καλύπτει και τους δύο. Οπότε καλό είναι – αν συμφωνούν και οι δύο με την τακτοποίηση – να μοιραστούν και τα έξοδα και να πάρουν και οι δύο ιδιοκτήτες από ένα αντίγραφο της ολοκληρωμένης υπαγωγής.

Γιατί να μην μπορώ μόνος μου να διορθώσω τα δικά μου τετραγωνικά;

Αυτό θα ήταν το σωστό, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των οροφοδιαμερισμάτων, όπου δεν υπάρχει γείτονας, και εκεί χρειάζεται να υπογράψουν όλοι οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας. Χρειάζεται άμεση επέκταση της πρόσφατης ρύθμισης ώστε όλοι να μπορούν να διορθώσουν  το εμβαδόν των ιδιοκτησιών τους στο ορθό, αίτημα που ζητά επίμονα η ΠΟΜΙΔΑ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ50 δευτερόλεπτα ago

Πρωταγωνίστρια η ελληνική πυγμαχία με 6 μετάλλια στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα

ΜΠΑΣΚΕΤ18 λεπτά ago

Η Μπασκόνια… δένει τον Χάουαρντ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ26 λεπτά ago

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ για τους αδικοχαμένους φίλους του στα Τέμπη

OIKONOMIA41 λεπτά ago

ΔΥΠΑ: Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 1.275 μακροχρόνια ανέργους

ΚΟΣΜΟΣ56 λεπτά ago

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η δημοσιογράφος που αντιτάχθηκε στον πόλεμο καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 8,5 ετών

ΘΕΣΣΑΛΙΑ1 ώρα ago

Οι εθελοντές της ΕΟΔΥΑ δίπλα στον συνάνθρωπο –

LIFESTYLE1 ώρα ago

Χριστίνα Χειλά Φαμέλη – «Ήταν μια δύσκολη περίοδος για μένα, όλα άλλαξαν τότε» – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ώρα ago

«Νίκι Ποντίκι ο Εφευρέτης»: Μία παράσταση – καρτούν για όλη την οικογένεια

VIDEO2 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το βόλο επισκέφθηκε σήμερα ο Ανδρέας Σπυρόπουλος συνομίλησε με πλημμυροπαθείς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες ago

Ο Γιάννης Μώραλης στην παρουσίαση του βιβλίου «Δίκαιο και Γεωπολιτική της Ενέργειας» στο Ε.Β.Ε.Π.

VIDEO4 ημέρες ago

Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας

VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Εικόνες αποκάλυψης στις Αλυκές από τη θεομηνία κατέβασε όγκο φερτών υλών το Αλιγαρόρεμα

VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Στον Εισαγγελέα κάτοικοι της Άλλης Μεριάς για τον χείμαρρο που τους έπνιξε

VIDEO4 ημέρες ago

Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

VIDEO5 ημέρες ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτό είναι το ολλανδικό «σχέδιο Δέλτα» που ετοιμάζουν για την Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες

VIDEO5 ημέρες ago

H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Λίμνη Κάρλα: Δείτε πως έγινε μετά την κακοκαιρία

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή